ایجاد اختلال در "بلوغ جنسی" به دلیل تغذیه نامناسب!

ایجاد اختلال در "بلوغ جنسی" به دلیل تغذیه نامناسب!

سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه‌‌ای و صنایع غذایی کشور ضمن تشریح نکات تغذیه‌‌ای کلیدی در دوران بلوغ هشدار داد: مصرف ناکافی مواد مغذی مورد نیاز در این دوران می‌‌تواند منجر به تأخیر در روند "بلوغ جنسی" شود.

به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ دکتر جلال الدین میرزای رزاز درباره تغذیه در دوران نوجوانی اظهار کرد: دوران نوجوانی به طور معمول در دختران و پسران متفاوت است و دومین دوره جهش رشد بعد از سال اول تولد در طول زندگی است، به نحوی که حدود 25 درصد از رشد قدی بزرگسالان در طول دوران نوجوانی به دست می‌‌آید.

وی افزود: پدیده جهش رشد در دوران نوجوانی، نیاز فرد به انرژی و مواد غذایی را افزایش می‌‌دهد. نیازهای تغذیه‌‌ای طی دوران جوانی و نوجوانی بیشتر از سایر دوران‌‌های زندگی است. چرا که کمبود غذایی و مصرف ناکافی مواد مغذی موردنیاز در این دوران می‌‌تواند منجر به تأخیر روند و بلوغ جنسی شود؛ همچنین، تغذیه مناسب در این دوران می‌‌تواند از بیماری‌‌های مزمن غیر واگیردار دوران بزرگسالی از جمله بیماری‌‌های قلبی عروقی و پوکی استخوان پیشگیری کند.

وی ادامه داد: انواع گروه‌‌های غذایی از جمله گروه نان و غلات، گوشت‌‌های سفید و قرمز، تخم مرغ و حبوبات، لبنیات کم چرب، میوه و سبزی‌‌های تازه به مقدار کافی و متنوع در برنامه غذایی روزانه نوجوانان گنجانده شود.

رئیس انجمن تغذیه ایران بیان داشت: عدم کفایت پروتئین رژیم غذایی در این دوران می‌‌تواند باعث کاهش رشد قدی، تأخیر بلوغ جنسی و کاهش توده عضلانی بدن شود.

رزاز گفت: همچنین بهتر است در رژیم غذایی برای تامین چربی، بیشتر از چربی‌‌های غیر اشباع بخصوص منابع امگا 3 در رژیم غذایی نوجوان استفاده شود و از محصولات غذایی حاوی چربی‌‌های اشباع و ترانس استفاده نشود.

وی با بیان اینکه به دلیل رشد سریع نوجوان در سنین بلوغ نیاز به انواع ویتامین‌‌های مختلف نیز تا حدودی بیشتر می‌‌شود، اظهار داشت: این افزایش نیاز از طریق یک رژیم غذایی مناسب و متعادل تامین می‌‌شود و مصرف مکمل‌‌های مولتی ویتامین در شرایط عادی ضرورت ندارد.

وی خاطرنشان کرد: استفاده از تخم مرغ، گوشت‌‌ها، لبنیات کم چرب، مغزدانه‌‌ها و غذاهای دریایی، به میزان متعادل به حفظ سلامتی و تامین ویتامین‌‌ها و مواد معدنی موردنیاز نوجوانان کمک می‌‌کند.

سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه‌‌ای و صنایع غذایی کشور در ادامه تصریح کرد: در دوران نوجوانی نیاز به مواد معدنی و املاحی همچون کلسیم، فسفر، آهن، روی و… بیش از سال‌‌های قبل می‌‌شود؛ نکته قابل توجه آن که بین 50 تا 60 درصد از حداکثر توده استخوانی که فرد در میانسالی خواهد داشت، در دوران بلوغ تشکیل می‌‌شود بنابراین دریافت مقادیر کافی از کلسیم و فسفر برای تشکیل توده استخوانی سالم و مستحکم ضروری است و شیر و لبنیات بهترین منابع غذایی هر دو عنصر کلسیم و فسفر محسوب می‌‌شود.

رزاز افزود: در این دوره به دلیل افزایش حجم خون و توده عضلانی و همچنین تغییرات فیزیولوژیک نیاز به ماده مغذی آهن افزایش می‌‌یابد، کمبود روی نیز می‌‌تواند باعث تاخیر رشد، اختلال تکامل ادراکی و تأخیر بلوغ جنسی شود.

رئیس انجمن تغذیه ایران بیان کرد: در بسیاری از نوجوانان کیفیت و کمیت نامناسب مواد غذایی عامل اصلی ایجاد مشکلات تغذیه‌‌ای است؛ برخی نوجوانان برای داشتن ظاهری متناسب‌‌تر(لاغر شدن یا افزایش وزن) شروع به گرفتن رژیم‌‌هایی غذایی نامناسب و غلط می‌‌کنند و با این کار موجب آسیب به خود و زمینه‌‌ساز بیماری‌‌های مختلف در دوران بزرگسالی می‌‌شوند.

رزاز ادامه داد: از سوی دیگر نوجوانان در انتخاب‌‌هایشان بیشتر تحت تاثیر همسالان خود هستند. این افراد ممکن است بیش از اندازه از یک نوع غذای ناسالم مانند نوشابه‌‌ها، فست فودها یا غذاهای فرآوری‌‌شده مصرف کنند؛ نوجوانانی که تمایل بیشتری به مصرف فست فودها به جای غذاهای خانگی دارند و به جای میان وعده‌‌های سالم مانند میوه، از میان وعده‌‌هایی با انرژی زیاد که دارای چربی و قندهای ساده هستند و تنقلات بدون ارزش غذایی( چیپس و پفک و..) استفاده می‌‌کنند، موجب به خاطر انداختن سلامت خود می‌‌شوند و مستعد ابتلا به اضافه وزن و چاقی و مشکلات مرتبط با آن هستند.

وی با اشاره به اینکه برخی مشکلات دوران نوجوانی نظیر آکنه و جوش نیز، با مصرف مواد غذایی دارای قندهای ساده( نظیر انواع نوشابه ها و شیرینی ها) مرتبط است، عنوان کرد: برای پیشگیری از این مشکل می‌‌توان از خوردن غذاهای سرخ شده، پرچرب و پر ادویه، قند و شیرینی و… پرهیز و از سبزی‌‌های تازه، میوه و شیر در رژیم غذایی استفاده کرد.

نوجوانان، روزانه حداقل نیم تا یک ساعت ورزش کنند

سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه‌‌ای و صنایع غذایی کشور با بیان اینکه برای کنترل چاقی در نوجوانان باید علاوه بر گرفتن رژیم غذایی مناسب نوجوان، عادت‌‌های غذایی غلط را اصلاح کرد، اظهار کرد: انجام فعالیت‌‌های ورزشی منظم نیز یکی از راه‌‌ها برای رسیدن به وزن ایده آل است. نوجوانان، روزانه حداقل نیم تا یک ساعت ورزش کنند. اگر نوجوان نیاز به کاهش وزن داشته باشد، رژیم غذایی او باید به گونه‌‌ای تنظیم شود که رشد و بلوغ او را به تاخیر نیندازد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon