هشدار در مورد مهاجرت انیماتورها به خارج کشور/ سینمای کودک میتواند سینمای ایران را نجات دهد
سینمای ایران با وجود موفقیت در ساخت انیمیشن، حمایت لازم را از طرف دولت ندارد، در صورتی که از حمایت برخوردار باشد میتواند سینمای ایران را نجات دهد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، امروز 28 اکتبر مصادف است با سالگرد جهانی انیمیشن. دنیای خیال و آرزوهای کودکان و نوجوانان دنیا که مخاطبین بسیاری در کشورهای مختلف دارد.
ایران اسلامی نیز در سالهای اخیر در صنعت انیمیشنسازی شتاب بیشتری گرفته است؛ از فیلشاه گرفته تا بنیامین. امروز نیز انیمیشن لوپتو که به تازگی در جشنواره فیلم کودک و نوجوان شرکت کرده است امید دیگری در سینمای انیمیشن است که دو جایزه از این جشنواره گرفته است.
کمیت و کیفیت انیمیشنسازی در ایران، حمایت دولت و نهادهای فرهنگی از انیمیشنسازی، تماشای کارهای خارجی برای بچهها و تأثیر آنها بر کودکان و مسائل دیگر محورهای گفتوگوی ما با کارگردان «لوپتو» است.
عباس عسگری کارگردان لوپتو
انیماتورهای ما به خارج از ایران مهاجرت میکنند
عباس عسگری درباره اهمیت انیمیشن در جهان و و جایگاه انیمیشن ایران در دنیا بیان کرد: به طور کلی باید گفت در فهرست فیلمهای پرفروش دنیا همواره چند فیلم انیمیشن وجود دارد که نشان دهنده جایگاه موفق و تثبیت شده انیمیشن است. انیمیشن در دنیا مخاطب جدی دارد اما این نکته را مسئولین فرهنگی کمتر میدانند و از اهمیت این موضوع چندان باخبر نیستند.
ما در ایران از نظر تکنیک پیشرفت داشتیم خصوصاً در تکنیک سه بعدی جلو رفتیم اما برخی از همکاران ما چون کار و بازار خوب نیست به خارج از کشور مهاجرت میکنند. اما در اصل ماجرای انیمیشن یعنی کارگردانی و نویسندگی، جایگاه خودمان را پیدا نکردیم و البته هم نمیشود خرده گرفت زیرا در ابتدای کار هستیم. انیمیشنهای سینمایی ما به 20 تا هنوز نرسیده است. تا زمانی که بچههای انیمیشن به سبک مخصوص و ابداع برسند فاصله داریم اما با سرعت خوبی در مسیریم.
لوپتو در سطح ملی و برای ایران است
عسگری درباره ساخت انیمیشن «لوپتو» بیان کرد که در سال 1394 در مؤسسه «فراسوی ابعاد» تصمیم گرفتیم که به ساخت انیمیشن بلند دست بزنیم. بعد از آن به جمع آوری ایده پرداختیم که در نهایت به ایده انیمیشن لوپتو رسیدیم. البته نام ابتدایی این کار «من و فرشته» بود که تغییر نام داد. فیلم «لوپتو» در کرمان ساخته شد و خیلی از المانهای ما الهام گرفته از محیط کرمان است اما از همان اول تصمیم گرفتیم که کار در سطح ملّی باشد تا کاراکترها و فضا را اینگونه تشخیص بدهند که اینجا ایران است نه اینکه حتماً شهر مشخصی مانند کرمان باشد. بازه مخاطب ما 6 تا 12 سال است.
سرمایهگذاری برای انیمیشن هم پول میخواهد و هم حوصله
این کارگردان درباره حمایت از صنعت انیمیشنسازی در کشور بیان کرد که مخاطب انیمیشن زیاد است و فروش خوبی دارد اما در ایران چندان در نظر گرفته نشده است. گروههای زیادی داریم که میتوانند کار سینمایی تولید کنند اما ارگانها کمک خاصی نمیکنند. هزینه کار سینمایی در انیمیشن خیلی بالا و هم زمانبر است؛ برای همین سرمایهگذار دانا و پخته نیاز دارد.
در کار سینمایی بزرگسال 4 ماه فیلمبرداری طول میکشد اما در انیمیشنسازی 2 سال زمان بردار است. بنابراین سرمایهگذارها هم باید پول داشته باشند و هم حوصله تا اینکه پروسه کار جوابگو باشد. سینمای ایران وضع خوبی از نظر فروش و اکران ندارد اما انیمیشن میتواند موتور پیشران باشد تا بچهها به سینما بروند و آن را نجات بدهند. انیمیشن ایران میتواند با هر بچهای که به سینما میآورد والدین را هم به سینما بیاورد و اینگونه هر مخاطب به اضافه والدینش به سه نفر تبدیل میشوند که با این حساب فروش فیلم را بالا میبرد. تا سالها کلاه قرمزی پر مخاطبترین و پرفروشترین فیلم سینمایی ایران بود.
عسگری درباره حمایت از ساخت این انیمیشن بیان کرد که حدود 50 درصد کار توسط فراسوی ابعاد انجام شده است و حوزه هنری برای پشتیبانی نیم دیگر کار را به عهده گرفت.
جشنواره فیلم کودک و نوجوان باید فیلمهای برای بچهها را حمایت کند نه درباره بچهها
وی در بخش دیگری از صحبتهایش درباره کارکرد جشنواره فیلم کودک و نوجوان در حمایت از سینمای کودک و انیمیشن گفت که اینکه جشنواره برای کودکان برگزار میشد خوب است اما چیزی که مهم است این که جشنواره بیشتر فیلمهای با موضوع کودکان را مد نظر دارد تا اینکه فیلمها برای بچهها باشد.
البته سازندگان این آثار بعضاً سازندگان مطرحی مانند مجید مجیدی است که قطعاً کار قوی ساختهاند اما این فیلم برای مخاطب کودک نیست. اگر جشنوارهها سعی کنند که فیلمهایی که برای بچهها هستند را مطرح کنند و سکوی ترغیب دیدن این فیلمها باشند مفیدند در غیر این صورت تنها برگزاری یک جشنواره تنها فایدهای ندارد. ارگانها هم همینطور باید جدای از بحث مالی و سرمایهگذاری به عنوان مشوق، کاری بکنند که بچهها فیلمهای کودکان و نوجوانان را تماشا کنند.
لوپتو منتظر اکران سینماها میماند
عسگری درباره برنامه اکران «لوپتو» گفت که مبنای ما این بود که برای نوروز 1399 اکران داشته باشیم که با کرونا مصادف شدیم الان هم تصمیمگیری سخت است. زیرا از سویی میتوانیم صبر کنیم تا روال به زمان عادی برگردد و از سوی دیگر میتوانیم در VODها فیلم را اکران کنیم که به دلیل امکان سرقت و قاچاق به نظر میرسد که این گزینه را انتخاب نکنیم خصوصاً اینکه این کار صرفه مالی برای تهیهکننده ندارد و با فروش سینماها قابل قیاس نیست.
کودکان ما انیمیشن قهرمانی کم دارند
وی همینطور درباره محتوای انیمیشنهای خارجی و تماشای آن توسط کودکان ما و تأثیری که بر کودکان ما میگذار گفت: حتی در بهترین حالت، یک انیمشن خارجی اکر فیلم خنثیای باشد و پیام بدی هم نداشته باشد، در هر حال از فرهنگ ما نیست چه از نظر دینی و یا ملی؛ خب همین هم میتواند خطرناک باشد زیرا حتی اگر فیلمی با پیام خوبی تولید بشود با فرهنگ ما ارتباط ندارد و منفعتی برای بچه های ما نخواهد داشت. این آثار میتواند برای بچهها در سن کم، سؤالهایی را ایجاد کند و پاسخی هم نداشته باشد. از سوی دیگر تولیدات کودکی ما هم کم است همین باعث میشود که بچههای ما به تماشای فیلمهای خارجی بنشینند. حتی اگر تولیدات ما کارهای خنثی هم باشد باز مفید است چون فضای ایرانی و قهرمان ایرانی داریم.
حمایت از اکران انیمیشن ضعیف است
باید همواره در سال فیلمهای کودک و نوجوان چه انیمیشن و چه سینمایی داشته باشیم تا سرگروههای اکران طبق قانون هر ماه یک فیلم کودک برای اکران داشته باشند. البته سانس خوب و مناسب برای اکران نیز بسیار مهم است. یکی از انیمیشنهایی که دو سال قبل اکران شده بود، در مدت خیلی محدود آن هم در بدترین سانسهای ممکن مثلاً ساعت 1 ظهر اکران داشت. کدام بچهای میتواند فیلمی را در ساعت 1 ظهر تماشا کند؟ یکی از حالات حمایت سازمان سینمایی همین است که فیلمهای کودک با اکران مناسب رشد کند؛ باید اکرانهای خوب و پیک پرجمعیت در اختیار انیمیشنها و به طور کلی سینمای کودک قرار داده شود.اگر سینمای کودک حمایت جدی بشود قطعاً دیده خواهد شد.
این انیمیشنساز جوان در بخش پایانی صحبتهایش در پاسخ به خبرنگار تسنیم درباره استعدادهای شهرستانها و حمایت مسئولین فرهنگی از استانها بیان کرد که بسیاری از نیروهای خوبی که در استودیوهای انیمیشنسازی تهران وجود دارد از شهرستانها آمدهاند. 95 درصد مراحل تولید انیمیشن ما نیز در خود کرمان گذشت و بخش کوچکی را هم از بچههای مشهد کمک گرفتیم. البته به دلیل نبودن امکانات، مراحل صداگذاری، دوبله و آهنگسازی در تهران انجام شد.
حوزه هنری مرکزی نیز به ما کمک کرد تا توانستیم این اثر را تولید کنیم زیرا دفاتر حوزه هنری و دیگر نهادهای فرهنگی در شهرستانها چندان بودجهای ندارند تا بتوانند حمایت مالی کنند. در حالی که چند استودیوی سه بعدی قوی در شهرستان ما وجود دارد که اگر حمایت شوند، کارهایشان خریده خواهد شد.
انتهای پیام/