"موزه مقنی" در محور گردشگری قنات قصبه گناباد ایجاد میشود
گروه استانها ـ مدیر پایگاه میراث جهانی قنات قصبه گناباد گفت: عملیات مرمت و استحکامبخشی خانه نبیپور با هدف ایجاد موزه مقنی در محور گردشگری قنات قصبه گناباد آغاز شد.
رسول صنوبری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در گناباد اظهار داشت: عملیات مرمت و استحکامبخشی خانه نبیپور با هدف ایجاد موزه مقنی در محور گردشگری قنات قصبه گناباد آغاز شد.
وی افزود: این عملیات مرمتی باهدف حفظ و احیای تمامی آثار تاریخی ارزشمند واقع در عرصه و حرایم میراث جهانی قنات قصبه گناباد انجام میشود.
صنوبری ادامه داد: این پروژه از محل اعتبارات میراث جهانی قنات قصبه با محوریت اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی و نظارت پایگاه میراث جهانی قنات قصبه و با همکاری اداره شهرستان گناباد آغاز شده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی قنات قصبه گناباد درباره دلایل مرمت خانه استاد نبی پور اظهار کرد: با توجه به اینکه مرحوم غلامرضا نبی پور بهعنوان یکی از مقنیان به نام گناباد و قنات قصبه بوده و درروند تهیه پرونده ثبت جهانی این اثر ارزشمند تاریخی کشور ایران تلاشهای بیوقفه و بسیاری داشته شخصیت او در فهرست حاملان میراث ناملموس کشور به شماره یک در تاریخ 1396/6/1 نیز به ثبت ملی رسیده است.
صنوبری افزود: در همین راستا خانواده نبی پور منزل استاد را باهدف ایجاد موزه قنات و موزه مقنی برای حفظ ارزشهای والای فرهنگ قنات و شغل مقنیگری به وزارت میراث فرهنگی کشور اهدا کردهاند.
وی درباره محل و میزان اعتبار تخصیصیافته برای این پروژه گفت: اعتبار این عملیات مرمتی یک میلیارد ریال از محل اعتبارات ریاست جمهوری مربوط به اثر جهانی قنات قصبه گناباد است.
صنوبری با بیان اینکه سیاست پایگاه میراث جهانی قنات قصبه حمایت آثار تاریخی شامل بناها و میراثهای طبیعی، ملموس و ناملموس واقع در حوزه عرصه و حرایم قنات قصبه است، تصریح کرد: «آثار و مناطقی که در حریم این اثر تاریخی قرار دارند از مزایای ثبت جهانی قنات قصبه منتفع میشوند که در این راستا پروژههای مرمتی و توسعهای تعریف و اجرا میشود.
همچنین علیرضا شناسایی رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گناباد درباره خانه نبی پور اظهار کرد: این خانه تاریخی در قصبه شهر واقعشده و جزو آثار ارزشمند بافت قدیمی شهر است که پرونده ثبت ملی این خانه تاریخی در حال تهیه است.
قنات قصبه گناباد به طول 33 کیلومتر، از سه رشته اصلی به نامهای قصبه، دولاب نو و دولاب کهنه تشکیلشده است که مجموعاً 472 میله چاه دارد. حفر کانالی با این عظمت با ژرفنای بیش از 320 و حفر میله چاهها و گالریهای متعدد در 7 رشته شامل 3 رشته اصلی و 4 رشته فرعی با دو آب با دمای متفاوت در عمق 320 متری زمین با کمترین خطا در مسیر یا شیببندی از عصر هخامنشیان، مؤید نبوغ ایرانی و شاهکاری بینظیر در سراسر جهان است.
این قنات که تاریخ آن حداقل به 2250 سال پیش برمیگردد، عمیقترین و یکی از پرآبترین قناتهای ایران است که با توجه به این ویژگیها در پرونده قناتهای یازدهگانه ایران در تاریخ 25 تیرماه 1395 (15 جولای 2016 میلادی) در چهلمین اجلاس کمیته میراث جهانی در شهر استانبول ترکیه بهعنوان بیستمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
انتهای پیام/282/ش