فضای مجازی، تهدید یا فرصت؟| تأثیر فناوری پهن باند بر اقتصاد فضای مجازی چیست؟

فضای مجازی، تهدید یا فرصت؟| تأثیر فناوری پهن باند بر اقتصاد فضای مجازی چیست؟

طبق یافته ها، فناوری پهن باند دارای آثار و دستاوردهای متعدد اقتصادی در عرصه فضای مجازی است. توسعه پهن باند در کشور در گرو راه اندازی شبکه ملی اطلاعات است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم«پرونده حکمرانی فضای مجازی»؛ فناوری پهن باند یکی از فناوری های نوین و کارآمد در جهان ارتباطات است و تأثیر این فناوری در توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع انکارناپذیر است. در واقع حق برخورداری از ارتباطات پهن باند، از مهمترین محورهای جامعه اطلاعاتی است و این حق در حکم اصلی کلیدی برای دسترسی عادلانه و جهان شمول به اطلاعات و دانش هایی است که انسان ها قدرت نیل به خواسته ها و مقاصد سازنده و توسعه محور خود را با استفاده از آنها به دست می آورند.

توسعه پهن باند از دهه 1990 رونق گرفت و امکان افزایش توزیع اطلاعات و ایده های موجود را در دامنه نامحدود فراهم کرد. امروزه برای تضمین اینکه از فناوری های اطلاعات و ارتباطات، در حکم ابزارهای کارآمدی مانند ارائه بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، حاکمیت، تجارت و بازرگانی، برای رسیدن به رشد پایدار اجتماعی و اقتصادی استفاده شود، بهره مندی از ارتباطات پهن باند امری حتمی به شمار می رود.

فناوری پهن باند با تولید بازار و مشاغل جدید و با تغییر در نظام اقتصادی و تولید زیرساخت هایی متفاوت از آنچه پیش از این بوده است، به توسعه و تحول اقتصادی و اجتماعی کمک خواهد کرد. بالابردن کارایی بنگاه، ارائه خدمات دیجیتال، ارتقای رقابت و تسهیل جهانی شدن، برخی از قابلیت های این فناوری است. ابتدایی ترین خدمت پهن باند و اینترنت در فراهم کردن فضای شفاف اطلاعاتی خلاصه می شود. خرید اینترنتی، بانکداری اینترنتی و انجام دادن امور اداری، شرکتی، عمومی و خصوصی و بسیاری از فعالیت های دیگر، که ذیل این شاخه تعریف می شوند، از این ویژگی ها بهره مندند.

به اذعان کارشناسان اگر سیاست های اتخاذ شده کشورهای پیشرو در فناوری اطلاعات و ارتباطات را در ده عنوان اولویت بندی کنیم، توسعه پهن باند دومین اولویت و پس از دولت الکترونیک، که خود نیازمند توسعه پهن باند مناسب است، قرار خواهد گرفت. این امر تا حدی مهم بوده که کشورهایی مانند هلند، سوئیس، کره جنوبی، دانمارک، نروژ، ایسلند و سوئد که جزء کشورهای پیشرو در این عرصه اند، پهن باند ثابت خود را بی وقفه ارتقا و افزایش داده اند.

مطابق مطالعات انجام شده، به لحاظ اقتصادی توسعه فناوری پهن باند دارای آثار و مزایای مختلفی بوده است که از جمله آن می توان به رشد ناخالص داخلی، بهبود فضای کسب و کار، اشتغال و غیره اشاره کرد. در این باره نتایج تحقیقات نشان می دهد کشورهای عضو سازمان OECD، تأثیر پهن باند در رشد اقتصادی با افزایش استفاده از آن بیشتر می شود. بر این اساس، در کشورهایی با میزان استفاده کم از پهن باند (کمتر از 20 درصد)، افزایش یک درصدی میزان استفاده از پهن باند باعث رشد0.008 درصدی تولیدات داخلی می شود؛ در حالی که در کشورهایی با میزان استفاده متوسط (بین 20 تا 30 درصد)، این اثر به 0.014درصد می رسد و در کشورهایی با میزان بالاتر از 30 درصد، با هر 1 درصد افزایش میزان استفاده از پهن باند، این رشد به 0.023 درصد نیز افزایش می یابد.

از مزایای دیگر توسعه فناوری پهن باند، اشتغال زایی است. در اروپای غربی برآورد شده است که با توسعه پهن باند 10 تا 14 میلیون شغل بالقوه تولید شده است. برخی مطالعات در اقتصاد آمریکا نیز نشان می دهند با توسعه همه جانبه پهن باند می توان بیش از 2 میلیون شغل تولید کرد. حتی در کشورهایی مانند برزیل با برآورد 250 هزار شغل به ازای هر 1 درصد افزایش نفوذ پهن باند و استرالیا با برآورد مجموعا نیم درصد افزایش در اشتغال 2004 تا 2005 این کشور نیز توسعه پهن باند بر اشتغال اثری مثبت داشته است.

بهبود وضعیت اقتصادی جوامع از دیگر مزایای توسعه پهن باند است. مطالعات دیگر نشان داده اند که در آمریکا به ازای هر 1 درصد افزایش در خطوط پهن باند، بیش از 100 میلیارد دلار منفعت حاصل می شود. همچنین بر اساس اعلام ITU  با استفاده از شبکه پهن باند، 6 درصد صادرات شرکت های تولیدی و 10 درصد فروش شرکت های خدماتی افزایش می یابد. میزان خالص صرفه جویی در هزینه های خانوارهای انگلیس نیز با استفاده از پهن باند در سال 2024 به 270 میلیون پوند در سال خواهد رسید و نیز برخی برآورد کرده اند وجود پهن باند در جامعه در بهبود عملکرد بنگاه ها تا 91 درصد، ارتباط با مشتریان تا 87، درصد رضایت شغلی و افزایش مهارت کارکنان تا 74 درصد و در هزینه های پستی و چاپ مطالب نیز تا 76 درصد موثر است.

همچنین طبق بررسی هایی که در شش کشور آمریکای لاتین و بر روی 1200 شرکت انجام شده، نشان می دهد که پهن باند توانسته است در سازماندهی کسب و کار، افزایش سرعت فعالیت ها، مهندسی دوباره فرایند تجاری آنان، اتوماسیون، پردازش اطلاعات و نفوذ اطلاعات به درون این گونه سازمان ها بهبود درتوجهی داشته باشد.

نکته پایانی اینکه طبق نظر بسیاری از کارشناسان فناوری، پهن باند موجب رشد اقتصادی، تولید مشاغل جدید و توسعه سریع تر می شود و می تواند به یکی از مهمترین ابزارها در پیشبرد اهداف اقتصادی کشورها تبدیل شود و این باعث توجه فوق العاده کشورها به این مساله شده است. البته بلاشک توسعه پهن باند در ایران، مستلزم راه اندازی شبکه ملی اطلاعات است و آثار و دستاوردهای اقتصادی متعدد این فناوری نوین، در گرو راه اندازی شبکه ملی اطلاعات خواهد بود.

از همین پرونده بیشتر بخوانید:

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon
آسیاتک