خانواده الگوی کتاب‌خوان کردن فرزندان؛ استفاده مفید از فضای مجازی برای کتاب‌خوان کردن دانش آموزان

خانواده الگوی کتاب‌خوان کردن فرزندان؛ استفاده مفید از فضای مجازی برای کتاب‌خوان کردن دانش آموزان

گروه استان‌ها- کودک کتاب را در دستان کوچکش می‌گیرد، با او دوست می‌شود و با دنیای بزرگتری آشنا می‌شود که تا سال های سال برایش روزهای بهتری سرشار از دانایی و توانایی به ارمغان می‌آورد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، کتاب ارزشمندترین کالایی است که هر فرد می‌تواند در اختیار داشته باشد، تنها کالایی که در عین کهنگی و قدمت با ارزش‌تر می‌شود و در هر زمان و مکان می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. تهیه کتاب کار چندان سختی نبود، روزهایی کتاب‌های مورد علاقه خود را به آسانی خریداری کرده، مطالعه کرده و لذت می‌بردیم، سپس آن را در قفسه کتابخانه‌مان نگهداری کرده و هر زمان نیاز بود به آن  مراجعه می‌کردیم، گاهی هم به دوستان‌مان امانت می‌دادیم.

حالا اما خرید کتاب کمی سخت شده است، قیمت کتاب نیز مانند دیگر کالاهای زندگی بالا رفته و دیگر خرید آن کار هر کسی نیست اما این موضوع دلیل نمی‌شود تا دست از کتاب خواندن بکشیم و دیگر سراغش نرویم، همان‌طور که نمی‌توانیم از خوردن و پوشیدن دست بکشیم از کتاب نیز نمی‌توانیم صرف نظر کنیم.

راه‌هایی وجود دارد که با استفاده از آن می‌توان کتاب را همچنان در سبد کالاهای اساسی خانواده قرار داد و همچنان از فواید آن استفاده کرد. استفاده از کتابخانه‌های عمومی، امانت گرفتن کتاب از دوستان و کسانی که می‌شناسیم، استفاده از کتاب‌های صوتی که در پیام‌ رسان‌ها به وفور یافت می‌شود، دانلود کتاب‌های مورد نیاز از اینترنت و راه‌های دیگری که هر علاقه‌مند به کتاب می‌تواند آن را پیدا کرده و استفاده کند.

بر کسی پوشیده نیست که اگر کسی به کتاب علاقه داشته و به خواندن عشق بورزد از هر راهی برای مطالعه استفاده می‌کند و هرگز خود را بدون کتاب نمی‌گذارد. درست است که خرید کتاب و نگهداری آن در کتابخانه شخصی برای کتاب‌دوستان کاری بسیار خوشایند است اما در شرایط حاضر که بسیاری از ما قادر به خرید کتاب نیستیم با استفاده از راهکارهای دیگر می‌توانیم کتاب را همچنان در کنار خود داشته باشیم.

به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی با چند نفر از فرهنگیان این حوزه و خانواده‌ها به گفت‌وگو نشستیم و نظرات آنها را در مورد کتاب، راهکارهای تشویق کودکان و نوجوانان به آن و تاثیر قصه و داستان بر آنها جویا شدیم.

کتاب پلی بین کودک و جهان اطراف است

یک مشاور کودک و بازی درمانگر در این مورد به خبرنگار تسنیم گفت: قصه و قصه‌گویی به قدمت تاریخ بشر ریشه دارد، به گونه‌ای که بشر زندگی خود را در چارچوب قصه‌ها به تصویر کشیده است و قصه‌ها نیز زندگی بشر را شکل داده، دگرگون ساخته و متحول کرده‌اند. افراد بر مبنای مجموعه‌ای از قصه‌ها، عملکردشان را در جهان و روابط خود با دیگران تنظیم می‌کنند.

رویا هنرمندزاده افزود: قصه‌ها بازنمایی از خود، جهان و منش‌های مختلف را در تعامل با دیگران در برمی‌گیرند. در دورن قصه‌ها شخصیت‌های متنوع، معانی رویدادها را به بحث می‌گذارند. به زبان ساده قصه‌ها بازنمایی از خود و تجربه‌های‌مان است.

وی بیان کرد: از بین نیازهای روان شناختی کودکان نیاز به قصه و بازی از همان ابتدای دوران کودکی نشان داده می‌شود، در واقع قصه و داستان و در مجموع کتاب پلی بین کودک و جهان اطرافش است. همچنین قصه‌ها نقش به سزایی در رشد شناختی، هیجانی، اجتماعی کودکان دارند.

کتاب خواندن را با زبان بازی به کودکان آموزش دهیم

این مشاور کودک ادامه داد: داستان‌ها ابزار ارزشمندی برای شناخت خود، تقویت حواس پنج‌گانه، رشد و پرورش ایده‌ها و خلاقیت، افزایش انگیزه، شناخت و مدیریت افکار و احساسات، تقویت حس کنجکاوی و تعامل اجتماعی، انتقال ارزش‌ها و ایجاد رفتار موثر و آموزش مهارت‌های زندگی است.

وی گفت: والدین و مربیان می‌توانند با توجه به انتخاب کتاب و موضوع قصه، رده سنی، زمان و فضا و ابزار لازم برای قصه‌گویی بستر مناسب و موثری در این زمینه ایجاد کنند و با توجه به نوع سلیقه و علاقه کودک در انتخاب کتاب، با یکدیگر کتاب خواندن، ایجاد فضای کتابخوانی از نظر مکانی و زمانی، گفت‌وگو و پرسش درباره موضوعات کتاب‌ها، انجام یک فعالیت شاد و جالب از کتاب مثل کاردستی، نمایش، خلق بازی و با مشارکت و همراهی کودکان را به کتاب و کتاب خوانی تشویق و ترغیب کنند.

هنرمندزاده خاطرنشان کرد: کودکی دنیای رنگ‌های شاد، بازی‌های پرهیاهو، قصه‌های رنگارنگ است و البته دوران کودکی را نمی‌توان با یک واژه توصیف کرد اما می‌توان با تمام وجود احساسش کرد.

راه‌اندازی کتابخانه صوتی، تقدیر از کتابخوان‌های برتر و اهدای بن کتاب به دانش آموزان

معاون پرورشی دبستان عدالت دانشگاه اصفهان پیرامون برنامه‌های هفته کتابخوانی به خبرنگار تسنیم گفت: در این هفته تجلیل از کتاب‌خوان‌های برتر که در ناحیه مقام آوردند؛ اهدای بن کتاب به دانش‌آموزان و راه‌اندازی کتابخانه صوتی را در دستور کار داریم که اقدامات لازم را برای آن انجام داده‌ایم.

قاسمی ادامه داد: برای کتابخانه صوتی فراخوان داده‌ایم که هم دانش آموزان و هم مادران آنها می‌توانند در این طرح مشارکت کنند تا ما کتابخانه‌ صوتی مناسبی را تهیه و در اختیار دانش آموان قرار دهیم.

وی افزود: هر زمان که تعداد فایل‌های صوتی ارسالی به تعداد قابل قبولی برسد این کتابخانه را راه‌اندازی می‌کنیم. در حال حاضر استقبال دانش‌آموزان از این طرح بسیار خوب بوده است.

مدیر دبستان عدالت دانشگاه اصفهان نیز در این مورد گفت: ما اقداماتی را به صورت روتین و برای تشویق و علاقه‌مند کردن دانش آموزان به کتاب و کتاب خواندن در مدرسه انجام می‌دهیم، به عنوان مثال هر هفته در محفل ادبی برنامه‌های مفصلی داریم که به صورت مجازی اداره می‌شود.

سجادی با بیان اینکه مشاور مدرسه نیز در معرفی کتاب خوب عمل می‌کنند، اظهار داشت: در هفته کتاب و کتاب‌خوانی نیز برنامه‌هایی مانند کتابخانه صوتی در نظر گرفته شده که توسط معاون پرورشی و دیگر همکاران در دست اقدام است.

اجازه ندهید بین کتاب و کودک فاصله بیفتد؛ خانواده الگوی کتاب‌خوان کردن فرزندان

مادر یکی از دانش آموزان دبستانی گفت: انکار نمی‌کنم که آموزش مجازی نیز مشکلات خود را دارد اما در کنار آن فرصتی برای دانش آموزان فراهم شده تا استعدادها و علاقه‌مندی‌های خود را در زمینه‌های مختلف نشان دهند. یکی از این فعالیت‌ها کتاب خوانی و معرفی آن به دوستانشان است. هر دانش آموزی که کتاب یا کتاب‌هایی دارد می‌توانند در قالب یک کلیپ آن را به دوستان خود معرفی کند و یا در قالب فایل صوتی کل آن را بخواند و در اختیار هم‌کلاسی‌هایش قرار دهد.

وی افزود: در بعضی مدارس عملکرد خوبی از نظر کتابخوانی مشاهده می‌کنیم و این خیلی امیدوار کننده است، فقط خانواده‌ها نیز باید با کادر مدرسه همکاری لازم را داشته باشند.

شمس مادر دو دانش آموز دیگر نیز گفت: معتقدم بچه‌ها باید کتاب خواندن را از خانواده خود یاد بگیرند، از همان ابتدا باید کودک را با کتاب آشنا کرد، نمی‌توان تا سالگی هیچ اقدامی انجام نداد و سپس از مدرسه انتظار داشته باشیم فرزند ما را کتاب‌خوان کند. والدین کتاب خوان حتما بچه‌های کتاب‌خوانی نیز تربیت خواهند کرد، من از تمام خانواده‌ها درخواست می‌کنم کودکان خود را از بدو تولد با کتاب آشنا شدند، از نظر کتاب خواندن برای آنها الگو باشند و اجازه ندهند بین کتاب و کودک فاصله بیفتد.

مختاری نیز گفت: من از همان زمانی که دخترم متولد شد تا امروز که 8 ساله است او را با کتاب مانوس کردم، خودم کتاب در دست گرفتم و خواندم تا او ببیند و یاد بگیرد، برایش کتاب خواندم، کتاب به دستش دادم حتی زمانی که هنوز حرف زدن نمی‌دانست و حالا نتیجه‌اش را می‌بینم، او بسیار به کتاب خواندن علاقه دارد و هیچ شبی را بدون کتاب سر نمی‌کند.

برخی خانواده‌ها می‌پرسند چه کنیم تا کودکانی کتابخوان داشته باشیم، پاسخ این پرسش را به راحتی می‌توانند در درون خود و خانواده بیابند، می‌دانیم و می‌دانند که خانواده الگوی تربیتی بسیار اثرگذاری برای کودک است. پس کتاب خواندن را از کودکی به آنها بیاموزیم.

مشکلاتی مانند گران بودن قیمت کتاب را می‌توان با راهکارهایی که در بالا اشاره کردیم برطرف کنیم، این روزها با وجود فضای مجازی دیگر نمی‌توان افسوس خورد که چرا کتاب در دسترس من قرار ندارد. باز هم می‌گویم گرفتن کتاب در دست، خرید کتاب و نگهداری آن در کتابخانه شاید برای بسیاری از ما حس بسیار بهتری داشته باشد اما در شرایط حاضر باید از راه های دیگر استفاده کنیم اما هرگز از کتاب دور کنیم.

گزارش از ثریا قنبری

انتهای پیام/164/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon