گزارش|از سوت‌زنی در شهرداری مشهد چه خبر؟ / گزارش ۲۸ تخلف محرز و پرداخت ‌۳۰ میلیون تومان به افشاکنندگان ‌

گزارش|از سوت‌زنی در شهرداری مشهد چه خبر؟ / گزارش 28 تخلف محرز و پرداخت ‌30 میلیون تومان به افشاکنندگان ‌

گروه استان‌ها ـ رئیس کمیسیون حقوقی شورای شهر مشهدمقدس در مورد سازوکار مصوبه سوت‌زنی و عملکرد آن در شهرداری مشهد توضیحاتی داد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، مبارزه با فساد دغدغه‌ای جدی است که می‌تواند ریل‌گذاری مناسبی در مسیر توسعه برای جوامع و کشورهایی باشد که فسادستیزی را به‌عنوان یک اصل در دستور کار قرار می‌دهند. سازوکارها و روش‌های مختلفی برای مبارزه با فساد در جوامع مختلف براساس مقتضیات فرهنگی و اقتصادی و سیاسی تمهید می‌شود و در این میان بهره‌گیری از روش سوت‌زنی یکی از این سازوکارها است.

در واقع یکی از اصلی‌ترین راه‌ها در مبارزه با فساد، تحقق زیرساخت‌ها و عملیاتی کردن «سوت‌زنی» است؛ در این روش از ظرفیت‌های شهروندی در مسیر مبارزه با فساد بهره گرفته می‌شود.  اصطلاح «سوت‌زنی» از رفتار مأموران پلیس اخذ شده است؛ زمانی که بعد از مشاهده خلافی مثل دعوا یا دزدی در خیابان، در سوت خود می‌دمیدند تا همه مردم خبردار شوند. در این روش نیز قرار است مردم بلافاصله پس از مطلع شدن از یک خلاف اداری آن را افشا کنند تا بلافاصله نهادهای ذی‌ربط در این مسیر وارد عمل شوند.

در همین راستا در یکم آبان ماه سال گذشته شورای شهر مشهد در هفتاد و پنجمین جلسه علنی خود لایحه آیین‌نامه حمایت و تشویق اعلام‌کنندگان مفاسد اداری در شهرداری مشهد را به تصویب رساند؛ مصوبه‌ای که حمایت‌ها و پاداش‌هایی را برای افشا کنندگان فساد یا همان «سوت‌زنان» در نظر گرفته است و گامی جدی برای مقابله با فساد در مدیریت شهری خواهد بود.

بتول گندمی عضو شورای شهر مشهد مقدس در‌باره جزئیات این آیین نامه گفت: یکی از گلایه‌های شهروندان در همه ادوار، فسادی بوده که در مجموعه شهرداری به ویژه در بخش شهرسازی در قالب رشوه وجود داشته است، این آیین نامه یک حمایت از گزارشگر فساد را ایجاد می‌کند که هم کارش تسریع می‌شود و هم با گزارش فساد 20 درصد از منابع مکتسبه‌ای که ایجاد می‌شود به فردی که این فساد را گزارش کند، پرداخت می‌شود.

وی افزود: پیش بینی کردیم سقف این پاداش 200 میلیون تومان باشد، همچنین کارمندانی که فساد را گزارش کنند ضمن ارتقای شغلی، دو ماه حقوق و پاداش را به صورت کامل دریافت می‌کنند یا شهرداری تسهیلاتی را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد. وی تصریح کرد: در بررسی‌هایی که داشتیم اولین شهرداری و شورای شهری هستیم که این آیین نامه را به تصویب رسانده است و سابقه دیگری پیدا نکردیم.

اما حدودا یک سال از اجرای این طرح می گذرد برای بررسی اینکه آیا تاکنون گزارش سوت‌زنی در ‌شورای شهر مشهد صورت گرفته یا نه با رئیس کمیسیون حقوقی شورای شهر مشهد به گفت‌وگو پرداختیم که از نظر خوانندگان می‌گذرد:

سیدمحسن حسینی پویا در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به سازوکار مصوبه سوت‌زنی و اجرای آن در شهرداری مشهد اظهار داشت: حدود 28 مورد گزارش تخلف در این زمینه در سامانه مربوطه ثبت شده و منجر به پرداخت پاداش نیز شده که براساس برآوردها و آمارها حدود 30 میلیون تومان به گزارش‌کنندگان تخلف پرداخت شده است.

رئیس کمیسیون حقوقی شورای شهر مشهد بیان کرد: تناسب پاداش با عمل افشا به این صورت است که به نسبت مبلغی که به بودجه عمومی شهرداری بازمی‌گردد درصدی به افشاکننده بازمی‌گردد.

حسینی پویا خاطرنشان کرد: هدف اصلی مصوبه سوت‌زنی بحث پیشگیری از تخلف است و به دنبال مچ‌گیری در این زمینه نبوده‌ایم اما به صورت کلی هرچه بتوانیم زمینه انجام تخلف را ناامن کنیم قاعدتا در کاهش میزان تخلفات اثر دارد و این مصوبه نیز هدف عمده‌اش گرفتن مچ افراد نبوده بلکه به دنبال پیشگیری بوده و تا حدود زیادی موفق بوده و ناامنی را ایجاد کرده و به نوعی بازدارنده بوده است.

وی گفت: خیلی‌ها این مصوبه را با مصوبات دیگری که برای کشف فساد است اشتباه می‌گیرند اما نفس و ماهیت و عملکرد این مصوبه متفاوت است.

رئیس کمیسیون حقوقی شورای شهر مشهد اظهار داشت: برای اینکه هویت افشاکننده مخفی باشد سازوکاری طراحی شده تا از شخص افشاکننده علاوه بر حمایت مادی، حمایت معنوی نیز صورت گیرد به این صورت که هم هویت و هم موضوعی که افشا کرده مخفی بماند تا اگر کارمند شهرداری است برای وی مشکلی ایجاد نشود.

حسینی پویا عنوان کرد: بخش زیادی از افشاکنندگان کارکنان درون شهرداری و بخشی نیز ارباب رجوع هستند.

وی در مورد نحوه افشای تخلف از سوی ارباب رجوع گفت: اگر به وی پیشنهادی داده شود و مجبور به پرداخت وجهی شود و یا اینکه حقوق شهرداری تضییع شود و یا به هر ترتیبی از ضایع شدن حقوق شهرداری مطلع باشد می‌تواند این مسئله را در سامانه فاش ثبت کند.

عضو شورای شهر مشهدمقدس در مورد امنیت و محرمانه بودن سازوکار افشا ادامه داد: هدف اصلی حمایت از افشاکننده است و تامین مالی و معنوی در دستور کار قرار دارد تا با خیال راحت مفاسدی که اطلاع دارد را به اطلاع برساند و شهرداری از این جهت بتواند جلوی تضییع حقوق عمومی را بگیرد.

حسینی پویا گفت: هیئتی که برای این کار در نظر گرفته شده سازو کارش حساب شده است و مکاتباتش جنبه محرمانه دارد و آنهایی را که قابلیت پخش ندارد اصلا پخش نمی‌شود تا افشاکنندگان فساد خیالشان راحت باشد. این مسئله به نفع افشاکننده محرمانه است اما کسی که علیه‌اش چیزی افشا شده چه بسا در دادسرا نیز تحت تعقیب قرار گیرد.

وی بیان کرد: بعد از مرحله افشا رویه این گونه است که حراست و بازرسی شهرداری وارد عمل می‌شوند؛ در حقیقت روند این مصوبه از قبل نیز وجود داشته و اصل و هدف آن حمایت از افشاکننده بوده و بقیه موضوعات که بازرسی و حراست شهرداری است از قبل سازوکارش وجود داشته است؛ اگر عمل کشف شده جنبه تخلف اداری داشته باشد به بخش تخلفات اداری معرفی می‌شود و اگر جنبه حقوقی یا کیفری داشته باشد به دادسرا معرفی می‌شود.

حسینی پویا گفت: از افشاکننده در این سازوکار هم حمایت مادی و هم حمایت معنوی صورت می‌گیرد و تمام تلاش این است که زمینه فساد ناامن شود.

وی افزود: تخلف ابتدا در سامانه فاش ثبت می‌شود و سپس با افشاکننده تماس گرفته می‌شود و این مهم محرمانه است اما نتیجه در سامانه فاش اعلام نمی‌شود و جنبه محرمانه دارد و برای عموم قابل دید نیست اما بخش اعلام تخلف برای همه باز است و هر کس می‌تواند وارد این پنل شود و تخلف را گزارش کند و بعد از ثبت از سوی شهرداری با وی تماس گرفته شده و از وی کسب اطلاعات می‌شود.

انتهای پیام/282/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
گوشتیران
triboon