زنگ خطر برای "خلیج گرگان"/حدود ۳ میلیمتر کاهش بارش سالانه

زنگ خطر برای "خلیج گرگان"/حدود 3 میلیمتر کاهش بارش سالانه

رئیس پژوهشکده علوم جوی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی گفت: سالانه حدود سه میلیمتر کاهش بارش اتفاق افتاده و این میزان کاهش بارش پس از ۶۰ سال می‌تواند زنگ خطری برای خلیج گرگان محسوب شود.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست خبرگزاری تسنیم؛ پروین غفاریان، رئیس پژوهشکده علوم جوی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی در وبینار راهکارهای پایداری خلیج گرگان در شرایط کاهش تراز آب، تغییر اقلیم و فعالیت‌های انسانی که امروز 22 آذر برگزار شد، اظهار کرد: در صورت خشک شدن زمین و نبود بارش در چند روز، با وزش باد، ذرات شن و خاک از سطح خلیج گرگان برخواسته و با توجه به جهت جریانات، محدوده قابل توجهی را تحت تاثیر غبار قرار خواهد داد.

وی با بیان اینکه شدت گرد و غبار به میزان سرعت باد در محدوده خلیج گرگان وابسته است، گفت: این وضعیت به‌گونه‌ای است که با سرعت باد بیش از  7 متر بر ثانیه، امکان ایجاد گرد و غبار با غلظت بیش از 2 هزار میکروگرم بر کیلوگرم هوای خشک فراهم خواهد شد.

رئیس پژوهشکده علوم جوی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی همچنین به بحرانی شدن وضعیت خلیج گرگان به دلیل نبودن تسهیل در تبادل آب میان این خلیج و دریای خزر اشاره و تصریح کرد: خلیج گرگان در صورت پایین آمدن تراز آب دریای خزر و همین طور خشک شدن آن و پوشیده شدن از علفزار، می‌تواند به عنوان منبع گرد و غبار محسوب شود.

غفاریان تصریح کرد: به تازگی نتایج مطالعاتی نشان داده که بیشترین مقدار بارش‌ها در خلیج گرگان در فصول پاییز و زمستان و کمترین آن نیز در فصل تابستان است.

وی اضافه کرد: در ضمن در ماه مردادِ هر سال، دما در این منطقه به اوج خودش می‌رسد و در دی‌ماه و بهمن‌ماه، کمینه‌های دمایی مشاهده می‌شود.

رئیس پژوهشکده علوم جوی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی ادامه داد: این الگوی دمایی و بارشی در گلوگاه خلیج گرگان دیده می‌شود؛ سطح آب خلیج گرگان به شدت تحت تأثیر تبخیر قرار دارد، به‌گونه‌ای که میانگین تبخیر در تیرماه به 1100 میلی‌متر در سال در بندر گز است، ضمن اینکه در بندر ترکمن بیشترین میزان تبخیر در ماه‌های تیر و مرداد ایجاد می‌شود.

غفاریان تصریح کرد: شواهد نشان می‌دهد که بارش در این خلیج تا سال 198 میلادی افزایش یافته و از سال 1981 به بعد و تا سال 2019 بارش کاهش یافته و در همین سال به زیر صفر رسیده و یا به تعبیری منفی شده است.

وی اظهار کرد: با این حساب، سالانه حدود سه میلیمتر کاهش بارش اتفاق افتاده و این میزان کاهش بارش پس از 60 سال می‌تواند زنگ خطری برای خلیج گرگان محسوب شود.

رئیس پژوهشکده علوم جوی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی همچنین به نقش دما در کاهش تراز آب خزر و خشک شدن خلیج گرگان اشاره کرد و گفت: این وضعیت به‌گونه‌ای است که سالانه شاهد افزایش دو صدم درجه سیلیسیوس دمای بیشینه در منطقه هستیم که این نشان می‌دهد روند افزایش، تصادفی نیست، بلکه در بعضی موارد به دلیل برخی عوامل از جمله افزایش شهرنشینی و بخش زیادی نیز به علت تغییر اقلیم در خلیج گرگان است.

غفاریان با تأکید بر اینکه خلیج گرگان، اقلیم متفاوتی نسبت به جنوب غربی دریای خزر و نیز از جهت دمایی نیز این حوضه آسیب‌پذیری بیشتری نسبت به تغییر اقلیم دارد، خاطرنشان کرد: خلیج گرگان در سواحل جنوبی دریای خزر قرار دارد، که همین مسئله موجب تغییرات اقلیمی متفاوتی شده است.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon