گزارش| پشت پرده نقش عربستان در توافق مغرب با رژیم صهیونیستی

گزارش| پشت پرده نقش عربستان در توافق مغرب با رژیم صهیونیستی

تحرکات اخیر سعودی‌ها در نوع روابطشان با رژیم صهیونیستی و اظهارات جنجالی ترکی الفیصل علیه این رژیم را نمی‌توان بی ارتباط با توافق سازش اخیر مغرب با تل‌آویو دانست.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، هزینه‌های سنگین مالی و سیاسی عربستان سعودی در سال‌های اخیر برای خدمت به صهیونیست‌ها و اجرای پروژه‌های ضد فلسطینی در منطقه-از باج‌ها و هدایای چند صد میلیون دلاری به «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری کنونی آمریکا گرفته تا پخش سریال‌های ضد فلسطینی همچون «ام هارون» و «مخرج 7» و تلاش برای عادی‌سازی کشورهای عربی همچون امارات و بحرین و سودان و اخیرا مغرب برای توافق با رژیم صهیونیستی امری آشکار است.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

نقش عربستان در عادی‌سازی مغرب با رژیم صهیونیستی

توافق عادی سازی روابط میان مغرب و رژیم صهیونیستی از قبل نیز قابل پیش بینی بود، زیرا دونالد ترامپ از مدت‌ها پیش کشور‌های فقیر شمال آفریقا مانند سودان و مغرب را مجبور کرده تا با رژیم صهیونیستی رابطه برقرار کنند. مغرب همچنین جز کشور‌های نسبتا فقیری محسوب می‌شود که تلاش می‌کند تا از طریق دریافت برخی کمک‌های اقتصادی از آمریکا با رژیم اسرائیل رابطه برقرار کند.در همین راستا بسیاری از منابع از رد پای عربستان در عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی خبر دادند. همانطور که توافق امارات و بحرین با رژیم اسرائیل بدون چراغ سبز ریاض دست نیافتنی بود، توافق مغرب نیز بدون دخالت عربستان میسر نبود.

شبکه 21تلویزیون رژیم صهیونیستی در گزارشی به نقل از منابع دیپلماتیک فاش کرد که ریاض در فراهم کردن زمینه عادی سازی روابط میان این رژیم و مغرب ایفای نقش کرده است. همچنین روزنامه «اسرائیل هیوم» به تیتر درشت صفحه اول روزنامه انگلیسی زبان عرب نیوز متعلق به خانواده سلطنتی عربستان پیرامون صلح مغرب و رژیم صهیونیستی پرداخت و آن را مقدمه‌ای برای توافق ریاض و تل‌آویو تفسیر کرد.

روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» در گزارشی در همین پیوند نوشته است که محمد بن سلمان در چند دور مذاکره محرمانه با پادشاه مغرب وی را به عادی سازی روابط با اسرائیل تشویق و با این کار نقش اصلی را ایفا کرده است.همچنین محمد بن سلمان، نیز کاخ های تابستانه‌ای در رباط پایتخت مغرب دارد که از طریق مذاکرات با پادشاه این کشور در این اقدام به ایفای نقش پرداخته و بر تصمیم مغرب برای عادی سازی روابط با اسرائیل تاثیر گذاشته است.

عربستان به عنوان هدیه‌ای به دونالد ترامپ بسیاری از کشورها را به شیوه‌های مختلف به عادی‌سازی روابط تشویق کرد و سناریویی را مطرح و فردی را از مسئولان سعودی انتخاب کرد تا اظهارات ضد اسرائیلی را در کنفرانس منامه و خارج از محدوده عربستان اعلام کند و نشان دهد که سازش دیگر کشورها با رژیم اسرائیل به ریاض مرتبط نیست و عربستان نقشی در این عادی‌سازی ندارد و اینگونه ادعا کرد که حامی آرمان فلسطین و پایبند به ابتکار صلح عربی است. شاهزاده «ترکی الفیصل» که پیش از این بیش دو دهه ریاست دستگاه اطلاعات این کشور را بر عهده داشت بهترین گزینه برای این سناریوی عربستان انتخاب شد.

وی در نشست منامه بحرین به شدت «گابی اشکنازی»، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی را مورد انتقاد قرار داد و رژیم اسرائیل را به عنوان آخرین قدرت استعمار غربی در خاورمیانه توصیف کرد. این خشم ترکی الفیصل که در آن به اشغالگران حمله کرد کانون توجه بسیاری از رسانه‌ها قرار گرفت به ویژه اینکه درگیری لفظی میان وی و وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در این اجلاس شدت گرفت.

در زمانی که هم پیمانان عربستان از جمله امارات و بحرین و کشورهای آفریقایی مانند سودان و مغرب با میانجگری آمریکا روابط دیپلماتیک با رژیم صهیونیستی ایجاد کرده اند و همچنین خبر دیدار « بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی با محمد بن سلمان در بسیاری از رسانه‌ها منتشر می‌شود، حمله تند «ترکی الفیصل» ، علیه اسرائیلی‌ها سوالات زیادی را ایجاد می‌کند. اما دلایل احتمالی سخنان تند ترکی فیصل به شرح زیر است:

نقش فریبکارانه ترکی فیصل در زمینه عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی

سخنان دو طرف رژیم اسرائیل و عربستان نشان‌دهنده تناقض‌هایی است؛ چراکه با یکدیگر نشست‌های محرمانه برگزار می‌کنند و به رهبری عربستان بسیاری از کشورها به سوی عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی پیش می‌روند و یا آشکارا و پنهانی از عادی‌ سازی روابط با رژیم صهیونیستی دفاع می‌کنند. عادی سازی روابط بحرین با رژیم صهیونیستی به دنبال عادی سازی امارات و اخیرا مغرب همراه با تایید و چراغ سبز عربستان بود که نشان می‌دهد ریاض مخالف با عادی سازی نیست. از جمله این چراغ‌ سبزها گشودن حریم هوایی عربستان برای پروازهای رژیم صهیونیستی بود. تمایل عربستان به عادی سازی روابط را در خطبه‌های « عبدالرحمن السدیس» امام جماعت مکه با فرافکنی در خصوص روابط دوستانه پیامبر اکرم «صلی الله علیه و آله و سلم» با یهودیان می‌توان دید.

همچنین در سال 2016 ترکی الفیصل با «زیپی لیونی» وزیر زن امور خارجه سابق رژیم صهیونیستی در حاشیه اجلاس « داووس سوئیس» دیدار کرد که خشم بسیاری از فعالان سعودی را برانگیخت. ترکی الفیصل در بروکسل در سال 2014 با « عاموس یادین» رئیس وقت بخش اطلاعات ارتش اسرائیل دیدار کرد. این شاهزاده سعودی در دیدار با «یعقوب عمیدور» مشاور سابق امنیت داخلی رژیم صهیونیستی رسماً اعلام کرد که ریاض مایل است در تمام بخش‌ها همکاری فراگیری را با رژیم اسرائیل آغاز کند.

از سوی دیگر ترکی الفیصل با ادعاهای واهی و انتقادات گزنده، به رژیم اسرائیل حمله می‌کند تا نشان دهد عربستان هنوز به آرمان‌های فلسطین پایبند است و موضع « ملک سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان نسبت به فلسطین و ابتکار صلح عربی تغییر نیافته است و تاکید می‌کند که کشورش به هیچ وجه آماده عادی سازی روابط با رژیم اسرائیل نیست . عربستان ترکی الفیصل را برای جلوگیری از برملا شدن نقشش در خودکشی سیاسی سازش کاران عربی با رژیم صهیونیستی انتخاب کرده است.

سرپوشی بر خبرهای نشست نئوم

اما دلیل دیگر نمایشی که سعودی‌ها و صهیونیست‌ها در گفت‌‌و‌گوی منامه به اجرا درآورده‌اند را می‌توان سرپوشی بر خبر سفر « بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی به عربستان و دیدار با « محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی باشد؛ چرا که بعد از افشای خبر نشست نئوم ترکی فیصل به شدت این خبر را تکذیب کرد. بنابراین به دلیل ترس از خشم ملت سعودی و امت اسلامی و به خطر افتادن تاج و تخت سلطنت بن سلمان تلاش کرد تا در این گفت‌وگو بر نشست بن سلمان با نتانیاهو سرپوش بگذارد. بنابراین نتانیاهو را فردی دروغگو و دورو خواند. به نظر می‌رسد که این نشست به آماده سازی برای حصول توافق سازش مراکش با رژیم صهیونیستی پرداخته شده است که نقش فاحش عربستان در این زمینه به وضوح مشخص است.

تلاش برای کاهش خشم ملت‌های اسلامی از عادی سازی روابط

در زمانی که رژیم صهیونیستی برای اجرایی کردن طرح ضد فلسطینی موسوم به «معامله قرن» ، بسیار عجله دارد، برخی از کشورهای عربی، از جمله مغرب و سودان با شتاب در حال عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی یا مشتاق به عادی‌سازی روابط هستند. هدف از این تلاش‌ها برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی، این است که امت و ملت‌های عربی آرمان‌های فلسطین را نادیده بگیرند و هیچ تعلق خاطری نسبت به آن‌ها نداشته باشند. پیش از این روزنامه هاآرتص نوشت که « حییم سبان» یکی از افراد نزدیک به ولی‌عهد سعودی گفت که محمد بن سلمان تمایل زیادی به عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی دارد ولی از عواقب آن و واکنش ملت عربستان و ایران می‌ترسد. شخص مذکور مدعی شد که بن‌سلمان به او گفته است در ایجاد روابط دیپلماتیک کامل با اسرائیل مردد است ؛ چرا که به گفته او، این اقدام می‌تواند هزینه‌های سیاسی سنگینی در داخل بر او تحمیل کند.

بنابراین عربستان به عنوان رهبر جهان اسلام و متولی دو مکان مقدس اسلامی در جهان اگر بخواهد روابط دیپلماتیک با رژیم اسرائیل ایجاد کند موجب خشم ملت اسلامی که هرگونه ارتباط با اسرائیل را خیانت به آرمان فلسطین می‌دانند، می‌شود. به نظر می‌رسد حملات تند ترکی الفیصل علیه اسرائیل مانور و تلاشی برای کاهش دادن و کنترل خشم ملت اسلامی در صورت اعلام عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی باشد تا نشان دهد که موضع عربستان همچنان به آرمان فلسطین ثابت مانده و محمد بن سلمان بر خلاف تمایل پدرش به سوی عادی‌سازی روابط پیش رفته است.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon