مدافعان جبهه سلامت روی خط نبرد / وقتی بروکراسی‌ اداری رنج کرونا را برای پرستاران بیشتر می‌کند


مدافعان جبهه سلامت روی خط نبرد / وقتی بروکراسی‌ اداری رنج کرونا را برای پرستاران بیشتر می‌کند

گروه استان ها- با گذشت ۱۰ ماه از بحران کرونا مدافعان سفید پوش جبهه سلامت همچنان در خط مقدم نبرد در حال مبارزه هستند اما بروکراسی اداری و قوانین ناعادلانه آن‌ها را خسته کرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، به تقویم سال 99 خیره می شوم به روز پنجم جمادی الاول نزدیک می شویم روز عزیز و فرخنده ای را در تقویم خودنمایی می کند «روز ولادت حضرت زینب کبری(س)» که دقیقا هم زمان با آخرین روز از فصل پاییز است در پیش است ولادت بزرگ بانویی که علاوه  بر این که پیام آور واقعه تلخ کربلا بود پرستار امام زمام خود حضرت امام سجاد علیه السلام وبقیه مصیبت دیدگان این واقعه تلخ تاریخی بود.

چه فلسفه زیبایی در نام‌گذاری روز ولادت حضرت زینب (س) و نام‌گذاری این روز به نام «روز پرستار» دیده می‌شود چرا که ایشان با صبر و بردباری از حضرت سجاد (ع) و دیگر مصیبت دیدگان واقعه کربلا پرستاری کردند و این می‌تواند الگویی برای پرستاران ما باشد؛ پرستار کسی است که کمک روحی و هم جسمی به بیمار می‌کند و این بالاترین عبادات است.

تا دیروز پرستاران را تنها با لقب فرشتگان سپید پوش می شناختیم ولی اکنون که دربحرانی نفس گیر قرار داریم این فرشتگان سپید پوش ماموریت آنها دو چندان شد آنها اکنون در خط نبرد جنگی نفس گیر قرار گرفته و ملقب به «مدافعان سلامت» هستند چه لقب زیبایی  چرا که مسئولیت خطیر آنها همانند مدافعانی است که دیروز از وجب وجب این مرز بوم دفاع کردند و در خط مقدم 8 سال دفاع مقدس جان خود را تقدیم کردند.

امروز جنگی نفس دیگر که پایان آن مشخص نیست کشور و استان را با بحران روبرو کرده است همه به یاد داریم چه اسفند ماه غریبانه ای را پشت سرگذاشته ایم در حالی که همه خود را برای سال جدید آماده می کردیم دشمنی غیر قابل تصور معادلات ما را به هم زد دست و پای خود را گم کرده بودیم ولی اگر اخلاص و ایمان و شجاعت و صبر و بردباری زینب گونه مدافعان سلامت ما نبود بحران فاجعه می شد آن هم در زمانی که ما حداقل ترین امکانات را داشتیم و مانند مولای ما سالار دشت کربلا که آب را به روی او و یارانش بستند استکبار ورود همه امکانات و تجهیزات پزشکی را به روی ایران اسلامی بست.

حال 10 ماه از این بحران می گذرد روز به روز به تجربه مدافعان افزوده می شود مدافعانی که خود خط مقدم خطر به بیماران خدمت می کردند بیمارانی که حتی همراهی نداشتند در این 10 ماه جنگ نفس گیر 100مدافع سلامت در کشور و 8 مدافع سلامت در استان قم شهید و سلامتی را به جامعه هدیه دادند.

اما با وجود این همه از خود گذشتگی وایثار و گذشتن از دلخوشی و خانواده و حتی فرزندان خود که برخی مدافعان تا لحظه شهادت حتی از دیدن فرزندان خود محروم بودند برخی بروکراسی های دست و پاگیر و قوانین ناعادلانه که می بایست در شرایط بحرانی حذف شود انگیزه آن‌ها را کم کرده است

زوج ‌های مدافع سلامت وزندگی پیچیده در بحران کرونا

به بهانه روز پرستار از طریق نظام پرستاری با یک زوج پرستار برای یک گفت وگو و مصاحبه معرفی می شوم زوجی که خداوند به آن‌ها فرزند هدیه کرده و درشرایط سخت کرونایی هردو باید در اوج خطر خدمت رسانی کنند.

نامش امین شاطریان محمدی است و کارشناس پرستاری دارد 13 سال از عمر خود را پای خدمت در این شغل مقدس و بیماران کرده است وقتی از او از اوج بحران کرونا می پرسم می‌گوید: در این 10ماه بحران کرونا روزگار بر ما بسیار سخت گذشت گاهی کمبود امکانات و تجهیزات داشتیم و در کنار آن با افزایش چند برابری تعداد بیماران این عمال به پرستار فشار سختی وارد می کند.

وی بیان می‌کند: من و همسرم هردو پرستار هستیم وقتی بحران کرونا شروع شد ناگهان زندگی وکار ما هم به هم خورد و برای نگهداری فرزند کوچکمان مشکل پیدا کردیم، من برای نگهداری از فرزندانم تا یافتن یک مراقب و پرستار مجبور بودم چندروزی فعالیت نکنم ولی مسئولان این مشکل را درک نکرده و6میلیون تومان حقوقم را طی 4 ماه پرداخت نکردند.

به گفته وی؛ زوجین کادر درمانی به ویژه گروه پرستاری سالها مشکل عدم همکاری اکثر موسسات و ارائه تسهیلات برای حمایت از خانواده و فرزندانم خود روبرو هستند، در بحران کرونایی کنونی این مشکل برای ما پیچیده تر وسخت تر شده است چون هر دو زوج رامجبور به خدمت در مراکز درمانی می‌کنند.

شاطریان محمدی می افزاید: باید ابتلا و یا بستری و قرنطینه و فوت هردو را در نظربگیرند در حالی که در بحران کرونا طبق دستورالعملی کارکنان درمانی باردار و یا شیرده که بیماری زمینه ای و مشکوک دارند می توانند از مرخصی استفاده کنند چرا نباید حداقل به یکی از زوج ها مرخصی داده شود؟چرا نباید امنیت جسمی و روحی وروانی زوجین وفرزندان آن‌ها تامین شود؟

اما این پرستار از تلخ و شیرین های کار خود چنین بیان می‌کند: بهترین خاطره شیرین ما بهبودی بیماران مسن مبتلا به کرونا بود و خاطره تلخ عدم مشاوره مسئولان مربوطه با نمایندگان پرستاری در نظام پرستاری است.

گلایه از عدم اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات

این کارشناس پرستاری در ادامه گفت وگوی خود می‌گوید: مشکلات ما بسیار عمیق است 14 سال است که قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری را اجرا نکرده اند و حق الزحمه پرستار را اجرا نکرده اند و پرستار امنیت شغلی ندارد.

شاطریان محمدی تصریح می‌کند: قانون مشاغل سخت وزیان آور و ارتقای بهره وری شان را اجرا نمی کنند باید رسانه ها مشکلات پرستاران را اطلاع رسانی کنند.

عدم حمایت از زوج‌های پرستار

مصاحبه ام را با همسرآقای شاطریان محمدی ادامه می‌دهم وی خود را معصومه شفیق زاده معرفی وعنوان می کند: کارشناس پرستاری هستم و 9 سال سابقه فعالیت در این شغل مقدس دارم به خاطر این که از کودکی به کار در بیمارستان علاقه داشتم رشته پرستاری را انتخاب کردم.

بهبودی مادران باردار بهترین خاطره شیرین

این پرستار فداکار که خود مادر دو فرزند است درباره خاطرات خود در 10 ماه بحران کرونا چنین می‌گوید: از خاطرات شیرین من بهبودی مادران باردار مبتلا به کرونا بود وخاطره تلخی که دارم ابتلای خودم وهمسرم و فرزندانم به کرونا بود چرا که ما هردو زوج پرستار بودیم و خواسته یا ناخواسته خانواده را درگیر می کردیم.

شفیق زاده اظهار می‌کند: از مردمی که پیشگیری و رعایت پروتکل های بهداشتی می کنند سپاسگزار هستیم .

اما این زوج در کنار استرس شغلی که دارند باید همیشه این ترس را هم همراه داشته باشند که اگریکی از آن‎ها مجددا مبتلا شد عامل انتقال این ویروس به فرزندان و یا عامل فوت آن‌ها باشند اما این که توانستیم در کنار کمبود امکانات مردم را نجات دهیم احساس ارزشمندی است.

سختی کار پرستاری در کنار مادری و خانه داری

شفیق زاده بیان می‌کند: اکثر ما مادران پرستار بین شرایط خانه داری وهمسرداری و هم چنین فرزند پروری در بحران کرونا باید وظیفه آموزش به فرزندانمان را هم عهده دار باشیم و به ما بسیار فشار می آورد از زوج های پرستار حمایتی نمی شود حداقل به خاطر خون شهدای ده ها پرستار باید قوانین پرستاری را اجرا کنند.

این تنها نمونه هایی از مشکلات مدافعان سلامتی بود که در بحران کرونا که پایان آن نامشخص است هنوز در خط مقدم جبهه سلامت فعالیت دارند و خیلی هم درگیر بیماری و یا به فیض شهادت رسیدند چه خوب بود که با توجه به بحران کرونا همه بروکراسی ها حذف می شد.

قم 8 مدافع سلامت تقدیم کرده است

رئیس نظام پرستاری استان قم می‌گوید: در کل کشور100 مدافع سلامت در 10 ماه بحران کرونا به شهادت رسیدند و در استان قم 8 مدافع سلامت شهید که از این 8 نفر یک پرستار و 2 نفر از کارکنان بیمارستان کامکار و 2 نفر در حوزه پزشکی، 2 نفر در حوزه نقلیه و 1 نفر هم بخش اداری به شهادت رسیدند.

علیرضا طریقی خدام می‌افزاید: در استان قم طبق آمارپرستارانی که عضو نظام پرستاری قم هستند یک هزار و 420 پرستارهستند که شامل بخش خصوصی؛دولتی درمانگاهها وهم نیروهای مسلح می باشند طبق قانون هرکسی که فارغ التحصیل می شود به عنوان کارشناس پرستاری و اتاق عمل ویاهمکار بهیار در عضویت نظام پرستاری قرار می‌گیرند.

از وی درباره وضعیت نیروی پرستاری استان می پرسم عنوان می‌کند: به میزان یک تخت باید باید 2.5  نفر پرستار فعالیت کنند این نرخ در کشور زیر 1 است،  2.5 نرخ استاندارد شامل گروه پرستاری است که یک و هشتم دهم کارشناس و هفت دهم آن غیر کارشناس و بهیار هستند.

به گفته وی؛  در قم نزدیک 1 هستیم واگر رتبه بندی کنیم استان قم جزو استانهای برتر در کشور در حوزه تامین کادر پرستاری است.

طریقی خدام می افزاید: هرچقدر تعداد نیروی انسانی و پرستاری کم باشد چالش در زمان بحران بیشتر محسوس می شود یعنی اگر هرچقدر در تامین نیروی پرستاری تلاش کنیم به همان اندازه مرگ و میرها هم کاهش خواهد یافت 99 درصد فعالیت پرستاران مراقبتی است و 24 ساعت باید از بیماران مراقبت و حافظ سلامت و جان آنها باشند.

تجربه خوب کادر درمانی از بحران کرونا

رئیس نظام پرستاری استان با اشاره به 10 ماه بحران کرونا و چالش ها و مشکلات آن می گوید: اگر فردی مبتلا شد ناچار بودیم او را بستری کنیم در کشورهای دیگر نسخه های پیشگیرانه را بیشتر از درمان مد نظر دارند اما در کشور ما نسخه ها درمان اولویت داشت و با این امر آشناتر بودیم ما تجربه درمان محور داشتیم لذا در این امر موفق تر وارد شدیم.

به گفته وی، با وجود فعالیت تنها یک هزار و 420 پرستار در اوج کرونا روزی یک هزار و 600 بیمار بستری داشتیم، شرایط سختی بود در حالی که آلوده ترین محیط بیمارستان بود و برخی همکاران هم دوبار به کرونا مبتلا شدند و نزدیک 50 درصد از همکاران ما درگیرویروس شدند.

وی اظهار می‌کند: در بیمارستان قرنطینه ای برای کادر درمانی ایجاد کردیم چون برخی از همکاران ما به خاطر ترس از این که خانواده  و فرزندان آن‎ها درگیر ویروس نشوند چندین ماه از خانواده دور بودند در این شرایط سخت و دشوار و در این 10 ماه صحنه های 8 سال دفاع مقدس دوباره نمایان شد.

گلایه از اجرای قوانین پرستاری و حذف بروکراسی ها

رئیس نظام پرستاری استان قم در بخش پایانی گفت وگوی خود می‌گوید: در حوزه پرستاری معتقدیم که چرا قانون مشاغل حاکمیتی درباره پرستاران ما اجرا نمی شود مگرعقیده نداریم که دو بال مهم برای کشور سلامت و امنیت هستند امنیت را چگونه می توان معنا کرد؟

طریقی خدام تصریح می‌کند: در حوزه درمان و سلامت نیروهای شرکتی فعال هستند در حوزه پرستاری 200 نفر نیروی شرکتی داریم که مظلوم واقع شده اند و پرداختی آنها هم بسیار اندک است .

کمبود نیروی پرستاری در شرایط بحرانی داریم

رئیس نظام پرستاری استان قم می‌گوید: در حوزه سهمیه استخدامی کشور از حدود 53 هزار مجوز استخدام داده شده تنها 30 درصد شامل حوزه پرستاری است ما کمبود نیروی پرستاری داریم که امنیت شغلی ندارد، پرستار باید در بهترین شرایط عاطفی و امنیت شغلی باشد تا بهترین خدمات را به بیمار ارائه دهد.

طریقی خدام می‌افزاید: در بحران حذف باید بروکراسی ها حذف شود در برخی کشورها در بحران کرونا فراخوان داده و بروکراسی ها را برای جذب پرستاران حذف کردند ولی در کشور ما این کار انجام نشده است.

گزارش از هیفاء پردل

انتهای پیام/454/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران