پرونده| جزئیات همکاری مشترک موساد و سیا در حذف صدها دانشمند و شخصیت برجسته عراقی

پرونده| جزئیات همکاری مشترک موساد و سیا در حذف صدها دانشمند و شخصیت برجسته عراقی

ترور دانشمندان و نخبگان علمی عراقی به‌دست جوخه‌های مرگ موساد رژیم صهیونیستی از همان ابتدای اشغال عراق به‌دست آمریکا آغاز شد و شمار زیادی از دانشمندان عراقی به‌ویژه آنهایی که در زمینه‌های هسته‌ای فعالیت می‌کردند، با همکاری اشغالگران ترور شدند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، از سال 2003 ترور نخبگان علمی عراقی تا به امروز به‌عنوان پدیده خطرناک جریان داشته است و صدها دانشمند و استاد دانشگاه و افراد برجسته در عراق به‌دست عوامل رژیم صهیونیستی ترور شده‌اند.

در گزارشی که در اکتبر 2015 از سوی رسانه عراقی «ساسه پست» منتشر شد، از ترور 53 دانشمند عراقی و ناپدید شدن 27 نفر دیگر در آن سال خبر داده شد.

درباره ترور این دانشمندان بر اساس اطلاعاتی که منابع عراقی منتشر کرده‌اند، ردپای آمریکا و رژیم صهیونیستی مشهود است.

در سال 2002 «مارک کلایتون» در روزنامه «کریستین ساینس مانیتور» فهرستی از دانشمندان عراقی را که در آمریکا آموزش دیده بودند، منتشر و آنها را خطرناکتر از سلاح جنگی عراق توصیف کرد و به بازرسان بین‌المللی توصیه کرد فقط به‌دنبال سلاح کشتار جمعی نباشند و افرادی را که به تولید این سلاحها می‌پردازند، شناسایی کنند.

این اولین هشدار نبود و وزارت دفاع آمریکا فهرستی از 52 دانشمند عراقی منتشر کرد که میان آنها نام دانشمندان هسته‌ای و بیولوژیک قرار داشت.

پژوهشگران دانشگاه جورجیا پس از آن تأیید کردند که از سال 1990 تا 1999، حدود 1215 مدرک دکتری در علوم و مهندسی به دانشجویان از پنج کشور در لیست کشورهایی اعطا شده که آمریکا آنها را در فهرست تروریسم گنجانده است و سهم عراقیها 112 دکترای در علوم و مهندسی از جمله 14 دانشجوی علوم هسته‌ای و شیمیایی و بیولوژیک بوده‌اند.

3 رویکرد آمریکایی‌ها در قبال دانشمندان عراقی پس از اشغال عراق

پس از اشغال عراق با این فهرستی که آمریکایی‌ها داشتند سه رویکرد را در پیش گرفتند؛ نخست، گزینه آلمانی که سوق دادن دانشمندان عراقی به افشای اطلاعات به غربی‌ها بود، این در حالی بود که قبل از اشغال عراق به‌دست آمریکا، سنای این کشور در پاییز سال 2002 قانونی را که به دانشمندان عراقی گرین کارت آمریکا می‌داد، تصویب کرد و وعده‌های بسیاری به آنها داد و سپس قطعنامه 1441 با اصرار واشنگتن تصویب شد که بندی از آن بر بازجویی از دانشمندان عراقی استوار بود.

گزینه دوم، حذف و ترور دانشمندان یا گزینه السالوادوری که کشتار السالوادور با نظارت سیا در آمریکای لاتین بود و طی آن دانشمندان ترور شدند. آمریکاییها پس از 2003 با فهرستی که در اختیار داشتند دانشمندان عراقی را بازداشت می‌کردند یا به‌قتل می‌رساندند.

گزینه سوم، هدف قرار دادن مستقیم یا غیرمستقیم، این در واقع تلفیقی از دو گزینه بالایی یعنی آلمانی و جذب دانشمندان به‌نفع منافع آمریکا یا گزینه السالوادوری و حذف هرکسی بود که با مشوق‌های آمریکایی مخالفت می‌کرد.

موساد , کشور آمریکا , کشور عراق , رژیم صهیونیستی (اسرائیل) ,

نقش موساد در ترور دانشمندان عراق

جوخه ترور وابسته به موساد اسرائیل نقش مهمی در ترور دانشمندان عراقی ایفا کرده است و هدف از آن منع دستیابی اعراب به انرژی هسته‌ای بوده است و این نقش در دوره اشغال عراق از سوی آمریکا کاملاً پررنگ شده است و این مسئله پس از ناکامی آمریکا در متقاعد کردن دانشمندان عراقی برای همکاری با آن و فعالیت به‌نفع واشنگتن رخ داده است.

عوامل موساد برای ترور این دانشمندان دست به کار شدند. جوخه‌های ترور موساد با استفاده از تسهیلات و دستگاهها و سیستم‌هایی که آمریکایی‌ها در اختیارشان گذاشته بودند و دریافت همه اطلاعات دانشمندان هسته‌ای عراق به ترور دانشمندان پرداختند.

بر اساس گزارش «مرکز آمریکایی» در سال 2005، موساد 530 دانشمند عراقی و بیش از 200 استاد دانشگاهی و آکادمیک را در فاصله میان سالهای 2003 تا 2006 ترور کرده است.

بر اساس این اطلاعات، موساد 2400 نفر و نیز واحد محرمانه و سرّی شامل 200 نفر را به‌کار گرفتند تا دانشمندان هسته‌ای عراق را ترور کنند.

در پژوهشی که «اسماعیل جلیلی» با عنوان رنجهای اساتید و افراد آکادمیک عراقی در آوریل 2006 ارائه داد از 307 مورد اقدام موساد علیه افراد آکادمیک و پزشکان که 74 نفر از آنها ترور شده‌اند، پرده برداشت.

نقش رژیم صهیونیستی در ترور دانشمندان عراقی به سال 1975 یعنی زمانی که عراق با فرانسه برای ساخت دو نیروگاه هسته‌ای قرارداد امضا کرد، مربوط می‌شود و اسرائیلی‌ها در سال 1980 «یحیی المشد» را که با عراق در زمینه هسته‌ای عراق کار می‌کرد ترور کردند و سپس اقدام به بمباران نیروگاه هسته‌ای عراق و انهدام آن در سال 1981 کردند.

نشریه آتلانتیک در گزارشی در سال 2012 به بررسی ترور دانشمندان هسته‌ای عراق پرداخته و آورده است: عراق، هسته راکتور اوسیراک را از فرانسه خرید، در اصل قرار بود هسته راکتور در آوریل 1979 به عراق منتقل شود، اما مدتی کوتاه پیش از انتقال آنها، در انباری که نگهداری می‌شد، انفجاری رخ داد. گروهی با نام «فرنچ ایکالاجیکال گروپ» که تاکنون اسمی از آن شنیده نشده بود، مسئولیت این انفجار را به‌عهده گرفت، بنابراین انتقال هسته‌ای راکتور شش ماه به تعویق افتاد تا ترمیم شود.

سال بعد، «یحیی المشد»، دانشمند مهم برنامه هسته‌ای عراق به فرانسه رفت تا سوخت راکتور را آزمایش کند. صبحی که قرار بود او به عراق بازگردد، یک خدمتکار وارد اتاق هتلش در پاریس شد و او را در حالی که چاقو خورده و غرق در خون بود، یافت. تنها فردی که گفته می‌شد او را دیده بود، یک روسپی به‌نام ماری اکسپرس بود که چند هفته بعد در تصادف با خودرویی که فرار کرد و هرگز پیدا نشد، کشته شد.

پس از مدتی، کارمندان شرکت ارائه‌دهنده قطعات به عراق برای راکتور، نامه‌های تهدیدآمیز از گروهی مرموز دریافت کردند. چندین بمب در دفاتر یکی از شرکت‌ها در ایتالیا و همچنین خانه مدیر کمپانی منفجر شد. در طول چندین ماه بعد، دو دانشمند دیگر عراقی مسموم و کشته شدند. خیلی بعید است که این حوادث اتفاقی بوده باشد و بسیاری از کارشناسان معتقدند که موساد پشت تمام این اتفاقات بوده است، گرچه مسئولیت آنها را هرگز به‌عهده نگرفته است.

یک ژنرال بازنشسته فرانسوی از 150 نیروی کماندوی اسرائیلی که وارد عراق شدند تا 500 دانشمند عراقی را ترور کنند، پرده برداشت.

ترور 730 دانشمند عراقی به‌دست موساد

در همین رابطه، دنیا الوطن در گزارشی که در 2005.06.14 منتشر کرده است، فاش می‌کند که آمریکا با همکاری موساد 730 دانشمند و استاد دانشگاه‌ عراقی را ترور کرده است. بنابر این گزارش که اولین بخش آن در سال 2005 و توسط مرکز اطلاعات فلسطین فاش شد، عوامل موساد با همکاری نیروهای آمریکایی از آوریل 2003 کار شناسایی و ترور دانشمندان هسته‌ای و چهره‌های علمی مرتبط با برنامه نظامی این کشور را آغاز کردند. این گزارش که آن زمان برای رئیس جمهور وقت جرج بوش تهیه شده بود، از عملیاتی پرده برداشت که طی آن 530 دانشمند و 200 استاد دانشگاه‌های عراق کشته شدند. هدف از اجرای این ترورها، تهی‌ساختن عراق از دانشمندان هسته‌ای و بیولوژی و اساتید مجرب دانشگاه‌ها بود.

موساد , کشور آمریکا , کشور عراق , رژیم صهیونیستی (اسرائیل) ,

فهرست برخی از دانشمندان ترورشده عراقی از 2003 تاکنون و نحوه ترور:

«سعد عبدالوهاب الشعبان» ــ رئیس دانشکده مهندسی کامپیوتر در دانشگاه فناوری اطلاعات عراق. دکتر عبدالوهاب در 14 اکتبر 2010 به‌وسیله یک بمب کارگذاشته‌شده در خودروی شخصی‌اش در یکی از محلات بغداد کشته شد. وی در سال 2006 به‌دلیل تهدیدهای مکرر، عراق را ترک کرده بود اما بار دیگر به بغداد بازگشت.

«سعد عبدالجابر» ــ پروفسور عبدالجابر متخصص فناوری اطلاعات و کامپیوتر. در سال 2011 در جنوب غربی بغداد پس از تعقیب و گریز، با شلیک چند گلوله از سوی افراد ناشناس، در خودروی شخصی‌اش از پای درآمد.

دکتر «خالد نایب» ــ رئیس دانشگاه النهرین و استاد میکروبیولوژی. وی پس از چندبار تهدید از سوی افراد ناشناس برای ادامه کار به اربیل مهاجرت کرد. وی که برای دیدار خانواده‌اش و بازدید از دانشگاه به بغداد بازگشته بود، در ورودی دانشگاه به‌ضرب گلوله کشته شد.

دکتر «عبدالرزاق الناس» ــ دکترای اطلاعات و ارتباطات جمعی. وی در سال 2005 در خودروی شخصی‌اش به رگبار بسته شد. متعاقب ترور وی، دانشجویان عراقی ضمن درگیری با پلیس، دست به اعتصاب زدند.

«احمد نصیر النصیری» ــ استاد فیزیک دانشگاه بغداد در فوریه 2005 ترور شد.

«علی عبدالحسین کمیل» ــ استاد دپارتمان فیزیک دانشگاه بغداد. وی در خودروی شخصی‌اش توسط افراد مسلح به رگبار بسته شد.

«امیر الجزرقی» ــ دکترای داروسازی دانشگاه بغداد و مشاور وزارت بهداشت این کشور در نوامبر 2005 ترور شد.

«خالد حسن مهدی نصرالله» ــ رئیس دانشکده علوم سیاسی بغداد. وی ابتدا ربوده شد و  جسدش چهار روز بعد در ماه مارس 2007 در حالی که آثار شکنجه شدید روی آن مشهود بود، پیدا شد.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

«خلیل اسماعیل الحدیثی» ــ استاد دانشکده علوم سیاسی دانشگاه بغداد که در امان پایتخت اردن ترور شد.

«محمد توخی حسین» ــ دکترای علوم هسته‌ای و دانشمند شاغل در صنایع هسته‌ای عراق از سال 1984 در سال 2004 و در مسیر بازگشت به منزلش توسط افراد ناشناس به رگبار بسته شد.

«محمد عبدالله الراوی» ــ رئیس سابق دانشگاه بغداد و رئیس انجمن پزشکان عراق ــ وی در سال 2003 ربوده و کشته شد.

 «رعد شلاش» ــ دکترای بیولوژی و رئیس دپارتمان بیولوژی دانشگاه بغداد 17 نوامبر 2005 هنگام خروج از منزل به‌ضرب گلوله کشته شد.

«قیس حسام‌الدین جمعه » ــ استاد و رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه بغداد در سال 2006 توسط نیروهای آمریکایی در مرکز بغداد کشته شد.

«عباس العامری» ــ استاد و رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه بغداد. وی در سال 2006 مقابل دانشکده به‌همراه فرزند و یکی از بستگانش به رگبار بسته شد و هر سه کشته شدند.

«هانی عارف» ــ استاد دانشکده علوم کامپیوتر دانشگاه بغداد. وی در سال 2006 و در محل دانشکده به‌همراه 3 دانشجویش به رگبار بسته شد و هر چهار نفر کشته شدند.

«عدیل المنصوری» ــ جراح متخصص و استاد دانشکده پزشکی دانشگاه بغداد. وی در ماه‌های آگوست و سپتامبر 2006 و در موج ترور پزشکان عراقی، توسط افراد مسلح ربوده و جسدش با جراحات شدید و آثار شکنجه در شهر صدر عراق پیدا شد.

«ماجد ناصر حسین» ــ پزشک و استاد دانشگاه بغداد. وی در سال 2007 مقابل چشم همسر و دخترش مقابل منزل خود به قتل رسید. وی دو سال پیش از ترور هم ربوده شده بود که با پرداخت پول، آزاد شد.

«نیهاد محمد الراوی» ــ معاون دانشگاه بغداد. وی در سال 2007 پس از خروج از دانشگاه به‌همراه دخترش رعنا، در چندمتری دانشگاه هدف قرار گرفتند. وی بدن خود را برای محافظت از دخترش سپر کرد و کشته شد.

دکتر «عبدالستار جید الدلیمی» ــ میکروبیولوژیست و استاد دانشگاه. وی در نوامبر 2003 توسط سه فرد مسلح مقابل همسر و چهار فرزندش کشته شد. افراد مسلح انتظار خانواده وی را نیز می‌کشیدند که از الرمادی بازگردند. سه فرد مسلح همسر وی را نیز از ناحیه سر هدف قرار دادند که با وجود اصابت گلوله، وی زنده ماند. فرزند بزرگ‌تر خانواده این دانشمند ترورشده، در سن 14سالگی به‌دلیل عارضه قلبی درگذشت.

«جیب الصالحی» ــ رئیس کمیته علوم وزارت تحصیلات تکمیلی عراق. وی در سن 39سالگی نزدیک محل کارش ربوده شد. جسدش 20 روز بعد در حاشیه شهر بغداد پیدا شد. خانواده وی جسد وی را نیز به‌ازای پرداخت پول به‌دست آوردند.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

شنبه 10 فروردین سال 1392، مجله انگلیسی «پالیتیک آبزرور» اعلام کرد: از دومین روز سقوط بغداد تاکنون، شمار زیادی از دانشمندان عراقی توسط سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا و رژیم صهیونیستی و عوامل آنها در داخل عراق ترور شده‌اند.

این مجله در ادامه، متهم اصلی ترور دانشمندان عراقی را دستگاه جاسوسی رژیم صهیونیستی می‌داند که براساس اوامر مقامات امنیتی عالی‌رتبه این رژیم، گروه‌های محرمانه‌ای را برای ترور دانشمندان، پژوهشگران، اندیشمندان و پزشکان عراقی ــ به‌ویژه نیروهای متخصص در زمینه شیمیایی و هسته‌ای ــ به آن کشور ارسال کرده بود.

پالیتیک آبزرور، دومین متهم در وقایع ترور دانشمندان عراقی را سازمان جاسوسی آمریکا (سی.آی.ای.) می‌داند که با هدف جذب این افراد، پیشنهادهای فریبنده‌ای به آنها ارائه کرده بود که از آن جمله می‌توان به پیشنهاد امضای قراردادهای کاری با آنها در آمریکا و تضمین جان آنان اشاره کرد. به‌گفته این مجله دانشمندان و متخصصان عراقی که با این پیشنهاد مخالفت می‌کردند، به‌راحتی تحت تعقیب قرار می‌گرفتند و طی چندین مرحله ترور می‌شدند.

این در حالی است که بر اساس آمارهای غیررسمی در ماه مه سال 2003 در عراق 458 دانشمند و پژوهشگر عراق، در ماه ژوئن این شماره به 751، در ماه آگوست به 872 نفر رسید، به‌طوری که 65 نفر از دانشمندان فقط در آگوست 2003 تا اوایل سال 2004 ترور شده‌اند. ماشین مرگبار ترور موساد با همدستی سیا به دانشمندان عراق رحم نکردند.

به‌دنبال وقوع موج این ترورها، دکتر «محمود العباسی»، از پزشکان وزارت بهداشت عراق در اولین اظهارنظر در این باره گفت: این موضوع نیازمند بحث و بررسی است، زیرا چنین موضوعی اهمیت فراوانی دارد، به این دلیل که توطئه‌های بیگانه در کار است و متهم اصلی این ترورها دستگاه جاسوسی رژیم صهیونیستی موساد است که در دنیا به انجام چنین ترورهایی شهرت دارد و در گذشته نیز شماری از دانشمندان و اساتید عراقی را در بغداد و مناطق دیگر ترور کرده است.

پس از آن، منابعی در وزارت کشور عراق اعلام کردند که با هدف مقابله با موج آدم‌ربایی و کشتار پزشکان و دانشمندان عراقی توسط گروه‌های مسلح، تدابیر امنیتی شدیدی اتخاذ کرده‌اند.

البته بیشتر این ترورها در دوره مرحله انتقالی و پس از سقوط بغداد اتفاق افتاده است و همزمان، گزارش‌های متعددی درباره ورود مزدوران موساد به عراق، در سایه حمایت ارتش آمریکا منتشر شده بود. هدف این مزدوران یافتن و ترور دانشمندان هسته‌ای و شیمیایی عراق بود.

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon