اجرای طرح هادی با اعتبار قطره چکانی/کدام روستاها در اردبیل بازسازی شد؟

اجرای طرح هادی با اعتبار قطره چکانی/کدام روستاها در اردبیل بازسازی شد؟

گروه استان‌ها- تجربه عملی بازسازی برخی روستاها در اردبیل گویای این واقعیت بوده که می‌توان از مهاجرت روستاییان ممانعت کرد. طرحی که نیازمند حمایت بیشتر در اردبیل است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، در سطح استان اردبیل 1859 روستا وجود دارد که صدها مورد از آن‌ها طی سال‌های اخیر به دلایل مختلف و مهمتر از همه معیشت روستاییان و نبود کمترین امکانات خالی از سکنه شده است.

در واقع دولت چندین برابر هزینه‌ای که می‌توانست با تامین نیازمندی روستاییان موجب ماندگاری آن‌ها شود را در شهرها برای مهاجران صرف می‌کند. هم ملزم  شده شغلی برای آن ها دست و پا کند و هم ملزم می‌شود محل سکونتی فراهم سازد.

بسیاری از گرفتاری‌های رشد وسعت مناطق حاشیه شهرها از همین جا آغاز شده و مهاجرانی که در حاشیه شهر ساخت  و ساز غیرمجاز کرده‌اند، به مطالبه گران خدمات شهری تبدیل می‌شوند.

اما در مقابل عمران روستا هزینه‌های به مراتب کمتری دارد. یکی از خلاهای برنامه ریزی که اجرای هراز چندگاهی آن نشان می‌دهد در صورتی که روستا از حداقل امکانات برخوردار باشد، روستایی به دلیل تعصبات فرهنگی حتی راغب به ترک دیار خود نیست.

تجربه بازسازی روستاهایی که از محرومیت رنج برده‌اند، موجی از امیدواری را در بین ساکنان به دنبال داشته است. روستاییان به کمک نهادهای متولی رفته‌اند و خانه‌هایی که بازسازی شده دوباره روستایی را در آغوش کشیده است. مهاجرت معکوس شکل گرفته و خبری از تلاش برای رفتن نیست.

احیای هویت روستاها با تامین حداقل‌ها

در اجرای طرح بازسازی روستاها بر خلاف طرح های امدادرسان در زمان وقوع حوادث غیرمترقبه مانند زلزله، به اعتقاد مدیرکل بنیاد مسکن استان اردبیل ساخت و سازها متناسب با سلیقه متقاضی و با صبر و حوصله انجام می‌شود.

فرهاد سبحانی که خروجی مطلوبی از طرح‌های بازسازی دریافت کرده معتقد است این طرح حتی هویت روستا را احیا می‌کند. ما نمونه‌های موفقی در استان داریم که با استقبال قابل توجه همراه شد و روستاییان نیز در عملیات اجرایی کمک کردند.

وی افزود: بنیاد مسکن تسهیلاتی برای روستاییان پیش بینی کرده اما بازسازی خانه‌های روستایی در هرکجا که تقاضا باشد انجام می‌شود.

به گفته مدیرکل بنیاد مسکن استان اردبیل تاکنون طرح بازسازی خانه های روستایی در روستاهای مصطفی لو و ترازوج شهرستان خلخال، پیله درق شهرستان گرمی، هزار کندی شهرستان پارس آباد و روستای عباس آباد اردبیل اجرا شده است.

وی افزود: در طرح بازسازی سیما و منظر و استفاده از مصالح بومی نیز رعایت می‌شود. به حدی تاثیرگذار است که بسیاری از روستاییان را به روستا بازگردانده و حیات روستا جان گرفته است.

محدودیت اعتبارات در طرح هادی

مدیرکل بنیاد مسکن استان اردبیل تصریح کرد: عموما مردم و روستاییان طرح هادی را به عنوان اقدام بهسازی روستاها می‌شناسند. البته این طرح همچنان در حال اجرا است و اجرای طرح‌های بازسازی  مجزا از آن عملیاتی می‌شود.

سبحانی تصریح کرد: جامعه هدف ما در طرح هادی روستاهای بالای 20 خانوار و تمرکز ما بر بهسازی معابر است که در اردبیل شامل 1017 روستا می‌شود. تاکنون طرح هادی در 470 روستا اجرا شده است.

وی افزود: با توجه به محدودیت های اعتباری اجرای طرح هادی سرعت مورد انتظار ما را ندارد. برای یک مسیر 700 متری ما نیازمند یک میلیارد تومان اعتبار هستیم  که با اعتبارات محدود، برنامه‌ها پیش می‌رود.

وی ابراز امیدواری کرد با رفع مانع اختصاص قیر رایگان و کمک دهیاری‌ها بتوان امسال طرح‌های هادی را سرعت بخشید.

طرح منظومه، احیای همه جانبه روستاها

مدیرکل بنیاد مسکن استان اردبیل با اشاره به موفقیت طرح بهسازی از مطالعه و برنامه ریزی استان برای اجرای طرحی تحت عنوان طرح منظومه خبر داد و گفت: اینبار این طرح توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی روستا را هم در نظر گرفته است.

سبحانی تصریح کرد: در این طرح گروهی از روستاهایی که در ارتباط با یکدیگر هستند، در نظر گرفته شده و از طریق مشاوران زمینه های رشد و توسعه روستا مطالعه می‌شود. در ادامه تسهیل گران مردم را در اجرای طرح‌ها مشارکت داده و ارتباط بین نهادهای مجری و روستاها را فراهم می‌کنند.

وی افزود: اردبیل جزو استان های پایلوت طرح بوده و در وضعیت فعلی 36 روستا در دستور کار قرار گرفته است که در قالب بخش‌های مختلف شهرستان‌ها پیش بینی شده‌اند.

مدیرکل بنیاد مسکن استان اردبیل تصریح کرد: هر پیشنهادی برای توسعه روستا می‌تواند در قالب طرح منظومه گنجانده شود و به دلیل اینکه با مشارکت مردم ساکن در روستا انجام می‌شود توسعه همه جانبه لحاظ شده و استقبال خواهد شد.

تجربه میدانی بنیاد مسکن نشان می‌دهد هر کجا مشارکت مردم روستا به طرح‌های اجرایی ضمیمه شده، حتی کمبود امکانات نیز تلطیف شده است. مطابق اظهارات مسئولان رشد مهاجرت از روستاها به شهرها در اردبیل با افزایش همراه است و در این میان نهادی با وجود محدودیت ها ساکن روستا را ترغیب به ماندگاری کرده است.

آیا حمایت از این اقدامات که خروجی مثبت آن دیده می‌شود نباید بیش از گذشته مدنظر قرار گیرد تا محرومیت استان‌های کم برخورداری مانند اردبیل کاهش یابد؟

گزارش از ونوس بهنود

انتهای پیام/136/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon