چه عواملی باعث رکود فعالیتهای قرانی در همدان شده اند؟
گروه استانها-مشکلات مالی، عدم پشتیبانی صحیح و موثر مسئولان از مراکز قرانی و همچنین عدم برنامهریزی صحیح در این عرصه سبب شده تا مردم همدان آنچنان که باید و شاید نتوانند از فرصت انس با قران و شرکت در چنین محافلی استفاده کنند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، استان همدان همواره در فعالیت های مذهبی و دینی بویژه حوزه قران جزو مناطق پیش تاز بوده است. اما مدتی است که بنا بر آمار و گزارشهای موجود در فعالیتهای قرانی کم توفیق است. برای این موضوع شاید بتوان عوامل مختلفی را بر شمرد که در این گزارش سعی شده در گفتوگو با برخی فعالان این عرصه به آن پرداخته شود.
به طور نمونه به منظور ساماندهی و رشد و ارتقا فعالیتهای قرانی استان همدان شورایی تحت عنوان «شورای عالی قران استان» با حضور دستگاههای ذیربط در مسائل فرهنگی و قرانی و برخی از اساتید و فعالان حوزه قران تشکیل گردیده است.
این شورا در طول مدت فعالیت خود علیرغم دستاوردهای خوبی در حوزه آموزش و ترویج فرهنگ قران، آنگونه که شایسته است نتوانسته موثر واقع شود. عدم برگزاری جلسات شورا به صورت منظم، عدم اجرایی شدن سند فعالیتهای قرانی استان که در سال 96 تدوین و به تصویب شورای فرهنگ عمومی رسیده است و کمبود منابع مالی و البته بی مهری برخی مسئولان از علل این مشکلات است.
بودجه شورای قرآنی برای کمک به مؤسسات کافی نیست
جواد صدیق در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در همدان با اشاره به اینکه مشکل اصلی مؤسسات و تشکلهای قرآنی قبل از شیوع ویروس کرونا عدم تخصیص بودجه کافی به مؤسسات بود، اظهار داشت: متأسفانه وضعیت کنونی و شیوع ویروس کرونا نیز برای مؤسسات مشکلاتی ایجاد کرده است.
وی بابیان اینکه کمکهای کافی به مؤسسات نمیشود، افزود: امسال کل بودجه در نظر گرفتهشده از سوی شورای قران برای طرحهای قرآنی استان همدان 28 میلیون تومان است، درصورتیکه این میزان اعتبار تنها با اجرای یک یا دو برنامه یا طرح به پایان میرسد.
صدیق با تأکید بر اینکه سال گذشته نیز اعتبار در نظر گرفتهشده برای طرحهای مؤسسات قرآنی همین میزان بود، گفت: بودجه شورای قرآنی برای کمک کردن به مؤسسات قرآنی و اجرای طرحها کافی نیست.
مدیر بنیاد قرآن استان همدان با اشاره به اینکه بعضی از مؤسسات به دلیل مشکلات مالی و نبود بودجه تعطیلشدهاند، تأکید کرد: این مؤسسات به دلیل کمبود بودجه و کمک نشدن توان پرداخت اجاره را ندارند.
صدیق بابیان اینکه به دلیل وجود ویروس کرونا باید فعالیتهای قرانی بهصورت مجازی در پیشگرفته شود، تصریح کرد: مؤسسات نرمافزاری که بتوانند از آن استفاده کنند یا امکانات اولیه برای برگزاری کلاسها بهصورت مجازی را ندارند و از زمان شیوع این ویروس اکثر کلاسها و جلسات تعطیلشده است.
وی با تأکید بر اینکه تعداد محدودی از مؤسسات که توان علمی و ابزاری دارند کلاسهای تفسیر و نهجالبلاغه را بهصورت مجازی برگزار میکنند، طرح کرد: بیشتر جلسات تعطیل است چون امکانات اولیه برای آموزش در فضای مجازی را ندارند.
برگزاری طرح تربیت معلمان قرانی در مناطق محروم همدان
مدیر بنیاد قرآن استان همدان با اشاره به اینکه اکثر کلاسهای جامعه القرآن و بنیاد قران به دلیل اینکه حضوری برگزار میشد، در حال حاضر تعطیل است، عنوان کرد: 90 درصد از مؤسسات تعطیل و تنها 10 الی 15 درصد از مؤسسات بهصورت مجازی فعال هستند.
صدیق بابیان اینکه بودجهای که در اختیار شورای قرآن کشور قرار میگیرد کم است، اظهار داشت: وقتی این میزان بودجه بین استانها تقسیم شد به طرحهای قرآنی استان 28 میلیون تومان رسید.
وی با تأکید بر اینکه استاندار در شورای قرآن استان قول دادند که با ارائه طرحهای قرآنی از سوی مؤسسات، بودجه این طرحها را تأمین میکنند، افزود: مقرر شد جلسهای با حضور استاندار و مدیران مؤسسات و تشکلها برگزار و طرحهای قرآنی ارائه شود.
مدیر بنیاد قرآن استان همدان با اشاره به اینکه سال گذشته از سوی سازمان برنامهوبودجه استان بهکل مؤسسات قرآنی 55 میلیون تومان اعتبار اختصاص داده شد، بیان کرد: امسال فعلاً بودجهای اختصاص داده نشده اما استاندار قولی دادند که انشا الله اجرایی شود.
صدیق بابیان اینکه اکثر مؤسسات از کمکهای مردمی نیز استفاده میکنند، عنوان کرد: بعضی از مؤسسات نتوانستند از افراد خیر کمک بگیرند و نتوانستند به کار خود ادامه دهند و تعطیل شدند.
وی درباره طرحهای قرآنی اجرایی شده در سالهای گذشته تصریح کرد: تربیتمعلم در مناطق محروم و روستایی ازجمله طرحهای خوب اجراشده بود.
صدیق ابراز کرد: طرحهای مختلف مانند مسابقات قرانی در فضای مجازی نیز برای اجرا در نظر گرفتهشده است که بودجهاش تأمین نشده است اما با قول مساعد استاندار مبنی بر تأمین بودجه این طرحها اجرا خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه اولین جلسه شورای قرآن استان در ابتدای سال برگزار شد، بیان کرد: دومین جلسه در مهرماه و سومین جلسه نیز در آبان ماه برگزار شد درحالیکه جلسات شورای قرآن باید بهصورت مرتب برگزار شود چراکه با افتادن فاصله بین جلسات، تعدادی از طرحها پیگیری نشده است.
صدیق درباره اجرای سند فعالیتهای قرآنی استان تأکید کرد: سند فعالیتهای قرآنی زمانی اجرایی میشود که جلسات مرتب ماهیانه برگزار و وظایفی که بر دوش نهادها و ادارات است محقق شود اما امسال جلسات مرتب برگزار نشده و سال گذشته نیز جلسات به تعدادی که باید برگزار میشد، برگزار نشد.
قرآن محکمترین سد دفاعی در مقابل تهاجمات فرهنگی است
وی با تأکید بر اینکه تنها بخشی از سند فعالیتهای قرآنی اجرا و مقدار زیادی از سند اجرانشده است، تصریح کرد: امسال دو بار شورای قران تشکیلشده و هنوز تعدادی از مصوبات جلسه اول نظیر برگزاری نمایشگاه علوم قرآنی و همایشها نیز اجرایی نشده است.
صدیق عنوان کرد: در سومین جلسه شورای قرآن استان مقرر شد سند راهبردی قرآنی استان مجدد بازنگری شود و برنامههایی که قابلیت برگزاری بهصورت مجازی دارند، برگزار شوند.
مدیر بنیاد قرآن استان همدان بیان کرد: در حال حاضر مهمترین فعالیتهای مؤسسات تا حدودی برگزاری کلاسهای تفسیر در فضای مجازی و مسابقات نهجالبلاغه و برگزاری تعدادی کلاس محدود در فضای مجازی است.
صدیق بابیان اینکه پژوهشهای قرانی نیز انجامشده است، افزود: ازجمله این پژوهشها چاپ کتاب گزیدهای از تفسیر موضوعی قران کریم است که توسط بنیاد قرآن استان چاپ و امسال در اختیار مربیان قرآنی استان قرارگرفته است.
وی با اشاره به وجود نزدیک به 150 موسسه و تشکل قرآنی در سطح استان بیان کرد: بهغیراز مؤسسات تعداد زیادی جلسات قرآنی خانگی نیز تا قبل از شیوع کرونا در منازل برگزار میشد و نزدیک به 300 معلم قرآنی نیز در روستاها جلسات قرآنی دارند.
