مقاله|حل مشکلات اقتصادی و آلودگی هوای شهرها ‌با راهبرد توسعه شرکت های کشت و صنعت

مقاله|حل مشکلات اقتصادی و آلودگی هوای شهرها ‌با راهبرد توسعه شرکت های کشت و صنعت

تشکیل شرکت های کشت و صنعت یکی از راهبردهای توسعه اشتغال، رونق اقتصادی و کاهش آلودگی های زیست محیطی شهر تهران و سایر شهرها است.

خبرگزاری تسنیم،علی شماعی، استاد دانشگاه خوارزمی-اقتصاد دلالی وواسطه گری ناشی از افزایش نقدینگی زیاد در بخش زمین، سکه و مستغلات و دسترسی برخی‌ به تسهیلات مالی، بلای اصلی اقتصاد و تولید کشور است  بطوریکه 77 درصد معاملات کشور سوداگرایانه است. برای رونق تولید و کاهش آلودگی هوا باید از خانه ها و خانوار و فضاهای موجود به اشکال گوناگون استفاده کرد، تولید را از خانه ها و فضاهای موجود در شهر و پیرامون آن باید شروع کرد.

 

مسائل و چالش های تهران و شهرهای ایران از جمله تامین نیازهای غذایی، افزایش بیکاری، کاهش تولید ملی، فقر و نابرابری ، افزایش حاشیه نشینی، کمبود شغل مناسب، کاهش درآمد خانوار، کاهش شکل گیری خانواده و ازدواج، کمبود کالاهای صادراتی، افزایش آلودگی هوا و سایرآلودگی های محیط زیستی و افزایش ناهنجاری های اجتماعی ناشی از بیکاری و ناپایداری کیفیت زندگی شهری ناشی از اقتصاد تک محصولی خام فروشی نفت، دلالی و مصرف گرایی است. امروزه این مسائل در تهران و اکثر شهرهای ایران که با آن مواجه اند روز به روز اوضاع اقتصاد ما دچار وابستگی شکننده و حادتر و بحرانی می­شود. بنابراین یکی از راهبر های مهم و موثر توسعه فعالیت های کشاورزی و صنایع وابسته به کشاورزی و یا کشت و صنعت های مدرن می­تواند کار گشا باشد.

از طرف دیگر وابستگی به اقتصاد تک محصولی نفت که بیش از 60  سال خام فروشی آن بیماری اقتصادی و تحریم های ظالمانه و شکنندگی اقتصاد نفتی ما را به مرحله بحرانی نزدیک کرده است. با توجه به اینکه که فروش نفت خام ارزش آن روز به روز کمتر شده و با رواج انرژی های نو از جمله اتومبیل های برقی مصرف بنزین کاهش یافته و فروش نفت خام درآمد پایداری برای کشور نیست و این سالیان سال تجربه شده است، باید شهرها و فضاهای پیرامون آنها را به منبع تولید محصولات متنوع کشاورزی و غذایی بومی برای مصرف خانوار و حتی عرضه به بازارهای بین­المللی تبدیل کرد.  برای برون رفت از این اوضاع اولین قدمها مشارکت عمومی و بسیج همگانی و مردمی و بستر سازی مسولین برای کار و تولید در همه جا و برای همه مردم بسته به توان و تخصص آنها فراهم آورد. هر شهروند بتواند از منزل خود و فضاهای موجود در شهر به تولید محصول کشاورزی بپردازد و هر فضای خالی و سبز شهری تبدیل به یک گلخانه و فضای تولیدی شود.

با مدیریت یکپارچه استانداری، فرمانداری و شهرداریها و کمک تمام سازمان ها و دستگاه ها می توان تهران و سایر شهرها را به سمت تولید و اقتصاد مولد و صادر کننده در قالب شرکت های کشت و صنعت و شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌ها سوق داد. حفظ باغات و مزارع درون شهر تهران و سایر شهرها که از میراث فرهنگی و طبیعی شهر هستند و تبدیل آنها به مزارع و باغات گردشگری و تحقیقاتی علاوه بر در افزایش اشتغال و درآمد زایی از ضروریات حفظ محیط زیست و تعادل محیط زیست در شهرها است. مزرعه های گردشگری امروزه از ضروریات زندگی شهر نشینی است که باید توسعه یابد. کشاورزی مدرن و سیستم های آبیاری نوین از جمله قطره­ای، تحت فشار و گیاهان مقاوم به کم آبی و شور پسند و اصلاح گونه و نژاد گیاهان و تصفیه پسآب ها از هر فضایی باید بهره گرفت.

تهران با توجه به این مسائل و چالش های مربوط به افت کیفیت زندگی از یک طرف و از طرف دیگر توانهای محیطی از جمله واقع شدن در میان دو وادی کوه و کویر از دامنه‌های جنوبی البرز با توجه به شیب کافی و توپوگرافی به حاشیه دشت کویر ختم می­شود. در توپوگرافی استان سه ناحیه ارتفاعی دشت، کوهپایه و شیب های کوهستانی قابل شناسایی است. نواحی دشت به کلیه سطوح ارتفاعی با ارتفاع کمتر از 900 متر  به پایین که شامل دشت­های حاشیه کویر تا ارتفاع 1100 متر از سطح آبهای آزاد گسترش یافته است. این نواحی غالباً در جنوب استان تهران در شهرستان­های ری و ورامین دشت‌های هموار شهریار و حاشیه دشت کویر واقع است. نواحی کوهپایه که در ارتفاع 1100 تا 1300 که شامل دامنه ها و دره های کوهستانی از جمله اوین، درکه، نیاوران، توچال ، حصارک و سوهانک و لواسان و... می شود. ناحیه کوهستانی از سطوح ارتفاعی 1300 متر با شیب های تند تا بلندترین قله­های کوهستانی از جمله توچال به ارتفاع 3933 متر است که تا هر جا شیب و شرایط اقلیمی اجازه دهد برای توسعه بخش کشاورزی و حفاظت منابع طبیعی گونه های بومی و تعادل بخشی به محیط زیست و بهره برداری بهینه آن از طریق توسعه شرکت های کشت صنعت از اهمیت و ضرورت قابل توجهی برخوردار است.

میزان بارش متوسط سالانه تهران حدود 245٫8 میلیمتر است و تعداد روزهای یخبندان (با دمای زیر صفر) آن نیزحدود  36 می­باشد. این بارش متوسط بویژه برای سطوح ارتفاع 1100 متر به بالا برای کشت دیم مساعد است و کشت دیم و توسعه کشاورزی هم نقش موثری در افزایش بارش و تلطیف هوای استان خواهد داشت. بطور کلی استان تهران پتانسیل بالایی که از لحاظ توپوگرافی، اقلیم، منابع آب و خاک دارد و می تواند به قطب کشاورزی و صنعت در کشور باشد.

 استان تهران بر اساس آخرین تقسیمات کشوری، با مساحت 13686 کیلومتر مربع ، معادل 0.8 درصد از کل ایران را شامل می شود. این استان سال 1395  با جمعیتی حدود  13267637 تقریباً  یک ششم جمعیت کشور را شامل می­شود، درحالیکه براساس این سرشماری در کل کشور نزدیک به سه چهارم جمعیت شهرنشین شده اند در این استان میزان شهرنشینی بیش از 90 درصد است. تراکم جمعیت در کل کشور 48 نفر و در استان تهران 969  نفر است.  توسعه کشت وصنعت ها در سطح استان ها می تواند به توزیع متناسب و متعادل جمعیت هم کمک کند.

راهبرد شرکت های کشت و صنعت ازطریق شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌های توسعه کشت و صنعت، یک راهبرد متکی به نوآوری و خلاقیت است. اجرای این طرح علاوه بر مزایای متعدد نقش موثری در کاهش تراکم زیاد جمعیت در شهر تهران و کلاً در نقاط شهری دارد و به توزیع متعادل و متناسب جمعیت در سطح استان هم کمک می کند و از آلودگی ها می کاهد.

 توسعه پایدار، امری درونی است و باید بر اساس مزیت‌های بومی هر شهرستان و استان و بدست نیروی های خلاق و مدیران توانمند و پیگیر و هماهنگ کننده و جهادگر نه دلال، اتفاق بیفتد. شرکت های کشت و صنعت راهبردی است که می‌تواند علاوه بر تامین نیازهای غذایی، کاهش بیکاری، توسعه اشتغال بهینه، افزایش درآمد ملی، توسعه صادرات، کاهش آلودگی هوا و توسعه پایدار شهری و روستایی را به دنبال ­آورد. تحریم­ها فرصت خوبی را فراهم ساخته که با استفاده از تجارب جهانی و بومی که در منابع پژوهشی و اسنادی موجود است را مورد بهره برداری قرار داده  و از اقتصاد تک محصولی نفت و وابستگی به خام فروشی دست بکشیم.

راهکار اجرایی توسعه کشت و صنعت ها، از طریق واگذار کردن و اجاره دادن زمین ها  و املاک دارای قابلیت با قیمت کم و حتی رایگان برای 10 سال یا 20 سال و یا 30 سال و حتی تا 99 سال به تولید کنندگان بخش­های اقتصادی صنعت و کشاورزی و خدمات است. به کار گرفتن کلیه اراضی استان چه دارای مالکین خصوصی و دولتی، زیر نظر مدیریت یکپارچه وارد چرخه تولید با نظارت دولت و مجلس و مدیران محلی که بدون تغییر کاربری بی مورد و با هماهنگی آن مدیریت و بهره برداری مناسب و کامل صورت گیرد. البته از لحاظ حقوقی تعهدات لازم برای غیر ممکن بودن تغییر کاربری و واگذاری زمین و املاک بدون اجازه و نظارت بر تولید آن صورت گیرد بطوری که اگر یک سال بدون دلیل موجه تولید نداشته باشد و یا تولید کم و نامناسب باشد، پس از راهنمایی و کمک، اگر کارایی و تولید لازم را نداشت زمین و کاربری پس از تصفیه حساب اقدامات و تجهیزاتی که روی آن ایجاد کرد محاسبه و استرداد می شود و به شخص یا گروه دیگری واگذار می­شود.

 ایجاد شرکت های کشت و صنعت های متعدد که غالبا در گلخانه های مدرن و گیاهان  گیاهانی که خشکی پسند و شور پسندند و مقاوم به کم آبی هستند در سطح استان با توجه به ظرفیت و توانمندی های منابع طبیعی وانسانی هر ناحیه توسط دانش‌آموختگان بومی و بویژه بیکاران زمینه های فعالیت برای جوانان را فراهم ساخت. مدیریت قوی و متخصص و کارآمد این  شرکت‌های دانش بنیان و استارتاپ‌ها در قالب شرکت های کشت و صنعت ها با کمک و هماهنگی مراجع قانونی و اجرایی می توانند اثرات متعدد و گسترده ای از لحاظ جنبه های گوناگون کیفیت زندگی و محیطی برای مردم داشته باشد.

کلیه نیروها و بودجه های دستگاه­ها و دانشگاه­ها در راستای تولید و توسعه بخش های مختلف کشاورزی، صنعت و خدمات و ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان متمرکز و فعال شوند. توجه به کسب وکار و توسعه اقتصادی در بین 632 دانشگاه جهان، از جمله دانشگاه­های برتر استنفورد، ماساچوست، آکسفورد و کمبریج که بالاترین رتبه‌بندی دانشگاهی جهان را دارند به دلایل روابط و کمک به تولیدات اقتصادی، تجارت و مدیریت است. در استان تهران این همه دانشگاه­ داریم باید این روابط را برقرار شوند. این زمینه ها علاوه بر کسب تجربه و کار آفرینی و تجربه عملی و کسب درآمد، در توسعه پایدار استان و کشور نقش آفرین است. همچنین باید کلیه سازمانها و دستگاه ها به ایجاد مدیریت یکپارچه در قالب شرکت های کشت و صنعت با مشارکت یا بسیج مردم ساکن در استان تهران که به صورت سهامی عام و یا سهامی خاص و یا 51 درصد دولت و 49 درصد مردم، یا هر شکل دیگری که صلاح باشد سهام این شرکت ها را به فروش برسانند، دولت با هماهنگی و مدیریت یکپارچه بویژه وزارتخانه های جهاد و کشاورزی، تعاون و کار و رفاه اجتماعی، امور اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن و تجارت، وزارت کشور، وزارت نیرو و سایر سازمان ها و دستگاهها اجرایی مرتبط و قانون گذاری و قوه قضائیه بویژه استانداری و فرمانداری و سایر نهاد ها و ادارات و بخش خصوصی تمام اراضی استان تهران را به صورت پایلوت مورد بهره برداری زراعت، باغداری، کشاورزی مدرن و گلخانه ای، مرتعی بویژه گیاهان دارویی و پوشش گیاهی پارک و جنگل و حتی گلخانه ها و گلدان های منازل را به سمت تولید محصول و گیاه مثمر ثمر هدایت و سوق دهند. این مسائل باید از مطالبات مردم از مجلس و دولت باشد.  

آمایش سرزمین که برای سامان­دهی و نظام­ بخشی به فضای طبیعی، اجتماعی و اقتصادی در سطوح ملی، منطقه­ ای و استانی است که این مطالعات تئوریک آن تا حدودی انجام شده است. اما در عمل شروع به انجام کار و تکمیل و دقیق کردن مطالعات آمایش سرزمینی و شهری و کاربردی کردن آنها از راه عملیاتی، کمتر صورت گرفته است، بنابر این  پیشنهاد می شود استان تهران با توجه به قابلیت­ ها، توانمندی­ ها و محدودیت­ های شناسایی شده و تبدیل آنها به فرصت به  3 بخش یا ناحیه بر اساس سطوح ارتفاعی تقسیم شود. این نواحی با توجه به تفاوتهای آب و هوایی و خاک و شیب و سایر ویژگی های محیطی برنامه­ ریزی هماهنگ و یکپارچه برای تولید میان مدت و بلندمدت باید صورت گیرد.

 استان تهران در نظام برنامه­ ریزی آمایش سرزمین به عنوان نمونه مطلوبی که از امکانات طبیعی، انسانی و مدیریتی و بازار فروش هم برخودار است، می­تواند الگوی خوبی برای سایر استانها از لحاظ چگونگی بهره برداری بهینه از منابع آب و خاک و تصفیه آب فاضلاب و کاهش هرز و هدر دادن آب ها و بهره برداری بهینه در گلخانه و آبیاری تحت فشار و مدرن و حتی انتقال آب از حوزه های پیرامونی و لحاظ کردن تعادل اکوسیستم گردد و این الگوی خوب تولید موجب رونق و جهش تولید برای استان های دیگر شود. 

ضرورت ایجاد زیست‌بوم مساعد و مهم برای فعالیت بخش خصوصی و دولتی را یادآور می شوم که دولت ومجلس باید نقش فراهم کننده زیرساخت‌ها را فراهم کند و سرمایه‌گذاری توسط بخش خصوصی و دولتی فراهم شود تا ضمن کارآمدی و تولید پایدار، شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌ها از آزادی عمل در تولید محصول مورد نظر برخوردار گردند. این اقدامات برای تهران به عنوان یکی از کانون‌های اصلی رقابت‌پذیری در سطح آسیای غربی می تواند از لحاظ تاب‌آوری در عرصه‌های اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی داشته باشد و تاثیر قابل توجهی این استان پر جمعیت و مصرف کننده به عنوان یک نمونه مطلوب برای استان های دیگر و هم در سطح ملی داشته باشد.

استان تهران را از نظر موقعیت طبیعی و ژئوپلیتیکی در طول تاریخ توان های قابل توجهی در فعالیت‌های زراعی، باغداری و سایر فعالیت های کشاورزی از جمله دامداری و پرورش سایر تولیدات بخش اول و پایه اقتصاد کشاورزی داشته است، گردو، سیب، گیلاس، زردآلو، انواع توت ها، گوجه‌سبز و هلو صیفی­جات زبانزد همه ایران بوده است.

از نواحی مهم کشاورزی استان تهران می‌توان به رودبار قصران در شمال شرقی تهران اشاره کرد که اراضی حاصل‌خیز و باغ‌های پرشمار دارد. لواسانات در غرب شهرستان دماوند و ورامین ، شهر ری و نواحی اطراف از دیگر نواحی کشاورزی تهران است که دارای زمین‌های حاصل‌خیز است.

تفاوت آب و هوایی گرم و خشک که در شرق و غرب تهران وجود دارد انواع محصولات باغی مانند گیلاس، سیب و گردو و انواع گیاهانی که سردی پسند هستند در شمال تهران را می توان به زیر کشت برد. همچنین گیاهانی که خشکی پسند و شور پسندند و مقاوم به کم آبی مانند پسته، انار، انجیر  و سنجد و گز انگبین و... گیاهان گرمسیری که در شهرستانهای جنوب تهران می رویند.  

با توجه به اینکه تهران در یک خط شمالی جنوبی که طول آن تقریبا نزدیک به 100 کیلومتر است، می­توان  گفت: در شمالشرق و شمالغرب تهران تفاوتهای اقلیمی و تنوع آب و هوایی وسیعی قابل مشاهده است که نیمه خشک و نیمه مرطوب در سمت شمالغرب و هوای خشک و نیمه خشک در شرق تهران است که با این اقلیم می توان در آن انواع محصولات کشاورزی را به زیر کشت برد.

با اشاره به اینکه اگر بخواهیم از لحاظ گونه ها انواع کشت گیاهان را بررسی کنیم، باید گفت: در شمیرانات از قدیم سیب و گردو و گیلاس شمیران معروف بوده است در ورامین و شهر ری که به کویر ختم می شود محصولات سیفی مانند خیار و خربزه و طالبی کشت می شود.

با توجه به اینکه تهران آب و هوای معتدلی دارد که آقا محمد خان قاجار تهران را به عنوان پایتختی انتخاب کرده است، موقعیت بسیار مناسب و مساعدی را انتخاب کرده است . یکی از محسنات استان تهران اقلیم و شرایط آب و هوای فوق العاده آن است نه مانند شمال خیلی مرطوب و نه مانند قم و مرکزی گرم و خشک است آب و هوای معتدل و مناسبی دارد از طرفی دسترسی های خوبی نیز در این شهر می توان مشاهده کرد.

با توجه به موقع جغرافیایی تهران و دسترسی ها برای بازار فروش در حوزه واردات و صادرات در شهر تهران گفت: این دسترسیها که در پناه البرز حدود 4 هزار متر است و تقریبا بارشهایی که در البرز مرکزی وجود دارد چشمه های فراوانی را در بر گرفته که منبع غنی آب تهران محسوب می شود، که متاسفانه درست و بهینه مصرف نمی شود.   

امروزه با توجه به افزایش جمعیت در شهرها به خصوص شهر تهران و شیوه های مدرن کشاورزی گلخانه ای می تواند برای تهران کارساز باشد. چنانچه در شرق تهران در پاکدشت و .... نمونه ­هایی از کشاورزی گلخانه ای را می توان مشاهده کرد که این کشاورزی هم در غرب و هم در جنوب تهران می­تواند گسترش یابد.

به نظر می رسد شهرداری تهران می­تواند با ایجاد گلخانه­های متعدد در سطح شهر به کار کشت گیاهان دارویی مقاوم به خشکی و با مصرف کم آب بپردازد. این طرح در جذب دی اکسید کربن و افزایش اکسیژن هوا و تلطیف آب و هوا و تنظیم اقلیم و محیط زیست نیز نقش موثری خواهد داشت، کما اینکه در کشورهای اروپایی غالب کشاورزی شان از شهرهاست با توجه به اینکه تراکم جمعیت و صنعت در شهرها و نواحی اطراف بارش لازم و کیفیت هوای شهرها بهتر است، گیاهان در افزایش بارش نقش موثری دارند، اغلب کشورهای توسعه یافته دولت ها و مردم آن کشورها هر گوشه ای را که می­یابند فضای سبز و گلخانه می­کنند حتی در منازل خود نیز به تولید محصولات کشاورزی می پردازند.

با توجه به اینکه گوجه فرنگی های ریز که در حال حاضر در بازار موجود است و سیب زمینی و بسیاری از سبزیجات دیگر را می­توان در سطح شهر پرورش داد، تاکید کرد: به طور مثال همین پارکهایی که در اطراف تهران هزینه آب و کود و نیروی انسانی را مشغول خود ساخته می­تواند به کشت محصولات با ثمر از جمله گیاهان دارویی که غالبا گیاهان مرتعی هستند تولید و گسترش داد. از جمله انواع گل­ها مثلا گل محمدی ،گل ختمی و گل­های دیگری که جنبه دارویی دارند و شهرداری یا شرکتهای دیگر می­توانند تولید کنند .

درختان توتی که در تهران وجود دارد می­تواند در یک بخش از شهر متمرکز باشد که جای تفریحی و خوش آب و هوا برای این منظور انتخاب شود تا هم بتوان توت اصلاح شده و با مصرف کم آب و بازده مرغوب برداشت کرد هم به عنوان مکانی تفریحی در اختیار شهروندان قرار گیرد تا در زمان توت خوری  شهروندان بتوانند با تهیه بلیط به این مکان رفته از مکان برای تفریح و از توتهای موجود تناول کنند.

