پیامد منطقه ای توافق امارات-رژیم صهیونیستی برای انتقال نفت از طریق خط لوله ایران
نشریه اقتصادی اکونومیست در تحلیل توافق امارات با رژیم صهیونیستی برای استفاده از خط لوله نفتی متعلق به ایران هشدار داد که این توافق احساسات منفی ایران نسبت به امارات را شعلهور خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، اکونومیست طی تحلیلی از احتمال تشدید تنشها بین ایران و امارات در پی انتشار گزارشهایی مبنی بر توافق امارات با رژیم صهیونیستی برای استفاده از یک خط لوله نفتی که ایران در مالکیت آن سهم دارد خبر داد.
اکونومیست نوشت: بعد از گشایش کانال ارتباطی بین ایران و امارات در اواسط سال 2019 به دلیل نگرانی امارات از تهدید ایران برای بستن تنگه هرمز، نشانههایی از احتمال بروز تنش جدید در روابط دو کشور ظهور پیدا کرده است. امارات و رژیم صهیونیستی پس از عادیسازی روابط خود در روز 21 اکتبر یادداشت تفاهمی را امضا کردند که بر اساس آن نفت تولیدی ابوظبی از طریق کشتی به بندر عسقلان در دریای مدیترانه منتقل میشود و از آن جا از طریق خط لوله به ایلات واقع در سواحل اسرائیل در دریای سرخ انتقال داده میشود.
اکونومیست با اشاره به سهیم بودن ایران در این خط لوله افزود: این یادداشت تفاهم احساسات ایران نسبت به امارات را شعلهور خواهد کرد، چرا که تهران نسبت به این خط لوله ادعای مالکیت دارد. ایران تا پیش از انقلاب سال 1979 تأمینکننده عمده نفت موردنیاز اسرائیل بود و این خط لوله به طور مشترک توسط ایران و اسرائیل از ایلات تا عسقلان ساخته شد. بدین ترتیب شرکتی با نام شرکت خط لوله ایلات-عسقلان پا به عرصه وجود گذاشت. اما این شرکت بر اساس گزارشها اکنون با یک شرکت سرمایهگذاری مشترک اسرائیلی اماراتی مستقر در امارات به نام مِدرِد (MED_RED) یادداشت تفاهمی برای همکاری دو طرف در زمینه انتقال نفت خام خلیجفارس از طریق این خط لوله به بازارهای اروپایی امضا کرده است.
در سال 2016 عالیترین دادگاه سوئیس طی داوری در مورد مناقشه ایران و رژیم صهیونیستی بر سر این خط لوله حکمی مبنی بر پرداخت 1.1 میلیارد دلار به ایران صادر کرد.
این گزارش افزود: اگرچه تماسها بین ایران و ابوظبی ادامه دارد، اما توافق امارات با اسرائیل میتواند روند بهبود روابط بین ایران و امارات را که از سال 2019 آغاز شده تحت تأثیر قرار دهد. واکنش ایران به اظهارات وزیر خارجه امارات در مورد جزایر سهگانه خلیجفارس در جریان نشست مجمععمومی سازمان ملل در 29 سپتامبر نشانهای از تشدید نگرانیها در این زمینه است.
اکونومیست گفت: استفاده امارات از خط لولهای که ایران ادعای مالکیت بر آن را دارد و دور زدن کانال سوئز برای رسیدن به بازارهای مدیترانهای از طریق این خط لوله میتواند تبعات طولانی مدتی برای روابط منطقهای داشته باشد. رهبران اماراتی معتقدند که روابط با اسرائیل در نهایت موضعشان در قبال ایران را تقویت خواهد کرد. امارات بر پایه این اعتقاد ممکن است برخلاف مواضع نرمتر خود در قبال ایران از اواسط سال 2019، موضعی جسورانهتر در قبال ایران بگیرد.
به گزارش رادار اقتصاد اکونومیست در پایان نوشته است: تقویت روابط امارات با اسرائیل میتواند به بدتر شدن روابط امارات با ایران منجر شود که این مسئله تبعاتی منفی برای چشمانداز امنیت منطقهای خواهد داشت.
انتهای پیام/