گزارش|عملکرد ضعیف جهاد کشاورزی این بار در فراهم کردن "چاپر" برای کشاورزان؛ وزیر جهاد کجاست؟


گزارش|عملکرد ضعیف جهاد کشاورزی این بار در فراهم کردن "چاپر" برای کشاورزان؛ وزیر جهاد کجاست؟

گروه استان‌ها ـ نبود دستگاه‌ چاپر برای برداشت محصول ذرت علوفه‌ای در زنجان سبب خسارت سرمازدگی به این محصول در برخی نقاط استان شده و این در حالی است که جهاد کشاورزی توان تهیه ماشین‌آلات مورد نیاز برای کشاورزان را ندارد‌ و کشاورزان زنجانی کلافه شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، این روز‌ها کمبود نهاده‌های دامی از یک سو و افزایش قیمت‌های نجومی آن‌ها از سویی دیگر موجی از نارضایتی را در فعالان این صنعت به وجود آورده است که البته این عدم رضایت تنها مختص این قشر نبوده است چراکه اثرات سو این بی‌مدیریتی مستقیما جامعه را نیز تحت تاثیر قرار داده است و نمونه بارز آن نایاب شدن مقطعی مرغ و افزایش قیمت آن و البته افزایش سرسام‌آور قیمت گوشت قرمز در طول ماه‌ها و هفته‌های اخیر بوده است. 

با این وجود یکی از نهاده‌هایی که مورد نیاز دامداری‌ها در راستای تغذیه دام است استفاده از ذرت علوفه‌ای است که پس از فرایند‌هایی پس از برداشت و انبار و غلتک‌زنی با اضافه شدن مکمل‌هایی در نهایت می‌تواند مورد استفاده قرار گرفته و تاثیر به‌سزایی در تغذیه دام خصوصا در فصل پاییز و زمستان داشته باشند. از سویی دیگر کشت ذرت علوفه‌ای برای کشاورزان نیز مثمر ثمر است چراکه علاوه بر تولید 50 تا 60 تن محصول در هکتار تمام مراحل کاشت، داشت و برداشت به روش کاملا مکانیزه انجام گرفته و زحمت چندانی به کشاورز تحمیل نمی‌شود. 

با این حال در استان زنجان نیز در راستای تامین نیاز استان به این نهاده سالانه بیش‌از یک هزار هکتار از اراضی زیر کشت ارقام ذرت علوفه‌ای سینگل کراس 704 و ماکسیما می‌رود. بر این اساس امسال نیز کشاورزان در مناطق مختلف استان اقدام به کشت این محصول کرده‌اند و البته در برخی مناطق محصول برداشت شده و وارد مراحل بعدی آماده‌سازی در راستای تغذیه دام شده است، اما با این وجود هنوز در برخی مناطق استان برداشت به دلایلی انجام نگرفته و مشکلاتی را برای زارعین ایجاد کرده است، به طوری که در بخش زنجانرود که با کاهش دمای هوا در طول هفته‌های گذشته روبه رو شد این محصول دچار سرمازدگی شده‌، که علاوه بر کاهش کیفیت لازم برای تغذیه دام، سبب افت شدید قیمتی شده و باز هم کشاورزان عایده‌ای جز ضرر و زیان نداشته‌اند.

کارشناسان بر این باور‌ هستند که سازمان جهاد کشاورزی از این قشر از کشاورران که تولید کننده ذرت علوفه‌ای هستند حمایت لازم را انجام نمی‌دهد چراکه در زمان تامین بذر در فصل بهار به اجبار باید آن را از استان‌های همجوار تهیه نمایند و از سویی دیگر این سازمان هیچ گونه دستگاه لازم از جمله "کارنده" و "چاپر" را در اختیار شرکت‌های خدمات حمایت کشاورزی قرار نمی‌دهد تا در زمان‌های کاشت تا برداشت مورد استفاده کشت کنندگان این محصول قرار گیرد، بنابراین کشاورز مجبور است با یک یا دو دستگاه محدود موجود در منطقه با اخذ نوبت از فرد دارای دستگاه کارنده و در نهایت چاپر برداشت کننده ذرت که حتی گاها یک ماه نیز زمان‌ می‌برد، در صف نوبت قرار گیرند. این در حالی است که علاوه بر تاخیر در زمان کاشت محصول، در نهایت در زمان برداشت نیز قرار گرفتن در نوبت سبب می‌شود تا محصول تحت تاثیر تنش‌های دمایی قرار گرفته و زیان ببیند، زیرا سرمازدگی اخیر این محصول در منطقه زنجانرود گواه این امر است. به دلیل این‌که ذرت علوفه‌ای در دمای پایین‌ آسیب می‌بیند و کیفیت لازم را از دست می‌دهد.

به عقیده کشاورزان، سازمان جهاد کشاورزی روزانه در حال تحمیل فشار حداکثری با اعمال قیمت‌های نجومی بر نهاده‌‌هایی همچون سم و کود و قیمت گذاری غیر کارشناسی محصولات کشاورزی، بر این قشر است. از سویی دیگر این سازمان همواره اعلام می‌کند که نباید محصولات آب‌بری در سطح استان کشت شود. با این حال کشاورز به اجبار باید برای تامین معاش خود به سراغ کشت محصولات دیگر همچون ذرت علوفه‌ای برود، اما زمانی که به این امر مبادرت می‌شود باز هم کشاورزان متهم ردیف اول شناخته می‌شوند چرا که گفته می‌شود قانون الگوی کشتی که هنوز هم حتی برای خود سازمان جهاد کشاورزی بی‌مفهوم است و وارد فاز اجرایی هم نشده است را کشاورزان به اجرا در نمی‌آورند و علت بی‌برنامه‌گی در کشت و مشکل دسترسی به ماشین آلات لازم در نهایت خود کشاورزان اعلام می‌شود. 

مسئولان وزارت جهاد کشاورزی همواره تاکید دارند اگر الگوی کشت رعایت شود مشکلی در مراحل مختلف کشت و حتی بازاریابی آن وجود ندارد. اما باید از مسئولان امر در سازمان جهاد کشاورزی پرسید بنا بر اذعان این سازمان نباید محصولاتی همچون هندوانه، گوجه فرنگی، سیر، سیب‌زمینی، ذرت و بسیاری از محصولات دیگر در استان کشت شود اما آیا عدم کشت محصولات، تنها راه حل تمام مشکلات پیش روی کشاورزان توسط این سازمان است؟ چرا نباید جهاد کشاورزی زارعین را در راستای کشت محصولی همانند ذرت علوفه‌ای که نیاز به آن همواره توسط دامداری‌ها در استان احساس می‌شود را همراهی و ترغیب نماید؟

سجاد بیات، رئیس زراعت و نباتات علوفه‌ای سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت‌و‌گو با تسنیم با بیان این‌که یک هزار و 240 هکتار از سطح اراضی استان زنجان زیر کشت ذرت علوفه‌ای قرار دارد، اظهار داشت: میزان تولید محصول از سطح مذکور 68 هزار و 200 تن می‌باشد، که توسط دامداری‌‌های سطح استان استفاده می‌شود اما گاها در دامداری صنعتی همچون کشت و صنعت خرمدره به دلیل نیاز بالا به این محصول از استان‌های دیگر نیز ذرت علوفه‌ای وارد استان می‌شود.

وی افزود: با توجه به این‌که ذرت علوفه‌ای گیاه حساس به سرما است باید در موعد معین محصول برداشت گردد و تاخیر در این امر سرمازدگی محصول و تحمیل خسارت به کشاورزان را در پی دارد که در طول روز‌ها و هفته‌های گذشته که دمای استان به یکباره افت کرد سبب ایجاد سرمازدگی در این محصول شد.

رئیس زراعت و نباتات علوفه‌ای سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان گفت: در مناطقی که دامداری‌های صنعتی استقرار دارد به طبع کاشت ذرت علوفه‌ای نیز رواج بیش‌تری دارد در همین راستا در شهرستان‌هایی همچون خرمدره و سلطانیه ادوات لازم برای مراحل کاشت، داشت و برداشت این محصول وجود دارد و مشکلی از این لحاظ وجود ندارد و برخی از کشاورزان خود جوش اقدام به تهیه دستگاه‌های لازم کرده‌اند.

وی بیان کرد: در مناطق مختلف استان که اقدام به کشت ذرت علوفه‌ای کرده‌اند ممکن است، در زمان برداشت دسترسی به "چاپر" سخت‌تر شود و گاها دیرکرد در زمان برداشت با سرمای زودرس پاییزه همراه شده و خساراتی را ایجاد کند. با این حال باید ذکر کرد این سازمان همراهی لازم با کشاورزان در زمینه‌های مختلف همچون تامین بذر را دارد و مشکلی در ارائه خدمات وجود ندارد.

بیات با تاکید بر این‌که نباید کشاورزان بدون آگاهی از دسترسی به ادوات کاشت تا برداشت یک محصول اقدام به کشت آن داشته باشند تصریح کرد: توصیه جهاد کشاورزی به کشاورزان این است قبل از کشت هر محصولی مشاوره لازم را از کارشناسان این سازمان دریافت نمایند و طبق الگوی کشت مبادرت به تولید محصول در سطح مشخص نمایند تا دچار مشکلات بعد از کشت در محصول نشوند.

از سویی دیگر مهدی بنده‌ئی، رئیس مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان نیز در گفت‌و‌گو با تسنیم اظهار داشت: محصول ذرت علوفه‌ای از محصولات استراتژیک استان زنجان نیست که تمام ادوات لازم در اختیار استان قرار داشته باشد، بنابراین تامین ادوات لازم نیز بر عهده سازمان جهاد کشاورزی قرار ندارد، با این وجود این سازمان تامین کننده تسهیلات لازم برای کشاورزان است.

وی افزود: کشاورزانی که در حالت عمده اقدام به کشت محصول ذرت علوفه‌ای می‌کنند نیازمند تامین و تهیه ادوات و دستگاه‌های لازم هستند و جهاد کشاورزی نیز در این راستا در صورت ارائه درخواست، تسهیلات خرید ادوات و چاپر را در اختیار کشاورزان قرار می‌دهد.

بر اساس گفته‌های مسئولان مربوطه در سازمان جهاد کشاورزی، چنین برداشت می‌شود تنها راهکار کشاورزانی که اقدام به کشت ذرت علوفه‌ای در سال جاری کرده و دچار خسارت سرمازدگی محصول به دلیل دیرکرد در زمان برداشت شده‌اند، این است که در سال‌های پیش‌رو در حالت ادامه‌دار بودن سختی دسترسی به اداوات از کاشت این محصول خو‌دداری کنند؛ چراکه بر اساس اذعان مسئولان سازمان جهاد کشاورزی وظیفه تامین دستگاه‌ها و ادوات مورد نیاز به دلیل غیر استراتژیک بودن ذرت علوفه‌ای در زنجان بر عهده این سازمان قرار ندارد و باید کشاورزان خود دست به کار شده و ادوات را خریداری نمایند، امری که با افزایش نجومی قیمت‌ها کاملا محال و دور از تصور کشاورزان است. به نظر می‌رسد بازهم باید کشاورزان در رویه کشت خود تجدید نظر کنند و محصول دیگری را مورد کشت قرار دهند بلکه شاید توانستند با چالشی کم‌تر محصول را به مرحله نهایی و برداشت برسانند. 

اما باید گفت انتظار کشاورزان از مسئولان امر سازمان جهاد کشاورزی این است که با توجه به نیاز استان در راستای تولید ذرت علوفه‌ای بهتر است این سازمان ادوات لازم چاپر برای کاشت تا برداشت این محصول خصوصا چاپر را خریداری نموده و در اختیار شرکت‌های خدمات حمایتی کشاورزی هر منطقه قرار دهد، این سازمان بهتر است به جای منع در کشت محصولی خاص با ارائه راهکار عملی درست، قشر تولید کننده را ترغیب به خودکفایی تولید انواع محصولات در سطح استان کند و مانع از عدم انگیزه کشت محصولات در سال‌های بعدی گردد.

گزارش از زهرا بیات

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران