مشکلات بی‌پایان کشاورزان گلستانی / وقتی کمبود بذر گندم، امنیت غذایی را نشانه می‌گیرد

مشکلات بی‌پایان کشاورزان گلستانی / وقتی کمبود بذر گندم، امنیت غذایی را نشانه می‌گیرد

گروه استان‌ها- برنامه کشت گندم در استان گلستان برای سال زراعی جاری ۳۵۰ هزار هکتار است و با اینکه فصل کاشت محصول آغاز شده، کشاورزان برای تأمین بذرهای بوجاری شده، با مشکل مواجه شده‌اند و مسئولان هم کشاورزان را مقصر می‌دانند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، سطح زیر کشت گندم در کشور حدود 6 میلیون هکتار است که حدود دو میلیون و 200 هزار هکتار اراضی آبی و سه میلیون و 800 هزار هکتار اراضی دیم بوده که از این سطح حدود 350 هزار هکتار آن سهم استان گلستان است .

گلستان سالانه با تولید حدود یک میلیون و 200 هزار تن گندم حدود 12 درصد تولید گندم کشور را داراست که به لحاظ کیفیت نیز با کیفیت‌ترین گندم کشور است. در واقع گلستان یکی از استان‌های مدعی در تولید محصول استراتژیک گندم است که معمولا بین سه استان برتر کشور قرار دارد.

اما امسال کشاورزان گندمکار با اینکه هنوز درست و حسابی وارد فصل کشت نشدند، مشکلات زیادی پیدا کردند. کشاورزان دیم کار شمال گلستان می‌گویند بذر به میزان کافی در اختیار ندارند تا زمین‌های خود را کشت کنند.

کشاورزان گمیشان هم می‌گویند بذرهای نامرغوب در اختیار آنها قرار می‌گیرد و از اینکه مانند سال گذشته بلای کشاورزان کردکوی، نوکنده و بندرگزی سر محصولشان بیایید مانند سبز نشدن گندم‌ها یا فراگیر شدن بیماری، نگران هستند و گلایه می‌کنند.

علیقلی ایمانی، دبیر خانه کشاورز گلستان گفته که کشاورزان نگران نباشند هنوز یک ماهی از فصل کشت باقی مانده، امسال برای حفظ تولید با کیفیت در گلستان 42 درصد افزایش تولید بذر بوجاری نسبت به سال قبل داشته‌ایم  و در کارخانه‌های بوجاری که حدود 16 کارخانه در استان داریم، کارگران در سه شیفت کاری مشغول تولید هستند.

وی افزود: با توجه به تفاوت قیمت بذور بوجاری و بازار که حدود 1000 تومان است (قیمت بذرهای بوجاری شده برای مزارع دیم 3 هزار و 700 تومان و برای زمین‌های آبی هم هر کیلوگرم 3 هزار و 900 تومان اعلام شده است) ولی قیمت گندم در بازار بیش از  5 هزار تومان است که این اختلاف قیمت باعث شده کشش برای فروش بذرهای خودمصرفی در بین کشاورزان بالاتر برود ولی با کمی مدیریت کمبودی در توزیع بذر به وجود نخواهد آمد.

ایمانی به فاصله بین تولید بذر بوجاری در یک بازه کوتاه اشاره کرد و گفت: در زمان تعیین قیمت‌های بذرهای بوجاری برای مدت کوتاهی تولید کم شد این خود وقفه‌ای ایجاد کرد همچنین تفاوت نوع بذر برای استفاده در مناطق مختلف هم سرعت تولید را پایین آورده ولی شرکت‌ها به سرعت و در سه شیفت در حال کار هستند.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان گلستان هم گفت: طبق قانون باید یک سوم بذر مصرفی هر استان در مراکز تولید بذر زیر نظر جهاد کشاورزی تهیه شود که این مقدار در استان گلستان به حدود 45 درصد رسیده است.

علی اکبر میقانی نوده با اشاره به اینکه ‏با برنامه‌ریزی‌های انجام شده و با توجه به نیاز هر شهرستان در حال تهیه بذر هستیم تاکید کرد: بذرهای بوجاری شده در کارگاه‌ها در حال بوجار وسم‌زدایی هستند تا مناسب کشت و در اختیار کشاورزان قرار گیرند.

امسال قرار است در بیش از 350 هزار هکتار از زمین‌های گلستان گندم کشت شود که برای این میزان سطح زیر کشت حداقل به 70 هزار تن بذر بوجاری شده نیاز است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان گفت: 35 هزار تن بذر بوجاری شده در برنامه داریم که تاکنون حدود 22 هزار تن تولید شده که 17هزار تن آن در شهرستان‌ها به فروش رسیده است و 15هزار تن دیگر در دست بوجاری است که می‌توانیم در اختیار کشاورزان قرار دهیم.

محمدرضا عباسی با بیان اینکه پارسال 16هزار تن بذر بوجاری به مصرف کشاورزان رسید و حدود 15هزار تن بذر بوجاری به کارخانه‌های آرد تحویل شد، اظهار داشت: در سه سال گذشته حدود 30 هزار تن از بذرهای بوجاری به دلیل استقبال کم کشاورزان به کارخانه‌های آرد تحویل شد ولی امسال قیمت پایین‌تر بذر نسبت به بازار و کمبود نهاده‌های دامی باعث شده که کشاورزان گلستانی بذر خود مصرفی را در بازار به فروش برسانند و به دنبال بذر بوجاری برای کشت باشند.

عباسی خشکسالی و کم شدن کشت کلزا را هم از دیگر دلایل افزایش تقاضای بذر گندم عنوان کرد و افزود: تمام تلاش خود را تا لحظه آخر برای تامین بذر مورد نیاز کشاورزان می‌کنیم و حتی طرح گندم افزایشی را چند روزی است که در حال اجرا است که در این طرح کشاورزانی که گندم خود مصرفی زیادی را انبار کرده‌اند بعد از بررسی بذرها و تعیین قوه نامیه آنها، مراحل بوجار آنها انجام می‌شود و با کمی قیمت بالاتر از قیمت دولتی در اختیار کشاورزان قرار خواهد گرفت.

گندم به‌عنوان محصول محوری و کلیدی کشاورزی جایگاه ویژه‌ای در تولید و مصرف مواد غذایی ملل جهان دارد. خودکفایی در تولید گندم از مهم‌ترین اهداف اقتصادی کشور در سال‌های اخیر بوده است و بـا توجـه بـه افزایش روزافزون جمعیت، اهمیت دستیابی به خودکفایی این محصول راهبردی روزبه‌روز افزایش می‌یابد.

حالا سوال اینجاست چرا باید در زمان فصل کشت محصول استراتژیک مانند گندم این کشمکش‌ها به وجود بیاید، چرا مدیریت درستی نشده است تا در زمان فصل کشت کشاورزان دچار مشکل نشوند. در شرایطی که باید از تولیدات داخلی حمایت شود نباید کشاورزان برای تهیه بذر یا نهاده‌های بخش کشاورزی با مشکل روبرو شوند.

انتهای پیام/581/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
گوشتیران
triboon