میزان آب انبارها برای اصلاح شرایط زیستی گوزن زرد ایرانی در جزیره اشک افزایش یافت

میزان آب انبارها برای اصلاح شرایط زیستی گوزن زرد ایرانی در جزیره اشک افزایش یافت

گروه استان‌ها- معاون اداره کل محیط‌زیست آذربایجان‌غربی گفت:به منظور اصلاح شرایط زیستی گوزن زرد ایرانی در جزیره اشک اقداماتی مانند افزایش میزان آب انبارها، آبشخورها و استفاده از سیستم‌های تصویر‌برداری آنلاین برای پایش منطقه و چشمه‌های آب شرب انجام شد.

حجت جباری در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در ارومیه، با اشاره به اینکه گوزن زرد ایرانی از خانواده گوزن cervidae، است که در ایران دو جنس مرال cervus و شوکا capreolus وجود دارد اظهار داشت: از جنس cervus دو گونه مهم قابل تشخیص است.

وی تصریح کرد: مرال و گوزن زرد، اعضای این جنس دارای دم با رشد کاملا واضح، شاخ بلند و زائده‌های بالای چشمی هستند و با وجود اینکه گوزن زرد ایرانی در خاورمیانه پراکنش زیستگاهی نسبتا خوبی داشت اما به عوامل متعددی در اواخر دهه 40 شمسی باعث شد که فقط نسل این گونه در محدوده بسیار کوچکی از گززارها و جنگل‌های کرخه و دز باقی بماند.

معاون فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست آذربایجان‌ غربی، با اشاره به اینکه همکاری دولت آلمان با کشور ایران در اواخر دهه 40 با زنده‌گیری چند راس گوزن زرد همراه شد گفت: گونه‌های زنده‌گیری شده به باغ وحشی پیشرفته و با سیستم‌های نوین تولید و تکثیر مصنوعی منتقل شد و در نهایت پس از چند سال، تعدادی به گونه‌های زنده‌گیری شده با موفقیت اضافه شد که گونه‌های احیای شده به دشت ناز در ساری منتقل شدند.

وی بیان کرد: از سوی دیگر با توجه به اینکه زیستگاه اصلی گونه همچنان در خوزستان تعارضات بسیاری داشت و همچنین دشت ناز ساری نیز قابلیت نگهداری گونه‌های مازاد را با توجه به محدودیت مساحت نداشت بنابراین زیستگاه‌های جدید مورد بررسی قرار گرفت.

 جباری افزود: تا اینکه در سال 1356 جزیره اشک واقع در پارک ملی دریاچه ارومیه با توجه به شرایط مناسب زیستگاهی و امنیت آن انتخاب و در چندین مرحله در سال‌های 1356 تا 1368 تعداد 58 راس گوزن به این منطقه منتقل شد.

وی با اشاره به اینکه شرایط مناسب دریاچه و جزیره اشک به مساحت دو هزار و 350 هکتار سبب شد که تعداد گوزن‌ها به بیش از 320 راس در سال 1388 برسد اظهار داشت: این در حالی است که بروز شرایط نامساعد در دریاچه ارومیه باعث بروز تنش‌های جدی در زیستگاه شد به طوری که جمعیت گونه در سال گذشته به 55 راس کاهش پیدا کرد.

معاون فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست آذربایجان‌ غربی تصریح کرد: بنابراین سازمان حفاظت محیط زیست در سال‌های اخیر با تدوین و ابلاغ برنامه عمل ملی گوزن زرد همواره سعی در بهبود وضعیت جمعیتی این گونه داشته است.

وی گفت: در همین راستا و به منظور اصلاح شرایط زیستی اقداماتی از قبیل افزایش میزان آب انبارها و آبشخورها، استفاده از سیستم‌های تصویر‌برداری آنلاین برای پایش منطقه و چشمه‌های حساس آب شرب، زنده گیری و خارج کردن گونه‌های گوشتخوار به خارج از منطقه، تقویت ناوگان حمل و نقل و ادوات موتوری در داخل دریاچه و جزایر آن و نیز انتقال آب و علوفه در زمان‌های حساس به جزیره به منظور استفاده حیات وحش انجام داده است.

جباری بیان کرد: در این راستا انتظار می‌رود برآیند اقدامات صورت گرفته در سال‌های آینده باعث افزایش بیشتر جمعیت این گونه در جزیره اشک شود.

انتهای پیام/7548/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon