بررسی یکی دیگر از پرونده‌های نا تمام خراسان شمالی؛ «مزرعه خورشیدی» جاجرم به کجا رسید؟

بررسی یکی دیگر از پرونده‌های نا تمام خراسان شمالی؛ «مزرعه خورشیدی» جاجرم به کجا رسید؟

گروه استان‌ها- پرونده مزرعه خورشیدی یا همان نیروگاه خورشیدی که قرار بود ۳۰ مگاوات برق را در شهرستان جاجرم با سرمایه‌گذاری خارجی تولید کند٬ همچنان بلاتکلیف و نامعلوم است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بجنورد٬ تیرماه 96 کلنگ احداث بزرگ ترین نیروگاه خورشیدی کشور موسوم به مزرعه خورشیدی در شهرستان جاجرم از توابع استان خراسان شمالی به زمین خورد. این شهرستان با دارا بودن موقعیت مناسب کویری و وجود پتاسیل بالای جذب اشعه خورشید در طول روزهای مختلف سال٬ ظرفیت تبدیل شدن به یکی از قطب‌های تولید برق خورشیدی ایران را داراست و از این رو کلنگ این نیروگاه در این شهرستان بر زمین خورد.

با گذشته بیش از 3 سال از این کلنگ زنی و در حالی قرار بود طبق وعده وزارت نیرو٬ نیمی از این پروژه در سال 97 و نیم دیگر در سال 98 به بهره‌برداری برسد٬ اما همچنان هیچ خبری از این مزرعه خورشیدی در کار نیست و تورق اخبار مختلف در رسانه‌ها و سایت های رسمی دولت و وزارت نیرو٬ نشان دهنده فراموش شدن این مجموعه عظیم ملی است.

طرحی که قرار بود سال 97 وارد مدار برق کشور شود

چیت چیان وزیر سابق نیرو در هنگام کلنگ زنی این مجموعه اظهار داشت: پروژه مزرعه خورشیدی 30 مگاواتی جاجرم با مشارکت و سرمایه‌گذاری کشورهای سوئیس و ایتالیا وارد فاز اجرایی شده و ارزش ارزی سرمایه گذاری نیروگاه 30MW جاجرم 37.5 میلیون یورو است.

وی افزود:امروزه تعداد قابل توجهی از سرمایه گذاران خارجی خواهان سرمایه گذاری در ایران هستند و بنابر اعلام وزارت اقتصاد و دارایی تا کنون 3 میلیارد و 600 میلیون دلار درخواست سرمایه گذاری خارجی برای احداث نیروگاه های تجدید پذیر ثبت شده است.

علیرضا صبوری مدیرعامل توزیع شرکت برق استان نیز در تیرماه سال 97 با بیان این مطلبکه مزرعه خورشیدی جاجرم تا پایان سال 97 وارد مدار خواهد شد٬ اظهار داشت: تا پابان سال97 ٬ 15 مگا وات از این نیروگاه به بهره برداری می‌رسد و 15 مگاوات دیگر هم در سال آینده در دستور کار قرار خواهد گرفت.

وی با بیان این که نیروگاه خورشیدی جاجرم بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور است، افزود: عدم مجوز برای خرید تجهیزات، انتقال ارزی وجوه به داخل کشور از مشکلات طولانی شدن این پروژه در استان دانست.

صبوری اظهار کرد: در مذاکرات با شرکت‌های پیمانکار نیمه اول مرداد ماه امسال گروه اجرایی خارجی در محل پروژه نیروگاه 30 مگاواتی جاجرم مستقر خواهند شد.

طرحی که سرمایه‌گذار هم داشت ولی به نتیجه نرسید

یکی از نکات قابل توجه و جالی طرح زرعه خورشیدی جاجرم٬ حضور سرمیاه گذار خارجی در مراسم کلنگ زنی این طرح بود. بن واری سرمایه گذار خارجی این پروژه در این آئین اظهار داشت: ایران هموراه به دنبال برقراری صلح جهانی است و این کشور دارای ساختاری قدرتمند و دولتی متمرکز است و من به مدت 37 سال شاهد رشد و پیشرفت ایران در تمامی زمینه‌ها بوده‌ام.

بن واری با تاکید بر اینکه دنیای امروزی بیش از هر زمان دیگری به ایران اعتماد دارد، گفت: اقدام امروز برای کلنگ زنی فاز نخست بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور اقدامی راسخ از سوی دولت ایران برای توسعه انرژی های تجدید پذیر است.

محمدرضا صالحی استاندار ایبق خراسان شمالی نیز درباره این طرح اذعان داشت که سرمایه گذار طرح آماده همکاری است و اظهار داشت: این نیروگاه که با سرمایه‌گذاری 37.5 میلیون یورویی معادل حدود 170 میلیارد تومان با مشارکت شرکتی سوئیسی طی 6 ماه ساخته می‌شود، بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی کشور محسوب می‌شود و بخش عمده‌ای از برق مصرفی مشترکان جاجرم و صنایع این منطقه را تأمین خواهد کرد.

مشکل اصلی طرح کجاست؟ خارجی‌ها هستند ولی...

به تیرماه 97 برمی‌گردیم. یک سال بعد از کلنگ زنی نیروگاه خورشیدی عظیم فاروج. به گفته قائم مقام شرکت برق خراسان شمالی پنل‌ها و تجهیزات مورد نیاز برای تولید 10 مگاوات برق از انرژی خورشید توسط شرکت خارجی خریداری و ترخیص انجام شده و قرار بود تا سه ماه دیگر نصب و راه اندازی شود.

علیخانی در یان باره گفت: خارجی‌ها قرار بود با ایجاد نیروگاه خورشیدی در جاجرم 60 مگاوات و در اسفراین هم 60 مگاوات تولید برق داشته باشند و مقرر بود تا اول سال98، 30 مگاوات به مدار تزریق شود و اگر این میزان برق به مدار می‌آمد، در استان خاموشی اعمال نمی‌شد.

وی با بیان اینکه سرمایه گذار به ازای تولید هر کیلووات برق، 50 میلیون ریال سرمایه گذاری انجام می دهد گفت: قرار بود شرکت های خارجی برای تولید 120 مگاوات برق حدود 60 هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری کنند.

علیخانی درباره سرمایه گذاری در زمینه ایجاد نیروگاه‌های بادی در استان گفت: برای تولید برق از انرژی بادی، تجهیزات در آغمزار گرمه توسط شرکت آلمانی به صورت آزمایشی نصب شده تا در صورت مناسب بودن شرایط اقتصادی برای تولید برق از انرژی باید، سرمایه گذاری انجام شود و نتایج آن تا پنج ماه آینده اعلام می‌شود.

طرح مزرعه خورشیدی کاملاً تعطیل شده است

میر کریمی مدیرکل دفتر سرمایه‌گذاری استانداری خراسان شمالی هم با اعلام تعطیلی کامل این طرح اظهار داشت: هم‌اکنون هیچ  فعالیت اجرایی در نیروگاه انجام نمی‌شود و پروژه کاملاً تعطیل‌شده است.

وی بابیان اینکه نیروگاه خورشیدی جاجرم در فرصت‌های سرمایه‌گذاری بی‌نام قرار داده‌شده تا یک سرمایه‌گذار جدید اعم از داخلی و خارجی برای پروژه پیدا شود، اظهار می‌کند: به‌محض پیدا شدن سرمایه‌گذار جدید، مجوزها به نام وی صادر و زمین نیز واگذار می‌شود تا عملیات اجرایی ادامه یابد.

مدیرکل دفتر سرمایه‌گذاری استانداری خراسان شمالی اضافه کرد: سرمایه‌گذار سوئیسی این پروژه به‌طور کامل خلع ید شده است.

این خلاصه‌ای از سرگذشت طرحی است که قرار بود زمینه ایجاد شغل برای صدها نفر را در استان فراهم کرده و بخشی از برق مورد نیاز صنایع خراسان شمالی در آن منطقه حساس را هم تامین کند. طرحی که علی‌رغم وجود منابع و تجهیزات وارد شده به کشور٬ هیچ پیشرفتی نداشته و دروزهای اخیر خبر رسید که وزارت نیرو نیز از عدم انجام این طرح اعلام تعجب کرده است. سوال اینجاست که تجهیزات و اعتبارات این طرح کجا رفت؟

انتهای پیام/311/ش

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon