کلید واژهای به نام «عدالت اجتماعی»؛ محرومیت خراسان شمالی از آنچه دیگران سالهاست دارند
گروه استانها- این روزها نماینده جدید ولیفقیه در خراسان شمالی مدام از واژهای یاد میکند که سالهاست تحقق آن٬ آرزوی دیرینه مطالبهگران جوان و انقلابی این استان است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بجنورد٬ استان خراسان شمالی با بیش از 900 هزار نفر جمعیت٬ با وسعتی بزرگتر از حدود 14 استان کشور و ذخایر فراوان طبیعی و خدادادی٬ در بسیاری از شاخص های پیشرفت و آبادانی در رتبههای پایین کشوری قرار دارد و به حق خود دست نیافته است.
مقام معظم رهبری در آخرین روز سفر تاریخی خود به استان خراسان شمالی در جمع نخبگان استان٬ از ظرفیتهای بالقوه این استان به عنوان یک ظرفیت خدادادی و استعداد برجسته یاد کردند که میتواند خراسان شمالی را در ردیف 10 استان برتر کشور قرار دهد.
نگاهی به استعدادهای خراسان شمالی نظیر جمعیت جوان٬ مناطق بکر طبیعی٬ برخورداری از طبیعت چهارفصل و موهبتهایی نظیر جنگل٬ دشت و کویر و بهرهمندی از صنایع مادری همچون پتروشیمی٬ آلومینا٬ فولاد و سیمان٬ تصویری پیشرفته را در ذهن مخاطب استان به یادگار می نشاند و این در حالی است که خراسان شمالی کمتر نشانی از پیشرفت دارد.
حال٬ با این وجود و در حالی که استان خراسان شمالی در هفدهمین سال تاسیس خود به سر میبرد و اینک نوجوانی بالغ شده است٬ این سوال پیش میآید که مهم ترین علت مشکلات اقتصادی و فرهنگی استان خراسان شمالی چیست؟
این روزها و با انتصاب نماینده ولی فقیه در خراسان شمالی و امام جمعه بجنورد٬ وی کلیدواژه سخنانش را بر محور عدالت اجتماعی قرار داده و معتقد است٬ عدالت اجتماعی در توزیع امکانات و ثروت ملی٬ آن طور که باید و شاید بای خراسان شمالی منظور نشده است.
بنیان شیوه توزیع امکانات برای استان از ابتدا غلط بوده است
مفهوم توزیع ثروتها بر اساس عدالت اجتماعی٬ یک مفهوم کلی و مورد تاکید همه است. وقتی به این مفهوم بلند در قالب استانی و شهرستانی نگاهی می اندازیم٬ آن وقت کارکردهای آن بیش از گذشته هویدا میشود. بسیاری از مسئولان خراسان شمالی هم اعتقاد دارند امکانات و ثروت ملی برای استان خراسان شمالی از عدالت برخوردار نیست.
استاندار خراسان شمالی چندی پیش با اشاره به وضعیت بودجه استان در سال 1400 گفت: بودجه استان از پایه در هنگام تاسیس کم دیده شده و نداشتههای استان هم وضعیت اعتباری را در ردیفهای مختلف بدتر میکند.
وی افزود: به عنوان مثال در بخش نیروی انسانی ادارت٬ از هنگام تفکیک استان خراسان٬ ما با مشکل کمبود نیرو مواجه بودیم و این کمبود نیرو در بعد کیفی و کمی٬ بودجه استان را دچار مشکل کرده چرا که اعتبارت هزینهای٬ صرف نیروها میشود که در استانهای دیگر این موضوع نیست.
توزیع امکانات برای خراسان شمالی عادلانه نیست
علی جدی نماینده مردم شیروان در مجلس شورای اسلامی نیز با تاکید بر اینکه در موارد بودجه و اعتبارات خراسان شمالی ناعدالتیی به چشم میآید٬ اظهار داشت: تقسیم امکانات و بودجه بر اساس صرف جمعیت و جغرافیا اصلا عادلانه نیست.
وی افزود: در خراسان شمالی مشکلات اقتصادی و توزیع امکانات وجود دارد و بسیاری از شهرهای ما از زیرساختهای مناسب شهری برخوردار نیستند ولی این موضوعات در بودجه لحاظ نشده است. در شاخصهایی نظیر اعتبارات عمرانی از محل تملک داراییها اعتبارات استان بسیار ناچیز و حدود 1 درصد بودجه کشور است.
سید محمد پاکمهر نماینده مردم بجنورد در مجلس شورای اسلامی نیز با انتقاد از وضعیت بودجه استان٬ آن را ناعادلانه خواند و تصریح کرد: علیرغم محرومیت استان در بسیاری از شاخصها٬ بودجه استان ما فقط از استان قم بیشتر است و این عادلانه نیست.
آقای استاندار! نگاهتان براساس عدالت باشد
حجتالاسلام رضا نوری نماینده ولی فقیه در خراسان شمالی و امام جمعه بجنورد نیز با بیان اینکه باید در توزیع امکانات به استان٬ عدالت اجتماعی مد نظر همه باشد٬ خطاب به استاندار و فرمانداران اظهار داشت: عدالت اجتماعی در خدمات را در همه امور یک اصل بدانید و بر اساس آن رفتار کنید.
وی افزود: تلاش میکنم با کمک همه اقشار٬ مشکلات و محرومیتهای استان را بررسی و با عدالت اجتماعی به سراغ حل مشکلات برویم. باید تلاشها بیشتر شود. در حوزه اقتصادی باید نگاه استانداری عادلانه باشد. در کارهای فرهنگی هم باید تلاشها بیشتر شود.
امام جمعه بجنورد تصریح کرد: عدالت اجتماعی مواسات را در جامعه گسترش میدهد در حالی که اگر عدالت نباشد٬ فقر گسترش مییابد. وقتی فقر آمد مشکلات اجتماعی ایجاد میشود و مشکلات اجتماعی مشکلاتی را برای خانوادهها و جامعه به همراه دارد.
حجتالاسلام نوری تاکید کرد: حل مشکلات خراسان شمالی نیازمند تلاش شبانه روزی مسئولان است. مسئولان به حاشیه شهرها توجه کنند و مشکلات اقتصادی و اجتماعی را با نگاهی جهادی مرتفع سازند.
انتهای پیام/311/ز