گرانی ۱۵ درصدی پوشک بچه در زنجان/وقتی درآمد "زوج‌های جوان" کفاف خرید پوشک را نمی‌دهد

گرانی 15 درصدی پوشک بچه در زنجان/وقتی درآمد "زوج‌های جوان" کفاف خرید پوشک را نمی‌دهد

گروه استان‌ها - افزایش قیمت پوشک نوزاد، دامنه وسیعی از اقشار جامعه که غالبا قشر جوان هستند را در فشار اقتصادی قرار داده و این در حالی است که طبق ادعای مسئولان افزایش قیمت‌ها به شکل قانونی فقط تا ۱۵ درصد بوده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، مقام معظم رهبری بارها به مسئولان نظام تاکید کرده‌اند که راه "ازدواج" و "فرزندآوری" را برای جوانان هموار کنند و موانع این کار را از مقابل این قشر از جامعه بردارند ولی گویا در این روزها برنامه‌ریزی‌های مسئولان هیچ خیری برای این قشر نداشته است‌. افزایش قیمت‌ کالاها در این روزهای سخت کرونایی نسبت به گذشته سرعت بیش‌تری به خود گرفته و مردم در تامین بسیاری از نیازهای روزمره و مهم خود ناتوان شده‌اند. یکی از کالاهایی که دامنه مصرف وسیعی داشته و در لیست خرید خانواده‌های زیادی قرار دارد "پوشک بچه" است. 

در روزهای اخیر پوشک سوار بر قطار گرانی‌ها در حال حرکت است و اقتصاد خانواده‌های بسیاری را که غالب آن‌ها جز قشر جوان جامعه هستند تحت تاثیر خود قرار داده است. به دلیل اینکه مواد اولیه پوشک بچه جز کالاهای وارداتی است، نوسانات قیمت ارز و تحریم‌ها در قیمت ‌آن بی‌تاثیر نیستند و در نگاه اجمالی به افزایش قیمت‌های اخیر می‌توانیم تاثیر چشم‌گیر نوسانات ارزی را در قیمت این کالا ببینیم.

بر این اساس در شرایطی که درآمد غالب افراد جامعه کفاف تامین خوراک و مخارج روزمره را نمی‌دهد قشر وسیعی از جامعه دغدغه جدی تامین پوشک برای نوزادان و کودکان را دارند. با توجه به اهمیت این مسئله، مدتی است افزایش قیمت پوشک و تغییرات در تعداد بسته‌هایی که در بازار با نام‌های تجاری متفاوت عرضه می‌شود تبدیل به چالشی اساسی شده و سبب نارضایتی‌ شده است. حتی چندی پیش یکی از رسانه‌های مطرح کشور میزان متوسط هزینه پوشک یک بچه را یک میلیون تومان برآورد کرده بود.

مسئله مهمی که در این موضوع مطرح می‌شود این است که اگرچه نوسانات ارزی در قیمت کالاها بی‌تاثیر نیستند اما در مسئله پوشک این افزایش قیمت‌ها به یکباره و در درصد بالایی رخ داده و این در حالیست که این کالا جز کالاهای اساسی دسته‌بندی می‌شود، در آن سوی میدان علاوه بر افزایش قیمت‌ها، در بسته‌بندی برخی از این پوشک‌ها تغییری ایجاد شده و تعداد پوشک داخل بسته بندی نیز کم‌تر شده است.

اگر بر اساس قوانین قیمت‌گذاری و شرایط ارزی افزایش قیمت‌ها در هر بسته رخ می‌داد شاید مردم هم شرایط را بهتر درک می‌کردند اما در حال حاضر تغییر در تعداد داخل هر بسته‌بندی شائبه‌هایی را در خصوص گران فروشی و نبود نظارت در قیمت‌گذاری واحدهای تولیدی را به وجود می‌آورد.

با توجه به اینکه یکی از کارخانه‌های تولید پوشک در استان زنجان مستقر است، سئوالی که مطرح می‌شود این است که نحوه نظارت و بازرسی در بحث قیمت‌گذاری به چه شکل بوده و آیا نظارت کافی در بحث پوشک انجام شده است؟ دلیل این افزایش قیمت‌های اخیر در حوزه پوشک و تغییر در تعداد هر بسته چگونه توجیه می‌شود؟

اسماعیل مسلمی، رئیس بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: کارخانه تولید پوشک که در استان زنجان مستقر است در طول سال جاری تنها یک بار افزایش قیمت داشته است که با مجوز انجمن و سازمان حمایت از مصرف‌کننده به میزان حداکثر 15 درصد بوده است.

وی با اشاره به چرایی زیاد به نظر رسیدن افزایش قیمت در این کالا، تصریح کرد: در گذشته تخفیفاتی در حوزه فروش پوشک مطرح بود که برای مثال قیمتی که 70 هزار تومان بود در بازار حدود 55 هزار تومان عرضه می‌کردند.

رئیس بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان، افزود: از زمان حذف این تخفیفات و اعمال نرخ‌های جدید که سقف آن تا 15 درصد است ماجرا اینطور به نظر می‌رسد که این افزایش قیمت بیشتر از حد عرف بوده که این مسئله درست نیست و ما در این موضوع نظارت داشته‌ایم.

از سوی دیگر محمود موسوی رئیس اتاق اصناف استان زنجان در پاسخ به سوال چرایی گرانی پوشک بچه به تسنیم گفت: از نخستین روزهای کرونایی تمام مغازه‌داران و واحدهای تولیدی با مشکلات متعددی مواجه شده‌اند و حتی دولت محترم هم هیچ حمایت اثرگذاری از این قشر انجام نداده است.

وی افزود: وقتی مواد اولیه و برخی‌ هزینه‌ها همچون دستمزد کارگر، بیمه و انرژی افزایش یافته طبیعی است که تولید کننده چاره‌ای جزء گرانی ندارد.

رئیس اتاق اصناف استان زنجان تصریح کرد: اگر در این روزهای سخت کرونایی یک کارمند حقوق یک ماه را دریافت نکند آیا می‌تواند چرخ زندگی خود را بگرداند؟

با این حساب و گفته مسئولان افزایش قیمت پوشک بچه 15 درصد بوده است ولی آنچیزی که در بازدید میدانی خبرنگار تسنیم دیده شده است افزایش قیمت بیشتر از 15 درصد  رخ داده و حتی برخی از کارخانه‌های تولید پوشک بچه شاید افزایش قیمت آنچنانی را در محصولاتشان اعمال نکرده‌اند ولی از تعداد پوشک در داخل بسته کاسته‌اند. این اقدام آن‌ها دقیقا مشابه اقدام چند سال پیش واحدهای تولیدی لبنیات بود؛ وقتی آن‌ واحدها به محض آنکه مشاهده کردند نمی‌توانند افزایش قیمتی را در محصولات لبنیات خصوصا شیر اعمال کنند، بسته‌های یک لیتری شیر را به 900 گرم کاهش دادند. متاسفانه دقیقا همین ترفند از سوی برخی از واحدهای تولیدی پوشک بچه انجام شده و مسئولان نظارتی هیچ‌گونه نظارتی را بر این اقدام انجام نداده‌اند.

از سوی دیگر طبق گفته مسئولان نظارتی شاید قیمت‌های امروز با نرخ قانونی گذشته تنها 15 درصد تفاوت قیمت داشته باشند اما با توجه به اینکه محصولات در گذشته با تخفیف عرضه می‌شدند می‌توان نتیجه گرفت همان قیمت تخفیفی برای تولیدکننده به صرفه و کافی بوده که اقدام فروش با تخفیف می‌کرده است. ولی حالا متاسفانه نه تنها اعمال تخفیف‌ها از روی این جنس برداشته شده حتی 15 درصد هم گرانتر شده و حتی برخی از واحدهای تولیدی اقدام به کم کردن تعداد بسته‌ها کرده‌اند. امید است سازمان حمایت از مصرف کننده و مسئولان مربوطه با برنامه‌ریزی‌های درست، بتوانند قیمت این کالا را مهار کنند چرا که پوشک بچه در این روزها به یکی از دغدغه‌های اصلی زوج‌های جوان تبدیل شده و تخصیص ماهی یک میلیون تومان به این کالا کمی سنگین به نظر می‌رسد. 

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon