نظر کارشناسی مرکز پژوهش‌ها در خصوص «طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده» منتشر شد + متن کامل گزارش

نظر کارشناسی مرکز پژوهش‌ها در خصوص «طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده» منتشر شد + متن کامل گزارش

اظهار نظر کارشناسی مرکز پژوهش‌های مجلس پیرامون «طرح جمعیت و تعالی خانواده و ضرورت بررسی آن طبق اصل هشتادوپنجم قانون اساسی» منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، اظهار نظر کارشناسی این مرکز پیرامون «طرح جمعیت و تعالی خانواده و ضرورت بررسی آن طبق اصل هشتادوپنجم قانون اساسی» منتشر شد.

«طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده» در تاریخ 28/3/1392 با هدف افزایش نرخ باروری به حداقل 5/2 فرزند به‌ازای هر زن با 50 ماده ازسوی نمایندگان تهیه و اعلام وصول شد. با این‌حال این طرح به‌دلایل متعدد در مجلس به سرانجام نرسید و در مجلس دهم با اصلاح و حذف برخی از مواد آن، مجدداً، در دستور بررسی قرار گرفت. علی‌رغم تصویب این طرح در کمیسیون فرهنگی مجلس در تاریخ 29/7/1398، تا پایان دوره دهم این طرح در دستور کار صحن علنی قرار نگرفت و مجلس دهم نیز بدون تصویب طرحی در راستای حمایت از خانواده و تسهیل فرزندآوری به‌کار خود پایان داد. طرح جمعیت و تعالی خانواده با اعمال اصلاحاتی و با 37 ماده در تاریخ 1/3/1399 در دستور کار مجلس یازدهم قرار گرفته است.

گزارش منتشر شده از مرکز پژوهش‌های مجلس شامل «وضعیت فرزندآوری در کشور»، «ارزش‌ها و هنجارهای فرزندآوری در ایران» و «موانع پیش روی تصویب طرح»، «پیشنهادهای تقنینی جهت تصویب طرح» است که ضمن مروری بر چرایی و ضرورت تصویب مشوق‌هایی در راستای حمایت از خانواده‌ها و تسهیل فرزندآوری به ارائه پیشنهادهای تقنینی جهت تصویب این طرح می‌پردازد.

مطابق گزارش منتشر شده ایران طی چند دهه اخیر با کاهش قابل توجه میزان باروری مواجه شده است، به‌نحوی که نرخ باروری کل ایران از 8/6 در سال 1360 به 7/1 در سال 1398 تنزل پیدا کرده است. نگاهی به داده‌های سازمان ثبت احوال کشور در سال 1398 نشان می‌دهد در این سال، یک میلیون و 196 هزار و 135 مورد تولد در کشور به ثبت رسیده که در مقایسه با سال گذشته 12 درصد (170 هزار مورد کمتر) و در مقایسه با سال 1393، 22 درصد کاهش را نشان می‌دهد که کمترین میزان ولادت طی ده سال اخیر است.

ازسوی دیگر روند خانواده‌های تک‌فرزند نیز نسبت به سایر خانواده‌ها افزایش قابل توجهی داشته است. طبق آخرین بررسی‌ها، درصد کل خانواده‌های دارای یک فرزند (تک‌فرزندی) با روندی صعودی به حدود 7/19 رسیده و 5/13 درصد نیز فاقد فرزند بوده‌اند (جمعاً 33 درصد تک‌فرزند و بدون فرزند)  این نسبت برای برخی از استان‌های کشور به بالای 50 درصد نیز رسیده است. این درحالی است که با وجود شاخص‌های اقتصادی خاص در زندگی نسل‌های قدیمی‌تر، فقط 5/4 درصد از آن خانواده‌ها تک‌فرزند بوده‌اند، ولی این میزان در نسل‌های جدیدتر به 7/28 درصد رسیده است. از زاویه دیگر، 77 درصد نسل‌های قدیمی‌تر حداقل دارای 2 فرزند بوده و 80 درصد نسل‌های جدیدتر حداکثر دارای 2 فرزند هستند (شامل صفر، یک یا دو فرزند).

همزمان با تحولات جمعیتی فوق، سهم جمعیت جوان در کشور نیز دچار تحولات جدی شده، به‌نحوی که در سه سرشماری اخیر در فاصله‌ی سال‌های 1385، 1390 و 1395 سهم جمعیت جوان کشور وارد روند نزولی شده و از بیشترین میزان خود در سال 1385 ( 5/38 درصد) با کاهشی حدوداً 10 درصدی به 1/25 درصد در سال 1395 رسیده است.

طرح مذکور با نظر به عوامل اثرگذار در کاهش نرخ موالید درخصوص ساحت‌های «فرهنگ­سازی و اقدامات ترویجی، آموزشی، پژوهشی و تبلیغی»، «خدمات حوزه سلامت و بهداشت»، «تسهیلات بیمه­ای»، «تسهیلات آموزشی»، «تسهیلات استخدامی و اشتغال»، «تسهیلات معیشتی و رفاهی» و «پیش بینی بار مالی و ضمانت اجرا» دارای پیشنهادهایی شفاف، کارآمد و اثرگذار است.

برای دانلود متن کامل گزارش اینجا کلیک کنید.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
مدیران
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon