گزارش| شگفتی آفرینیهای انصارالله یمن در عرصه موشکی، پهپادی و پدافندی
با گذشت ۶ سال از جنگ ویرانگر یمن و محاصره زمینی، هوایی و دریایی این کشور توسط ائتلاف خودخوانده عربی مورد حمایت آمریکا و رژیم صهیونیستی، جنبش مردمی انصارالله با توسعه چشمگیر توانمندیهای نظامی بزرگترین شگفتیساز این جنگ شده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، ائتلاف متجاوز عربی به سرکردگی عربستان سعودی در روزهای ابتدایی تجاوز نظامی به یمن (فروردین ماه 94) مدعی بود که کمتر از دو ماه به پایتخت خواهد رسید و کار نیروهای ارتش و رزمندگان جبهه مقاومت انصارالله را تمام خواهد کرد؛ اما با گذشت 6 سال از آن زمان رسیدن به شهر صنعاء برای آنان به یک آرزو تبدیل شده است.
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)
تحولات 6 سال گذشته نشان میدهد که اهداف این جنگ با شکست روبهرو شده است. در روز اول آغاز جنگ ضد یمن در مارس سال 2015 سخنگوی وقت ائتلاف سعودی اعلام کرد که در یک ربع اول جنگ تمام امکانات نیروهای مسلح یمن از بین میرود و از بین بردن کامل انصارالله نیز چند هفته بیشتر بهطول نمیانجامد. چند ماه بعد از جنگ نیز «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی مدعی شد که انصارالله جایگاهی در یمن ندارد و ائتلاف عربستان آنها را طی چند روز آینده ریشهکن خواهد کرد. این «چند روز» البته تاکنون چند سال طول کشیده است و اکنون عربستان در آستانه خروج و اعلام باخت در این جنگ ویرانگر بدون تحقق هیچ دستاوردی است.
اما درحالی که دشمن با تکیه بر قدرت نظامی ائتلاف متجاوز که مجهز به پیشرفتهترین تسلیحات نظامی از اروپا و آمریکا بود برای نابودی انصارالله آمده بود، یمنیها با پیشرفت گسترده در عرصه نظامی و رونمایی از موشکهای ساخت متخصصان داخلی یمن یکی از پس از دیگری که سامانههای دفاع هوایی دشمن را ناکام گذاشت.
توانایی موشکی انصارالله در روزهای ابتدایی جنگ
منابع نظامی متعدد تاکید دارند که جنبش انصارالله پس از تحت کنترل گرفتن شهر صنعا در دسامبر سال 2014، روی انبارها و مراکز موشکی این کشور در اطراف پایتخت دست گذاشتند. در آن زمان یمن موشکهای زیر را در اختیار داشت:
-موشکهای زمین به زمین با برد حدود 120 کیلومتر.
-موشکهای با برد حدود 320 کیلومتر.
-موشکهایی از نوع «اسکاد بی» که تعداد آنها بالغ بر 500 فروند ارزیابی شده و یمن آنها را در دهه 80 قرن گذشته میلادی از اتحاد جماهیر شوروی خریداری کرده است.
-علاوه بر اینها موشکهای روسی «توشکا» با برد 120 کیلومتر در اختیار نیروهای انصارالله قرار گرفت. انصار الله اولین موشک توشکا را در سپتامبر سال 2015 شلیک کرد و پایگاه صافر در جنوب مأرب را هدف قرار داد که در نتیجه این حمله 99 نفر از عناصر ائتلاف سعودی کشته شدند که بیشتر آنها افسر و نظامیان اماراتی بودند.
پیشرفت شگفتانگیز یمنیها در قدرت موشکی و پهپادی
اما یمنیها از سالهای گذشته به تولید موشکهای بالدار و نیز هواپیماهای بدون سرنشین پرداختهاند. این موشکها سلاحهای پیشرفتهای هستند که سبب برتری نظامی یا بازدارندگی در حالت دفاع میشوند و در درگیریهای سخت بسیار قدرتمند هستند. فناوری ساخت این سلاحها اصلاً آسان نیست؛ اما یمنیها با تکیه بر توانایی و مهارت خود این کار دشوار را انجام دادهاند. در اینجا نگاهی به فناوری موشکهای بالدار و هواپیماهای بدون سرنشینی که یمن به جمع معدود سازندگان این سلاحها پیوسته است، میاندازیم.
موشکهای بالدار
واحد صنایع نظامی یمن، در ژوئیه 2019 از یک موشک بالدار با نام «قدس» در نمایش موشکهای بالستیک و پهپادها رونمایی کرد. موشکهای بالدار کروز، دستهای از سلاحهای خودکششی هوایی هستند. این موشکها دارای رهگیر اتوماتیک بوده و هدفگیری آنها بسیار دقیق است و حتی میتوانند اشیایی بهحجم یک اتومبیل را هدف بگیرند. موشکهای بالدار انواع مختلفی دارند که برد برخی از آنها به حدود صد و برخی تا 3 هزار کیلومتر میرسد. امتیاز این موشکها کوچک بودن آنها و نیز سرعت بسیار بالا و ارتفاع کم است که ساخت آن نیاز به تکنولوژی هندسی پیشرفته و پیچیده دارد.
منابع نظامی یمن در این زمینه اعلام کردند، این موشک کاملاً ساخت داخل است٬ در ارتفاع پایین حرکت میکند، برد آن به 2500 کیلومتر میرسد و از دقت بالا در اصابت هدف برخوردار است و میزان خطای آن کمتر از یک و نیم متر است.
این موشک از یک سیستم ناوبری دقیق و هدایت پیشرفته نظیر GPS برخوردار است و برای حمل یک کلاهک جنگی انفجاری با وزن 450 کیلوگرم طراحی شده است. در مقایسه با دیگر موشکها، بهسختی میتوان با این موشکها مقابله کرد، زیرا در ارتفاع پایین حرکت میکند و رادارها از ردگیری آنها عاجزند و سیستمهای دفاع موشکی را سردرگم میکنند.
موشک قدس1 که در نمایشگاه نظامی اخیر انصارالله رونمایی شد، از خانواده موشکهای کروز است. کارشناسان معتقدند این موشک بالدار یک موشک کاملاً تاکتیکی است و بیتردید تغییرات زیادی در معادله جنگ با ائتلاف سعودی، اماراتی و صهیونیستی ایجاد خواهد کرد و مهاجمان به یمن باید منتظر غافلگیریهای جدیدی باشند.
موشک قدس1 سبب افزایش دامنه بُرد و البته افزایش دامنه اهداف خواهد شد، بر این اساس ناامنی در جغرافیای وسیعتری در انتظار دشمنان یمن خواهد بود، خصوصاً که این موشک از دقت بسیار بالایی در حمله به اهداف نیز برخوردار است.
ارتش یمن از آوریل 2019 از موشک بالستیک بدرF که موشک بالستیک با برد 160 کیلومتر است، رونمایی و از آن علیه نیروهای متجاوز استفاده کرد. نیروهای مسلح یمن پیشتر نیز از نمونه سکوهای زیر زمینی و نمونه مجهز به سر جنگی هدایتشونده این موشکها رونمایی کرده بود.
موشک برکان 1 و 2: موشک برکان که نمونههای 1 و 2 آن رونمایی شده، ساخت مرکز توسعه و پژوهشهای موشکی وزارت دفاع یمن است. موشک برکان2 پیشرفتهتر از موشکهای برکان1 و اسکاد است. موشک برکان1 دارای طول 12.5 متر و قطر 88 سانتیمتر است که وزن کلاهک آن نیم تُن است که وزن کلی آن به 8 تن با قدرت تخریبی بالا میرسد. کلاهک جنگی موشک برای تخریب پایگاههای نظامی بزرگ طراحی شده است و بُرد آن به بالای 800 کیلومتر میرسد.
موشک قاهر1 و ام2: موشکی قاهر1 یک موشک بالستیک است که میتواند اهداف را در فاصله 500کیلومتری با دقت هدف قرار دهد. بهنظر میآید این موشک تقریباً همان سام2 است، موشکی که پیش از این، نام ارتش یمن جزو دارندگان آن بهچشم میخورد و حالا انصارالله همان موشک را با تغییر ماهیت، از زمین به هوا، به موشکی زمین به زمین و با کارکرد بالستیک، تبدیل کرده است. موشک بالستیک قاهر ام2 نوع پیشرفته موشک قاهر1 است که دارای برد 400 کیلومتر است و توانایی حمل یک کلاهک جنگی بهوزن 350 کیلوگرم را داراست. ویژگی منحصر به فرد موشک قاهر ام2 دقت بالا در اصابت به اهداف است و دقت اصابت آن 5 تا 10 متر است. قاهر ام2 در مرکز توسعه و پژوهشهای موشکی وزارت دفاع یمن توسعه یافته است.
هواپیماهای بدون سرنشین
ارتش یمن در طول سالهای جنگ توانست پهپادهای خاص و مختلف با توانایی جنگی بالا و دقیق تولید کند که مهمترین آنها پهپاد صماد1-2-3 و قاصفK2 و موشکهای «بدر» است.
هواپیمای بدون سرنشین صماد1 بالغ بر 15 کیلومتر و این نوع هواپیماها قدرت رسیدن به اهداف مستقیم اتاق عملیات را دارا هستند.
پهپاد «صماد2»، سلاحی یمنی است که در نیمه دوم از چهارمین سال تجاوز و محاصره آمریکا علیه یمن توسط مزدوران سعودی و اماراتی، وارد میدان نبرد شد. صماد2 سلاحی با قدرت و فناوری بالاست که بُرد آن به بیش از یکهزار کیلومتر میرسد.
هواپیمای بدون سرنشین صماد3 بین 1500 تا 1700 کیلومتر برد دارد و بعد از عملیات موفقیتآمیز در هدف قرار دادن فرودگاههای عربستان و امارات به مرحله تولید انبوه رسیده است. این نوع هواپیماهای هجومی میتواند بهصورت کامل با هدف مورد نظر برخورد کند و حامل مقادیر فراوانی از مواد منفجره است، بهگونهای که تمام بخشهای این هواپیما در برخورد به هدف منفجر میشود. سخنگوی نیروهای مسلح یمن اعلام کرد که این هواپیمای بدون سرنشین از تکنولوژی پیشرفتهای برخوردار است و رادارهای دشمن نمیتواند آن را رهگیری و منهدم کند.
ارتش یمن در مرداد 1398 برای نخستین بار با پهپاد صماد3 فرودگاه ابوظبی را هدف قرار داد. در آن زمان درباره کلاهک جنگی این پهپاد اطلاعاتی داده نشد، اما برآوردها حاکی از آن بود که وزن این کلاهک به 50 کیلوگرم میرسد.
از قابلیتهای پهپاد قاصفK2 این است که میتواند مقادیر زیادی مواد منفجره را حمل کند که این قابلیت بهنوبه خود، میتواند قدرت تخریبی را که در حملات دارد، دو برابر کند. پهپاد قاصفK2 در ارتفاع دهمتری بالای هدف منفجر میشود و موجب پراکندگی بسیار ترکشها میشود، بهشکلی که قطر طولی دایره ترکشها به 80 متر و عرضی آن به 30 متر میرسد.
زمانی که پهپاد «قاصفK2 بیش از 1000 کیلومتر را طی میکند و تأسیسات نفتی عربستان را که توسط سامانههای دفاعی آمریکا محافظت میشوند هدف قرار میدهد، این مسئله بهمعنای تغییری راهبردی در توان آفندی انصارالله است، در واقع پهپادهای 300 تا 1000 دلاری انصارالله قادر به عبور از سامانه پاتریوت عربستان است که 6 میلیون دلار قیمت آن است.
یمن به جمع 41 کشور سازنده این سلاح پیوسته و ممکن است که فرودگاه ابوظبی را که یکی از دورترین نقاط مورد هدف آن است با این سلاح بمباران کند، همانطور که توانست در عملیات وسیع در ماه مبارک رمضان، ایستگاههای پمپاژ نفت شرکت آرامکوی عربستان را مورد هدف قرار دهد.
آمار خیره کننده از رهگیری جنگندههای دشمن توسط پدافند هوایی انصارالله
اما از مهمترین ویژگیهای جنگ یمن که از سال 2015 تاکنون ثابت شده این است که برتری هوایی عربستان نمیتواند در برابر سامانههای پدافند هوایی یمنیها- چه ساده و چه پیشرفته دوامی داشته باشد. تا زمانی که سامانههای پدافند هوایی یمن در حال توسعه و مدرن شدن هستند شاهد سرنگونی بیشتر جنگندهها، بالگردها و پهپادهای ائتلاف متجاوز عربستان سعودی که نیروی هوایی آن مجهز به جدیدترین هواپیماها در خاورمیانه است، خواهیم بود.
بالگردهای تهاجمی
در این میان بالگردهای تهاجمی «آپاچی» اولین شکار پدافند هوایی یمن بودند که در ماه مه 2015 یکی از این بالگردهای آمریکایی توسط پدافند هوایی یمن از نوع موشک «استرلا» روسیه سرنگون شد. این بالگردها توسط شرکت آمریکایی «بوئینگ» تولید میشوند و اصلیترین بالگردهای تهاجمی در نیروی هوایی امارات که دارای 30 فروند از آنهاست محسوب میشوند. نیروهای سعودی 82 فروند از این بالگردها را در اختیار دارند و 72 بالگرد تهاجمی آپاچی نیز در اختیار گارد ملی عربستان سعودی است.
یکی از بالگردهای تهاجمی آپاچی که در تاریخ 17 اکتبر 2017 در منطقه خب والشعف در استان فی الجوف ساقط شد توسط سامانه «ثاقب 1» که یک سامانه پدافند هوایی با موشکهای هوا به هوای روسی «آر 73» بوده و به دست خود یمنیها توسعه مدرن سازی شده سرنگون شد. نیروی هوایی یمن 150 فروند از این موشکها را در سالهای 2002 و 2005 خریداری کرد.
البته بالگردهایی که توسط یمنیها سرنگون شدند تنها محدود به این نوع نیستند و شامل بالگردهای دیگر از جمله بالگرد حمل و نقل ساخت آمریکا در نیروی هوایی عربستان از نوع «اس 70 » که در سال 2017 و یک بالگرد حمل و نقل متعلق به نیروی هوایی امارات از «اچ 60» که در آگوست 2017 در آسمان شبوه سرنگون شدند نیز است. همچنین یک بالگرد تهاجمی دیگر از نوع «اس ای 407» در ژوئن 2016 در خلیج عدن توسط پدافند هوایی یمن ساقط شد.
هواپیماهای بال ثابت
در سطح هواپیماهای بال ثابت 2 فروند از جنگندههای «تورنادو» ساخت اروپا سال 2017 در آسمان منطقه الجوف و یک فروند در فوریه گذشته توسط یمنیها سرنگون شد. همه هواپیماهای سرنگون شده از این نوع متعلق به نیروی هوایی عربستان سعودی است که از 50 نوع از این جنگندههای بمب افکن در خاورمیانه استفاده میکند.
نکته جالب درباره این نوع جنگندههای بمب افکن آن است که اولین آنها توسط یک سامانه پدافند هوایی یمنی که به دست خود یمنیها در داخل توسعه یافته بود یعنی سامانه «فاطر 1 » با موشکهای میان برد «سام 6» ساقط شد. حداکثر برد این موشک ها 24 کیلومتر بوده و کلاهک آن به 60 کیلوگرم میرسد که میتواند هواپیماهای دشمن را تا ارتفاع 14 کیلومتری هدف قرار دهد.
علاوه بر این موارد هواپیماهای مختلف دیگر متعلق به ائتلاف متجاوز سعودی از جمله یک جنگنده اف 16 اردنی در فوریه، 2017 بمب افکن سبک «ای تی 802» متعلق به نیروی هوایی امارات در سپتامبر 2017 و یک جنگنده اماراتی دیگر از نوع «میراژ 2000 » در مارس 2016 و یک فروند جنگنده تایفون عربستان سعودی در سپتامبر 2017 توسط سامانه پدافند هوایی یمن سرنگون شد.
پهپادها
نیروی هوایی امارات و عربستان در جنگ یمن از پهپادهای بدون سرنشین متنوعی استفاده کردند که ماموریت آنها نظارت و عملیات های تهاجمی است. هواپیمای بدون سرنشین «سیکر 400» یکی از این نوع پهپادها بود که توسط ارتش عربستان برای انجام عملیاتهای گشت و شناسایی در مناطق درگیری با نیروهای انصارالله در مرزهای جنوبی مورد استفاده قرار میگرفت.
در مجموع 4 نوع از پهپادهای مذکور که یکی از آنها متعلق به امارات و بقیه متعلق به ارتش عربستان سعودی است توسط سامانه پدافند هوایی انصارالله یمن در جولای 2015 و نوامبر 2018 سرنگون شدند.
بالگرد بدون سرنشین «کام کوپتر اس 100 » ساخت اتریش و متعلق به نیروی هوایی امارات از جمله هواپیماهای بدون سرنشین سرنگون شده در جنگ یمن است که 6 فروند از آنها بین آگوست 2015 تا ژوئن 2019 ساقط شدند. این نوع بالگرد برای انجام عملیات تصویربرداری و نظارت دقیق در نظر گرفته شده و میتوان آن را به موشکهای سبک با حداکثر سرعت 220 کیلومتر در ساعت و برد 180 کیلومتر مجهز کرد.
اما اوج عملکرد درخشان پدافند هوایی انصارالله در شکار هواپیماهای بدون سرنشین مربوط به سرنگونی 4 فروند پهپاد رزمی پیشرفته MQ9 ریپر امریکایی است.
23 مارس 2020 «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن در آستانه ورود جنگ یمن به ششمین سالگرد خود طی یک نشست مطبوعاتی به دستاوردهای ارتش و کمیتههای مردمی این کشور طی سالهای تجاوز ائتلاف سعودی اشاره کرد.
سریع این دستاوردها را بهشکل زیر طبقهبندی کرد:
ــ پدافند هوایی ارتش و کمیتههای مردمی یمن از ابتدای تجاوز بیش از 721 عملیات برای سرنگونی هواپیماهای دشمن و یا فراری دادن آنها انجام داد .
ــ نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن از ابتدای تجاوز عربستان بیش از 8487 تانک، خودروی نظامی، نفربر، خودروی زرهی و بولدوزر دشمن را منهدم کردند.
ــ درگیریها از سال 2015 میلادی تاکنون منجر به کشته شدن بیش از 10هزار افسر و نظامی سعودی و اماراتی شده است.
ــ هزار موشک بالستیک پایگاههای دشمن و تأسیساتش را طی پنج سال نبرد در هم کوبید و دشمن باید منتظر همین تعداد و حتی بیشتر از آن در مدتی بسیار کوتاه باشد. یگان پهپادی ارتش و کمیتههای مردمی یمن از ابتدای تجاوز عربستان 4116 عملیات نظامی انجام داد.
اخیرا نیز یمنیها با رونمایی از خودرو زرهی نوع «بأس 1» ساخت متخصصان یمنی نشان دادند که در تولید همه نوع صنایع نظامی به خودکفایی رسیدهاند.
به طور کلی هر اندازه که از آغاز تجاوز سعودیها به یمن دورتر میشویم، موازنههای قدرت در جنگ یمن بیش از پیش بهنفع جریان انصارالله و ملت یمن سنگینی میکند. اقدام عربستان برای توقف جنگ یمن نیز گرچه هزینههای نظامی و سیاسی سنگینی برای آنها دارد، اما اگر این اتفاق امروز رخ دهد، بهتر از فردا خواهد بود.
انتهای پیام/