پشت پرده قاچاق دام ـ ۱| گذرگاه قاچاق دام به زنجان افتاد/وقتی دلالان دام را "بزخری" و برای فروش به مرز می‌برند

پشت پرده قاچاق دام ـ 1| گذرگاه قاچاق دام به زنجان افتاد/وقتی دلالان دام را "بزخری" و برای فروش به مرز می‌برند

گروه استان‌ها - معضل قاچاق دام در زنجان این روزها با سرعت بیشتری در حال انجام است و دستگاه‌های نظارتی فقط توانایی کشف بخشی از این قاچاق‌ها را دارند. مشکل کار کجاست؟

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، امروزه در سراسر جهان اهمیت فعالیت‌های اقتصادی در زمینه پرورش بر کسی پوشیده نیست، به این ترتیب در سال‌های اخیر در کشورمان صنعت دامداری جز مشاغلی دسته‌بندی می‌شود که سوددهی بالایی دارد، با این وجود طبق بررسی‌های انجام شده  در چند سال گذشته عدم نظارت و سیاست‌گذاری صحیح در تولید و عرضه گوشت قرمز سبب شده که واسطه‌گران از نهایت فرصت استفاده کنند و  تا می‌توانند بر بازار گوشت قرمز بتازند. البته این واسطه‌گرها در زمینه قاچاق دام هم حسابی فعال هستند و در غفلت مسئولان نظارتی، عرضه و تقاضا را در بازاها به‌ راحتی مدیریت می‌کنند و  یکی از دلایل کمبود گوشت و ناملایمات بازار نیز همین واسطه‌گری‌ها هستند.

با این حال گرانی و افزایش قیمت ارز نسبت به سال‌های گذشته در این روزها مجددا به بازار قاچاق دام رونق داده و مافیاهای پشت پرده تا می‌توانند اقدام به قاچاق انواع دام به خارج کشور می‌کنند.

در استان زنجان به لحاظ اینکه تولید دام بسیار رونق دارد و دام مازاد در استان تولید و سپس به دیگر استان‌ها صادر می‌شود، اقدام به قاچاق نیز می‌تواند بیشتر به چشم بخورد، طبق آمار ارائه شده از سمت پلیس نیز این نظریه به اثبات می‌رسد. در نتیجه باید راهکارهای ارائه شده در زمینه مبارزه با قاچاق دام ابتدا از سوی ارگان‌های دولتی و سپس دستگاه‌های نظارتی عملی شوند.

به دلیل اینکه دام یک موجود زنده و مدام در حال زاد و ولد است نمی‌توان یک اقدامی را انجام داد و منتظر نتیجه آن در تمامی این حوزه ماند. در این راستا باید راهکارهای ارائه شده به شکل مستمر و در وسعت بالا عملی شوند و این موضوع می‌توانند کار را دشوارتر کند.

با این حال یکی از راهکار‌های ارائه شده در دولت بحث پلاک‌کوبی و هویت‌گذاری دام است که در نتیجه آن مشخص می‌شود که چه تعداد دام در چه محلی وجود دارد و در کنار آن اگر افراد اقدام به خروج دام پلاک کوبی شده کنند می‌توان به راحتی آن‌ها را شناسایی کرد و در صورت قانونی نبودن با آن برخورد کرد.

علاوه بر این موضوعات، قاچاق تنها نمی‌تواند برای پول بیشتر و مسائل ارزی باشد، با توجه به اینکه نوسان قیمت‌های گوشت می‌تواند زمینه فشار به اقتصاد خانواده و استفاده نکردن از پروتئین به میزان کافی ایجاد کند، قطعا دشمنان کشور ایران می‌توانند به شکل سازمان‌یافته اقدام به حمایت قاچاق دام از ایران کنند.

بر این اساس قاچاق دام مولد که در سال‌های اخیر شدت گرفته نیز بحث برانگیز  بوده و بر اظهارات قبلی صحه می‌گذارد. همه این موارد نشان می‌دهند که چقدر دشمنان جمهوری اسلامی ایران سازمان‌یافته و با هدف در حال فعالیت هستند و همین موضوع سبب می‌شود که بحث نظارت و انجام درست وظایف و راهکارها اهمیت بالایی پیدا کند.

بر این اساس سئوالی که مطرح می‌شود این است که سازمان جهاد کشاورزی چه اقداماتی را در خصوص جلوگیری از اقدام به قاچاق دام انجام داده است؟ دستگاه‌های نظارتی و پلیس در حال حاضر در راستای مبارزه با قاچاق دام به چه دستاوردهایی رسیده‌اند؟

محمدعلی صادقی، معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: بحث هویت‌گذاری باید به شکل دائم و مستمر انجام شود و هر دامی که متولد شود، کشتار شود و یا به هر دلیلی از بین برود باید ثبت شود.

وی تصریح کرد: در حال حاضر از طریق نظام مهندسی کشاورزی، اتحادیه دامداران، صندوق بیمه کشاورزی و اداره‌کل دامپزشکی در امر هویت‌گذاری دام همکاری می‌کنند، علی‌رغم این‌ها مشکلات بسیارند چرا که این کار تا به حال تقاضا محور بوده و دامدار در ازای خدماتی که از ما درخواست می‌کرده است برای این امر مهم اقداماتی نیز انجام می‌داد.

مجید اسکندرپور، معاون سلامت دامپزشکی استان زنجان در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: در استان حدود یک میلیون و 500 هزار راس دام وجود دارد و اگر بخواهیم موردی به روستاها مراجه کنیم و پلاک کوبی را انجام دهیم قطعا کار زمان‌بر و و وسیعی خواهد بود در نتیجه نمی‌توان نهادی را محکوم به کم‌کاری کرد.

وی تصریح کرد: روزانه ممکن است هزاران دام برای نگهداری و کشتار از استان خارج شود و بعضا ممکن است دام‌هایی وارد استان شوند، آنقدر چرخش، زایش و تولد زیاد است که این کار  نیازمند یکسری افراد است که صرفا کار پلاک‌ کوبی را انجام دهند.

معاون سلامت دامپزشکی استان زنجان گفت: هر سه سال کل دام سبک عوض می‌شود و این مسئله به این معناست که هر سه سال باید بیش از یک میلیون دام پلاک کوبی شوند و در حال حاضر وظیفه این کار با بخش خصوصی است.

از سوی دیگر سرهنگ یوسف اسماعیل‌زاده، سرپرست پلیس امنیت اقتصادی استان زنجان در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: در کمیسیون مبارزه با قاچاق که با همکاری تمام ارگان‌ها در استان فعال است به شدت با امر قاچاق مبارزه می‌شود و انتقال دام تنها با هماهنگی دامپزشکی و به شکل قانونی به استان‌های دیگر انجام می‌شود.

وی عنوان کرد: در روزهای گذشته هم چندین راس دام را که افرادی قصد داشتند به شکل قاچاق از استان خارج کنند کشف کردیم و با آن افراد برخورد شد، بر این اساس حساسیت استان نسبت به این موضوع بسیار بالا بوده و کشفیات موید این ادعا هستند.

سرپرست پلیس امنیت اقتصادی استان زنجان گفت: پلیس امنیت اقتصادی استان اکیپ‌هایی را دارد که به محض اطلاع از چنین اقداماتی سریع در محل حاضر می‌شوند و محموله‌ها پس از توقیف به صورت تخصصی رسیدگی می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه دام در استان به شکل مازاد تولید می‌شود، تصریح کرد: به صرفه بودن فعالیت دامداری در استان، سیر حرکت دام به خارج از استان را به وجود آورده و اگر این به شکل نظام‌مند انجام شوند برای عده‌ای از سودجویان بستری فراهم می‌کند که به اهداف خود برسند.

به گفته اسماعیل‌زاده دو روز پیش پلیس امنیت اقتصادی استان توانست قاچاق  یک و هزار 600 قطعه مرغ را کشف کند.

با تمام آنچه گفته شد اگرچه نظارت‌ها و مبارزه با قاچاق در استان با حساسیت و جدیت بالایی انجام می‌شود اما ریشه‌کن کردن این مسئله تنها در صورتی میسر می‌شود که تمامی نهادها از ابتدا با قدرت و ظرفیت بالا پای کار باشند، نظارت‌های جهاد، ایجاد رونق اقتصادی در داخل و به صرفه بودن این فعالیت در استان می‌تواند از عواملی باشد که حجم قاچاق استان را کاهش می‌دهد.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon