ماجرای ظرفِ مسی، تلویزیون و کرونا

ماجرای ظرفِ مسی، تلویزیون و کرونا

وقتی موضوعات بهداشتی، درمانی و پزشکی در رسانه ملّی بحث و بعدها این ادعاها از سوی وزارت بهداشت و مراجع دیگر رد می‌شود، تلویزیون زیرسؤال می‌‌رود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، ناسنجیده‌گویی در رسانه ملّی بارها اتفاق افتاده و کماکان هم اتفاق می‌افتد. از آنجایی که برای دعوت از مهمان و کارشناس، آن دقت‌نظرهایی که باید صورت بگیرد را روی آنتن نمی‌بینیم. امروز حضور فضای‌مجازی مثلِ ذره‌بینی می‌ماند که جلوی حرف‌های بی‌اعتبار می‌ایستد. برخی اوقات تا مرزِ زیر سؤال بردن برنامه تلویزیونی و حتی اعتبار رسانه ملّی پیش می‌رود.

زمانی موضوع شیرهای آلوده، ادعاهای علمی و تاریخی نامربوط، معرفی داروهای مختلف برای جلوگیری از کرونا پای نیشِ زنبور عسل و حالا ظرف مسی را به تلویزیون باز می‌کند. وقتی کارشناس برنامه روی آنتن زنده "سلام صبح بخیر"، مهمان ظرفِ مسی را عامل جلوگیری از ابتلا به کرونا می‌داند. در حالیکه مجری سعی می‌کند جلویِ ادامه‌دار شدن صحبت‌هایش را بگیرد اما می‌گوید هرکس با مس سروکار دارد و در ظرفِ مسی غذا می‌خورد کرونا نمی‌گیرد! چرا که مِس تمام میکروب‌ها را می‌کشد.

البته در شبکه‌ای دیگر (برنامه انارستان) کارشناس دیگری اعتقاد دارد که «سفارش کرده‌اند در ظرفِ مسی فقط برنج، شیرینی‌جات (نبات، حلوا و پولکی) استفاده شود و سوپ، آش و خورشت و خیلی از غذاهای دیگر در این ظروف قرار نگیرد.» این همه تفاوت میان نظرات کارشناسان از کجا می‌آید؟

چه کسی یا کسانی بر روی دعوت از مهمانان، کارشناسان و مواضع و مطالب‌شان نظارت دارند؟ معاون جدید سیما باید جلوی بی‌اعتبار شدن مواضعی که در رسانه‌ ملّی مطرح می‌شود را بگیرد. وقتی درباره موضوعِ بهداشتی، درمانی و حتی پزشکی بحث می‌شود و بعدها این ادعاها از سوی وزارت بهداشت و مراجع دیگر رد می‌شود به نوعی اعتماد مخاطب را نسبت به موضوعات مطرح شده در تلویزیون کم می‌کند.

پیش از این بارها درباره حضور مهمانان تلویزیونی چه سلبریتی‌ها و چه کارشناسان صحبت شده اما روز از نو و روزی از نو؛ به نظر می‌رسد سیما در این دوره حسّاس باید برای حضور مهمانان، کارشناسان و حتی برنامه‌سازان چارچوب و قواعدی وضع کند که کمتر شاهدِ تشویش اذهان عمومی باشیم.

همین چندی پیش بود که ماجرای مضرّات شیر و فواید کله‌پاچه از سوی کارشناس تلویزیونی مطرح شد و وزارت بهداشت واکنش نشان داد که «چنین اظهاراتی مغایر با سیاست‌های نظام سلامت است و موجب تضعیف سیاست‌های وزارت بهداشت در زمینه سلامت مردم می‌شود.»  در حالی این مواضع مطرح شد که کارشناس برنامه شیر و لبنیات را عامل پوکی استخوان اعلام کرده بود. این اظهارات مورد انتقاد کاربران شبکه‌های اجتماعی هم قرار گرفت.  

یکی از نکاتی که باید برنامه‌سازان و البته مدیران و دست‌اندرکاران به آن توجه کنند حضور افراد فاقد صلاحیت در رسانه ملّی است که با کارشناسی غلط شان موجب گمراهی مردم می‌شوند. چون جامعه تلویزیون و حرف‌هایش را می‌پذیرد و باورش می‌کند. گاهی اوقات پخش اظهارات نا به جا و کارشناسی غلط تا مرز به خطر انداختن سلامت مردم هم پیش می‌رود.  

یکی از مصادیق بارز آن شاید حضور کارشناسی در تلویزیون باشد که ماجرای درمان کرونا با نیش زنبور را مطرح کرد. در شرایطی که شبکه‌های اجتماعی و برخی از صفحات مجازی، آدرسِ غلط به جامعه می‌دهد؛ بعضاً هم اخباری از تجویزها و داروهای ضدکرونای تقلبی به گوش‌مان می‌رسد یا جان‌باخته‌اند و یا دچار نقاهت و بیماری شده‌اند.

کارشناسانی در تلویزیون راهکار عجیبی برای درمان کرونا پیشنهاد می‌دهند که هیچ‌گونه پایه علمی ندارد و حتی اعتبار آن برنامه پزشکی رسانه ملّی را زیر سؤال می‌‌برند. پایِ نیش زنبور عسل را به تلویزیون باز می‌کنند و اعتقاد دارند که کرونا با زهر زنبور عسل درمان می‌شود. به تازگی هم مهمانِ دیگری، موضوعِ درمان کرونا با ظرفِ مسی را پیش کشید.   

بارها مسئولین صداوسیما این موضوع را مطرح کرده‌اند که هیچ مسئولیتی در قبال مهمان‌ها و مواضع‌شان در برنامه ندارند. نه تنها این مسئله غلطی است بلکه نشان می‌دهد برنامه‌سازان و حتی مدیران مربوطه در گروه‌های مختلف شبکه‌های تلویزیونی بدون بررسی و صرفاً برای دیده‌شدن مهمان‌هایی را دعوت می‌کنند. مجریان هم بعضاً نسبت به مسائل مطرح شده ناآگاهند که بتوانند جلویِ مواضع غلط و نکات غیرکارشناسی را بگیرند.

یکی از مشکلاتی که بر سر راهِ تلویزیونی‌ها بیش از رادیویی‌ها وجود دارد همین دیده شدن به هر قیمتی است که هم به مجریان، تهیه‌کنندگان، مدیران، مهمانان و این روزها کارشناسان را هم گرفتارِ خودش کرده است. باید عوامل مربوطه و برنامه‌سازان با دقت نظر بیشتری، کارشناس دعوت کنند و مدیریت شده، نگذارند هر مواضعی از آنتنِ جمهوری اسلامی مطرح شود.

مخاطب صداوسیما را می‌شناسد و هر مطلب و گفته‌ای و تصویری و اتفاقی که از طریق شبکه‌های تلویزیونی در معرضِ چشم و گوشِ‌ مخاطب قرار می‌گیرد، هزاران هزینه برای تلویزیون دارد و مخاطب به اعتبار این رسانه، مواضعِ کارشناس و گفته‌های مهمانان برنامه‌های تلویزیونی را باور می‌کند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
triboon
گوشتیران
رایتل
مادیران