نهج البلاغه | راهکاری برای دفع وسوسه شیطان و ترک عادات زشت
حسینی قمی ضمن شرحی از نهج البلاغه میگوید نباید وارد وسوسۀ شیطان شویم.گناه و عادت گناه را برطرف کنیم؛ چرا که انسان را تا لب گور همراهی میکند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، حجتالاسلام حسینی قمی در برنامه سمت خدا در ضرورت ترک عادات و بستن راه نفوذ شیطان گفت: پیامبر(ص) فرمود «إنَّ الشیطانَ یَجری مِنِ ابنِ آدمَ مَجریَ الدَّم؛ شیطان، همانند گردش خون در وجود آدمی جریان دارد»؛ از این رو امیرالمؤمنین علیهالسلام میفرماید کار به جایی نرسد که «با هیچ نقشهاى نمىتوانید از خواسته آنان امتناع ورزید و با هیچ تصمیمى قدرت ندارید آنان را دفع کنید؛ لَا تَمْتَنِعُونَ بِحِیلَةٍ وَ لَا تَدْفَعُونَ بِعَزِیمَةٍ فِی حَوْمَةِ ذُل.» بعد ادامه میدهند «دام آنان دریاى خوارى و حلقهاى تنگ و عرصهگاه مرگ و جولانگاه بلاست.» تمام اینها هشدار است. قرآن کریم میفرماید مراقب باشد اگر گناه روی گناه جمع شد، آخرش به تکذیب آیات خداوند ختم میشود «ثُمَّ کانَ عاقِبَةَ الَّذینَ أَساءُوا السّوأىٰ أَن کَذَّبوا بِآیاتِ اللَّهِ...» بنابراین ما باید راه نفوذ شیطان را ببندیم تا وارد این مرز نشود.
وی افزود: نباید وارد وسوسۀ شیطان شویم. اینکه بارها گفتیم گناه و عادت گناه را برطرف کنیم، به این دلیل است که گناه انسان را تا لب گور همراهی میکند. امام حسن عسکری علیهالسلام میفرماید «رَدُّ الْمُعْتَادِ عَنْ عَادَتِهِ کَالْمُعْجِز» یعنی برگرداندن معتاد از عادتش، یک کار معجزهآمیز است؛ یعنی اگر گناهی را روز و شب انجام میدهیم و کنار نمیگذاریم، اگر عادت شود، ترک آن مانند معجزه است؛ نمیگوییم محال است، اما مانند معجزه است.
حسینی قمی با اشاره به پرهیز از هر نوع عصبیت گفت: امیرالمؤمنین در ادامۀ روایت فرمود «فَأَطْفِئُوا مَا کَمَن؛ پس آتش عصبیت و کینههاى جاهلیت را که در دلهایتان پنهان است خاموش کنید.» ما خودمان را بهتر از بقیه میشناسیم. تعصبهای نژادی، طایفهای و حزبی، حجاب سختی است و نباید ملاک باشد بلکه معیارمان حق است؛ درباره علت آن فرمود «چرا که این کبر و خودخواهى در فرد مسلمان از خاطره انگیزیهاى شیطان و ایجاد نخوتها و فسادها و وسوسههاى اوست؛ فَإِنَّمَا تِلْکَ الْحَمِیَّةُ تَکُونُ فِی الْمُسْلِمِ مِنْ خَطَرَاتِ الشَّیْطَانِ وَ نَخَوَاتِهِ وَ نَزَغَاتِهِ وَ نَفَثَاتِه». حضرت ادامه میدهند «تصمیم گیرید که فروتنى را تاج سرتان قرار دهید، بزرگى و خود پسندى را زیر پاهاتان بیفکنید و تکبّر و گردنکشى را از گردنهاتان دور سازید و فروتنى را بین خود و دشمنانتان شیطان و لشکرش به جاى لشکر تمام سلاح بهکار برید، زیرا او را در هر امّتى لشکرها و یاران و پیادگان و سواران است.»
انتهایپیام/