روایت تسنیم از روز خونین مشهد در تاریخ انقلاب؛ چرا یادمان شهدای ۱۰ دی ساخته نشد؟

روایت تسنیم از روز خونین مشهد در تاریخ انقلاب؛ چرا یادمان شهدای 10 دی ساخته نشد؟

گروه استان‌ها-در مشهد وقایعی به وقوع پیوست که به یکشنبه خونین مشهد در تاریخ انقلاب اسلامی معروف شد. روز نهم دی ماه ۵۷ برابر با اول صفر ۱۳۹۹ گروه‌های مردمی در منازل آیات عظام شیرازی، قمی، سید کاظم مرعشی اجتماع و شعار‌هایی علیه رژیم سر دادند....

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، در مشهد وقایعی به وقوع پیوست که به یکشنبه خونین مشهد در تاریخ انقلاب اسلامی معروف شد. روز نهم دی ماه 57 برابر با اول صفر 1399 گروه‌های مردمی در منازل آیات عظام شیرازی، قمی، سید کاظم مرعشی اجتماع و شعار‌هایی علیه رژیم سر دادند. در این روز بازارها، مغازه‌ها و کلیه ادارات دولتی و بانک‌ها تعطیل بودند. مقصد راهپیمایی برخلاف روز‌های قبل، استانداری بود. این راهپیمایی در واقع حمایت و همبستگی با کارکنان دادگستری بود که از چند روز قبل همبستگی خود را با روحانیت و مردم اعلام کرده بودند.

در حقیقت این روز‌های خونین و فراموش ناشدنی در تاریخ تحولات اجتماعی مشهد است؛ زیرا ده‌ها نفر از مبارزان مسلمان توسط نیرو‌های رژیم پهلوی به خاک و خون کشیده شدند. این واقعه بازتاب گسترده‌ای در خارج و داخل ایران داشت و ضربه‌های سختی به بدنه پیکر نیمه جان رژیم منحوس پهلوی گذارد.

روزنامه کیهان در 16 دی ماه 1357 طی گزارشی از وقایع هفته اول دی ماه 1357 در مشهد نوشت: مشهد در هفته اول دی ماه شاهد تظاهرات گسترده و خونینی بود و تنها در دو روز شنبه و یکشنبه (9 و 10 دی ماه 1357)، به گفته مردم حدود پانصد نفر کشته و نزدیک به یک هزار نفر مجروح شدند و حتی رقم کشته شدگان این واقعه را در تهران تا دو هزار نفر هم ذکر کرده‌اند.

هادی حاجی زاده؛ دبیر مجمع رهروان شهدای انقلاب اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در این زمینه اظهار داشت: در  قیام 10 دیماه  سال 57 در مشهد که در خیابان بهار و در مقابل استانداری بود عده زیادی زیر تانک و با اصابت  گلوله به شهادت رسیدند. در آن زمان با توجه به فرمایش امام راحل؛ شهدای هر محله را در همان مکان دفن کردند که  4 نفر از این شهدا مربوط به محله پورسینا  واقع در شهرک شهید رجایی بود که امام جماعت مسجد جامع محله  در آن زمان به استناد دستور امام (ره) گفتند تا این 4 شهید را در محلخود تدفین کنند که اجازه دفن یکی از شهدا را ندادند.

وی افزود: اینک محل دفن سه شهید تبدیل به بوستان آلاله‌ها شده که این بوستان در خیابان پورسینای 7 واقع است اما متاسفانه ضمن مغفول ماندن واقعه 10 دی ماه سال 57 ، مزار این سه شهید نیز در این بوستان مورد غفلت مسئولین قرار گرفته است.

این کارشناس فرهنگی اضافه کرد: به جای اینکه این مکان تبدیل به یک قطب معنوی و فرهنگی در منطقه شود تبدیل به محل آسیب‌های اجتماعی شده که حتی با وجود کتابخانه‌ در آن هیچ استفاده‌ای مردم محله از این مکان نمی‌کنند این در حالی است که این مکان مقدس با همت مسئولان و مردم محل می‌تواند تبدیل به قطب فرهنگی شود و می‌توان از ظرفیت آن برای برگزاری مراسمات مذهبی و فرهنگی استفاده کرد.

وی با اشاره به تشکیل مجمع رهروان شهدای انقلاب اسلامی بیان نمود: این مجمع که متشکل از 20 تشکل مردمی است با هدف تبدیل مزار این سه شهید به پایگاه فرهنگی اجتماعی در سه ماه گذشته تشکیل شد. این مجمع درصدد است با همت مسئولان و تلاش مردم محل، با رفع نقاط ضعف و آسیب‌های موجود در این بوستان، آن را به یک مکانی تبدیل کند که مردم ضمن شناخت شهدای مدفون از ظرفیت آنجا بهره مند شوند. 

حاجی زاده با ابراز تاسف گفت: در این مدت، هم مسئولین نسبت به این مکان بی‌توجهی و هم مردم کوتاهی کردند و از طرفی رسانه‌ها به جای شناساندن چنین ظرفیتی دست روی نقاط تیره و تار منطقه گذاشتند و فقط آسیب های اجتماعی آنجا را مطرح کردند. پیشتر شاهد بودیم کل برق‌های بوستان روشن و برق مزار شهدا خاموش است.

وی با اشاره به فرموده امام (ره) که شهدا مزارشان محل زیارت اهل یقین است، افزود: ما معتقدیم در هر مکانی که شهیدی تشییع و تدفین می‌شود آن مکان مقدس و متبرک است پس قطعا باید مسئولین در شهرداری و بنیاد شهید نسبت به این پروژه توجه ویژه داشته باشند.

دبیر مجمع رهروان شهدای انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: در دوره مدیریت شهری قبل روی این پروژه تا حدی کار شد ولی متاسفانه به خاطر کمبود بودجه ادامه پیدا نکرد لذا مجمع درصدد شد با برگزاری جلساتی با حضور شهردارمنطقه6 و فرماندهی سپاه ناحیه مسلم این یادمان ساخته شود.

وی ادامه داد: ما در خواست‌های خود را به مسئولین ارائه دادیم و معتقدیم علاوه بر تبدیل بوستان به پارک موضوعی مربوط به شهدای 10 دی ماه سال 57 کتابخانه واقع در آن هم تبدیل به مرکز فرهنگی آن محله شود و همه برنامه‌های مناسبتی، فرهنگی و مذهبی در آن مکان برگزار شود که اگر این اتفاق بیفتد قطعا بخش بزرگی از معضلات اجتماعی رفع خواهد شد.

این کارشناس فرهنگی با توجه به اینکه در آستانه بزرگداشت شهدای 10 دیماه سال 57 هستیم از برگزاری مراسم بزرگداشت این شهدا با حضور خانواده معزز و معظم شهدا و غبارروبی مزار سه شهید و همچنین فضاسازی در سطح منطقه خبر داد و گفت: به کمک معتمدین محله از تک تک خانواده‌ها برای پاسداشت شهدا و احیای واقعه یکشنبه خونین در مشهد دعوت به عمل خواهد آمد.

وی با اشاره به اینکه دشمن در تهاجم فرهنگی درصدد است تا ارزش‌های انقلاب و نظام اسلامی را در اذهان عمومی کمرنگ کند، تاکید داشت: با ابزار فرهنگی باید در مقابل با تهاجم فرهنگی دشمن ایستاد و  تشکلات مردمی و فرهنگی بهترین گزینه برای مقابله با جنگ نرم دشمن هستند بنابراین  اگر مسئولین به تشکلات مردمی و فرهنگی پایبند به نظام و انقلاب میدان دهند اقدامات فرهنگی مفید و مثمر ثمری در برابر جنگ نرم دشمن انجام خواهند داد.

وی در پایان اشاره داشت: یکی از اقداماتی که تشکلات و دستگاه‌های فرهنگی باید مدنظر قرار دهند حفظ هویت مناطق محروم و کم برخوردار حاشیه شهر است. به جای اینکه رسانه‌ها و مسئولین مدام دست روی نقاط تاریک و تیره این مناطق بگذارند که حتی اهالی آنجا نسبت به زندگی در آن مکان احساس شرمساری کنند بهتر است ظرفیت‌های آنجا را شناسایی کرده و درصدد تقویت آن برآیند تا مردم نسبت به محله خود احساس تعلق خاطر کند.

 گزارش از محمدرضا جلوه

انتهای پیام/281/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon