جولان ریزگردها در کویر/ خشکسالی‌ ۲۰ساله ریشه اصلی تولید ریزگردها در خراسان‌جنوبی است

جولان ریزگردها در کویر/ خشکسالی‌ 20ساله ریشه اصلی تولید ریزگردها در خراسان‌جنوبی است

گروه استان‌ها ــ نتیجه خشکسالی‌های ۲۰ ساله در استان کویری خراسان جنوبی امروز جولان ریزگردها در این استان است که سبب افزایش کانون‌های فرسایش بادی در استان شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، این روزها در حالی سیلاب بسیاری از استان‌ها را درگیر کرده که کانون‌های بحرانی فرسایش بادی در خراسان جنوبی به 35 کانون رسیده و ریزگردها همچنان در این استان جولان می‌دهند.

امروز اگر از خاک‌های موجود به خوبی حفاظت نشود فرسایش خاک در آینده مهم‌ترین چالش زیستی خواهد بود چرا که برای تشکیل یک سانتی متر از خاک زمانی نزدیک به 700 تا 1000 سال لازم است.

خاک‌ها به آسانی از بین می‌روند، بدون آنکه کسی متوجه باشد و ادامه این روند نابودی زمین را در آینده رقم خواهد زد. 

فرسایش آبی ناشی از کشاورزی غیراصولی خاک را شسته و حاصلخیزی آن را از بین می‌برد و تخلیه منابع آب زیرزمینی، گره فرونشست خاک را کور می‌کند و فرسایش خاک به هر دلیلی که باشد، در نهایت منجر به نابودی محیط‌زیست می‌شود.

و امروز نتیجه تاخت‌وتاز 20 سال خشک‌سالی در خراسان جنوبی اثرات نامطلوبی بر کویر این منطقه و به ویژه محیط‌زیست این استان بر جا گذاشته است. 

خاک یکی از پیچیده‌ترین اکوسیستم‌های موجود در طبیعت است

مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه خاک یکی از پیچیده‌ترین اکوسیستم‌های موجود در طبیعت و یکی از متنوع‌ترین سکونت‌گاه‌های روی کره زمین است اظهار داشت: خاک قشر نازک و در عین حال حیاتی و محلی برای تنوع عظیمی از گونه‌هاست که همه خدمات ارزشمند و زندگی‌بخش را برای جامعه به ارمغان می‌آورد.

حسن اکبری ادامه داد: صنعتی شدن نیز سبب شده که رابطه بین ما و زمین به طرز غیر اصولی پیش رود تا آنجا که امروزه تا 33 درصد از زمین به دلیل فرسایش، شوری‌زایی، متراکم شدن، اسید شدن و مواد شیمیایی و سایر آلودگی‌های خاک تخریب شده است.

وی با تاکید بر اینکه فرسایش خاک به عنوان نقطه انتهایی افت کیفیت خاک باید مورد توجه قرار گیرد ادامه داد: فرسایش به عنوان یکی از انواع تخریب خاک، بزرگترین تهدید موجود برای خاک است که با حذف حاصل‌خیزترین لایه خاک، موجب کاهش تنوع زیستی می‌شود.

نظارت بر خاک در مناطق خشک باید مورد توجه قرار گیرد

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان‌جنوبی تصریح کرد: از جمله اقدامات مؤثر صورت گرفه در  زمینه حفاظت از خاک بیابان‌زدایی در مناطق خشک و کویری کشور و از جمله خراسان‌جنوبی با اجرای طرح‌های موفق پروژه بین‌المللی ترسیب کربن است.

اکبری تاکید کرد: نظارت بر خاک و تقویت بیشتر آن به ویژه در مناطق خشک چون استان خراسان جنوبی باید مورد توجه قرار گیرد و متأسفانه در خراسان‌جنوبی به دلایلی چون کاهش رطوبت زمین، چرای بی‌رویه دام‌ها، خشکسالی‌های متعدد، تغییر کاربری‌ها با مشکل فرسایش خاک رو به رو هستیم.

یک سوم اراضی خراسان‌جنوبی تحت تأثیر فرسایش بادی است

وی با بیان اینکه خراسان‌جنوبی نیز چون بسیاری از نقاط کشور روند فرسایش خاک سیر صعودی دارد بیان‌کرد: علت این موضوع را باید در خشکسالی‌های متعدد، کاهش رطوبت زمین، تغییر کاربری‌ها، چرای بی رویه دام‌ها و کاهش پوشش گیاهی جست و جو کرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان‌جنوبی اظهار داشت: یک سوم اراضی خراسان‌جنوبی تحت تأثیر فرسایش بادی قرار دارند که بالغ بر 2 میلیون هکتار از این اراضی وضعیت بحرانی دارند.

افزایش تعداد کانون‌های بحرانی تولید ریزگرد در خراسانی‌جنوبی

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی نیز بیان کرد: تعداد کانون‌های بحرانی تولید ریزگرد در خراسانی‌جنوبی از 28 کانون به 35 کانون افزایش یافته که یک هشدار مهم محسوب می‌شود.

علیرضا نصرآبادی افزود: ریشه اصلی تولید ریزگردها در خراسان‌جنوبی خشکسالی‌های اخیر، مجاورت با کویرها و تغییر کاربری برخی از اراضی به ویژه اراضی کشاورزی است.

منشأ ریزگردهای خراسان جنوبی داخلی است

مدیرکل هواشناسی خراسان‌جنوبی نیز گفت: از ابتدای امسال تاکنون تعداد روزهایی که مردم خراسان‌جنوبی با پدیده گرد و غبار رو به رو بوده‌اند 18 روز بوده است.

علیرضا خندان‌رو ادامه داد: بارندگی‌های یک سال اخیر مقداری روزهای گرد و غبار خیز در استان را کاهش داده و بر اساس نظر و گفته کارشناسان منشأ ریزگردهای خراسان جنوبی داخلی است و به واسطه هم‌جواری با استان سیستان و بلوچستان تحت تأثیر بادهای 120 روزه سیستان نیز قرار دارد.

انتهای پیام/253/س

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon