برگزیدگان کتاب ملی دفاع مقدس مشخص شدند/ حدادعادل: ادبیات فارسی با ادبیات دفاع مقدس غنا پیدا کرده است

برگزیدگان کتاب ملی دفاع مقدس مشخص شدند/ حدادعادل: ادبیات فارسی با ادبیات دفاع مقدس غنا پیدا کرده است

رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی گفت: ادبیات حماسی ما مربوط به هزار سال پیش بود اما با وقوع دفاع مقدس و ادبیات خاص آن، غنا پیدا کرده است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مراسم اختتامیه جشنواره ملی کتاب دفاع مقدس صبح امروز با حضور سردار کارگر رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان ادبیات و زبان فارسی، جمعی از نویسندگان و اهالی رسانه در باغ موزه دفاع مقدس برگزار شد.

در ابتدای این مراسم، عباس بایرامی، رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس بنیاد حفظ آثار، توضیحاتی درباره هجدهمین دوسالانه کتاب دفاع مقدس داد و گفت: این جشنواره از سال 1373 آغاز به کار کرده و تاکنون 17 دوره آن برگزار شده است؛ فعالیت رسمی دبیرخانه هجدهمین دوسالانه کتاب دفاع مقدس از اردیبهشت ماه 1397 آغاز شد و در آن کتاب‌های سال 1395 و 1396 مورد بررسی قرار گرفت؛ برای این کار فراخوان‌هایی برای ناشران و نویسندگان ارسال شد، همچنین سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب نیز فرصت خوبی شد تا آثار این حوزه را دریافت کنیم. برهمین اساس 2 هزار و 961 اثر به دبیرخانه رسید و 303 ناشر در آن مشارکت داشتند؛ از این تعداد 80 عنوان کتاب به مرحله نهایی راه یافت و جمعاً 38 اثر تقدیر شدند.

در بخش دیگری از این مراسم نصرت‌الله محمودزاده نویسنده صحبت کرد و گفت: جنگ اساساً پدیده شوم اجتماعی است اما سؤال اصلی اینجاست که چرا لفظ دفاع مقدس را به کار می‌بریم؟ اکنون زمان آن فرارسیده است که نویسندگان به اهمیت این موضوع پی ببرند اینکه بدانیم آنها چه کردند و ما نکردیم و بدانیم که چرا دفاع ما، دفاع مقدس نام گرفت؟

وی اضافه کرد: معتقدم اگر برجستگی‌های جنگ 8 ساله‌مان با عراق را بیرون بکشیم حرف‌های زیادی برای گفتن به وجود خواهد آمد و اگر این برجستگی‌ها را به تاریخ تحویل ندهیم قافیه را باخته و گنج بزرگی را از دست داده‌ایم. خاطرم است شهید بزرگوار سیدمرتضی آوینی همیشه می‌گفت، بعد از جنگ تازه کارمان شروع شده است و می‌بینید که ایشان فعالیت‌های زیادی بعد از جنگ انجام داد تا دفاع مقدس برای عموم مردم معرفی شود. برهمین اساس معتقدم که باید بصیرتمان را نسبت به دفاع مقدس را بالا ببریم.

حاج قاسم را در خور شأن و منزلتش معرفی کنیم

این نویسنده در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به ویژگی‌هایی از شهید بزرگوار حاج قاسم سلیمانی که کمتر دیده شده است، گفت: باید این سؤال را پرسید که چرا حاج قاسم بعد از شهادتش برجسته شد معتقدم ویژگی ایشان در ندیده شدنش بود اما حالا پس از شهادت ایشان، من نویسنده باید این ندیده شدن را تبدیل به دیده شدنی در خور شأن و منزلت ایشان بکنم. معتقدم اهل قلم وظیفه سنگینی دارند به عبارت دیگر کار ادبیات دفاع مقدس تمامی ندارد و هر چقدر در عمق آن وارد شویم بیشتر سود برده‌ایم. رمز و رازهای دفاع مقدس در هیچ راهی به جز ادبیات بیان نمی‌شود.

دفاع مقدس، تضمین‌کننده امنیت و عزت ما است

سردار کارگر دیگر سخنران این جلسه بود. او در ابتدا گفت: معتقدم برای نسل جدید، یعنی جوانان و نوجوانان، باید دفاع مقدس را به درستی تعریف، توصیف و تحلیل کنیم. پیشنهاد می‌کنم تاریخ و به‌ویژه قراردادهایی مثل ترکمانچای و گلستان را مطالعه کنید؛ در این قراردادها یا زمین دادیم، یا نیرو دادیم و یا امتیاز, اما در دفاع مقدس حتی یک وجب هم از خاک ما جدا نشد، در حالی که 36 کشور دنیا اعتراف کردند که به صدام کمک کردند. چنین قیاس‌هایی مردم را نسبت به بزرگی دفاع مقدس آگاه می‌کند؛ امروز دفاع مقدس تضمین کننده امنیت و عزت ما است.

وی با اشاره به سخنانی از شهید حاج قاسم سلیمانی گفت: شهید سلیمانی در توصیف دفاع مقدس می‌گوید: دفاع مقدس، قله است و مقاومت دامنه آن است. اگر بخواهیم جامعه صاحب‌الزمانی را به مردم نشان بدهیم آن جامعه 8 سال دفاع مقدس است.

سخنرانی پایانی این مراسم غلامعلی حداد عادل بود. او گفت: اصطلاح فلسفی وجود دارد و آن هم دوگانه «بود و نمود» است؛ هر چیزی بودی دارد و یک نمود که مراد از «بود» همان جنبه ظاهری و «نمود» جلوه آن در ادراک ما است. خیلی از چیزها وجود دارد که بود دارد، اما نمود ندارد و بالعکس. از این اصطلاح فلسفی استفاده کردم تا بگویم دفاع مقدس از جمله واقعیت‌هایی است که بودش از نمود آن بیشتر است  و از این منظر همه باید تلاش کنیم نمود دفاع مقدس را به بود آن نزدیک کنیم. البته هرگز چنین اتفاقی رخ نمی‌دهد و نمی‌توانیم، چرا که حقایقی در دل رزمندگان گذشته که هیچ‌گاه به قلم نمی‌آید.

دفاع مقدس تابلویی از عشق، فداکاری و شگفتی را نصیبمان کرد

وی اضافه کرد: دفاع مقدس واقعیتی عظیم است؛ اگر از منظر زمان بخواهیم آن را بررسی کنیم، طول مدت آن 8 سال مستمر است و از منظر دشمنان نیز درست است که صدام آن را آغاز کرد اما تمام جبهه سلطه و استکبار عقبه آن بود و به نوعی می‌توان گفت که جنگ جهانی علیه یک کشور رخ داد. برخلاف همه کسانی که معیارهای مادی داشتند، این جنگ 8 سال طول کشید و حتی یک وجب هم از خاک آن جدا نشد و تابلویی از عشق، فداکاری و شگفتی را نصیبمان کرد.

حدادعادل خاطرنشان کرد: بعد از جنگ وظیفه ادبیات دفاع مقدس است که آینه‌ای درست کند و نور خورشید دفاع مقدس را برای نسل جوان بازتاب دهد؛ این کار وظیفه‌ای زینب‌گونه و کار بسیار سنگینی است.

رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با اشاره به اینکه کشورهای غربی از جنگ جهانی اول و دوم بیشترین استفاده را برای تولید ادبیات برده‌اند، گفت: می‌بینید در جنگ جهانی اول و دوم کشورهایی که پیروز شدند تا چه اندازه رمان، کتاب و فیلم سینمایی درباره آن تولید کردند و در موزه‌های خود به سربازان و رزمندان آن افتخار می‌کنند هنوز پس از گذشت بیش از 7 دهه از جنگ جهانی دوم کشورهای غربی در حوزه ادبیات جنگ تولید دارند اما ما برای دفاع مقدس خود چه کرده‌ایم؟ یادآوری دفاع مقدس فقط احترام به رزمندگان و شهدا نیست، بلکه وظیفه مهم‌تری در پیش است که باید با حفظ آثار دفاع مقدس راه را برای آیندگان روشن کنیم. بسیاری از جوانان را می‌شناسم که رزمندگان و شهدایی مثل شهید ابراهیم هادی و یا شهید آوینی را الگوی خود قرار دادند و البته از همه برتر شهید سلیمانی که الگوی الگوهای دفاع مقدس است را الگوی زندگی‌شان قرار دادند.

ادبیات فارسی با ادبیات دفاع مقدس غنا پیدا کرده است

حداد عادل خاطرنشان کرد: معتقدم ادبیات فارسی با ادبیات دفاع مقدس غنا پیدا کرده است. ارزیابی ما در فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی این است که با 20 هزار کتاب ارزشمند چاپ شده در 3 دهه پس از دفاع مقدس، هر کس بخواهد عالمانه و بدون تعصب ادبیات فارسی را ارزیابی کند ناچار است که تصدیق کند میدان وسیعی به روی عرصه شعر و نثر فارسی به عنوان ادبیات دفاع مقدس باز شده است. پیش از این ادبیات حماسی داشتیم اما مربوط به هزار سال پیش بود حالا با رخداد دفاع مقدس و ادبیات خاص آن ادبیات حماسی‌مان غنا پیدا کرده است مثال آن شعرهای فاخری است که درباره دفاع مقدس سروده شده است چه رمان‌ها و داستان‌های ارزشمندی که در این زمینه نوشته شده است. ادبیات دفاع مقدس انفجار ادبی بود که در ظرف 20 سال گذشته تولید شده است اینها ظرفیتی است که می‌تواند در سینمای دفاع مقدس نیز مورد استفاده قرار گیرد.

اسامی برگزیدگان هجدهمین دوسالانه کتاب ملی دفاع مقدس به شرح ذیل است.

کتاب , دفاع مقدس , کتاب دفاع مقدس , کتاب , دفاع مقدس , کتاب دفاع مقدس ,

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
triboon
گوشتیران
رایتل
مادیران