مدیر بنیاد قرآن استان همدان بابیان اینکه همدان قبل از کرونا از استانهای فعال قرآنی بود، تأکید کرد: یکی از مؤسسان اتحادیه تشکلهای قرآنی کشور نیز همدانی است.
صدیق با تأکید بر اینکه اساتید قرآنی خوبی در سطح استان فعال هستند، گفت: در استان پژوهشهای قرآنی خوبی انجامشده که در تفاسیر المیزان و مجمعالبیان منتشرشده است.
مدیر بنیاد قرآن استان همدان با تأکید بر اینکه قرآن محکمترین سد دفاعی در مقابل تهاجمات فرهنگی است، افزود: قرآن همهی تهاجمات و توطئههایی فرهنگی دشمنان در فضای مجازی را خنثی میکند.
صدیق تأکید کرد: اگر بتوانیم فرهنگ قرآنی را توسعه داده و در جامعه جاری کنیم سد محکمی در مقابل تهاجمات فرهنگی دشمنان بناکردهایم که مقابله با تهاجمات فرهنگی دشمنان نیاز به حمایت، پیگیری و توجهات بسیار دارد.
وی تصریح کرد: جاری کردن فرهنگ قرآنی در جامعه نیازمند تخصیص بودجه کافی به این حوزه، تقویت مؤسسات ضعیف، توجه به طرحهای قرآنی و با جدیت پیگیری کردن مصوبات و سند راهبردی قرآن کریم است.
مدیر بنیاد قرآن استان همدان اظهار داشت: برای حفظ انقلاب باید قسمت فرهنگی تقویت شود وگرنه دشمنان با تهاجمات فرهنگی در فضای مجازی فرهنگ جامعه اسلامی را از آن میگیرند.
میزان حمایتهای مالی کفاف طرح و برنامههای مؤسسات قرانی را نمیدهد
رضا فرهادی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در همدان با اشاره به اینکه از مشکلاتی که تشکلهای قرآنی در استان همدان با آن مواجه هستند مشکل مالی و بودجه است، اظهار داشت: در قانونگذاری مشکلاتی داریم و هنگامیکه قانون بودجه کافی برای مباحث قرآنی در نظر نگرفته باشد، در اجرا هم مشکل پیش میآید.
وی بابیان اینکه از راهکارهای رفع مشکلات مالی مؤسسات این است که نمایندگان مجلس برای فعالیتهای قرآنی اعتبارات ویژهای را تخصیص دهند، افزود: شناسایی افراد خیر و تشکیل انجمن یا مجمع خیرین قرآن و عترت راهکاری دیگر برای رفع مشکلات مالی فعالیتهای قرآنی است.
رئیس اداره امور قرآنی استان همدان گفت: سال گذشته قرآنهایی که در منازل بلااستفاده بود را جمعآوری کرده و در صورت قابلاستفاده بودن به جلسات قرآنی مناطق محروم اهدا کردیم.
فرهادی با اشاره به اینکه افرادی بامهارتهای گوناگون میتوانند خدماتی به فعالان قرآنی ارائه دهند، بیان کرد: مشکل مؤسسات فقط بودجه نیست و تنها روی مبحث اعتبارات متمرکز نیستیم و در صورت تشکیل انجمن خیرین قرآن و عترت، افراد خیر میتوانند مؤسسات را از کمکهای مادی و معنوی بهرهمند کنند.
وی عنوان کرد: متأسفانه میزان حمایتهای مالی کفاف طرح و برنامههای مؤسسات را نمیدهد و همین مسئله سبب شده تشکلها و مؤسسات برای برگزاری دورهها یا اجرای طرحها و برنامهها به دنبال کمک گرفتن از مردم بروند.
رئیس اداره امور قرآنی استان همدان تصریح کرد: مؤسسات و تشکلهایی که در مناطق محروم بوده و یا اینکه نمیتوانند کمکهای مردمی را جذب کنند بهمرورزمان و بهتدریج برنامههایشان تعطیلشده است.
تعطیلی خسارت بار موسسات قرانی به دلیل شیوع ویروس کرونا در همدان
فرهادی با تأکید بر اینکه امسال یکی دیگر از مشکلات مؤسسات شیوع ویروس کرونا است، ابراز کرد: متأسفانه با شیوع این ویروس و تعطیلی مؤسسات خسارات زیادی به تشکلات قرآنی واردشده است.
وی تأکید کرد: تشکلهایی که دورههای مهدکودک قرآنی، پیشدبستانی، روخوانی و روانخوانی برگزار و مبالغی را از مردم و یا حمایتهایی از سازمان تبلیغات، بسیج، ارشاد و غیره دریافت میکردند از این کمکها محروم شده و کلاسهایشان به تعطیلی کشیده شد.
رئیس اداره امور قرآنی استان همدان با اشاره به اینکه مقرر شد از سوی سازمان دارالقرآن وامهایی با کارمزد 4 درصد به مؤسسات و تشکلهایی قرآنی اعطا شود، اظهار داشت: متأسفانه امسال با شیوع ویروس کرونا بسیاری از برنامههای مؤسسات تعطیلشده است.
فرهادی بابیان اینکه از دیگر مشکلات مؤسسات نداشتن امکانات اولیه و ضروری برای تشکیل موسسه و برگزاری دورههای آموزشی است، افزود: در همین راستا مجوزی را از اداره کل اقتصاد و دارایی استان تحت عنوان انتقال وسایل مازاد از ادارات به تشکلات قرآنی را دریافت کردیم.
وی گفت: وسایل مازاد ادارات و دستگاهها را گرفته و در صورت نیاز، تعمیر میکنیم و در اختیار مؤسسات قرار میدهیم.
رئیس اداره امور قرآنی استان همدان بیان کرد: موفق شدیم از ادارات اداره اقتصاد و دارایی، جهاد کشاورزی، بانک ملی و بانک کارآفرینی و چند ارگان دیگر وسایل مازاد را دریافت کنیم و اداره صنعت معدن، شرکت گاز و استانداری نیز در انتظار برای تحویل وسایل هستند و این امر در شهرستانها نیز پیگیری میشود.
فرهادی در خصوص اقدامات انجامشده در راستای توسعه فرهنگ قرآنی استان عنوان کرد: راهاندازی مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت در سطح استان و تأسیس خانههای قرآن شهری و روستایی در چند سال اخیر ازجمله اقدامات بوده است.
وی با اشاره به اینکه که حدود 7 هزار تشکل قرآنی در سطح کشور در چند سال گذشته راهاندازی شد، تصریح کرد: در سطح استان همدان حدود 42 خانه قرآن شهری، 154 خانه قرآن روستایی و حدود 84 موسسه قرآنی راهاندازی شد.
رئیس اداره امور قرآنی استان همدان تأکید کرد: از دیگر فعالیتها در سطح استان برگزاری دورههای کادر تخصصی تربیتمعلم روخوانی، روانخوانی، تجوید، مفاهیم، پیشدبستانی و غیره بوده که حدود یک هزار و 700 نفر معلم قرآن در استان در دورههای سازمان تبلیغات شرکت کردهاند.
فرهادی ابراز کرد: برگزاری دورههای آموزشی روخوانی، روانخوانی، تجوید، مفاهیم، تفسیر قرانی و برنامههای تبلیغی و ترویجی نظیر برگزاری محافل قرآن، کرسیهای تلاوت، جشنوارههای قرآنی کودک و نوجوان در رشتههای متنوع، جشنواره قرآنی خانواده و مسابقات قرآنی و کتابخوانی از دیگر اقدامات بوده است.
وی با اشاره به اینکه باوجود همه این برنامهها فاصله ما با مطلوب موردنظر زیاد است، اظهار داشت: باید بهجایی برسیم که در سطح استان و کشور بیسواد قرانی نداشته باشیم که متأسفانه با این مطلوب فاصلهداریم.
رئیس اداره امور قرآنی استان همدان تأکید کرد: در جامعه با افرادی مواجه هستیم که میتوانند قرآن بخوانند اما کیفیت قرائت آنها پایین است و یا افرادی که متأسفانه با روخوانی و روانخوانی قرآن آشنا نیستند.
فرهادی تصریح کرد: یکی از پیشنهادهای ما به سازمان دارالقرآن تهران این بود که بدو استخدام علاوه بر آزمونهای مختلف آزمون روخوانی، روانخوانی و مفاهیم عمومی قرآن از افراد گرفته شود.
باید دستپر به جلسه شورای قرآن برویم
وی بابیان اینکه از دیگر راهکارهای ما در حوزه آموزشوپرورش افزایش کیفیت آموزش قرآن در آموزشوپرورش بود، افزود: متأسفانه یکی از مشکلات معلمان قرآنی آموزشوپرورش هستند که بسیاری از آنها شاید معلم قرآن نباشند اما استخدامشده و مشغول آموزش قرآن هستند.