مناطق  شمال تهران  پتانسیل کاشت گردو و شاتوت و سیب و گیلاس و زردآلو و انواع آلو را دارد، گفت: متاسفانه همت کار و تولید و متولی برای این کار وجود ندارد و فرهنگ دلالی رایج شده که باید با آن مبارزه کرد. اقتصاد تک محصولی نفت موجب شده فرهنگ دلالی و سوداگری و متکی شدن به فروش نفت کشور از خام فروشی نفت تنها به پول نفت متکی باشیم  و عده ای نیز حقوق بگیر و کارمند باشند و کسی به فکر تولید نبوده و نیست. بنابراین این حوزه محجور مانده لذا با توجه به اینکه در حال حاضر نمی توان به صادرات نفت خام متکی بود می توان از شهر تهران به عنوان مزرعه ای برای کشت محصولات کشاورزی، دارویی و غیره بهره برد و با این امر دو نشان با یک تیر را هدف گذاری کرد هم شهر به گلخانه ای بزرگ تبدیل می شود هم دستخوش این گلخانه ها هوای پاک به تهران باز خواهد گشت.

در استان تهران می توان بخش قابل توجهی از محصولات غذایی مورد نیاز خود را تامین و حتی برخی از محصولات را به مناطق دیگر و حتی خارج از کشور بویژه بازار 500 میلیونی همسایگان اطراف صادر کند. این کار فقط نیروهای کارآمد و متخصص و پیگیر می خواهد. تنها با استفاده از دانش و تکنولوژی اصلاح نژاد و مدیریت قوی و کارآمد این امر امکان پذیر است. امکان دستیابی به منابع مناسب در استان تهران فراهم است با کاهش هدر رفت آب و کاهش تبخیر وتصفیه آب و انتقال آب این طرح قابل اجرا است.

با سیستم غرق آبی و هرز و هدر دادن آب ، آبها از دست می رود، خاک از بین می رود، نیروی انسانی هم برداشت کم و بی کیفیت دارد. اگر مساحت کل پارکهای تهران محاسبه شده و قسمتی از آنها به محلی برای کشت تبدیل شوند، بنابراین این محیطها به پرورش گیاهان دارویی و گیاهانی که مثمر ثمر هستند و مردم هم از آن استفاده کنند تبدیل می شد همچنین منبع درآمد خواهد بود و از طرفی هم تغذیه ای سالم در اختیار شهروندان قرار خواهد گرفت.

بازدیدی که از توتهای شهرستان ارومیه داشتم باغهای توت زیادی در این شهر وجود دارد که در روزهای تعطیل خانواده ها با پرداخت مبالغی می توانند از فضا و میوه های این باغها بهره مند شوند که این امر توسط بخش خصوصی مدیریت شده است. کما اینکه شهرداری نیز می تواند با بهره گیری از این طرح بخشهایی را با دریافت مبلغی در اختیار شهروندان قرار داده تا مورد بهره برداری قرار گیرند.

با سیستمهای متمرکز می توان تمام اراضی تهران را زیر کشت محصولات دارویی برد در جاهایی که آب خیلی کم است گلخانه و اماکنی که آب فراوانی دارند از آبیاری تحت فشار و قطره­ای بدون گلخانه در دامنه و دره ها و شیب های نسبتاً تند کوهها  هم کمک به تثبیت خاک و ایجاد زمینه تفریح را فراهم ساخت.

محصولاتی که به صورت خودرو در هر منطقه ای وجود دارد اگر مدیریت شوند و سرتا سر دامنه های کوهها تقویت و توسعه یابند و این گیاهان کشت شوند می توان سرمایه ای عظیم را از کنار آنها به دست آورد اما متاسفانه کسی دنبال تولید نیست و همه مصرف کننده و دلال زمین و بایکوت و احتکار زمین هستند. وی افزود: متاسفانه در کشوری که دلالی و چشم به بیرون و فقط فروش نفت خام باب شده است متاسفانه حرف از تنوع تولید کمتر خریدار دارد و شهروندانی که به دنبال تولید می­روند در فرایند مجوزهای گوناگونان در ادارات مختلف سرگردان می­شوند.

دستگاه هایی که می توانند راه تولید بخصوص در بخش محصولات غذایی را هموار کنند، اولین متولی در این راه وزارت جهاد و کشاورزی است، تعاون و کار و رفاه اجتماعی، امور اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن و تجارت، وزارت کشور، وزارت نیرو و سایر سازمان ها و دستگاهها اجرایی مرتبط بویژه استانداری و فرمانداری ها و شهرداری ها و مراجع قانون گذاری و قضائیه که باید منابع و بستر های لازم کشت و صنعت های مناسب فراهم سازند. متاسفانه اقتصاد و فرهنگ کشور فرهنگ تولیدی نیست و اقتصاد دلالی و مصرفی است .

مجلس و دولت باید تصویب کنند هیچ زمینی در کشور نباید بدون کاربری و تولید باشد اگر زمین و آب در اختیار فردی و گروهی بدون کاربری و کارایی و تولید احتکار و بلاستفاده است مالیات سنگین از آن دریافت شود بطوری که کسی یا گروهی به دنبال احتکار زمین و منابع طبیعی نرود همه اراضی کشور باید در چرخه تولید و بهره برداری قرار گیرد. زمین و منابع تولید کلای سرمایه نیست و احتکار زمین و املاک معنی و مفهوم ندارد و حتی هرز و هدر دادن منابع آب و خاک و بهره برداری کم و بی کیفیت را باید دولت نظارت و کنترل کند و از آن جلوگیری کند و کمک کند که با استانداردها منطبق شوند.

همچنین عملکرد و کارایی سازمان ها و دستگاهها و مدیریت آنها باید ارزیابی عملکرد شوند که در سال چقدر بودجه و سرمایه دارند و چقدر تولید یا بازخورد دارند، چکار می کنند، آیا تولید آنها و خدمات آنها با هزینه هایی که صرف می کنند مقرون به صرفه است؟

باید تلاش شود سازمانها و دستگاهها بهترین کارایی و عملکرد را داشته باشند. در کشاورزی و صنعت کارهایی که می توان در این حوزه صورت داد بررسی کنند، همچنین وزارتخانه ها و سازمانها و مدیریت مختلفی که در ارتباط با مسائل اجتماعی و فرهنگی هستند می توانند در این زمینه همکاری داشته به طور مثال وزارت فرهنگ و امور خارجه کشور می تواند به دنبال همکاری و انتقال تجارب و صادرات و واردات مناسب الگوها و مدل های خوب تولید و صادرات و واردات و بررسی در الگوهای دنیا از طریق رایزن های اقتصادی برای تبادل تجربیات و روابط متقابل با دنیا را فراهم سازند و از آن سو نیز به معرفی محصولات کشاورزی و صنعتی دنیا و کشور زمینه های لازم را فراهم سازند.

در پاسخ به اینکه چگونه می توان ذائقه شهروندان را به سمت تولید تغییر داد، می توان گفت: ارگان هایی مانند وزارت جهاد و کشاورزی، کار و رفاه اجتماعی و حتی تمام سازمانها و دستگاهها موظفند که در روستاها و شهرها و محلات گروههایی را تشکیل و طرحهایی را به عنوان پایلوت از طرف خود مردم بومی ارائه دهند و مردم را در موقع مناسب در مساجد و مدارس، دانشگاهها و کلیه مراکز آموزشی و رسانه ها دور هم آورند و از چگونگی  تولید محصولات کشاورزی، صنعتی و خدماتی مرتبط با آنها فرهنگ سازی کنند، قطعا مردم نیز با آگاهی کامل به این سمت متمایل و همکاری خواهند کرد.  

باید در اجرای طرحهایی از این دست افراط و تفریط نکرد و باید تعادل را در اکوسیستم حفظ کرد. سازمان محیط زیست و سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری و جهاد و کشاورزی و وزارت صمت همه باید با یکدیگر همفکری و هماهنگی کنند و از شرکتهای دانش بنیان  که از خود مردم باشند نیز بهره ببرند.  خودباوری و اعتماد به نفس ملی، اساسی ترین دستاورد انقلاب بوده است. با وجود تمام مشکلات و گرفتاری های اقتصادی و سیاسی موجود، آن چه که همین استقلال ما را حفظ کرده و تا به حال در برابر چالش ها دوام آورده­ایم، بی شک همین باور و اعتماد به نفس است.

 در پایان می توان گفت از نتایج این خودباوری، باور افکار عمومی به آن است که راه برون رفت از مشکلات، درونی است و پیشرفت و رفاه ملی با اتکای به توان ملی مقدور است. البته تجربه نیز این امر را برای ما اثبات کرده است که هر زمان این باور در نخبگان سیاسی و مسولان ما ضعیف شده، خسارت های آن را دیده ایم.

نمونه برجسته اش همین 7 سال حکمرانی منتظر کاهش فشارها و تحریم ها و فروش نفت خام نمانیم بلکه با قدرت مند شدن و دور زدن آنها در تولیدات استراتژیک که در بازار 500 میلیونی همسایگان به راحتی قابل فروش است و حل مشکلات غذایی و مصرفی در داخل است که با هشت شاخص حکمرانیِ خوب شامل1- اثربخشی  2- برابری و عدالت 3- بینش استراتژیک 4- شفافیت 5- پاسخگویی 6- مشارکت7- رویکرد توافق محور 8- اعتماد

کشت وصنعت­ها در راستای اقتصاد مقاومتی و توسعه پایدار

اقصاد تک محصولی نفت موجب رشد  فرهنگ دلالی و سوداگری شده است. فروش نفت خام کشور باعث شد تا تنها به پول نفت متکی باشیم و عده‌ای نیز حقوق بگیر و کارمند باشند و کسی به فکر تولید نبوده و نیست بنابراین، می‌توان در شهرها و پیرامون آنها مزارعی برای کشت محصولات کشاورزی، دارویی و غیره بهره برد تا با این امر چند نشان را با یک تیر هدف گذاری کرد که هم شهر به گلخانه‌ای بزرگ تبدیل ‌شود و هم این گلخانه‌ها هوای پاک را به شهرها بازمی­گردانند.   

اقتصاد مقاومتی، اقتصاد درون زا بر اساس امکانات و نیازهای بومی است. توسعه شهرک‌های صنعتی، افزایش صادرات غیرنفتی، حرکت به سمت تولیدات ارز آور، رونق مشاغل و صنایع کوچک، حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، توسعه گردشگری و ...راه های رهایی اقتصاد هرکشوری از وابستگی به تک محصولی است. استفاده از اقتصاد توریسم و روی آوردن به کشاورزی است که در نتیجه باعث اشتغال زایی بیشتر، صادرات کالاهای غیر نفتی و ورود سرمایه های نامرئی به کشور که در نهایت باعث خروج وابستگی اقتصاد ایران به نفت خواهد شد.

راهکار های عملی توسعه کشت و صنعت ها و اقتصاد مقاومتی

 مجلس و دولت باید تصویب کنند که هیچ زمینی و املاکی در کشور بدون استفاده و کاربری و تولید نباشد و اگر زمین و آب در اختیار فرد یا گروهی بدون کاربری، کارایی و تولید احتکار و بلااستفاده است، شامل مالیات سنگین گردد که بلااستفاده مقرون به صرفه نباشد.

ارزیابی عملکرد و کارایی مدیریت­ها به منظور مشخص شدن کمیت وکیفیت تولید و خدمات آنها.

مشارکت مردمی و بسیج عمومی و نهادسازی قانونی و مدنی از طریق فرمانداری و شهرداری ها

احساس امنیت و باور تولید کننده و سرمایه گذار از حمایت دولت و مردم

نگاه مولد به درون، خوداتکایی، خودکفایی افزایش بهره وری درتولید

ارتقاء واردات دانش فنی، خطوط تولید و ماشین آلات از شرکتهای دانش بنیان

افزایش قدرت رقابتی تولید داخلی و جلوگیری از انحصار طلبی

فعال سازی سیستم های حمایتی پولی و مالی و بیمه ای بخش تولید

سیاستگذاری برای اصلاح الگوی مصرف و مبارزه با اشرافی گری

ساده‌زیستی و انضباط مالی مسولین ، کم خرج بودن مدیران

نهادینه کردن حمایت از تولید ملی و استفاده از همه ظرفیت‌های کشور

حمایت خاص از تولید با حمایت تعرفه ای

دیپلماسی اقتصادی قوی و بسته بندی و بازاریابی مناسب

باید کم کاری، وادادگی، بی همتی و شعار زدگی را کنار گذاشت و با همت و مشارکت آحاد مردم بویژه نیروهای جوان و خلاق و گروههای مختلف این طرح در استان های دیگر هم شکل گیرد و می تواند دریچه توسعه پایدار را برای کشور و ارتقاء قدرت سیاسی آن در منطقه و جهان باز کند. اگر قدرت و توان اقتصادی و تولیدی ما افزایش یابد همه دنیا مشتاق همکاری و روابط گوناگون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ...با ما خواهند شد. بطوریکه بسیاری از تولیدات خوب ما مثل گیاهان دارویی و پسته و زعفران و گلاب و دهها تولیدات ما در حال حاضر به آمریکا و اروپا عربستان که سخت ترین تحریم ها دارند صادر می­شود و با همه جهان روابط و امکان صادرات فراهم می­شود....تحریم ها تاثیرات اش کم می­شود و در نهایت از کار می افتد.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
بانک ایران زمین
بانک سرمایه