پیگیری مشکلات "دوشان" سنندج و تداوم گلایه اهالی روستا/ مسئولان برنامهای برای تسریع در رسیدگی ندارند
گروه استانها ــ مردم روستای دوشان در حالی این روزها از امکانات اولیه زندگی محروم هستند؛ هرچند مسئولان میگویند فعلاً نمیتوانیم قولی برای حل سریع مشکلاتشان بدهیم.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، روستای دوشان در 5 کیلومتری شهر سنندج، با بیش از 13 هزار نفر جمعیت در برزخ شهر و روستا مانده و ساکنان این محل بدون هیچ امکانات و خدمات رفاهی، از سر ناچاری و سختی روزگار به این منطقه پناه آورده و در شرایط بسیار سخت زندگی میکنند.
دوشان به دلیل نزدیکی با شهر سنندج و جمعیت بالای آن قطعاً در آینده به یکی از نواحی منفصل شهری تبدیل خواهد شد که باید از هماکنون یک چشمانداز چندین ساله به این روستا داشت، اما اگر یک بار سری به این محل بزنید سختی، معضلات و بیامکاناتی موج میزند.
یکی از مشکلات اساسی روستای دوشان نبود معابر و خیابانهای مناسب و از همه مهمتر کمبود آب شرب و قطعی مداوم برق است که میطلبد مسئولان در این روزهای کرونایی برای حل مشکل چندین ساله آب شرب ساکنان این محل چارهای بیندیشند.
در بسیاری از موارد، مردم روستا قربانی عدم مدیریت صحیح میشوند تا جایی که اکنون شاهد مهاجرت افراد زیادی مخصوصاً جوانان از روستاها به شهر هستیم که اگر تاکنون توجه ویژهتری به روستاها شده بود اکنون شاهد خالی شدن روستاها نبودیم. خبرنگاران تسنیم برای بررسی و انعکاس مشکلات روستای دوشان به میان مردم رفته و از نزدیک با آنها گفتوگو کردهاند که در ادامه از نظر خوانندگان محترم میگذرد:
عبدالله ندری یکی از روستانشینان دوشان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم میگوید: وضعیت کوچه و محلات روستای دوشان به شدت نابسامان و به جز خیابان اصلی، هیچ محلهای آسفالت یا سنگ فرش نشده است.
وی با بیان اینکه متأسفانه نظافت کوچه و محلات در وضعیت مطلوبی نیست و آب و گل و لای در کوچههای دوشان زندگی را بر همه تنگ کرده است، افزود: عدم توجه و رسیدگی شرکت آب و فاضلاب استان کردستان بر وضعیت سیستمهای آب و فاضلاب ساختمانهای در حال احداث، مشکلات بسیاری برای شهروندان ایجاد کرده، این در حالیست که هزینه آن را نیز از مردم میگیرند!
سالهاست مردم روستای دوشان با کمبود آب آشامیدنی روبهرو هستند
بابک رضایی یکی دیگر از ساکنان روستای دوشان به معضل نبود آب آشامیدنی اشاره و بیان کرد: متأسفانه سالهاست که مردم روستای دوشان با کمبود آب آشامیدنی روبهرو هستند، اکثر ساختمانهای این روستا بدون کنتور اصولی آب لولهکشی خود را غیر مجاز وصل کردهاند.
وی افزود: آب شرب در روستای دوشان به طبقههای دو و سه نمیرسد، فقط در طبقه همکف با فشار بسیار کم در برخی از ساعت روز آن هم از طریق دینام باید آب آشامیدنی را به تانکرهای پشت بام خالی کرد.
روستانشین دوشانی با بیان اینکه برق روستای دوشان هم بهطور مداوم قطع و وصل میشود، گفت: اگر از تمام مردم این روستا سؤال کنید که چه میزان در طول روز با مشکلات قطعی آب و برق مواجه میشوند، قطعاً با گلایه و نارضایتی بسیاری مواجه خواهید شد، روستایی با 13 هزار نفر جمعیت آیا این ظلم نیست که از جزئیترین و اساسیترین نیاز خود بیبهره باشد؟
رضایی با بیان اینکه 600 هزارتومان قبض آب برای من ارسال شده درحالی که کنتوری هم وصل نکردهام!، گفت: اکثر ساختمانهای در دست احداث روستای دوشان کنتور انشعاب آب و برق اصولی ندارند و به دلیل اینکه دعوا و اختلافاتی میان دهیار و دستگاههای خدماترسان ایجاد نشود، متأسفانه دهیار روستا پیگیریهای جدی و اساسی در راستای مشکلات مردم انجام نمیدهد.
مسئولان فقط قول رسیدگی مشکلاتمان را میدهند؛ امیدی به وعدهها نداریم
مریم شریعتی یکی از بانوان ساکن روستای دوشان با اشاره به اینکه از 20 ساله گذشته در روستای دوشان زندگی میکنم، اظهار داشت: امسال با تمام این قطعی و مشکلات، آب آشامیدنی نسبت به سالهای گذشته بهتر بوده اما بوی نامطبوع آب آشامیدنی، زندگی را بر ما سخت کرده است.
وی با گلایه از کمکاری شبکه بهداشت روستا در زمینه عدم رسیدگی به بهداشت محیط و آب شرب دوشان گفت: در ایام کرونا فعالیت و حضور نیروها در بهداشت بسیار کم شده و زمانی که مشکل بوی نامطبوع آب شرب دوشان را با آنها در میان گذاشته، فقط با قول رسیدگی و بررسی دل ما را خوش میکنند که ما نیز امیدی به وعدههایشان نداریم.
قطعی برق داریم؛ کسی هم پاسخگو نیست
ندری یکی دیگر از اهالی روستای دوشان با ابراز گلهمندی و انتقاد از بیتوجهی مسئولان به مشکلات روستانشینان به خبرنگار تسنیم گفت: خداوکیلی از یک هفته گذشته به صورت مداوم قطعی برق داریم، همه وسایل برقی و منازل ما خراب شده و مواد غذایی نیز فاسد شدهاند کسی هم پاسخگو نیست.
وی گفت: در زمانی که شرکت آب و فاضلاب روستایی مستقر بود، به صورت غیرمجاز آب آشامیدنی را برای برخی از منازل مردم وصل کردهاند که اکنون هر خانواده با چندین کنتور غیر مجاز، موجب کمبود آب آشامیدنی و مشکلات بسیار در محلات بالادستی شده است.
مسئولان مردم روستای دوشان را به حال خود رها کردهاند
ورمزیار یکی دیگر از اهالی روستای دوشان با ابراز تأسف و نگرانی از وضعیت جاده، خیابان و محلات روستای دوشان بیان کرد: مردم این روستا هم مانند سایر اقشار جامعه حق زندگی داشته و به آنها نیز باید حق استفاده از خدمات اولیه زندگی داده شود.
وی با ابراز گلایه از نحوه فعالیت دهیار و شوراهای روستای دوشان افزود: در روستای پرجمعیت دوشان نه دهیار و نه هیچ عضو شورای اسلامی مسئولیت مهم و اساسی را قبول نمیکنند و هر مسئول ارشد استانی دیگری که به این روستای دوشان آمده، فقط نیم نگاهی به وضعیت نابسامان داشته و در نهایت همه را به حال خود رها کردهاند تا جای که کسی تا کنون هیچ یک از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به جز ایام انتخابات در این روستا حضور نیافتهاند.
گلهمندی از قطعی آنتن تلفن همراه؛ چرا مسئولان پاسخگو نیستند؟
این روستانشین دوشانی نبود آنتندهی تلفن همراه را از دیگر مشکلات مردم خواند و بیان کرد: دکل مخابرات که در دوشان نصب شده فرمالیته است، مردم در ارتباط با اینترنت و آنتندهی در این زمینه بسیار مشکل دارند، چرا مسئولان پاسخگو نیستند؟
پس از بیان این مشکل توسط این روستانشین، دهیار دوشان به شدت عصبانی و اصرار داشتند که هیچگونه مشکل آنتندهی در روستا وجود ندارد! در حالی که بر اساس مشاهدات عینی خبرنگاران تسنیم مردم به شدت از این وضعیت نامناسب گلهمند بودند.
جولان سگهای ولگرد زندگی را بر ما سخت کرده است
فاطمه هومیلی یکی از بانوان سالمند دوشان با نگرانی و ابراز گلایه میگوید: مگر ما گناه خدا کردهایم که در این وضعیت ناهنجار، گل و لای، گرد و خاک، بیآبی و بیامکاناتی زندگی میکنیم، جولان سگهای ولگرد زندگی را بر ما سخت کرده، هیچ کس جرئت ندارد در محلات و سطح خیابانهای دوشان تردد کند، آیا مسئولان اینها را نمیبینند یا چشمشان را بر روی مشکلاتمان بستهاند؟
وی با بیان اینکه حتی برای وضو گرفتن روزانه با مشکل بیآبی روبهرو هستیم، افزود: بنیاد مسکن در واگذاری اراضی خود باید برای ارائه امکانات و خدمات در احداث ساختمانهای جدید یک چشمانداز حداقل 20 ساله داشته باشد، تمامی خدمات، رفاه و آسایش مردم را در نظر گرفته نه اینکه مردم برای داشتن آب، برق، تلفن و ساماندهی جاده و معابر سالها از مسئولان و مدیران مربوطه خواهش و التماس کنند.
بانوی ساکن در روستای دوشان بیان کرد: بارها مسئولان ارشد استانی از استاندار، فرماندار و بخشدار گرفته تا نمایندگان مردم سنندج در مجلس شورای اسلامی به این مردم وعده حل مشکلات را دادهاند اما جز وعدههای توخالی و دل خوش کردن این مردم، هیچ نتیجه دیگری نداشته است.
بنیاد مسکن پاسخگوی مشکلات مردم روستای دوشان نیست
کاوه جهانگیری عضو شورای روستای دوشان سنندج درباره مشکلات و گلایههای این روستا به خبرنگار تسنیم گفت: شهرک بنیاد مسکن دوشان در ماههای گذشته متأسفانه در وضعیت بسیار نامناسبی قرار گرفته بود اما اکنون برخی از مشکلات آن مرتفع شده است.
وی افزود: بنیاد مسکن شهرستان سنندج به قرارداد دهیاری و شورا دوشان درباره اجرای زیرسازی و مناسبسازی معابر توسط دهیاری انجام و آسفالت آن نیز با بنیاد مسکن باشد، اصلاً توجه نکرده و پاسخگوی کسی نیست.
عضو شورای روستای دوشان بیان کرد: همه مردم این محرومیت و کمکاریها را از چشم دهیار و شوراها میبینند در حالی که بنیاد مسکن به تعهدات خود عمل نکرده و با گرفتن 100 میلیارد تومان از مردم دوشان، یک ریال آن را برای این روستا هزینه نکرده است.
عضو شورای اسلامی روستای دوشان اذعان کرد: اکنون با آمادهسازی و زیرساخت 15 تا 20 کیلومتر معابر و خیابانها، متأسفانه یک متر آن آسفالت نشده، در حالی که جزو وظایف بنیاد مسکن شهر شهرستان سنندج است که در این راستا اقدامات اساسی انجام دهند.
دهیار دوشان: مشکل خاصی در این روستا وجود ندارد!
پیمان جهانگیری دهیار روستای دوشان نیز درباره مشکلات این روستا به خبرنگار تسنیم گفت: تمامی زیرساختها و خدمات رفاهی روستای دوشان یک زمان برای 700 تا 3هزار نفر جمعیت طراحی شده بود، اما اکنون با جمعیتی بالغ بر 13 هزار نفر، این خدمات جوابگوی نیازهای مردم نیست.
وی با بیان اینکه مشکلات دوشان در حال اولویتبندی و حل و فصل آنها هستیم، افزود: یکی از مشکلات اصلی و مهم روستای دوشان در سالهای گذشته بحث تامین و تهیه منبع آب و سیستم فاضلاب روباز بود که با پیگیریهای بسیار به شرکت آب و فاضلاب شهری سنندج تحویل داده و دهیاری نیز در این زمینه کمکهایی در بحث رفع معارض و حفاری با بودجه و اعتبارات خود داشته است.
دهیار روستای دوشان با ذکر اینکه جمعیت واقعی روستای دوشان به 13 هزار نفر میرسد، بیان کرد: روزانه 4تن زباله در سطح معابر این روستا جمعآوری میشود.
جهانگیری اظهار کرد: متأسفانه علیرغم آمادهسازی زیر ساختهای جاده اصلی دوشان اعم از جدولگذاری و ساماندهی، بنیاد مسکن در بحث آسفالت به تعهدات خود عمل نکرده و فقط در آسفالت 16 هزار کیلومتر جاده دوشان با ما همکاری داشته است.
به گفته دهیار دوشان تنها مشکل این روستا فقط آسفالت جاده اصلی و معابر و کوچهها است، گفت: در بحث داروخانه، درمانگاه، بهداشت، آب، برق، تلفن، مدرسه، آنتندهی تلفن همراه، دفن زباله، معضل فاضلاب روباز مشکل خاصی در دوشان وجود ندارد!
جهانگیری با بیان اینکه اعتبارات به صورت قطره چکانی است، خاطرنشان کرد: در چند سال گذشته بحث نابسامانی جاده، فاضلاب، کمبود آب دوشان فاجعه و بحرانی بود اما اکنون با لولهگذاری فاضلاب و تلاش دهیاری و شورا مشکلات به حداقل خود رسیده ولی باز هم خیلی از کارها و اقدامات اساسی دیگر باید انجام شود.
وی با ابراز گلایه از مسئولان بنیاد مسکن شهرستان سنندج، عنوان کرد: در سال 97 با بودجه مشترک مسکن و شهرسازی و راهداری کردستان از ابتدای روستای گریزه تا پادگان مستقر در دوشان آسفالت انجام و بنیاد مسکن سنندج نیز مقرر شد که 65 هزار متر مربع آسفالت رایگان داخل شهرک و روستای دوشان را انجام دهد که فقط 15 هزار متر مربع را اجرایی کرده است.
دهیار دوشان با ذکر اینکه درآمد دهیاریها از منابع ارزش افزوده تأمین و دولت هر2 تا 3 ماه یک بار اعتبارت را بر اساس مصوبات شورا و خانوارها واریز میکند، خاطر نشان کرد: در روستای دوشان با توجه به افزایش محدوده طرح هادی، حدود 30 تا 40 هکتار از راضی به طرح هادی و بافت فرسوده روستای دوشان اختصاص یافته که طبق قانون و توافقنامههای انجام شده هزینههای این تغییر کاربری به حساب بنیاد مسکن واریز شده که جدای از رسالت بنیاد مسکن در بخش محرومیتزدایی، باید طبق اساسنامه هرجایی که درآمدی کسب میشود، درصدی از آن در محل مورد نظر هزینه کند، اما متأسفانه تا کنون به جز آسفالت 15 تا 16 هزار متر مربع، خدمات دیگری از آنها مشاهده نشده است.
دهیار روستای دوشان در حالی دلیل قطعی آب و برق روستا را جابهجایی تیر برق و فقط مربوط به چند روز اخیر خواند که اهالی روستا در گفتوگو با خبرنگاران تسنیم مشکلات کمبود آب و برق را چند ساله و همیشگی عنوان میکردند.
خبرنگار تسنیم برای انعکاس مشکلات و گلایههای مردم، شورا و دهیار روستای دوشان با رئیس بنیاد مسکن شهرستان سنندج تماس گرفته که وی به ارائه توضیحاتی در اینباره پرداخت.
هیچ قولی برای حل مشکلات مردم روستای دوشان نمیدهیم!
سعید رسولی رئیس بنیاد مسکن شهرستان سنندج درباره مشکلات و معضلات روستای دوشان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم میگوید: یکی از فعالیتها و رسالت بنیاد مسکن استان کردستان اجرای طرح هادی بوده که در سالهای اخیر به دو شیوه سنگ فرش - جدولگذاری و اجرای آسفالت معابر کار شده است.
وی با بیان اینکه در بحث آسفالت معابر پروژهها کارها به صورت مشارکتی انجام میشود، افزود: بنیاد مسکن با همکاری دهیاری و بخشداریها آسفالت معابر را بر عهده دارد و دهیاری نیز باید جدولگذاری و زیرسازی معابر را آماده و بنیاد مسکن نیز تامین اعتبار آسفالت را اجرایی کند.
رئیس بنیاد مسکن شهرستان سنندج بیان کرد: از دهیار و شورای روستای دوشان گلایه و شاکی هستیم، چراکه هیچگونه پشتیبانی انجام ندادهاند.
وی خاطرنشان کرد: در سال 97 مقرر شد با تعهد دهیار و شورای دوشان با آماده کردن زیرسازی و جدولگذاری حدود 26 هزار متر مربع جاده و تامین اعتبار آسفالت معابر اجرایی شود که با تخصیص این اعتبار متأسفانه به هر دلیلی در این راستا تعلل کردند.
وی با تاکید بر اینکه باید اعتبارات براساس سال مالی مشخص هزینه شود، خاطر نشان کرد: در سال 97 با پیگیری و مکاتبات بنیاد مسکن و تمامی مسئولان ارشد شهرستان با دهیاری و شورای دوشان، فقط 16 هزار متر مربع از خیابانها آماده و تحویل بنیاد مسکن داده شد که مابقی نیز در سال اعتباری 97 اجرایی نشد.
رئیس بنیاد مسکن شهرستان سنندج عنوان کرد: ما تعهد نداریم پروژهای که در سال 97 میبایست واگذار میشد اما اکنون اعلام آمادهسازی کرده را انجام دهیم، بهخاطر جلوگیری از برگشت اعتبار مجبوریم که اعتبار را در روستاهای دیگر هزینه کنیم.
وی با بیان اینکه باید در 200 روستای حوزه شهرستان سنندج، براساس اعتبارات دولتی اقدامات صورت گیرد، افزود: بنیاد مسکن یک دستگاه خودگردان است که هر ساله اعتبار آسفالت یک یا دو روستا تامین و کار انجام میشود.
رسولی گفت: امیدوارم در سالهای آینده با تامین اعتبار به بنیاد مسکن، معابر دوشان را ساماندهی کنیم.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم مبنی بر اینکه آیا کمکاری دهیاری و شوراها در سال 97 باید منجر به سختی و آزار مردم در این چندساله شود، توضیح داد: در سالجاری اعتبارات بنیاد مسکن شهرستان سنندج برای 200 روستا یک میلیارد و 300 میلیون تومان بوده که تخصیص آن نیز 35 درصد یعنی حدود 500 میلیون تومان بوده و باید با این مقدار اعتبار برای چند روستا سنگفرش و آسفالت صورت بگیرد.
رسولی با بیان اینکه از اعتبارات آسفالت هر سال نهایتاً 5 روستا که در هر روستا نیز باید حدود 5 تا 3 هزار مترمربع آسفالت انجام بگیرد، گفت: به صورت جهشی در روستای دوشان به واسطه جمعیت بسیار حدود 16 هزار کیلومتر مربع معادل اعتبار 5 سال اعتبار یک روستا آسفالت انجام شده که این نهایت اقدام ما بوده است.
رئیس بنیاد مسکن شهرستان سنندج دلیل عدم آسفالت و ساماندهی معابر و کوچههای روستاها را ناشی نبود اعتبار خواند و یادآور شد: دوشان به دلیل جمعیت بالا باید از امکانات شهری بهرهمند شود، در این شرایط با کمبود اعتبار روبهرو هستیم و نمیتوانم برای آسفالت سایر معابر به این زودی هیچ قولی به مردم دوشان بدهم.
به گزارش تسنیم؛ به نظر میرسد باید مردم روستای دوشان همچنان در این وضعیت تأسفبار زندگی کنند تا مشخص شود چه زمانی مسئولان شرایط خدمترسانی و حل مشکلات مردم منطقه را دارند.
در ادامه تصاویری از وضعیت این روزهای روستای دوشان را ببینید:
گزارش: رزیتا قادری
انتهای پیام/484/س