گزارش ویدئویی| بحران کرونا در استان اردبیل / گلایه مدافعان سلامت از عادی انگاری ویروس

گزارش ویدئویی| بحران کرونا در استان اردبیل / گلایه مدافعان سلامت از عادی انگاری ویروس

گروه استان‌ها - ساده ترین راه مقابله با بیماری کرونا یا همان ماسک زدن با گذشت ۸ ماه از آغاز شیوع بیماری و مرگ۷۴۷ نفر، همچنان یک چالش جدی در شهر اردبیل است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، از اسفند ماه 98 تا به امروز کشمکشی بین پزشکان و مردم به وجود آمده که حتی آمار مرگ و میر بیماری کرونا هم قادر به اتمام آن نبوده است. از یک سو پزشکان چند توصیه بهداشتی ساده و انجام پذیر برای ممانعت از ابتلا را مطرح می‌کنند و از سوی دیگر بخش عمده‌ای از مردم به طرزی باورنکردنی همچنان این توصیه‌ها را پشت گوش انداخته‌اند.

تا جایی که بررسی میدانی خبرگزاری تسنیم نشان می‌دهد مردم به هر بهانه‌ای چنگ انداخته اما حاضر به پذیرش توصیه پزشکان نیستند. موضوعی که به اعتقاد کارشناسان به تفکر حاکم و سواد اجتماعی مرتبط بوده و به نوعی مسئولیت  پذیری اجتماعی مردم این شهر با بروز و ظهور یک بیماری همه گیر به چالش کشیده شده است.

بهانه گرانی ماسک با وجود تولید روزانه 300 هزار عدد

اردبیل در روزهای نخست شیوع بیماری و اعلام عمومی برای استفاده از ماسک و ماده ضدعفونی به تب و شوکی همه گیر گرفتار شد. هر چند چنانکه ذکر آن خواهد رفت مراکز درمانی با آمادگی وارد بحران کرونا شدند اما از احتکار ماسک تا فروش آن به قیمت هر عدد 30 هزار تومان در اردبیل تجربه‌های نخست کرونا در انتهای سال گذشته بود.

این موضوع موجب شد تا به گفته رئیس سازمان صمت استان اردبیل سریعا مقدمات تولید ماسک و مواد ضدعفونی کننده در اردبیل آغاز شود.

رامین صادقی تصریح کرد: با دعوت از تولیدکنندگان، گروهی که نسبت به تولید ماسک و مواد ضدعفونی کننده اعلام آمادگی کرده بودند مورد بررسی قرار گرفته و مجوزهای لازم در کمترین زمان صادر شد.

وی افزود: در ابتدا تامین ماسک به سختی انجام می شد اما امروز 26 واحد صنعتی و نیمه صنعتی روزانه، 300 هزار عدد ماسک صنعتی، نیمه صنعتی و n95 تولید می‌کنند و در خود استان هیچ کمبودی نداریم.

رئیس سازمان صمت استان اردبیل تاکید کرد: هیچ داروخانه‌ای بدون ماسک و مواد ضدعفونی نیست و به میزان لازم در بازار اقلام بهداشتی گنجانده شده است. در عین حال با تولید گسترده قیمت‌ها نیز کاهش دارد.
در وضعیت فعلی 5 عدد ماسک سه لایه در اردبیل به 8 هزار تومان به فروش می‌رسد و ماسک در هر کوی و برزن، هر داروخانه، بقالی و فروشگاهی پیدا می‌شود.

هیچ شهروندی نمی‌تواند ادعا کند ماسک پیدا نمی‌شود و با توجه به تولید انبوه، قیمت‌ها هم در حدی نیست که تامین ماسک را غیرممکن ساخته باشد.

علوم پزشکی: 8 ماه تاکید کردیم و 40 درصد مردم ماسک می‌زنند

اما واقعیت این است که گرانی ماسک یکی از بهانه‌های رایج در اردبیل است. یکی از شهروندان معتقد است با گرانی همه کالاها در تامین خرد و خوراک عاجزیم چه برسد به ماسک. به دلیل اینکه باید به صورت مداوم ماسک خریداری شود، قادر به تامین آن نیستیم.

رحمت الله خدایی تصریح کرد: برای یک خانواده 4 نفره اگر روزانه هر کدام فقط یک ماسک مصرف کنند در ماه می‌شود120 عدد که هزینه مازاد برای خانواده است.

اظهارات این شهروند در حالی از سوی بسیاری از شهروندان شنیده می‌شود که ماسک در شرایط کنونی کالایی اضطراری و واجب محسوب می‌شود و موضوع مرگ و زندگی افراد در میان است.

رئیس کمیسیون بهداشت، سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر اردبیل در پاسخ به اینکه برای آموزش و اطلاع رسانی مردم چه کردید گفت: در بحث کرونا موضوع اهمیت شهر سالم به عینه مشاهده شد و اینکه باید با جلب مشارکت عمومی شهری سالم دایر کرد.

علیرضا پوستی تصریح کرد: عمده تاکید شورا به آموزش عمومی بود و هرچند شهرداری اقداماتی انجام داده اما برای رسیدن به شهر سالم باید آموزش ها به شکلی باشد که مردم به هر طرفی نگاه می کنند، پیام های سلامت را دریافت و لمس کنند.

همچنین رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل در این خصوص گفت: 8 ماه است استفاده از ماسک را تاکید می‌کنیم. حتی مصرف دستکش که در ابتدا رایج بود مورد تاکید ما نیست اما مصرف ماسک بارها و بارها اعلام شده است.

شهرام حبیب زاده تصریح کرد: با این وجود امروز در مهرماه حدود 40 درصد مردم ماسک می‌زنند که اینها از بین اقشار مختلف از مردم عادی گرفته تا اصناف و کارمندان دیده می‌شوند.

وی افزود: تنها توصیه ما پزشکان جدی گرفته نمی‌شود و تا 9 آبان ماه، 747 نفر جان خود را در استان اردبیل به دلیل ابتلا به کرونا از دست داده‌اند و هم اکنون 377 نفر بستری هستند.

پرستاران در سخت‌ترین شرایط بیماری را سد کرده‌اند

رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل با بیان اینکه اگر مردم توصیه‌ها را جدی می گرفتند حتما میزان ابتلا و مرگ و میر به مراتب کمتر بود، اضافه کرد: این در حالی است که بخش عمده‌ای از شیوع بیماری توسط پرستاران و پزشکان مدیریت می‌شود.

موضوعی که مورد تاکید رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان اردبیل نیز هست.
مجید محمد غریبانی تصریح کرد: وقتی زمزمه‌های شیوع بیماری شنیده شد ما تمامی تخت های بیمارستانی را آماده سازی کردیم و از همان روز نخست مدیریت مطلوبی در پذیرش بیماران اعمال شد.

وی افزود: این موضوع موجب شده تا از تب ظاهری بیماری کاسته شود. برخی پرستاران و پزشکان ماه‌ها به خانه هایشان سرنزدند و در بیمارستان‌ها ماندند اما در مقابل این همه تلاش، مردم به هر بهانه‌ای از رعایت توصیه های بهداشتی خودداری می کنند.

غریبانی معتقد است وقتی سواد اجتماعی قابل قبول نباشد فرد دغدغه اجتماعی ندارد و می‌تواند به بهانه گرانی و یا هر چیز دیگری از خرید و استفاده از یک ماسک هم خودداری کند.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان تاکید کرد: این در حالی است که هر کجا مهار بیماری موفقیت آمیز بوده به دلیل مشارکت عمومی بوده است و مردم پای کار بوده‌اند.

همچنان اجتماعات انسانی در اردبیل دیده می‌شود

نه تنها آدم‌های بدون ماسک به معضل بهداشتی شهر تبدیل شده‌اند، همچنان اجتماعات انسانی دیده می‌شود. با وجود تعطیلی نسبی مراکز گردشگری همچنان سفرهای تفریحی آخر هفته دایر است.

تصاویر ترافیک گردنه حیران که مسافرت‌های نیم روزه اردبیلی‌ها در روز جمعه را تداعی می‌کند، گویای برقرار بودن این معضل است. حتی کرونا موجب نشده تا شهروندان به خاطر یکدیگر دست از اجتماعات بکشند.

یکی از شهروندان گفت: متاسفانه در ایام محرم ما شاهد تجمعات بودیم و در کمال تعجب حتی برخی نهادها برنامه‌هایی برگزار می‌کردند و خوب یک عده هم برای دیدن برنامه‌ها می‌رفتند.

فهیمه رحمانی تصریح کرد: بعد از ماه محرم بازگشایی مدارس موجب شد تا برخی دانش آموزان به کرونا مبتلا شده و به خانه بازگردند و حالا که مدارس تقریبا غیرحضوری است، همچنان گردش و تفریح و مهمانی‌های خانوادگی برقرار است.

مهمترین بخش تجمعات در سطح شهر و در پاساژها و مراکز خرید دیده می‌شود.

رئیس اتاق اصناف استان اردبیل به خبرنگار تسنیم گفت: ما در ابتدای شیوع بیماری اطلاع رسانی گسترده‌ای به اعضای تحت پوشش انجام دادیم که رعایت توصیه‌ها در 5 محور الزامی شده بود.

شاپور رضایی تصریح کرد: از جمله استفاده از ماسک، رعایت فاصله گذاری، جلوگیری از ورود مشتریان فاقد ماسک، استفاده از محلول های ضدعفونی کننده در داخل مغازه و نصب اتیکت با مضمون (بدون ماسک وارد مغازه نشوید) عنوان شده است.

وی افزود: از همان شیوع کرونا هم بازرسان اتاق و بازرسان اتحادیه‌ها به صورت مستمر به واحدهای صنفی نظارت و سرکشی دارند و حتی با سردشدن تدریجی هوا و قوی‌تر شدن بیماری رعایت نکات بهداشتی با جدیت خیلی بیشتری مورد تاکید است.

با این وجود ارزیابی میدانی نشان می‌دهد اصناف و مردم هر دو در رعایت توصیه‌ها بی‌دقت هستند.
هرچند استفاده از ماسک توسط بسیاری از اصناف در پاساژ ها دیده می‌شود اما در مغازه‌های کنار خیابان‌ها به مراتب کمتر بوده و تجمع در داخل مغازه هم ممانعت نمی‌شود.

یکی از فروشندگان در این خصوص گفت: ما روزانه حداقل 8 ساعت در مغازه هستیم و با ماسک نمی‌شود نفس کشید.

محمد پهلوان تصریح کرد: نه اینکه ماسک در دسترس نباشد اما به خاطر اینکه استفاده از آن سخت است و آزاردهنده گاهی ماسک نمی‌زنیم.

وی افزود: البته مردم هم رعایت نمی‌کنند و بسیاری از افرادی که به مغازه مراجعه دارند بدون ماسک وارد می‌شوند. با این همه گرانی و کمبود مشتری ناچاریم به این افراد هم خدمات ارائه کنیم و نمی‌شود به بهانه نداشتن ماسک از مغازه بیرون کرد.

سردی هوای اردبیل دغدغه جدید پزشکان

رئیس مرکز حوادث و فوریت های پزشکی استان اردبیل که از اولین روز شیوع کرونا در جریان رویدادهای آن بوده و مدت‌ها تیم های خود را به سراغ بیماران نیازمند فرستاده است، می‌گوید: کرونا فعلا با ما است.

غریبانی با بیان اینکه در شیوع بیماری و رفتار آن تابع نظرات سازمان بهداشت جهانی هستیم، ادامه داد: حداقل 2 سال آینده این بیماری با ما است اما با سردشدن هوا به ویژه در منطقه کوهستانی اردبیل که افت محسوس دما در نیمه دوم سال دیده می‌شود، شاید پیک ابتلای جدیدی در راه باشد.

وی افزود: تنها راه مقابله با بیماری مشارکت مردمی است اما تا زمانی که اصناف و مردم همکاری نکنند نه تنها کرونا بلکه بیماری‌های آنفولانزا نیز به کرونا اضافه می‌شود.

مطابق اظهارات علوم پزشکی استان متجاوز از 360 هزار نفر از جمعیت 600 هزار نفری اردبیل ماسک نمی‌زنند. بی شک در بین این افراد مبتلایان بدون علامت وجود دارند که شاید تا چند روز حتی خودشان به ابتلا پی نبرند. تنها تصور موجی از بیماران مبتلا و بدون علامت، نگرانی در دل پزشکان ایجاد می‌کند و با این حال هر بهانه‌ای می‌تواند عامل خودداری از رعایت توصیه‌های بهداشتی باشد. پزشکان می‌گویند با این روند نباید از موج جدید ابتلا و افزایش مرگ و میرها تعجب کرد.

گزارش از ونوس بهنود و اکبر رزمی

انتهای پیام/136/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon