پارسای بی‌ادعا-۶| شهید تهرانی مقدم؛ از موشک‌سازی با کارخانه‌های خصوصی تا «جهش تولید» برای کشور

پارسای بی‌ادعا-6| شهید تهرانی مقدم؛ از موشک‌سازی با کارخانه‌های خصوصی تا «جهش تولید» برای کشور

شهید تهرانی مقدم گفتند:همه سازنده‌ها و کارخانه‌ها در اقصی نقاط ایران اسلامی متعلق به ما است، حتماً ضرورتی ندارد که تمام قطعات در سازمان خودمان تولید شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در آستانه سالگرد شهادت پدر موشکی جمهوری اسلامی ایران، سردار رشید اسلام شهید حاج حسن تهرانی مقدم میان همکاران و دوستان قدیمی ایشان رفتیم و برای آشنایی بیشتر با فعالیت‌های ایشان با آنها به گفت‌وگو پرداختیم. تلاش‌هایی که امروز علاوه بر اینکه امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران را تأمین می‌کند، مظلومین جهان هم چشم امید به آن دارند، تلاش‌هایی با اراده‌های فولادین که ابهت پوشالی ابرقدرت‌های جهان را فرو ریخت. نمونه بی‌نظیر آن موشک‌های حاج حسن بود که پایگاه آمریکایی عین‌الاسد را شخم زدند تا به جهانیان بفهماند که اگر کسی نگاه چپ به این کشور کند، عاقبت این‌چنینی خواهد داشت، به همین بهانه به‌سراغ یکی از همکاران شهید حسن تهرانی مقدم رفتیم و با او به گفت‌وگو نشستیم، او هم مانند الگوی خود گمنامی را برگزید و اجازه نداد که نامی از او برده شود، برای همین از وی پرسیدم که به چه عنوانی از شما یاد کنم؟ گفت که  یکی از سربازان گمنام سردار شهید تهرانی مقدم باشم، کفایت می‌کند. متن زیر مشروح  گفت‌وگوی خبرنگار تسنیم با اوست.

تسنیم: با توجه به ارتباط شما با شهید تهرانی مقدم کدام ویژگی ایشان را برای جامعه امروز ما لازم و ضروری می‌دانید؟

سخن گفتن در خصوص شهید تهرانی مقدم کار بسیار سختی است، در جایی که فرمانده معظم کل قوا ایشان را دانشمند برجسته خطاب کرده‌اند به همین دلیل سعی می‌کنم قسمتی از زحمات و خدمات ایشان را نقد کنم. آب دریا را اگر نتوان کشید هم به قدر تشنگی باید چشید. پس از شهادت شهید طهرانی‌مقدم در خصوص پروژه‌های تحقیقاتی ایشان و مدیریت ایشان بسیاری از همکاران و فرماندهان توضیحات مبسوطی را ارائه کردند اما در خصوص پروژه‌های تولیدی ایشان و مدیریت تولید ایشان کمتر صحبت شده است. با توجه به اینکه شعار امسال توسط مقام معظم رهبری به سال جهش تولید نامگذاری شده‌ است در خصوص نوع مدیریت ایشان در تولید صحبت می‌کنم.

در سال 1378 ساخت سه نمونه از یک سامانه موشکی در سازمانی که من در آن مشغول بودم آغاز شد، البته نمونه تحقیقاتی این سامانه توسط خود شهید تهرانی‌مقدم طراحی شده بود. ساخت و تولید این سه نمونه حدود 5 سال به طول انجامید تا آنکه براساس مصلحت نظام، شهید تهرانی‌مقدم مسئولیت سازمان ما را نیز برعهده گرفتند.

ایشان پس از حضور در سازمان و شناخت از سازمان و نیروهای آن، سازماندهی جدیدی را ابلاغ کردند که در این سازماندهی جدید مسئولیت تولید را به من سپردند و خواستند که دلایل تأخیر در تولید این سامانه‌ها را توضیح بدهم. پس از مدتی به ایشان گفتم که برخی از مقررات و دستورات سازمان‌های دولتی باعث این تأخیر شده است.

* تولید موشک بدون کارخانه؛‌ ابداع شهید تهرانی مقدم در راستای جهش تولید بود

ایشان پس از اشراف بر مشکلات با تدابیر خود ظرف مدت کوتاهی آن سه سامانه را تکمیل و پس از تولید تحویل عملیات دادند. وقتی که در سال 1383 این سامانه‌ها تولید شد در سال 1384 طی جلسه‌ای محرمانه از من خواستند که ظرف مدت 3 ماه، 10 مجموعه از این سامانه را تولید کنید. این اتفاق در حالی رخ داد که آمریکا در حال تهدید کردن جمهوری اسلامی ایران بود و امکان داشت جنگی صورت بگیرد و دست نظام از این سامانه‌ها خالی بود.

براساس تجربه‌های قبلی که 5 سال برای تولید سه مجموعه وقت نیاز داشتیم برای ساخت 10 مجموعه در 3 ماه ابتدا غیرقابل تصور و باور بود. ما این را غیرقابل باور می‌دانستیم و انکار می‌کردیم، «از ما انکار و از ایشان اسرار» اما با برگزاری جلسات توجیهی و نکات مهمی که فرمودند که مهم‌ترین آن این بود که «ما باید با روش تولید بدون کارخانه این پروژه را انجام بدهیم» و شاید این برای اولین بار بود که این سیستم دفاعی مطرح می‌شد که ساخت یک سامانه به بخش خصوصی واگذار شود.

* به‌کارگیری کارخانه‌های سراسر کشور برای صنعت موشک‌سازی

شهید تهرانی مقدم فرمودند «همه سازنده‌ها و کارخانه‌های کشور در اقصی نقاط ایران اسلامی متعلق به ما است حتماً ضرورتی ندارد که تمام قطعات در سازمان خودمان تولید شود بروید تیم فنی و حرفه‌ای تشکیل بدهید با اتکا به بخش خصوصی و شرکت‌های دولتی و غیردولتی این پروژه را اجرا کنید؛ ابتدا پروژه‌ را به زیرپروژه‌ها و بعد از آن به قطعات تبدیل کنید و هر قطعه را به یک سازنده بسپارید و پس از ساخت که 2 ماه فرصت دارید؛ در این دو ماه به تست و تحلیل بپردازید. من نیز اعتبارات، امکانات و... را به موقع در اختیار شما قرار می‌دهم.»

سردار بدون فوت وقت مبلغی را به عنوان پیش پرداخت در اختیارم گذاشت و کار تولید آغاز شد. طبق تدابیر و مدیریت ایشان ظرف یک هفته بازنگری طرح‌ها صورت گرفت؛ و پیوست فنی همه قطعات تهیه شد. همزمان به طور موازی سازنده‌های مورد نظر شناسایی شدند  و از هفته دوم من با تیم کارشناسی و فنی خود با یک دستگاه لپ‌تاپ و یک دستگاه چاپگر کوچک با حضور در کارخانه‌ها، شرکت‌ها و کارگاه‌ها قراردادهای ساخت را به امضای طرفین می‌رساندیم و در همان جلسه چک پیش پرداخت را تقدیم سازنده می‌کردیم و می‌گفتیم کار از همین لحظه شروع شده است نه از فردا. شاید برخی از این قراردادها در ساعت 12 شب منعقد می‌شد. ضمناً هیچ روزی تعطیلی ندارید و فقط روز عاشورا تعطیل است.

* قطعه قطعه کردن موشک؛ مشکل محرمانه بودن آن را حل می‌کرد

چون پروژه به قطعات کوچک تبدیل شده بود مشکلات محرمانه بودن هم نداشتیم. حتی در ساخت این قطعات از اقلیت‌های مذهبی هم استفاده کردیم. این کار با پیگیری‌های شبانه‌روزی سردار تهرانی‌مقدم طبق برنامه مقرر شده پایان یافت. جالب اینجاست که به دلیل برنامه‌های مشخص شده هیچ سازنده‌ای پیگیری پول خود را نمی‌کرد و نمی‌دانست ما از کجا آمده‌ایم و چه درخواستی برای این قطعات داریم، چرا که برای بررسی پیشرفت و انجام کنترل کیفیت در کارخانه حضور داشتیم و اعتبارات لازم را در اختیار سازنده‌ها قرار می‌دادیم.

تسنیم: آیا در این مدت شهید تهرانی مقدم هم به کارخانه‌ها رفت و آمد داشتند؟

سردار هم به سازنده‌ها سرکشی می‌کرد و چون در آن زمان عموم مردم ایشان را نمی‌شناختند از لحاظ امنیتی نیز مشکلی نبود و این دیدار باعث ایجاد یک رابطه عاطفی بین سردار و آن سازنده‌ها می‌شد.پس از مدت 2 ماه که کار ساخت پایان یافت کار مونتاژ نیز در یک مکان کاملاً طبقه‌بندی شده و محرمانه آغاز شد و در یک فعالیت شبانه‌روزی در محل مونتاژ با اندکی استراحت کار انجام شد.

در خلال این کارها بعضاً نیمه‌های شب سردار به ما سر می‌زد و تدابیر لازم را برای کیفیت و سرعت کار ارائه می‌کرد. در خاتمه این پروژه تمام عوامل مؤثر در پروژه مورد تشویق قرار گرفتند که در نوع خود بی‌سابقه بود. این موفقیت به قدری چشمگیر بود که به یک روش تبدیل شد و در سال‌های بعد تولید بدون کارخانه اجرایی شد و توانستیم از آن نمونه در یک سال  50 سامانه را تولید کنیم. ناگفته نماند علاوه بر کاهش هزینه، کیفیت هم افزایش یافت. در حال حاضر که شهرهای موشکی را می‌بینیم حاصل سال‌ها تلاش آن شهید بزرگوار و دست‌پرودگان ایشان است که شبانه‌روزی در حال تلاش‌اند.

با توجه به اینکه در سالگرد شهادت آن شهیدان قرار داریم از همه می‌خواهم شادی همه آن بزرگواران 3 صلوات هدیه کنند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
triboon
گوشتیران