رئیس اداره امور قرآنی استان همدان با تأکید بر اینکه معلمان قرآنی ما در آموزشوپرورش واقعاً باید معلم قرآن باشند، گفت: متأسفانه با افرادی مواجه هستیم که پس از پشت سر گذاشتن 12 سال دورههای متعدد قرآنی در مدارس و سپس تحصیل در دانشگاه و فارغالتحصیلی هنوز روخوانی و روانخوانی قرآن را بلد نیستند.
فرهادی بیان کرد: میتوانیم برای معلمان قرآن آموزشوپرورش دورههای آموزش و بازآموزی و یا در طول سال دورههای ضمن خدمت روش تدریس قرائت قرآن را برگزار کنیم چراکه با ارتقا معلمان بیسوادی قرآن در جامعه بهمرورزمان از بین میرود.
وی عنوان کرد: ارتقا معلمان قرآن آموزشوپرورش باعث میشود که افراد پس از لیسانس دیگر در کلاسهای روخوانی و روانخوانی شرکت نکنند و بودجه بسیاری نیز صرف آموزشها نشود و منطقیترین کار این است بودجه صرف ارتقاء معلمهای آموزشوپرورش شود.
رئیس اداره امور قرآنی استان همدان تصریح کرد: در حوزه نیروهای انتظامی و نظامی نیز دو سالی که سرباز در اختیار نیروهای انتظامی و نظامی است بهخصوص در زمان آموزش، در کنار آموزشهای مختلف به آموزش قرآن نیز پررنگتر پرداخته شود.
فرهادی در خصوص برگزاری جلسات شورای قرآن استان ابراز کرد: بهجا اینکه قبل از تشکیل شورا برنامههایی تعیین کنیم تا بهترین برنامه برای تحول حوزه قرآن استان در جلسه تصویب شود، متأسفانه بعضی مواقع وقت ما در شورا به بطالت و تجلیل از افراد و یا گزارش دادن یک ارگان که چندان هم مهم نیست، میگذرد.
وی با اشاره به اینکه باید دستپر به جلسه شورای قرآن برویم، اظهار داشت: در ذیل شورای توسعه فعالیتهای قرآنی کمیته برنامهریزی و نظارت بر فعالیتهای قرآنی وجود دارد که در این کمیته باید برنامه و طرحهای قرآنی تأثیرگذار را تهیه و در شورای قرآن استان تصویب شود.
رئیس اداره امور قرآنی استان همدان بابیان اینکه شورای قران استان مقداری با مطلوب فاصله دارد، تأکید کرد: بهجای اینکه مدیران کل و روسای ادارات خودشان در شورا حضورداشته باشند در جلسات حاضر نمیشوند و معاونان یا نماینده و کارشناس اداره به جلسات میآید.
فرهادی بیان کرد: اگر مدیران همانطور که در شورای فرهنگ عمومی حضور پیدا میکنند در شورای قرآن نیز حاضر شوند با دستباز میتوانند در برنامهها و اقدامات ما را یاری کنند.
وی با اشاره به اینکه از دیگر ضعفهای شورای قران کمبود یا نبود بودجه است، عنوان کرد: جلسات تشکیل میشود ولی به دلیل نبود بودجه و اعتبارات بسیاری از طرح و برنامهها روی زمین میماند.
رئیس اداره امور قرآنی استان همدان با تأکید بر اینکه یکی از موارد بر زمینمانده اجرای سند راهبردی قرآن در استان است، تصریح کرد: باوجوداینکه استان همدان در تهیه این سند از استانهای یکهتاز بود متأسفانه به دلیل نبود بودجه و اعتبار این سند همینطور زمینمانده است.
فرهادی با اشاره به اینکه در جامعه ما قران بر روی زمینمانده و وقتی به آن عمل نشود فایدهای ندارد، ابراز کرد: رسول اکرم (ص) در اواخر عمرشان فرمودند که من از بین شما میروم اما دو چیز را به یادگار میگذارم مادامیکه به این دو تمسک جویید هیچوقت گمراه نمیشوید و آن دو چیز قرآن و اهلبیت(ع) است.
رئیس اداره امور قرآنی استان همدان بابیان اینکه در ماه مبارک رمضان تخلفات به حداقل میرسد، افزود: زیرا قرآن در جامعه به یک جریان تبدیل میشود و تلاوت یا شنیدن صوت قرآن بسیاری از افراد را با خودش همصدا میکند.
فرهادی با تأکید بر اینکه بسیاری از معضلات جامعه به برکت برنامههای قرآنی از بین میرود، گفت: تلاوت قران آثار وضعی دارد و کسی که قرآن میخواند همسایهاش نیز از نورانیت قرآن بهرهمند میشود.
وی با اشاره به اینکه اگر افراد جامعه به تلاوت قرآن رویآورند بسیاری از مشکلات حل میشود، بیان کرد: در قرآن به بسیاری از مشکلات، امراض، دوا و درمان و شفا اشارهشده است.
رئیس اداره امور قرآنی استان همدان افزود: اگر ما قرآن را بهصورت مطلوب در زندگیها جریان دهیم و قواعد زندگی و سبک زندگی را از قرآن استخراجکنم قطعاً مردم طالب قران میشوند.
فرهادی با تأکید بر اینکه یکی از مشکلات که با آن مواجه هستیم این است که قرآن را سلیقهای و آنطور که میخواستیم به مردم معرفی کردیم، گفت: اگر قرآن را بهخوبی معرفی کنیم همانطور که این کتاب آسمانی خودش را معرفی قطعاً مردم طالب این کتاب آسمانی میشوند.
وی با اشاره به اینکه معرفی سلیقهای قرآن سبب شده همواره طیف خاصی کنار رحلهای قرآن بنشینند نه همه مردم، بیان کرد: برخورد مردم با قرآن نیز برخورد عتیقهای است و درزمانی تعویض خانه، شبهای احیا سالی دو یا سه بار قرآن به سر میگیرند درحالیکه از محتوای قرآن اطلاعی ندارند.
فعالیت 40 درصد از موسسات قرانی همدان در فضای مجازی
جواد سعیدی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در همدان اظهار داشت: نبود جا و مکان مناسب، کمبود بودجه و مباحث مالی و در حال حاضر نیز شیوع ویروس کرونا مشکلات اصلی مؤسسات و تشکلهای قرآنی و دلیل اصلی تعطیلی برخی از مؤسسات است.
وی با اشاره به اینکه در باوجود به شرایط کرونایی برخی از مؤسسات فعالیت خود را بهصورت مجازی در پیشگرفتهاند، افزود: حداقل 30 تا 40 درصد از مؤسسات فعالیت خود را بهصورت مجازی در پیشگرفتهاند.
مسئول امور آموزش دارالقرآن همدان گفت: در حال حاضر مشکلات بودجه مؤسسات بیشتر شده است چراکه قبل از شیوع کرونا به دلیل حضوری بودن کلاسها مؤسسات شهریه یا حق صدور گواهینامه دریافت میکردند.
سعیدی بیان کرد: وقتی میگوییم که در این شرایط کلاسها بهصورت مجازی و آنلاین برگزار شوند باید در وهله اول ببینیم که چه زیرساختی برای این فعالیتها آماده کردهایم.
وی بابیان اینکه اگر کانال یا گروه آموزشی در پیامرسانها ایجاد شود حجم پکهای آموزشی که بارگذاری میشود باید کم باشد، عنوان کرد: بایستی برای فعالیتهای قرآنی نیز زیرساختی نظیر برنامه شاد آماده شود که این امر باید توسط متولیان امر از تهران پیگیری شود.
سعیدی در خصوص برنامههای اجراشده در سطح استان تصریح کرد: تربیتمعلم و تربیت مدرس، دورههای روخوانی و روانخوانی، سبک زندگی قرآنی، تدبر در قرآن ، دورههای آموزشی مدیران مؤسسات و تشکلها و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم و برگزاری مسابقات قرآنی ازجمله اقدامات انجامشده است.
وی ابراز کرد: تأکید ما این بوده که شورای توسعه قرآنی استان در کنار شورای فرهنگ عمومی برگزار شود ولی این اتفاق نیفتاده و این مسئله نیز باید بهصورت کشوری زیرساختش فراهم شود.
سعیدی اظهار داشت: دو سال است که جلسات شورای قرآنی بهصورت مرتب برگزار میشود و سال گذشته با پیگیریهای انجامشده توانستیم 55 میلیون تومان اعتبار برای تهیه تجهیزات برای مؤسسات و تشکلها، دریافت کنیم.
انتهای پیام/741/ ت