برگزاری افتتاحیه شعر فجر با ویژه‌برنامه‌ای به یاد شهیدان سلیمانی و فخری‌زاده/ ارسال ۲۴۸۹ اثر به دبیرخانه

برگزاری افتتاحیه شعر فجر با ویژه‌برنامه‌ای به یاد شهیدان سلیمانی و فخری‌زاده/ ارسال 2489 اثر به دبیرخانه

دبیر اجرایی جشنواره شعر فجر در نشست خبری این جشنواره از افتتاحیه بخش غیررقابتی با محفل «مردان میدان» ویژه سردار شهید سلیمانی و شهید فخری‌زاده خبر داد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،‌ نشست خبری پانزدهمین دوره جشنواره بین‌المللی شعر فجر امروز یکشنبه هفتم دی ماه با حضور مریم جلالی دبیر علمی و مصطفی جلالی دبیر اجرایی این دوره از جشنواره به صورت مجازی برگزار شد.

مصطفی جلالی، دبیر اجرایی جشنواره نیز در این نشست در سخنانی ضمن قدردانی از اهالی نشر کشور گفت: امسال در شرایط دشوار و دراماتیک جهان و ایران به جهت ویروس کرونا اهالی نشر ما را یاری‌گر بودند، در تجمیع آثار. در دبیرخانه جایزه جلال هم این توفیق را داشتیم که اهالی نشر با تمام توان همراه ما بودند. 

وی ادامه داد: جشنواره شعر فجر امسال مفتخر است در بخش غیررقابتی یعنی بخش محافل، طلیعه و افتتاحیه محافل با با برگزاری محفل «مردان میدان» در یادکرد سردار شهید سلیمانی و شهید فخری‌زاده برگزار خواهد کرد. در نظر داریم که این محفل را به صورت حضوری و سر مزار یکی از این شهدا برگزار کنیم و سایر محافل را به صورت مجازی برگزار خواهد شد.

جلالی تصریح کرد:‌ بررسی آثار منتشر شده درباره این دو شهید بزرگوار،‌ نشان می‌دهد که 129 اثر در این مدت کوتاه درباره این دو بزرگوار منتشر شده است که همه آثار به لحاظ فنی قابلیت و قدر و شأن بالایی دارند و فراتر از سایر اشعار مناسبتی هستند و جایگاه ادبی قابل اعتنایی دارند. 

دبیر اجرایی جشنواره شعر فجر تصریح کرد: در پانزدهمین دوره جشنواره شعر فجر نیز  در بخش ویژه به بررسی و انتخاب چهره‌های برتر شعر دفاع مقدس طی 40 سال گذشته به انتخاب اهالی رسانه خواهیم پرداخت. ما تجربه بسیار خوبی از حضور رسانه‌ها در انتخاب چهره‌های داستان و مستندنگاری دفاع مقدس در جایزه جلال داشتیم، این تجربه را در جشنواره شعر فجر هم تکرار خواهیم کرد.

وی ادامه داد: ‌آثار رسیده به پانزدهمین جشنواره شعر فجر تاکنون حدود دو هزار و 489 اثر بوده است که به شکل تفکیکی در شعر بزرگسال دو هزار و 32 اثر‌، در بخش شعر کودک 172 اثر و در بخش درباره شعر 286 اثر بوده است.

جلالی با اشاره به تفاوتی که این دوره جشنواره با سایر دوره‌ها دارد،‌ گفت: تفاوتی که جشنواره امسال نسبت به سال‌های گذشته دارد،‌ این است که ما این انتقاد اهالی رسانه و شعر را مبنی بر اینکه در بخش شعر بزرگسال امکان بررسی شعر کلاسیک و نو با یک خط‌کش و ملاک و معیار وجود ندارد را جدی گرفته و در نهایت با موافقت اعضای هیئت علمی و عاونت فرهنگی وزارت ارشاد قرار بر این شد که بخش شعر بزرگسال را در 3 بخش شعر کلاسیک،‌ شعر نو(سپید و نیمایی) و شعر محاوره‌ای بررسی کنیم و افزایش ظرفیتی داشته باشیم در اعطای جایزه به شاعرانی که در سال 98 در این حوزه ها اثر منتشر کردند. 

وی ادامه داد:  البته هیئت علمی الزامی به داوران نمی‌کند که حتماً در هر سه بخش برگزیده داشته باشند، ولو اینکه آثار ضعیف باشد، در صورتیکه آثار قابل دفاعی در این عرصهها داشته باشیم، این ظرفیت وجود دارد که از تعداد بیشتری تجلیل کنیم.

جلالی از افزایش تعداد داوران در بخش شعر بزرگسال به هفت داور خبر داد و گفت:‌ پیش از این در برخی دوره‌ها سه داور و برخی دوره‌‌ها پنج داور آثار را ارزیابی می‌کردند که امسال به هفت داور ارتقا پیدا کرده است. این یک اتفاق مبارکی است که جبران برگزاری برخی جلسات به شکل برخط را خواهد کرد.

وی با اشاره به تنوع در انتخاب داوران گفت:‌ با اعلام اسامی داوران بر این امر صحه خواهید گذاشت که داوران از بین چهرهای نام آشنا و البته جوان و چابک انتخاب شده‌اند‌، هیئت علمی با تمام احترامی که برای داوران دوره‌های گذشته قائل بود تلاش کرد، چهرهای جدیدی وارد کمیته‌های داوری شوند و در نهایت آثاری که به عنوان برگزیده معرفی می‌شود،‌ امضای هر 7 داور را خواهند داشت. 

وی در پاسخ به پرسشس درباره اینکه با توجه به انتخاب دبیر علمی این دوره از بین بانوان شاعر‌، آیا ظرفیت ویژه‌ای برای بانوان شاعر در جشنواره ایجاد می‌شود‌، گفت:‌ اینکه دبیر علمکی این دوره از بانوان شاعر هستند برای ما بسیار مایه خرسندی است،‌ اما اینکه به واسطه حضور یک خانم در جایگاه دبیر علمی سهم جداگانهای در شعر و رقابتها قائل شویم، نگاه دقیقی نیست. اکنون خانوم‌ ها در عرضه شعر و ادبیات صاحب‌نام هستند‌ و نیازی به ایجاد ظرفیت برای رقابت با آقایان نیست.

جلالی در خصوص عدم برگزاری جایزه پروین اعتصامی نیز توضیحاتی ارائه کرد و ادامه داد:‌ تابستانی که گذشت قرار بود جایزه پروین برگزار شود،‌ ما منتظر بودیم محدودیت‌های کرونا تمام شود تا جایزه را برگزار کنیم و عملاً زمانی که متوجه شدیم محدودیت‌ها بیشتر به قوت خود ادامه خواهد داشت درگیر جایزه جلال شدیم،‌ حالا نیز اگر بتوانیم این جایزه را تا پایان سال و یا سال آینده برگزار خواهیم کرد.  

مریم جلالی دبیر علمی جایزه نیز در سخنانی گفت: جشنواره شعر فجر فرصتی برای انتخاب بهتر است،‌ این نگاه جنسیتی را بهتر است از جشنواره دور کنیم و با ماهیت کارها توجه داشته باشیم.

وی انتخاب دبیر علمی این جایزه از چهره‌های آکادمیک را اتفاق مبارکی دانست و گفت:‌ ترویج و توزیع شعر فارسی در شکل جدید مرهون و مدیون تلاش‌های شاعران امروز و تجربه‌های قابل ملاحظه آنهایی که هم زبان قدرتمند داشتند و هم ذهن قوی بوده است. ماجرا این است که اهالی آکادمیک بر مبنای هست‌ها پیش می روند یعنی نمی‌آیند تجویز کنند چه اتفاقی بیافتد؛ آن چیزی که رخ داده را بررسی می‌کنند و من گمان میکنم فرصتی بوده که چنین پیوندی ایجاد شود.

وی ادامه داد:  شاید از نظر خیلی اهالی آکادمیک ادبیات در شعر کلاسیک باقی مانده‌اند، اگر نگاهی گذرا به پایان نامه‌های دانشگاهی داشته باشیم زحمت اهالی آکادمیک در این حوزه روشن می‌شود ، اهالی آکادمیک ادبیات هیچ وقت تجویز نکردند شعر چگونه باشد، شعر خلق شده و آن‌ها این آثار را بررسی کردند. من فکر می‌کنم فرصت مغتنمی است برای اینکه دو گروه آکادمیک و تجربی در حوزه شعر بیشتر به هم نزدیک شوند.  

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
triboon
گوشتیران
رایتل
مادیران