استاد دانشگاه تهران: طرح مجلس برای لغو تحریمها ۲ سال پیش باید تصویب می‌شد/ اگر دولت درست بیندیشد این طرح کاملاً به‌نفع کشور است

استاد دانشگاه تهران: طرح مجلس برای لغو تحریمها 2 سال پیش باید تصویب می‌شد/ اگر دولت درست بیندیشد این طرح کاملاً به‌نفع کشور است

یک استاد علوم سیاسی معتقد است طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» مجلس شورای اسلامی نه‌تنها مانعی برای دولت نیست بلکه کمک به دولت و وزارت امور خارجه است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، تصویب طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» در مجلس شورای اسلامی یازدهم واکنش‌های زیادی را به‌همراه داشته است. بر اساس این طرح، دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است در صورت عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای متعاهد توافق هسته‌ای در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع کامل موانع صادرات و فروش کامل نفت و فرآورده‌های نفتی ایران و برگشت کامل و سریع ارز منابع حاصل از فروش، دو ماه پس از لازم الاجرا شدن این قانون در مجلس شورای اسلامی اجرای داوطلبانه سند (پروتکل) الحاقی را متوقف کند.

درباره اهمیت این طرح و آثار آن نظر «حبیب اله فاضلی» استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران را جویا شدیم. وی به تسنیم گفت: اول اینکه موضوع هسته‌ای مسئله‌ای مربوط به «امر ملی» است و نباید آن را به علایق و مسایل خرد و جناحی کاهش داد، اگر این اتفاق بیفتد که متأسفانه دارد می‌افتد، بعید است بتوان توفیقی به دست آورد. این‌که آمریکا توانسته است خواسته خود را به موضوع منازعه سیاسی داخلی در ایران به‌ویژه در سطح حاکمیت تبدیل کند اصلاً نشانه خوبی نیست. به‌نظرم این طرح دو سال دیر تصویب شد و باید فردای خروج آمریکا از برجام چنین طرحی تصویب می‌شد. با توجه به جمیع جهات، به‌نظرم اگر ایران همان 19 اردیبهشت از برجام خارج می‌شد، وضعیتی خرابتر از آنچه طی این دو سال اتفاق افتاده است رخ نمی‌داد و حداقل الآن تکلیف دولت و ملت روشن بود.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

این استاد علوم سیاسی در پاسخ به این سؤال که "فکر می‌کنید این طرح مجلس برای دستگاه سیاست خارجی کشورمان یک اهرم و قدرت چانه‌زنی فراهم می‌آورد یا مانعی در پیشبرد اهداف و برنامه‌های دیپلمات‌های کشورمان خواهد بود؟" گفت: تاریخ سیاست خارجی کشورها نشان می‌دهد که همه کشورها برای روابط خارجی‌شان به یک قطب و یا جناح راست نیاز دارند، وجود یک راست در قدرت حتی به‌عنوان اپوزیسیون، برای تعامل و کسب دستاورد توسط میانه‌روها در عرصه دیپلماسی بسیار مؤثر است. اگر مسئله هسته‌ای را در چارچوب «امر ملی» ببینیم، این طرح نه‌تنها مانعی برای دولت نیست بلکه بهترین کمک به دولت و وزارت خارجه است. اگر چنین خواسته‌هایی نباشد، آن وقت دیپلمات‌ها بر چه اساسی می‌خواهند چانه‌زنی کنند و چه حقوقی را مطالبه کنند؟ اگر قوام السطنه موضوع امتیاز نفت شمال را به مجلس به‌عنوان نماینده افکار عمومی گره نمی‌زد، آیا موفق می‌شد؟ الآن هم کسانی که چنین طرح و ایده‌هایی را مانع می‌دانند یا با آن مخالفت می‌کنند، متأسفانه استدلال نمی‌­کنند تنها توئیت می‌کنند و در می‌روند. یک نکته مهم نباید فراموش شود که برجام هدف نبود، بلکه یک وسیله و مسیر برای رفع تحریم‌ها بود و لاغیر، حالا که این مسیر مسدود شده است بالاخره باید یک کاری کرد یا نه؟

فاضلی همچنین درباره نقاط قوت این طرح گفت: من اصلاً نویسندگان این طرح را نمی‌شناسم اما به‌نظر من این طرح کاملاً در چارچوب برجام است و چیزی فراتر از آن نیست. مهمترین نکته این طرح ماده 6 است که بازرسی‌های فراتر از پادمان را متوقف می‌کند. بیان این ماده به‌گونه‌ای است که در صورت رفع تحریم‌ها و ایجاد مراودات مالی در حوزه مالی و بانکی، عمل به پروتکل الحاقی می‌تواند برگردد. البته نمایندگان فراموش کرده‌اند که عمل به پروتکل الحاقی داوطلبانه بوده و نیازی به مشروط کردن آن نبوده است. توجه به اورانیوم فلزی و غنای اورانیوم بالای بیست درصد از نکات مثبت طرح است.

این استاد دانشگاه تهران همچنین معتقد است، یکی از کاستی‌های طرح اینکه اصلاً به مسئله خسارت در دو سال گذشته، ترور دانشمندان و لزوم بازرسی زرادخانه اسرائیل و عربستان و امارات اشاره‌ای نشده است. حالا که قرار شده است مجلس به موضوع ورود کند بهتر بود طرحی کامل‌تر و مفصل‌تر می‌نوشتند. آنچه مهم است این است که به‌نظرم این طرح پس از تصویب شورا به‌مثابه مطالبه ملی دانسته شود و از دولت و مجلس صدای واحدی شنیده شود.


انتهای پیام/+

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان