انهدام ۹ باند شرطبندی توسط پلیس فتا در تهران/ استفاده از رمز یکبار مصرف هم بدون ایراد نیست
رئیس پلیس فتا تهران بزرگ گفت: مقابله با شرطبندی یکی از اولویتهای امسال ما بوده، در این حوزه بیش از ۹ باند را رصد و متلاشی کرده همچنین مبالغ هنگفتی از آنها توقیف کرده که در اختیار مراجع محترم قضائی قرار دادیم.
به گزارش خبرنگار انتظامی باشگاه خبرنگاران پویا؛ به مناسب هفته نیروی انتظامی، در باشگاه خبرنگاران پویا میزبان سرهنگ داود معظمی گودرزی بودیم و با وی به گفتوگو پرداختیم.
اقدامات پلیس فتا تهران بزرگ برای مقابله با سایتهای قمار و شرطبندی، کلاهبرداری، فروش اقلام ممنوعه و برخورد با جولان اوباش در فضای مجازی از جمله مباحث مطرح شده در این گفتوگو بود.
در ادامه مشروح بخش نخست این گفتوگو را میخوانید:
تسنیم: پلیس فتا تهران بزرگ در نیمه نخست سال جاری برای برخورد با جرائمی همچون کلاهبرداری که یکی از عمدهترین شکایات را در این پلیس به خود اختصاص داده، چه اقداماتی انجام داده است؟
در پلیس فتا تلاش میکنیم شعار هفته ناجا مبنی بر "با هم برای امنیت و سلامت " را به نحو شایسته محقق کنیم و اقدامات محوله به پلیس فتا در فضای مجازی را به نحوی اجرا کنیم که هموطنان ارتقاء امنیت را به درستی لمس و درک کنند.
در نیمه نخست سال جاری با اقدامات خوب صورت گرفته، محوریت تلاشمان این بود که با هر موضوعی که به امنیت روانی یا اقتصادی مردم در فضای مجازی خدشه وارد کند، مقابله کنیم.
با توجه به وضعیت خاص کشور و شیوع ویروس کرونا، عامه مردم بیشتر به فضای مجازی روی آوردند و بسیاری از اقدامات به صورت دورکاری انجام شد و شاهد بودیم که همکاران بنده به صورت شبانهروزی خدمتگزاری بهتری به مردم داشته باشند و نتیجه آن توفیقات بسیار خوبی بود.
50 درصد جرائم در حوزه پلیس فتا تهران مربوط به جرائم اقتصادی است
حدود 50 درصد از جرائم ما در حوزه تهران بزرگ مربوط به جرائم اقتصادی است؛ حوزه جرائم اقتصادی نیز به چند دسته تقسیم میشود و با دستهبندی صورت گرفته، سعی کردیم موضوعات را به صورت تخصصیتر پیگیری کنیم و سعی بر این بوده باندهای شکلگرفته در این حوزه را به سرعت پیجویی و متلاشی کنیم.
گوشهای از جرائم اقتصادی به جرائم مربوط به حوزه "اسکیمر" مربوط میشود، اسکیمر به این معنا است که افرادی سودجو با راهاندازی کسب و کاری، عمدتاً کسب و کارهای سیار، دورهگرد یا وانتی یا هر نوع کسب و کاری که فراوانی بیشتری دارد، خدمات و کالایی را به مردم ارائه میکنند و آن را در معرض فروش قرار میدهند.
در کنار این موضوع، زمانی که فرد خریدار کارت بانکی خود را در اختیار فروشنده قرار دهد، متأسفانه فرد سودجو در فرصت مناسب ضمن کپی کردن کارت، طی یک فرآیندی آن را اصطلاحاً رایت (write) میکنند و میتوانند به حساب بانکی خریدار دسترسی داشته باشند، البته در صورتیکه رمز توسط خریدار لو رفته و در اختیار فرد سودجو قرار گرفته باشد.
انهدام 11 باند از مجرمان سایبری در حوزه اسکیمر
با اقدمات همکاران بنده در نیمه نخست سال جاری، حدود 11 باند از این مجرمان سایبری متلاشی و بازداشت شدهاند، یکی، دو باند به صورت «فرا استانی» فعالیت داشتند اما نفرات اصلی آنها در تهران بزرگ بودند که با بازداشت آنها بالغ بر 20 میلیارد تومان از اموال به یغما رفته به شکات بازگردانده شد.
به هموطنان توصیه میکنیم در بحث استفاده از کارتهای بانکی ضمن توجه به توصیه پلیس، کارت بانکی را خودشان در دستگاه بکشند و رمز را نیز خود آنها در دستگاه وارد کنند؛ رمز کارت بانکی نباید در اختیار افراد ناشناس قرار گیرد.
کارت بانکی و رمز آن را به هیچوجه در اختیار دیگران قرار ندهید
چنانچه شهروندان به هر دلیلی مشکوک شدند که رمز کارت بانکی آنها در اختیار افراد دیگر قرار گرفته، به سرعت در نخستین فرصت، با حضور مقابل دستگاه ATM نسبت به تعویض رمز کارت بانکی خود اقدام کنند، با این اقدامات شهروندان در مقابل جرائم حوزه اسکمیر و کپی شدن کارت بانکی مصون خواهند ماند.
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)
پلیس فتا تأکید میکند که هموطنان به صورت دورهای نسبت به تعویض رمز کارت بانکی خود اقدام کنند اما متأسفانه برخی از افراد، بعضاً به دلیل مشغله کاری شاید به این موضوع کمی بیتوجهی داشته باشند و مورد طعمه مجرمان سایبری قرار گیرند.
بحث کلاهبرداری رایانهای حوزه دیگر از جرائمی است که در پلیس فتا تهران بزرگ با آن مقابله میکنیم، در این رابطه افرادی سودجو، کالاهای خاص که عمدتاً مردم ترغیب به خرید آنها را دارند، با زرق و برق در فضای مجازی و عمدتاً با قیمتی کمتر از قیمت واقعی تبلیغ میکنند.
این افراد به بهانه واریز بیعانه، ارسال کالا و تسویهحساب جنس فروخته شده، پس از اخذ وجه از شهروندان، متأسفانه دیگر خدماتی ارائه نمیدهند که به هموطنان تأکید میکنیم در حوزه خریدهای آنلاین از فروشگاههایی خرید کنند که دارای نماد اطمینان الکترونیک (ENAMAD) هستند.
در صورت خرید در شبکههای اجتماعی به هیچ عنوان بیعانه پرداخت نکنید
اگر شهروندان به هر دلیل مجبور به خرید در شبکههای اجتماعی شدند به هیچ عنوان بیعانه پرداخت نکنند و پس از رؤیت کالا و تحویل آن تسویهحساب کنند تا مورد کلاهبرداری سایبری قرار نگیرند.
در حوزه پیامرسانها شاهدیم کلاهبرداران با لوگوهای سازمانهای رسمی در شبکههای اجتماعی ضمن تماس با شهروندان اعلام میکنند به عنوان مثال آنها در مسابقهای با عنوان خوشحسابی در پرداخت قبوض تلفنهمراه برنده شدند یا مدعی میشوند از رادیو با آنها ارتباط برقرار کردهاند.
این موارد غالباً کلاهبرداری است، شهروندان در این رابطه دقت نظر داشته باشند و با رؤیت موارد مشابه در این رابطه، به سرعت موارد مذکور را با پلیس فتا در میان بگذارند.
تسنیم: سالها است که کلاهبرداریهایی بیشتر از طریق تماس تلفنی و با عنوان برنده شدن در قرعهکشی و عمدتاً از داخل ندامتگاهها با شهروندان صورت میگیرد، کلاهبرداران با شیوههای متنوع؛ جدید، چربزبانی و با صراحت بیان در این تماسها با شهروندان ارتباط بقرار کرده و همواره افراد متعدد حتی تحصیلکرده در دام کلاهبرداران در این فضا قرار میگیرند؛ چرا با وجود هشدارهای متعدد پلیس از طریق رسانههای جمعی، همچنان شاهد این نوع کلاهبرداریها هستیم؟
به عنوان مثال در بحث لیزینگ خودرو، فروش مسکن و کلاهبرداریهای که با عنوان سنتی از آنها یاد میکنم نیز سالهای سال روی میدهد، علیرغم تمام اطلاعرسانی پلیس، تعدادی از شهروندان طعمه قرار میگیرند که این موضوع علل متفاوتی دارد.
یکی از علل آن این است که کلاهبردارها، شگردهای خود را به روز میکنند، سعی دارند با استفاده از تکنولوژی و چربزبانی، فرد را در راستای کلاهبرداری خود، ترغیب و همراه کنند.
انهدام 15 باند کلاهبردار در فضای مجازی در نیمه نخست سال
در پلیس فتا و نیروی انتظامی تمام تلاش خود را کردیم که اطلاعرسانی لازم به مردم صورت گیرد اما ممکن است برخی از نهادها در این رابطه کوتاهی کرده باشند و آنچه که باید به گوش مردم عزیز برسد، نرسیده باشد اما نتجیه اقدامات ما در حوزه کلاهبرداری این شده که بالغ بر 15 باند کلاهبردار در فضای مجازی که به شیوههای مختلف اقدام خود را انجام میدهند، در اختیار قانون قرار دهیم.
البته ممکن است بخشی از کلاهبرداریها از حوزه ندامتگاه صورت گیرد اما نمیتوان گفت که صرفاً این نوع کلاهبرداریها از مبداً زندان انجام میشود.
شاخه دیگری در حوزه جرائم اقتصادی، بحث برداشت اینترنتی است، غالب برداشتهای اینترنتی با شگرد "فیشینگ" انجام میشود، در تمام دنیا جرائم فیشینگ به عنوان 10 حمله برتر در چند سال اخیر شناخته شدهاند اما در کشور ما بیشتر سمت حوزه بانکداری الکترونیک آمده است.
کاهش 50 درصدی برداشت اینترنتی با شگرد فیشینگ از زمان راهاندازی OTP
با اقدام خوب پلیس فتا و همکاری عزیزان در قوه قضائیه و بانک مرکزی، رمز یک بار مصرف نهادینه شد و از زمان راهاندازی OTP شاهدیم بیش از 50 درصد برداشت از حسابهای بانکی کاهش پیدا کرده البته این موضوع ایراداتی نیز دارد که با همکاری عزیزان در بانک مرکزی در پی رفع آن هستیم و این کاهش را به صددرصد یا کمترین حد ممکن خود برسانیم اما تا زمانی که بخواهیم این موضوع خروجی مناسبتری برای ما داشته باشد، تأکید داریم مراقب لینکهایی باشند که با عنوان پرداخت در شبکههای اجتماعی به آنها پیشنهاد داده میشود.
غالب این لینکها، کاربر را به سمت درگاههای فیشینگ هدایت میکنند و تلهای برای به سرقت بردن اطلاعات کارت بانکی هستند همچنین ممکن است حاوی باجافزار باشند و حریم خصوصی شهروندان را نقض کنند.
از هموطنان میخواهیم در بحث پرداختهای اینترنتی حتماً از اپلیکیشنهای پرداخت استفاده کنند و اگر قرار است خریدی را در موتورهای جستوجو پیدا کنند، حتماً آدرس مدنظر را تایپ کرده یا اصطلاحاً آن را جزو BOOKMARK خود ببرند تا به راحتی داخل آدرس روند، چرا که ممکن است با جستوجو کلیدواژه، به سایتهایی حاوی تلههای اینترنتی هدایت و حریم خصوصی آنها نقض شود و اطلاعات کارت بانکی آنها به سرقت رود.
بازداشت 100 نفر به دلیل فروش داروی تقلبی، گرانقیمت و توزیع در خارج از شبکه
در بحث مقابله با فروش داروهای غیرمجاز و تقلبی در فضای مجازی نیز اقداماتی انجام دادیم، بالغ بر 100 نفر که داروی تقلبی، گرانقیمت و خارج از شبکه توزیع در اختیار قرار میدادند و سلامت مردم را به مخاطره میانداختند، بازداشت کرده و در اختیار مراجع قضائی قرار دادیم.
همچنین بیش از 50 نفر که در حوزه شایعهپراکنی و تشویش اذهان عمومی در فضای مجازی فعال بودند را در اختیار قانون قرار دادیم و تلاش بر این است که سلامت مردم در این حوزه به مخاطره نیفتد.
در حوزه پل ارتباطی با مردم از طریق سامانه 197، در نیمه نخست سال، تماسهای مربوطه به پلیس فتا نسبت به سال گذشته پنج برابر افزایش داشته است که این نشان از اعتماد مردم به سربازان خود دارد و این اطمینان را دارند که موضوعات مطرح شده را قطعاً در دستور کار قرار میدهیم همچنین بیش از دو برابر تقدیر از پلیس فتا نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش پیدا کرده که این جز حمایت مردم و تلاش شبانهروزی همکاران را نشان میدهد.
انهدام 9 باند شرطبندی در نیمه نخست سال
مقابله با شرطبندی نیز یکی از اولویتهای امسال ما بوده است، در این حوزه بیش از 9 باند را رصد، بازداشت کرده همچنین مبالغ هنگفتی از آنها توقیف کرده که در اختیار مراجع محترم قضائی قرار دادیم تا انشاءالله به بیتالمال بازگردد.
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)
برای برخورد با شرطبندی قاطع خواهیم بود و هماهنگی خوبی نیز در این رابطه با مراجع قضائی انجام دادیم و این موضوع را با قدرت تمام پیگیری میکنیم.
تسنیم: عمده فعالیت مجرمان در حوزه شرطبندی در خارج از کشور صورت میگیرد و شاید شاکیان این افراد هم در پلیس فتا تهران بزرگ و هم در سایر شهرها قابل توجه باشند، برای استرداد این مجرمان به کشور چه اقداماتی انجام شده است؟
نه صرفاً در حوزه شرطبندی بلکه در حوزه جرائم فرا ملی که متهمان خارج از حوزه قضائی حاکمیت جمهوری اسلامی ایران هستند، از طریق پلیس بینالملل با هماهنگی تنگاتنگ با عزیزان در قوه قضائیه این افراد را تحت تعقیب قرار دادیم و تلاش داریم برای آنها در هر جایی که هستند ناامنی ایجاد شود و انشالله اموال به یغما رفته توسط این افراد به صاحبانش و یا بیت المال بازگردانده شود.
تسنیم: فعالان در حوزه قمار و شرطبندی عمدتاً یا از کارتهای بانکی اجارهای استفاده میکنند و تراکنش بانکی افرادی که در دام آنها نیز قرار گرفتهاند از درگاههای داخلی انجام میشود؟ چرا برای انسداد این درگاهها اقدامی صورت نمیگیرد؟ چه مشکلی در انسداد این درگاهها وجود دارد؟
حوزه بانکی نیز در این رابطه پای کار است و در رابطه با تراکنشهای مشکوک مالی اقدامات خوبی انجام دادند اما در حوزه جرائم شرط بندی، کلاهبرداران از کارتهای اجارهای استفاده میکنند، زمانی با هویت دیگر و با شناسنامه و کارت جعلی این کار را انجام میدادند اما اکنون با توجه به فرآیند تعریف شده در حوزه بانکی، جلوی این فرآیند گرفته شده است، اکنون کلاهبرداران در این حوزه، دو شگرد را انجام میدهند، نخست اینکه از هویت افرادی که خیلی به این موارد قائل نیستند و ممکن است سواد پایینی داشته باشند برای بازگشایی حسابها سوءاستفاده کرده و نهایتاً از کارتهای بانکی این افراد نیز بهره میبرند.
در کنار این موارد، این افراد سودجو تبلیغاتی را در شبکههای اجتماعی با عنوان کسب و کار انجام میدهند و پس از این تبلیغات را انجام دادند و افراد را جذب خود کردند، کارت بانکی را از آنها گرفته یا دسترسی اپلیکیشنها را از آنها اخذ کرده و سوءاستفاده خود را انجام میدهند.
در غالب موارد نیز، افرادی که به این عنوان مورد طعمه قرار گرفتند متأسفانه یا ناآگاه هستند و به وهم فعالیت در یک کسب و کار با این افراد همکاری میکنند.
به هموطنان میگویم، کارت بانکی آنها مختص خود آنها است، هموطنان از قرار دادن کارت بانکی و اطلاعات آن به دیگران جداً اجتناب کنند زیرا ممکن است بعداً در صورت سوء استفاده در مراجع قضائی پاسخگو باشند.
امکان گزارش سایتهای قمار و شرطبندی به دادستانی کل کشور
انتهای پیام/