پشت پرده قاچاق دام ـ ۶| روایتی تلخ از قاچاق آشکار دام از مرزهای خوزستان / دامهای ایرانی زینتبخش سفرههای کشورهای حاشیه خلیج فارس
گروه استانها ـ اختلاف قیمت دام زنده در آن سوی خوزستان سبب شده بسیاری از دامداران دام خود را در داخل نفروشند. مایه کوبی دام و کنترل مرز در هورالعظیم میتواند از پدیده مخرب قاچاق دام جلوگیری کند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اهواز، قاچاق پدیده معیوب اقتصادی است که در مناطق مرزی فرصت های تولید و اشتغال را به تهدید تبدیل کرده و بر روندهای اقتصادی کشور اثر منفی می گذارد.
پدیده قاچاق؛ یک معضل اقتصادی و اجتماعی و حتی امنیتی، در جوامع مختلف به خصوص در مناطق مرزی سبب شده است تا زمینههای مناسبی جهت ایجاد اشتغال سالم و پایدار از بین رود، سودآوری بالای قاچاق میباشد و ساکنین این مناطق جهت کسب درآمد بیشتر به فعالیتهای غیرقانونی و قاچاق نظیر (کالا، مواد مخدر، اسلحه، سوخت و غیره) روی آورند.
کارشناسان و صاحبنظران حوزه اقتصادی بر این عقیدهاند که همان اهمیتی را که دو محصول برنج و گندم در کشور دارد، دام، نهادههای دامی و محصولات پروتئینی هم دارند ضمن این که امسال به سال جهش تولید نام گرفته است و افزایش تولید در بخش گوشت قرمز، تخم مرغ، گوشت مرغ و سایر محصولات دامی در گرو حمایت از دامداران و حفظ دارایی دام و طیور در کشور است.
استان خوزستان از شمال غربی با استان ایلام، از شمال با استان لرستان، از شمال شرقی و شرق با استانهای چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد؛ از جنوب با خلیج فارس و از غرب با کشور عراق هممرز است. 3 پایانه مرزی با کشور عراق دارد. داشتن بیشترین مرز مشترک، نبود مرزبانی مناسب از سوی کشور عراق و داشتن مرزهای دریایی پدیده قاچاق کالا را در این استان بسیار پررنگ کرده است.
اختلاف فاحش قیمت هر رأس گوسفند در داخل و خارج از کشور سبب شده تا دلالان با خروج گلههای گوسفند ایرانی از طریق مرزهای آبی خوزستان سودهای هنگفتی را به جیب بزنند.
قاچاق دام زنده گرچه در سالهای قبل رواج داشت اما در ماههای اخیر با افزایش لحظهای قیمتها بیش از پیش اوج گرفته است و هر چند وقت یکبار خبرهایی مبنی بر عملیاتهای موفق نیروی انتظامی در جلوگیری از خروج دام زنده از رسانههای مختلف منتشر میشود.
با توجه به سودآوری بالای قاچاق دام و با توجه به اختلاف قیمت فاحش گوشت در ایران و در کشورهای همسایه( اختلاف قیمت بین دو سوی مرز ایران و عراق 3 برابر است)، متاسفانه عدهای اقدام به اغفال و تشویق جوانان و بومیان مرزی به قاچاق کرده و باعث خروج احشام از کشور میشوند.
این اختلاف قیمت باعث شده در مرزهای آبی بویژه چذابه، دامدارن تمایلی به فروش دام زنده در داخل نداشته باشند. این در صورتی است که این دامداران به دلیل استفاده از نهاده های یارانه ای، باید دام را در داخل بفروشند.
وجود بیش از 100 فروند شناور سبک در بخش کشف قاچاق
سردار لطفعلی پاکباز فرمانده مرزبانی خوزستان در این باره اظهار داشت: استان خوزستان 650 کیلومتر مرز خشکی و آبی با کشور عراق دارد و به همین دلیل همواره در معرض پدیده قاچاق کالا است.
فرمانده مرزبانی خوزستان با اشاره به اینکه بیش از 100 فروند شناور سبک در بخش کشف قاچاق در حوزه مرزی دشت آزادگان در هور العظیم فعال هستند.
کشف 5 هزار راس دام قاچاق در خوزستان
وی بیان داشت: جلوگیری از ورود و خروج هر گونه کالای قاچاق و ممنوعه از نقاط مرزی به شدت در حال انجام است، پنج هزار رأس دام سبک و سنگین که قرار بود از طریق قاچاق از خوزستان خارج شوند در چند عملیات جداگانه کشف شدند.
یکی از قوانین بازدارندهای که باید در راستای جلوگیری از قاچاق دام صورت گیرد، پلاککوبی دام سبک است تا هویت آن مشخص شود گفت: بنابراین با توجه به عملیاتی نشدن این موضوع، مبارزه با قاچاق دام برای نیروهای مبارزهکننده دشوار میشود.
خوزستان پنجمین استان تولیدکننده گوشت قرمز با 33 میلیون و 500 هزار دام سبک و 400 هزار دام سنگین و ششمین استان تولیدکننده طیور با 45 میلیون قطعه جوجهریزی سالیانه است که بر این آمار باید یک میلیون و 500 هزار دام عشایر را نیز اضافه کرد.
حمید سیلاوی فرماندار دشت آزادگان درباره علت پدیده قاچاق گفت: اختلاف قیمت بالای 50 درصدی فروش دام در بازار داخلی و کشور عراق باعث شده تا بازار برای قاچاقچیان دام رونق بگیرد.
وی افزود: افراد سودجو در چند هفته اخیر از محل تالاب هورالعظیم اقدام به قاچاق دام کردند.
سیلاوی گفت: برای جلوگیری از قاچاق دام از استان درحال پلاک کوبی دامها در منطقه هستیم و تمام دامداران نیز شناسایی و معرفی می شوند، این کار رصد دام موجود در استان را آسان تر می کند.
فرماندار دشت آزادگان افزود: رصد بیشتر و دقیقتر تمامی مسیرهای منتهی به کشور عراق از شهرستان دشت آزادگان نیز با افزایش تعداد بازرسان با دقت بیشتری بررسی می شوند.
استفاده از پهپاد برای کنترل مرز چذابه و جلوگیری از قاچاق دام
این مقام مسئول ادامه داد: با تامین تجهیزات بیشتر همچون پهپاد و دوربین های دید در شب برای بازرسان و مرزبانان و تامین قایق های تندرو تلاش داریم تا از قاچاق دام جلوگیری کنیم.
وی گفت: خوشبختانه با اقداماتی که انجام گرفته قاچاق دام از استان رو به کنترل است، در چند هفته اخیر کشفیاتی از قاچاق دام در شهرستان دشت آزادگان و در مرز چذابه ،در حدود 50 مورد کشفیات و در هر مورد با یکصد راس دام شناسایی شده است.
سیلاوی افزود: در حمایت از دامداران و برای جلوگیری از قاچاق دام به دنبال اخذ مجوز صادرات دام و گوشت قرمز از مرز چذابه هستیم.در مواردی خریداران دام از عراق و قاچاقچیان دام را در قبال اسلحه و یا کالاهای نامرغوب خرید و فروش می کردند که جلوی این اقدام گرفته شد.
هویتگذاری دام راهی برای مقابله با قاچاق دام
عبدالامیر نیرومند معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: طبق قانون، هویتگذاری انواع دام سبک و سنگین در تمامی واحدهای دامداری صنعتی و سنتی کشور اجباری بوده و همه دامداران باید نسبت به هویتگذاری دام اقدام کنند.
هویت گذاری بیش از 410 هزار راس دام در خوزستان
وی بیان کرد: در این راستا تاکنون حدود 147 هزار و 100 راس گاو ، 70 هزار راس گاومیش، چهار هزار و 500 نفر شتر، 140 هزار راس گوسفند، 48 هزار راس بز و حدود 300 راس اسب در خوزستان هویتگذاری، و در سامانه مرکز اصلاح نژاد کشور نیز ثبت شده است.
نیرومند، از جمله مزایای این طرح را تهیه آمار دقیق از دام، تسهیل در برنامهریزی بهداشتی از جمله تامین واکسن و دارو، ساماندهی حمل و نقل و فروش دام، انجام برنامهریزی در خصوص میزان تولید گوشت قرمز و شیر و سایر فرآوردههای جانبی انواع دام، انتخاب برترینهای ژنتیکی در استان، تسهیل و افزایش سرعت در دریافت تسهیلات بانکی و امور بیمهای و برنامهریزی برای تامین و تولید علوفه مورد نیاز دام برشمرد.
تمامی دامهای خوزستان تا 1400، مایه کوبی میشوند
وی پیشبینی کرد تا پایان سال 1400 همه دام سبک و سنگین خوزستان هویتگذاری شود. با اجرای کامل طرح ملی هویتگذاری دام ، امکان اجرای منظم و مستمر مایه کوبی دام توسط دامپزشکی ، سلامت دام ، تامین به موقع نهادهها و کوتاه شدن دست واسطهها و دلالان و جلوگیری از قاچاق دام فراهم میشود.
گزارش از اکبر بهاری
انتهای پیام/341/ش