عدالت آموزشی و آزمون دشوار مدیران استان فارس؛ تکلیف دانش‌آموزان در صورت همه‌گیری کرونا چه خواهد شد؟


عدالت آموزشی و آزمون دشوار مدیران استان فارس؛ تکلیف دانش‌آموزان در صورت همه‌گیری کرونا چه خواهد شد؟

گروه استان ها- همه‌گیری کرونا و افزایش موارد ابتلا وضعیت آموزشی را به شدت تحت تاثیر قرار داد و حال این سوال که در آینده تکلیف دانش‌آموزان چه می‌شود همواره دغدغه والدین است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز ، کرونا دو روز است در استان فارس رکورد می‌زند، هر ساعت یک نفر در فارس بر اثر کرونا فوت می‌کند و گویا قرار نیست آمار ابتلا کم شود. هر چند آمار کم ابتلای کودکان سبب کاهش حساسیت‌ها بر مدارس شده اما آمار مرگ و میر نشان می‌دهد که کرونا سن و عدد نمی شناسد.

زمانی که ما کودک بودیم شاید تنها سِیلی مهیب یا برف و بارانی ویرانگر می‌توانست مدارس را تعطیل کند. معلمان هم در چنین روزهایی به مدرسه می‌رفتند و والدین نیز اول صبح فرزندان خود را به مدرسه می‌رساندند و سپس اگر قرار بود تعطیلی رخ بدهد در مدرسه به دانش‌آموزان اعلام می‌شد و مانند امروز نبود که با پیشرفت علم ارتباطات و با موبایل و تشکیل گروه‌های وتساپی و تلگرامی متشکل از دانش‌آموزان و معلمان در کمتر از چند دقیقه همه از همه چیز مطلع می‌شوند.

5 ماه از سال  تحصیلی قبل گذشته بود که ویروس کرونا همه را غافل‌گیر کرد و مدارس به عنوان تنها جایی که هنوز می‌شد در آنها رد پای  بازی‌های گروهی، شور و شوق کودکی و  شادی‌های جمعی را دید، در معرض خطر قرار گرفتند و زمستان هنوز تک تک  دانه‌های اسفندش را دود نکرده بود که مدارس تعطیل شدند و این بار تعطیلی کل  کشور را فرا گرفت و به شهر شیراز نیز رسید و تا  پایان سال تحصیلی ادامه یافت.

تکلیف دانش‌آموزان چه شد؟

با آغاز شیوع کرونا مدارس ابتدا به حالت نیمه تعطیل در آمدند و کم کم و با نزدیک شدن به عیدِ نوروز تعطیل شده و  بعد از عید نیز این تعطیلی ادامه پیدا کرد تا سال تحصیلی پایان یافت. آموزش و پرورش که هنوز چنین مسئله‌ای را به خود ندیده بود این بار در عمل و نه شعار با محکی جدی یعنی چالش آموزش‌های آنلاین روبه رو شد.

ابتدا پیام‌‌رسان‌های داخلی جهت تشکیل کلاس‌ها  و حضور و غیاب و تبادل آموزش‌ها شکل گرفت و سپس با توجه به ضعف زیرساختی این پیام‌رسان‌های بومی، آموزش و پرورش دست به دامان صدا و سیما شد و مدارسِ تلویزیونی با حضور معلمان خبره آموزش دانش‌آموزان را برعهده گرفتند.

همزمان و در تعامل با همراه اول از نرم‌افزار تحت عنوان شاد نیز به عنوان پروژه‌ای ملی و تعاملی رونمایی شد و شاد به بستری اختیاری جهت انتقال مفاهیم آموزشی بدل شد اما مشکلات استفاده از این برنامه نیز همچنان عده زیادی را به فضای سرورهای خارجی و پیام‌رسان‌هایی چون واتساپ کشاند. اپلیکیشن‌هایی که خود مخاطرات و تبعاتی دیگر دارند که در این مقال بحث درباره آن نمی‌گنجد.

گلایه‌ها هرگز پایان نداشت و هم والدین و هم معلمان از این وضعیت ناراضی  بودند. اغلب معلمان مجبور بودند برای همگام شدن با این طرح‌ها گوشی الزاما هوشمند تهیه کنند و یا  از گوشی شخصی خود برای این امر استفاده کنند و بعضا پیام‌های صوتی یا فایل‌های شخصی از گوشی معلمان  یا کودکان وارد گروه شده و سوژه شبکه‌های اجتماعی می‌شد.

تهیه گوشی  هوشمند نیز خود به دردسری دیگر برای والدین تبدیل شده بود. گوشی‌های هوشمند یا لمسی در یک سال اخیر به سبب محدودیت‌های تخصیص ارز و بالا رفتن تقاضا در پی آنلاین شدن آموزش و همچنین به هم خوردن معادله‌ عرضه و تقاضا و البته سودجویی عده‌ای چیزی نزدیک به 100 درصد افزایش قیمت را تجربه کرده بود و حجم بالای تبادل دیتا در این بستر آموزشِ مجازی، دانش آموزان و معلمان را کلافه کرده بود.

گوشی‌ها مرتب هنگ می‌کردند و مموری‌ها  فول ارور می‌شدند. بالا رفتن تعرفه قیمت اینترنت  و قطعی شبکه و عدم دسترسی تمام مناطق به اینترنت و سرعت کم و کلافه‌کننده اینترنت در برخی نقاط نیز از دیگر گلایه‌های معلمان و والدین بود.

عدالت آموزشی و کرونا

در وضعیت نخست و در مدارس بالا شهری آنان که از امکانات بهتری برخوردار بودند بیشتر توانستند از خطرات این ویروس مصون بمانند. مدارسی که از تمکن مالی بهتری برخوردار بودند و از کمک‌های والدین و شهریه‌های مناسب انتفاع می‌بردند خیلی سریع  فضای عمومی مدرسه را برای مقابله با این ویروس مهیا کردند.

فهیمه نامداری فعال فرهنگی -آموزشی  و مسئول انجمن اولیا و مربیان یکی از مدارس شیراز  به تسنیم می‌گوید: برخی مدارس به ویژه مدارس هوشمند و نیمه هوشمند یا مدارسی با امکانات بیشتر با پیگیری انجمن اولیا و مربیان توانستند از طریق بودجه مدرسه و کمک‌های والدین یا خیّرین تجهیزات مناسبی برای مقابله با کرونا تهیه کنند.

در این دست مدارس کارشناسان بهداشت محیط مرتب به مدرسه سرکشی کرده و حتی بعضا با لباس‌های مخصوص(گان) گندزدایی سطوح را انجام دادند. تب سنج‌ها مدتی بعد وارد اینگونه مدارس شد و در سال تحصیلی جدید نیز توانستند خیلی سریع زیرساخت‌های نرم افزاری و سخت افزاری را فراهم کرده و خود را با بخشنامه‌های آموزشی (آموزش‌های مجازی، نرم افزار شاد و مدرسه تلویزیونی) همگام سازند و آموزش‌های لازم نیز به دانش‌آموزان، مدارس و والدین داده شد.

در وضعیت دوم با مدارسی در مناطق محروم شهری روبه رو شدیم که نه تنها فاقد ِامکانات لازم برای مقابله همگانی با این بیماری بودند بلکه به سبب فقر خانواده‌ها حتی تهیه روزانه ماسک و دستکش و مواد ضدعفونی و شوینده‌ها نیز برای والدین و مدیران این مدارس مشکل بود و با مجازی شدن آموزش‌ها مشکل تهیه تبلت و گوشی نیز به این مخاطرات اضافه شد.

در وضعیت سوم ما با مدارس روستایی و چادرهای عشایری روبه رو شدیم که شاید به سبب آب و هوای مناسب و دوری از سطح آلوده شهری امکان شیوع ویروس در میان کودکان کمتر بود اما بعضا و در کلاس‌های شلوغ تر با مجازی شدن آموزش مدارس با مشکلات بسیار ابتدایی مثل عدم دسترسی به اینترنت و عدم آشنایی با نرم افزارهای آموزشی شاد و وتساپ و حتی نحوه استفاده از تبلت روبه رو بودند.

این مدارس که اغلب فاقد امکانات اولیه حتی برای شرایط عادی قبل از کرونا بودند اکنون  به لطف تراکم کمتر دانش‌آموزان و فضای باز غیر شهری،  کمتر دچار آلودگی شده‌اند اما مشخص نیست با  احتمال همه گیر شدن کرونا وضعیت آنها به چه سمتی پیش برود. اینکه استان فارس دارای بیشترین جامعه عشایری کوچنده کشور است.

حال با توجه به تاکید رهبر انقلاب بر بحث عدالت آموزشی  و به سبب اینکه همه والدین امکان تهیه تبلت و گوشی هوشمند به تعداد فرزندان خود ندارند و تعداد زیادی از والدین فرزندان خود را مجبورند به مدارس بفرستند، تکلیف مدارس محرومی که امکانات لازم  و پیشرفته برای بهداشت محیط و ضدعفونی سطوح، تب سنجی، تامین مواد ضدعفونی‌کننده را ندارند چیست؟

اداره کل امور عشایر و اداره کل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس و دیگر ادارات مرتبط چه تمهیداتی جهت استمرار آموزش کودکان با شرایط فوق اندیشیده‌اند؟ اداره کل آموزش و پرورش استان فارس به عنوان متولی بحث آموزش کودکان و هچنین انجمن‌های اولیا و مربیان چه اقداماتی از شروع شیوع کرونا تا کنون جهت فراهم کردن بستر  آموزش‌های مجازی، توزیع عادلانه بسته‌های آموزشی و انتقال مفاهیم تربیتی و علمی به دانش‌آموزان مناطق مختلف، بالا شهری و پایین شهری، دارا و ندار، شهری و روستایی و عشایری کرده‌اند؟

دانشگاه علوم پزشکی شیراز و واحدهای بهداشت محیط در قطب پزشکی جنوب کشور در راستای پیشگیری، کنترل، مهار و مقابله با همه گیری کرونا در مدارس چه اقداماتی در سال جاری انجام داده‌اند؟ راهبرد آنها برای ادامه این شرایط چیست؟

تسنیم بی‌طرفانه نظرات نهادهای مربوطه را انعکاس خواهد داد. بی‌صبرانه منتظر پاسخ  اداره کل امور عشایر، مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس، علوم پزشکی شیراز  و سایر مسئولان ذی ربط استان به سوالات فوق خواهیم ماند.

 گزارش از سروش سلیمی

انتهای پیام/424/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon