روسیه مواضع خود در قبال مناقشه قره باغ را بطور واضح بیان کرد

روسیه مواضع خود در قبال مناقشه قره باغ را بطور واضح بیان کرد

پاسخ سریع و منفی روسیه به درخواست کمک نخست وزیر ارمنستان، نشان داد: اولاً قره باغ در خاک آذربایجان است، بنابراین هیچ کمکی به ارمنستان در این رابطه نمی‌شود و ثانیاً اگر باکو به خاک ارمنستان تعدی کند، روسیه به تعهداتش عمل خواهد کرد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، پایگاه خبری-تحلیلی اینترنتی «وزگلیاد» روسیه در تحلیلی نوشته است: "نیکول پاشینیان" نخست وزیر ارمنستان با اشاره به اینکه درگیری‌های نظامی در منطقه قره باغ در حال نزدیک شدن به مرزهای ملی این کشور است، از "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه درخواست کمک کرد. در واقع ایروان بر اساس پیمان دوستی، همکاری و کمک متقابل بین روسیه و ارمنستان، مربوط به تاریخ 29 آگوست 1997 خواستار حمایت مسکو شد.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

مسکو بطور رسمی و به سرعت به این درخواست واکنش نشان داد، البته به نظر می‌رسد نه به روشی که نخست وزیر پاشینیان انتظار آن را داشت. وزارت امور خارجه روسیه اطمینان داد که روسیه "در صورت انتقال مستقیم درگیری‌های مسلحانه به خاک ارمنستان"، در چارچوب تعهدات متحدانه خود، ​​همه کمک‌های لازم را به ایروان خواهد کرد.

پیش از این، "دیمیتری پسکوف" سخنگوی کرملین نیز به طور مشابهی به سئوالی درباره اینکه "در چه صورت مسکو آماده اعزام نیروی نظامی به منطقه درگیری قره باغ است؟" پاسخ داده بود. وی یادآور شده بود: «کمک به ارمنستان از جمله مطابق با تعهدات روسیه در چارچوب سازمان پیمان امنیت جمعیصورت خواهد گرفت.»

پسکوف تأکید کرده بود، رئیس جمهور ولادیمیر پوتین به روشنی تفاوت این دو موضوع را روشن و اعلام کرده است که تعهدات این سازمان شامل منطقه قره باغ نمی‌شود.

سخنگوی کرملین یادآور شده بود که انتشار برخی اطلاعات در خصوص برخی عملیات نظامی در خاک جمهوری ارمنستان تأیید نشده است. اما نکته ظریف این است که جنگ قره باغ شاید به مرزهای ارمنستان نزدیک شده، ولی از نظر مسکو، از این مرزها عبور نکرده است.

روسیه نمی‌خواهد اشتباه ترکیه در مداخله در مناقشه قره باغ را تکرار کند

همانطور که می‌دانید، درگیری‌های نظامی در جمهوری خودخوانده قره باغکه استقلال آن به طور رسمی حتی توسط خود ارمنستان به رسمیت شناخته نشده و همچنین در "کمربند امنیتی" اطراف آن در حال وقوع است. البته در طول نبردهای اخیر، طرف ارمنستانی متحمل ضرر و زیان‌های بسیار شده است. پیش از این، حمله اصلی نیروهای آذربایجانی در جبهه جنوبی، در امتداد مرز با ایران به سمت مرز ارمنستان متمرکز بود که از نظر جامعه بین الملل، به استثنای روسیه، همه اینها خاک جمهوری آذربایجان محسوب می‌شود.

بلافاصله پس از درخواست کمک پاشینیان از پوتین، مقامات باکو تأکید کردند که هیچ امکانی برای مداخله کشور ثالثی (منظور روسیه) در درگیری‌های کنونی در خاک آذربایجان- یعنی قره باغ کوهستانی نمی‌بینند.  "الهام علی"اف رئیس جمهوری آذربایجان این مسئله را شخصاً بیان کرد. البته این در حالی است که باید توجه داشت که ترکیه که دخالت خود در حوادث قره باغ را پنهان نمی‌کند، هم یک طرف سوم در درگیری‌ها محسوب می‌شود.

"ایگور کاراتچینکو" کارشناس نظامی و سردبیر مجله «دفاع ملی» معتقد است، مسکو در واقع از ارائه کمک به ایروان امتناع ورزید. وی گفت: «از بیانیه وزارت خارجه روسیه، دو نتیجه گیری می‌توان کرد. اولاً ، قره باغ کوهستانی در خاک آذربایجان است و بنابراین هیچ کمکی به ارمنستان در رابطه با اقدامات نظامی در قره باغ ارائه نخواهد شد. نکته دوم این است که در صورت حمله به خود ارمنستان، روسیه به تعهدات خود در چارچوب پیمام امنیت جمعی عمل خواهد کرد.»

این کارشناس یادآور شد: «البته آذربایجان قصد حمله به خاک ارمنستان را ندارد و علی‌اف اخیراً ده بار این موضوع را بیان کرده است. رئیس جمهور پوتین هم اشاره کرد که درگیری‌ها در خاک ارمنستان انجام نمی شود. بنابراین، پاشینیان می تواند هر چقدر مایل است بگوید: "پوتین، نیروها را بفرستید!" ولی مسکو از قبل به او پاسخ داده که امکان ورود نظامیان روسیه به منطقه قره باغ وجود نخواهد داشت.»

"ولادیمیر ژاریخین" معاون موسسه کشورهای مشترک المنافع هم معتقد است که "فرمول حیله گرانه پاشینیان درباره نزدیک شدن درگیری‌ها به مرزهای ارمنستان"، زمینه مداخله روسیه بر اساس تعهدات بین دولتی را فراهم نمی کند. به گفته وی، هیچ سابقه‌ای وجود ندارد که مسکو به خود اجازه دهد با دور زدن سازمان پیمان امنیت جمعی، از ایروان حمایت کند.

این کارشناس تاکید کرد: «البته روسیه در حال حاضر هم امنیت کشور ارمنستان را تأمین می کند. مرزبانان روسی از مرزهای ارمنستان-ترکیه و ارمنستان-ایران محافظت می کنند. پایگاه نظامی 102 روسیه در منطقه گیومری نیز عامل مهمی در تامین امنیت این کشور، در صورت هر نوع تعدی خارجی است. تأکید می کنم، تعدی به خاک جمهوری ارمنستان. و روسیه همیشه از این جمهوری در چارچوب توافقات سازمان پیمان امنیت جمعی حمایت خواهد کرد، ولی درگیری‌ها در منطقه قره باغ شامل این تعهدات نمی‌شود

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon
طبیعت