مرغ از سر سفره کردستانیها پر کشید/آیا مرغ ثبات قیمتی پیدا میکند؟
گروه استانها- با افزایش قیمت نهادهها و وقفه در جوجهریزیها و شیوع بیماری کرونا، قیمت مرغ در استان در سایه بینظارتی مسئولان یکشبه افزایش چشمگیری یافته و این امر باعث حذف تدریجی این ماده غذایی حیاتی بر سر سفرههای مردم کردستان شده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، پروتئین یکی از موادهایی است که بدن هر انسان بهطور متوسط روزانه به 100 گرم آن نیاز دارد؛ مصرف مواد پروتئینی که از ملزومات بدن است را میتوان در مواد مختلف غذایی یافت اما عمده پروتئینها در گوشت قرمز و گوشت مرغ یافت میشود.
چند سال پیش مصرف پروتئینهای گوشتی برای مردم بسیار امری بدیهی و عادی بود و به سادهترین شکل ممکن قابل تهیه بود و بر سر سفرههای مردم به آسانی یافت میشد.
با افزایش تحریمها از سوی غرب بر کشور و افزایش قیمت ارز انگار کمکم قیمت مرغ نیز افزایش پیدا میکرد تا اینکه شاهد کم رنگ شدن تدریجی مصرف مرغ با افزایش قیمتها و البته کمتوجهی برخی مسئولان بر سر سفرههای مردم شد.
اگر دو سال قبل به هر ایرانی میگفتید که قیمت مرغ به کیلویی 35 هزار تومان خواهد رسید شاید شما را به مضحکه میگرفت اما امروزه به دلیل سوءمدیریت دولتمردان، قیمت مرغ هماکنون به این قیمت رسیده و با این شرایط اقتصادی مصرف پروتئین گوشتی رنگ خود را بر سر سفرههای مردم باخته است و تنها قشر مرفه جامعه هستند که میتوانند گوشت را خریداری کنند.
فضای مجازی را هم که نگاه میکنی برخی افراد افزایش جهش یافته قیمت مرغ را نسبت به حتی یک سال گذشته به مانند اصحاب کهف تلقی میکنند!
حال سؤال اینجاست که آیا مردم نیازهای غذایی بدن را نیز باید همانند مسکن، پوشاک، خودرو و ... نادیده بگیرند؟ که اگر اینگونه باشد برای کشور هزینههای گزاف را در عرصه بهداشت و درمان در پی خواهد داشت.
الان چند روز است که قیمت مرغ در استان کردستان نیز همانند دیگر نقاط کشور ناگهان افزایش غیر قابل باور را تجربه کرده است و مردم نیز با این افزایش قیمت به صورت ناگهان و غریزی رو به سمت خرید مرغ آوردهاند که خود باعث تشدید افزایش قیمتها میشود.
امروز که در یکی از خیابانهای شهر سنندج قدم میزدم با این محدودیتهای کرونایی که از جانب دولت برای قطع زنجیره انتقال کرونا در کشور در نظر گرفته شده، ناگهان نگاهم را یک صف عریض و طویل جلوی یک مغازه مرغ فروشی جلب کرد.
نزدیکتر که شدم دیدم مردم خودشان را برای مرغ کیلویی 35 هزار تومان به آب و آتش میزدند!
از یکی از کسانی که در صف بود پرسیدم چهخبر است که این گونه مردم در صدد خرید مرغ هستند قحطی آمده است؟
بنده خدا که سن و سالی هم را نیز سپری کرده بود، گفت: اگر قحطی نبود که اینگونه نمیشد، مرغی که روزی خودش هم فکرش را نمیکرد که أنقدر مهم شود اینگونه مردم برایش دست و پا میشکنند.
با دیدن این صف و گوش دادن به صحبتهای مردم با موسی شفیعی مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کردستان تماس گرفتم.
* ماهانه به طور متوسط 3500 قطعه جوجهریزی در کردستان انجام میشود
وی درباره افزایش قیمت مرغ در بازار استان کردستان گفت: در حال حاضر کشور با مشکل وجود تحریمهای ظالمانه و شیوع بیماری کرونا روبهرو بوده و البته، عرضه مرغ نیز در بازار کم شده که چنین شرایطی به وجود آمده است.
شفیعی خاطر نشان کرد: متأسفانه در یک برهه زمانی ده روزه جوجهکشی در کشور و استان صورت نگرفت و همین امر باعث شد که جوجهریزی در مرغداریها با تأخیر روبهرو شود و این تأخیر باعث شد تا عرضه مرغ طی چند روز گذشته در استان کمتر شود و قیمت آن به شدت بالا برود.
وی افزود: با توجه به اینکه در استان 750 واحد مرغداری داریم که حدود 80 درصد آنها فعال هستند تولید مرغ در استان کاهشی نبوده اما عدم تخصیص نهادهها از طرف دولت و افزایش نرخ پرورش مرغ در مرغداریها، متأسفانه قیمتها را افزایشی کرده است.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کردستان اظهار کرد: متأسفانه مرغداران ما سرمایه در گردش خاصی را در اختیار ندارند و دولت نیز تنها 50 درصد نهادههای مصرفی برای مرغداران را تامین میکند و همین امر باعث شده مرغدار 50 درصد باقی مانده نهاده مصرفی خود را در بازار آزاد تهیه کند که همین امر باعث افزایش قیمت مرغ مصرفی برای مردم میشود.
وی با بیان اینکه ماهانه به طور متوسط سه میلیون و 500 هزار قطعه جوجهریزی در مرغداریهای سطح استان انجام میشود، افزود: با توجه به تولید خطی کردستان میتواند بازار را از این شک وارد شده نجات دهد و قیمتها را در چند روز آینده متعادل کند.
شفیعی کمبود مرغ در دیگر استانها و نقاط کشور و صادر کردن مرغ تولیدی استان را از دلایل افزایش قیمت مرغ حداقل در کردستان دانست و گفت: افزایش قیمت مرغ در دیگر استانهای کشور و تقاضا برای خرید مرغ در استان با قیمتی بالاتر از قیمت داخل استان یکی دیگر از موارد افزایش قیمت مرغ در کردستان است.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان کردستان در پایان سخنان خود بیان کرد: این اختلاف و بالا و مایین شدن قیمتها به هیچ عنوان به نفع مرغداران استان نیست و گاهاً موجب تعطیلی برخی از مرغداریها نیز شده و بازار ما هماکنون نیازمند یک ثبات قیمت با همکاری دستگاههای اجرایی استان است.
*راه چاره تثبیت قیمت بازار حمایت از مصرفکننده است
در ادامه پیمان زمانی یکی از مرغداران سطح استان کردستان نیز درباره این افزایش قیمت مرغ به خبرنگار تسنیم گفت: واکسن و دارویی که برای مرغها قبلاً با ارز دولتی و با قیمت کم خریداری میشد امروز با ارز نیمایی و کیفیتی به مراتب پایین تر خریداری میشود که آن را نیز مرغدار باید در بازار سیاه تهیه کند و این خود از مقدمههای افزایش قیمت مرغ در استان و کشور است.
وی افزود: در اواخر سال گذشته و اوایل امسال با شیوع ویروس کرونا جوجهریزیهای انجام شده در مرغداریها با تعطیلی بازار و نبود تقاضا موجه شد که این خود در آن زمان قیمت مرغ را به شدت کاهش داد و برخی تولیدکنندگان را به ورشکستگی کشاند.
زمانی یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت مرغ را گران شدن دان مصرفی مرغداریها دانست و گفت: در اوایل سال جاری هر کیلو دان مصرفی به قیمت 3 هزار و 200 تومان خریداری میشد اما امروز همین دان را با 10 هزار و 200 تومان خریداری میکنیم که همین افزایش قیمت نهادهها، 40 درصد از مرغداران استان را از امر تولید بازداشت.
وی یادآور شد: متأسفانه باتوجه به اینکه کشور در شرایط تحریم قرار دارد و برخی از نهادههای دامی از کشورهای خارجی وارد میشود، دولت ارز 4200 تومانی را برای واردات نهادههای دامی در اختیار تُجار و واردکنندهها در نظر گرفته و شاهد رانتخواری در این مورد توسط وارد کنندهها هستیم و این است که امروز قیمت مرغ در کشور رو به افزایش است.
مرغدار کردستانی افزایش جهشی قیمت مرغ در چند روز گذشته را ناشی از توقف چند روزه جوجهکشیها و در نهایت جوجهریزی با تأخیر مرغداریهای سطح کشور دانست.
وی گریزی نیز به افزایش قیمت مرغ مصرفی مردم از جلوی درب مرغداریها تا توزیع آنها زد و گفت: در حال حاضر کشتارکننده برای هر کیلو مرغ 9 هزار تومان را روی قیمت مرغ مصرفی میگذارد و این درحالیست که قیمت مرغ دیروز در مرغداری بنده 24 هزار تومان به خریدار تحویل داده شده اما قیمت بازار نزدیک به 35 هزار تومان بود! و این در حالیست که قیمت تمام شده هر کیلو مرغ برای مرغدار در شرایط فعلی حدود 22 هزار تومان است.
زمانی اظهار داشت: متاسفانه هیچ گونه حمایتی از تولیدکنندگان صورت نمیگیرد و در این تلاطم بازار تنها کسی که نفع میبرد، دلالها و رانتخواران هستند.
مرغدار کردستانی گفت: قیمت مرغ تا چند روز آینده با جوجهریزی مرغداریها به ثبات خواهد رسید و امیدوارم تدابیری برای بهتر شدن شرایط تولید در استان توسط مسئولان امر اندیشیده شود.
* قیمت جدید مرغ در کردستان 27 هزار و 500 تومان تعیین شد
در ادامه با شهریار حنیفی، مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان نیز در همین باره گفتوگو کردم که در ادامه از نظر خوانندگان محترم میگذرد:
وی دلیل این افزایش قیمت ناگهانی مرغ در استان را کاهش 20 درصدی جوجه ریزی طی یک ماه گذشته دانست و افزود: با توجه به این کاهش جوجه ریزی و افزیش تفاضای مردم و کاهش عرضه متاسفانه بازار مرغ در استان و کشور این چنین صعودی شد.
حنیفی خاطرنشان کرد: تنها 40 درصد نهادههای لازم از طرف دولت در اختیار مرغداران قرار گرفته و مرغداران 60 درصد نهادههای خود را در بازار آزاد تامین میکنند که خود افزایش نهایی قیمت را با توجه به افزایش قیمت ارز در چند ماه گذشته در پی داشته است.
وی با بیان اینکه افزایش قیمت مرغ با این شرایط افزایشی قیمت نهادهها در بازار به نفع تولیدکننده نیست، اظهار کرد: متأسفانه یکی دیگر از مشکلات افزایش قیمت در کردستان، مربوط به صادرات مرغ به استانهای همجوار با قیمتی بیشتر از قیمت داخل استان است.
مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهادکشاورزی کردستان در پایان ابراز امیدواری کرد طبق مصوبه تنظیم بازار که با همکاری دادستان مرکز استان صورت گرفت، قیمت مرغ برای مصرفکننده امروز سوم آذرماه سالجاری جلو درب مرغداری حدود 19 هزار تومان و برای مصرفکننده در بازار حدود 27 هزار و 500 تومان در نظر گرفته شده و اگر کسی مبلغی بیش از این قیمت را برای فروش مرغ در نظر بگیرد به مقامات قضایی استان معرفی خواهد شد.
به گزارش تسنیم؛ آنچه که بسیار مهم و حیاتی جلوه میکند قطع دست دلالان از بازار و حمایتهای دولت از تولیدکنندگان است تا بازار به ثبات برسد و دیگر شاهد چنین افت و خیزی نباشد؛ باید منتظر ماند و دید که مسئولان امر چه تدبیری برای رفع دغدغههای مردم دارند.
انتهای پیام/487/ ت