اکونومیست: آشتی عربی در مرحله کنونی ممکن نیست
یک نشریه انگلیسی با اشاره به شاخصهای بارز اختلاف میان سران عربستان و امارات با امیر قطر، تحقق آشتی عربی در این بازه زمانی را ناممکن توصیف کرد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم نشریه انگلیسی «اکونومیست» اعلام کرد که آشتی عربی در زمان کنونی و در حالی که مسئله به سطح درگیری شخصی میان کشورهای محاصره کننده قطر با امیر این کشور رسیده و امکان رسیدن به یک راه حل دیپلماتیک را از میان برده ممکن نیست؛ به ویژه اینکه کشورهای محاصره کننده قطر باب ارتباط با اسرائیل را باز کرده و درها را به روی قطریها بستند.
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)
در گزارش نشریه اکونومیست آمده که گردشگران صهیونیست برای اولین بار در دسامبر به دبی سفر کردند؛ این در حالی است که قطری ها اجازه سفر به آنجا را ندارند. همچنین صهیونیست ها به زودی سفیرانی در دو کشور از شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس خواهند داشت که این برابر با تعداد سفرای قطر در کشورهای این شورا است؛ آن هم در حالی که قطر یکی از اعضای شورای همکاری خلیج فارس است.
نشریه اکونومیست در گزارش خود افزود، به نظر میرسد که دشمنی در میان کشورهای حوزه خلیج فارس تشدید شده است. در حالیکه «جراد کوشنر» داماد و مشاور ارشد «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری کنونی آمریکا به بهانه حل بحران خلیجفارس و آشتی میان عربستان و قطر به منطقه سفر کرده بود و مقامات سعودی و قطری اظهارات مثبتی در این زمینه داشتند و حتی در سایه وعدههای داده شده برای سرکوب اختلافات باز هم این آشتی عربی در زمان حاضر رخ نخواهد داد.
بر اساس این گزارش در سال 2017 چهار کشور عربی عربستان، مصر، بحرین و امارات لیستی از 13 شرط از جمله تعطیل کردن شبکه الجزیره، قطع روابط با اخوان المسلمین و تعطیلی پایگاه نظامی ترکیه را به قطر ارائه دادند که این کشور هیچ یک از شروط مذکور را نپذیرفت و برعکس، تبلیغات رسانه ای خود ضد این کشورها را افزایش داده و روابط خود را با ترکیه تقویت کرد. در حال حاضر آمریکایی ها می خواهند که چهار کشور محاصره کننده قطر با باز کردن حریم هوایی خود به روی این کشور گامی در راستای آشتی عربی بر دارند.
در گزارش مذکور آمده که کشورهای محاصره کننده قطر میخواستند این کشور روابط خود را با ایران قطع کند؛ اما پس از بستن حریم هوایی خود به روی قطر موجب شدند تا این کشور از حریم هوایی ایران استفاده کرده و چندین میلیون دلار سود به آن هدیه دادند. پایان دادن به محاصره هوایی قطر شاید بتواند گامی در راستای آشتی عربی باشد اما سازش و توافق میان این کشورها ممکن نیست. همچنین جراد کوشنر که ماه آینده به همراه دونالد ترامپ کاخ سفید را ترک میکند امتیازی برای تسریع توافق میان کشورهای مذکور عربی را ندارد.
مجله اکونومیست تاکید کرد، ممکن است اقدامات ابتدایی برای حل این بحران فرصتی برای عربستان سعودی جهت جلب نظر دولت «جو بایدن» رئیس جمهور منتخب آمریکا باشد؛ اما برخی از شرکای عربستان در این زمینه تمایلی به پیروی از این کشور در آشتی با قطر ندارند. کشوری مانند مصر یا امارات متحده عربی که درگیر دغدغه های عربستان نیستند و از ارتباط قطر با اخوان المسلمین نگرانند به نظر نمی رسد موافق آشتی با قطر باشند و به همین دلیل موضع رسمی در حمایت از آن اتخاذ نکردند.
در ادامه این گزارش آمده که آشتی میان عربستان و قطر به لیست اختلافات میان ریاض و ابوظبی اضافه خواهد کرد. امارات سال گذشته بخشی از نیروهای خود را از یمن بیرون کشید و از ائتلاف تحت رهبری عربستان در آنجا دور شد. همچنین اماراتی ها نگران برخی مواضع ضد ایرانی ترامپ هستند؛ در حالیکه سعودی ها به این مواضع دامن می زنند.
به گزارش مجله اکونومیست همچنین در دوره اخیر واگرایی در مواضع میان عربستان و امارات در زمینه صنعت نفت نیز دیده میشود و ابوظبی به درخواست عربستان سعودی مبنی بر کاهش تولید نفت پاسخ منفی داد. علاوه بر آن همه شاخصها حاکی از آن است که با وجود همه صحبت ها درباره آشتی کشورهای برادر خلیج فارس، اختلاف میان امیر قطر و سران عربستان سعودی و امارات به هیچ وجه قابل حل نیست؛ چراکه محاصره قطر از سوی چهار کشور عربی موجب ایجاد یک خصومت شخصی در منطقه به ویژه میان قطری ها و اماراتی ها شده است.
در همین راستا یک مسئول قطری پیش از این گفته بود که مردم ما به شدت آسیب دیده اند و بافت اجتماعی منطقه عربی ما را آزار میدهد، بنابراین فکر میکنم که بازگشت به شرایط عادی دو یا سه نسل طول بکشد. به این ترتیب حتی اگر قطری ها بتوانند به زودی بر فراز دبی پرواز کند، خودشان تمایلی به فرود آمدن در این شهر ندارند.
انتهای پیام/