آمریکا و فرانسه آتشبیار معرکه قره باغ بودند/نباید اجازه دخالت نیروهای فرامنطقهای داده شود
گروه استانها-وبینار "صلح قره باغ" امروز با حضور نماینده ولی فقیه استان اردبیل و سفیران اسبق ایران در دو کشور ارمنستان و آذربایجان برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، وبینار "صلح قرهباغ" بعدازظهر امروز با همکاری موسسه پژوهش و آموزش و موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی با حضور نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل، سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان و مشاور ریاست موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی، سفیر پیشین ایران در ارمنستان و سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان برگزار شد.
شرکتکنندگان در این وبینار، بر استفاده از فرصت آتشبس جنگ اخیر قرهباغ برای پر رنگترکردن نقش ایران در تحولات منطقه تاکید کردند.
از وضعیت به وجود آمده و آزادی مناطق اشغالی قره باغ خوشحالیم
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل نیز در این وبینار با بیان اینکه از وضعیت به وجود آمده و آزادی مناطق اشغالی قره باغ خوشحالیم، افزود: توافق آتشبس ایجاد شده و باز پسگیری اراضی اشغالی و نیز مواضع مقامات ایران، یک سوژه مهم ضدایرانی را به خصوص در جمهوری آذربایجان از بین برد.
آیتالله عاملی بیان کرد: بازگشت اراضی اشغال شده به دامن خاک جمهوری آذربایجان از تبدیل شدن این منطقه به پایگاه نیروهای فرامنطقهای جلوگیری کرد.
وی با اشاره به اینکه مناقشه قرهباغ هنوز حل نشده و صلح برقرار نشده، تصریح کرد: اگر این مساله به طور کامل حل شود، مساله ایرانستیزی نیز تا حد زیادی فروکش خواهد کرد.
نماینده ولی فقیه در اردبیل اظهار کرد: فضای سنگینی در ترکیه و جمهوری آذربایجان و حتی در ایران در خصوص حمایت ایران از ارمنستان ایجاد شده بود که با ورود وزارت امور خارجه، جلسه چهار امام جمعه استانهای شمالغرب، موضع آقای ولایتی و مواضع روشن دو مرجع شیعی ایران و در آخر مواضع حکیمانه مقام معظم رهبری، این فضا را شکست و همه به واقعیتها پی بردند.
عاملی افزود: آمریکا و فرانسه آتش بیار معرکه جنگ در قره باغ بودند و هنوز هم شیطنت آنها ادامه دارد.
وی بیان کرد: تشکیل گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا، توطئه بزرگی بود که 27 سال ادامه یافت تا مناقشه قره باغ مشمول مرور زمان شده و طرف آذری راضی به از دست دادن بخشی از خاک کشور خود شود.
آتشبس توافق شده باید تثبیت شود
سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان در این وبینار با بیان اینکه مناقشه قرهباغ حل نشده است ولی آتشبس توافق شده باید تثبیت شود، اظهار داشت: حاکمیت خانکندی و مرکز قرهباغ همچنان مبهم است و در این خصوص مذاکره ادامه خواهد داشت و تهدید جنگ دوباره وجود دارد.
محسن پاکآیین بیان کرد: برقراری صلح پایدار در قرهباغ و ترمیم روابط جمهوری آذربایجان و ترکیه به نفع ایران است و برنده و بازنده جنگ قرهباغ پس از برقراری صلح مشخص خواهد شد.
وی افزود: مسیر ترانزیتی ایران همچنان مهم بوده و مورد استفاده خواهد بود و همچنین ایران میتواند از فرصت بازسازی مناطق آزاد شده قره باغ استفاده کند.
سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان همچنین تصریح کرد: ایران باید آماده هرگونه تحول جدی و جدید در منطقه قرهباغ باشد.
روابط ایران و جمهوری آذربایجان تاکنون به سطح شایسته خود نرسیده است
سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان نیز در این وبینار افزود: روابط خوبی با ارمنستان و جمهوری آذربایجان داریم ولی رابطه با آذربایجان برای ایران از اهمیت بالایی برخوردار است و این امر به معنای نادیده گرفتن اهمیت رابطه به دیگر کشورها و ارمنستان نیست.
علیرضا بیگدلی تصریح کرد: روابط ایران و جمهوری آذربایجان به علت برخی اشتباهات و شیطنتها در گذشته، تاکنون به سطح شایسته خود نرسیده است.
وی افزود: جمهوری آذربایجان کشور کلیدی قفقاز و تکمیلکننده کریدور شرق و غرب و شمال و جنوب در آسیاست و اگر ایران در تنظیم روابط خود با این کشور دقت نکند، در آینده دچار مشکل میشود.
سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان تصریح کرد: حوزه حمل و نقل و انرژی از جمله فرصتهای جدید بعد از جنگ قرهباغ محسوب میشود که ایران باید نقش فعالی در آن ایفا کند.
بیگدلی بیان کرد: تمایل به غرب از سوی پاشینیان و بینتیجه بودن تلاش روسیه برای ایجاد توافق بین باکو و ایروان و نیز مطالبه جدی افکار عمومی در جمهوری آذربایجان برای باز پسگیری اراضی اشغالی علت جنگ اخیر بود.
ایران از وضعیت جدید پیش آمده در قره باغ خرسند است
بیگدلی با اشاره به اینکه همسایگی با جمهوری آذربایجان علاوه بر منافع مشترک، مشکلاتی هم دارد و همزمان باید مسائل تنشزا در دو طرف نیز مهار شود، تصریح کرد: تلاش ایران برای حفظ حضور موثر و پرهیز از انفعال در تحولات منطقه و به خصوص مساله قرهباغ لازم است.
وی افزود: ارمنستان باید واقع بینانه با وضعیت جدید قرهباغ کنار آمده و برای حل مساله بکوشد و فضا و محیط روانی جنگ قرهباغ باید با هدف خنثیسازی شیطنتهای داخلی و خارجی مدیریت شده و فضای روانی ترس از ایران در کشورهای پیرامونی از جمله جمهوری آذربایجان، ترکیه و ارمنستان باید زدوده شود.
سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان تصریح کرد: صحنه همچنان پیچیده است و باید برای پاسخ به سوال نقش ایران در تحولات منطقی قرهباغ پاسخ جدی پیدا شده و تدبیر لازم در این خصوص اندیشیده شود.
مناقشه قره باغ ریشه تاریخی قدیمی دارد و مهمترین مساله منطقه قفقاز است
سفیر پیشین ایران در ارمنستان نیز با بیان اینکه مناقشه قرهباغ ریشه تاریخی قدیمی دارد و مهمترین مساله منطقه قفقاز است، گفت: ایران میانجیگری خوبی در اوایل این مناقشه داشت ولی عناصر ثالث نگذاشتند که حل شود.
علی سقاییان بیان کرد: ارامنه و آذریها در مناطق مرکزی قرهباغ باید مثل گذشته در امنیت و صلح کنار هم زندگی کنند و همه باید برای تحقق این هدف کمک کنند.
وی با بیان اینکه تغییر در مرزها اتفاق نیفتاده و اتفاق نخواهد افتاد و نگرانی در این زمینه بیمورد است، گفت: مسیر ترانزیتی ایران همچنان پابرجا بوده و نقش ایران در این زمینه پایدار خواهد بود.
سفیر پیشین ایران در ارمنستان تصریح کرد: تلاش دو طرف جنگ قره باغ برای نزدیک شدن به رژیم صهیونیستی اقدام مفید و دوستانهای نبوده است.
سقاییان با بیان اینکه ایران نقش بیطرفانه خوبی ایفا کرده و خواهان حفظ صلح و مرزهای امن در منطقه است، گفت: بازسازی مناطق آسیب دیده از جنگ بهترین فرصت برای ایران و کشورهای درگیر مناقشه قره باغ است.
وی همچنین افزود: تهران، باکو، ایروان با همکاری ترکیه و روسیه بهترین طرفها و کشورها برای حل نهایی مناقشه قرهباغ هستند و نباید اجازه دخالت نیروهای فرامنطقهای را بدهند.
سفیر پیشین ایران در ارمنستان تصریح کرد: احداث خط آهن تخریب شده در آن سوی ارس بین دو بخش جدا افتاده مناطق شرقی و نخجوان جمهوری آذربایجان به نفع ایران است و خطوط ریلی ایران را توسعه میدهد.
انتهایپیام/131/ش