اتمام فاز نخست مرمت حمام تاریخی نظام کرمانشاه + تصاویر
گروه استانها- فاز نخست مرمت حمام تاریخی نظام کرمانشاه به اتمام رسیده و آماده واگذاری است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، حمامهای تاریخی از جاذبههای خاص گردشگری محسوب میشوند که هر کدام دارای داستان و پیشینهای تاریخی هستند و قرارگیری این حمامها در مسیر مرمت و زنده سازی مانع از گمنامی و فرسودگی این مراکز در قلب تاریخ میشود.
گوشه به گوشه شهر کرمانشاه بیانگر بخشی از تاریخ با روزگارانی پر فراز و نشیب است و براساس نظر پژوهشگران نام تقریبی 40 حمام قدیمی و باستانی کرمانشاه در کتابهای تاریخی عنوان شده و با توجه به اهمیت بالای این موضوع، رویکرد اداره میراث فرهنگی در سالهای اخیر به سمت حفظ، مرمت و احیای این مراکز حرکت کرده است.
حمام های واقع در مناطق سردسیری در ارتفاع خاص از سطح زمین واقع شده که این امر در مناطق معتدل و گرمسیری استان به گونهای دیگر است که برخی از آنان از لحاظ معماری و تاریخی دارای ارزش منحصر به فردی است.
در سالهای گذشته از این حمامها بیشتر به عنوان مرکزی برای پذیرایی استفاده میشد اما اکنون به دلیل اهمیت بالا میتوان از آن ها با کاربری حمام و یا موزه حمام استفاده و آنها را احیا کرد.
حمام نظام کرمانشاه که این روزها مسیر مرمت و زنده سازی را طی میکند در مجموعه صارم الدوله (انتهای گذر جلوخان) کرمانشاه و در محله تاریخی فیضآباد قرار دارد که ساخت آن به اوایل دوره قاجاریه باز میگردد.
بنابر نظر کارشناسان این سبک و سازه به اواخر زندیه و اوایل قاجاریه مربوط است و حمام متعلق به آقامحمدصالح است اما چون آقانظام تولیت موقوفات خاندان آل آقا را دارد این حمام به نام وی معروف شده زیرا از سوی دیگر فرهنگسرا و سالن مطالعهای در حوالی مقبره آقامحمدعلی مجتهدآل آقا وجود دارد.
تا سال 1298 شمسی در کرمانشاه 38 حمام دایر وجود داشت که نامی از حمام نظام در این تعداد نیست اما براساس شواهد ارائه شده، این حمام در کنار حسینیه آقامحمدصالح شریعتمدار قرار دارد.
در کرمانشاه هر فرد و بزرگی که دست به ساخت مسجد و حسینیهای میزد در کنار آن به ساخت یک حمام اقدام میکرد که نمونه این مقوله را میتوان در حمام مشهدی حسن خان معاون الملک در کنار تکیه معاون الملک یا حمام حاج شهبازخان در کنار مسجد حاج شهبازخان مشاهده کرد.
وجود حمام در استان به لحاظ تعدد و پراکندگی گویای این نکته است که مردم استان به نظافت، طهارت و بهداشت فردی و عمومی توجه ویژهای داشتهاند به طوری که در اکثر شهرستانها حمامهای تاریخی متعددی وجود دارد که این مزیت در شهر کرمانشاه، سنقر و کنگاور به خوبی دیده میشود که بسیاری از سازه این بناها دارای ارزش و اهمیت است.
کاشیهای معرق و هفت رنگ به همراه دیواره نگارهای رنگین، از جاذبههای فیزیکی حمامهای تاریخی استان کرمانشاه است که این مکانها در گذشته پایگاهی برای انجام معاملهها و تحکیم در پیوندها و روابط اجتماعی بوده است.
اکنون فاز نخست مرمت حمام تاریخی نظام به اتمام رسیده و آماده واگذاری به سرمایهگذار است.
مرمت این بنای ارزشمند در حالی که کاملا مخروبه شده بود در سال 96 از طرف اداره کل میراث فرهنگی در دستور کار قرار گرفت که در سال جاری عملیات مرمتی آن در فاز نخست به اتمام رسیده است.
عملیات مرمت و ساماندهی آن که شامل، اجرای طاقها، اجرای دیوارها، مرمت تزئینات آهکبری، خاکبرداری کامل حیاط متصل به حمام واقع در ضلع شمالی، مرمت و کاشیکاری حوض واقع در حیاط، مرمت و ساماندهی دیوارهای نمای حیاط متصل به حمام و غیره به صورت فنی و اصولی انجام شده است.
حجم عملیات مرمتی صورت گرفته در این حمام 90 درصد به اتمام رسیده و تنها 10 درصد از مرمت آن باقی مانده است که شامل، کفسازی و اجرای کاشی بدنه داخلی فضای اصلی حمام و محوطه سازی حیاط متصل به حمام است.
برای فاز نخست مرمت این بنا 400 میلیون اعتبار هزینه شده و در خصوص مرمت نهایی یک صورت وضعیت تهیه و 10 درصد باقیمانده مرمت در اختیار بهرهبردار قرار میگیرد.
تأمین 10 درصد هزینه مرمت به صورت پرداخت اجارهای است که از سوی بهرهبردار تأمین خواهد شد که این امر از سوی نماینده صندوق حفظ و احیا وزارت خانه پیگیری و در اختیار بهرهبردار قرار خواهد گرفت.
صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی حمام نظام کرمانشاه را با کاربری بهداشتی _ درمانی (حمام سنتی ) فرهنگی _ پذیرایی به صورت قرارداد سرمایهگذاری در مرمت _ احیا _ نگهداری و واگذاری حق بهرهبرداری واگذار میکند و علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شرایط واگذاری این بنای تاریخی و اطلاع از سایر بستههای سرمایهگذاری به بخش مزایدههای وبسایت صندوق احیا در آدرس اینترنتی www.chre.ir مراجعه کنند.
انتهای پیام/832/ ت