گزارش| ۹ دی؛ عقلانیت و اجماع ملی برای حفظ ایران/ چگونه فتنه ۸۸ هویت ایرانی را خدشهدار کرد؟
فتنه ۸۸ و بازنمایی آن در رسانههای خارجی موجب شد تا نگاه جهانیان نسبت به مردم ایران و هویت ایرانی تغییر یابد و مردمی که در طول تاریخ به عنوان مردمی متحد و یکپارچه شناخته میشدند، به عنوان مردمی متفرق و پرخاشگر معرفی شوند.
گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم – حوادثی که پس از انتخابات ریاستجمهوری سال 88 در ایران به وقوع پیوست، فراتر از اعتراضات به نتیجه یک انتخابات بود. شعارهایی که در کف خیابانها سر داده میشد، سخنانی که صحنهگردانها و به عبارتی دیگر سران فتنه بیان میکردند و مواضعی که خارجیها و حامیان آنان اعلام میداشتند، نشان میداد که هدف ساقط کردن نظام جمهوری اسلامی ایران و ضربه زدن به کشور و مردم ایران است.
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)
جدیدترین خبرها و تحلیلهای ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)
جان بولتون در 16 می 2007 و پیش از آنکه انتخابات سال 88 برگزار شود، در گفتگو با دیلی تلگراف لندن گفت: اکنون شاهد تلاشهای آمریکا در تهران برای دامن زدن به یک انقلاب رنگی هدایت شده از سوی سازمان سیا هستیم.
اما رژیم صهیونیستی آشکارتر از دیگران، انگیزه حمایت از سران فتنه را اینگونه اعلام کرد: «مبارزه با رهبران ایران مهمتر از برنامه هستهای این کشور است. امید آن است که نخست رژیم ناپدید شود. موسوی و همسرش روح جدیدی به آزادی بخشیدهاند، بنا بر این من تکرار میکنم انقلابی در ایران روی خواهد داد.»
پس آنچه در خیابانهای تهران به وقوع پیوست، نه اعتراض به نتیجه انتخابات که تلاش برای ایجاد یک انقلاب رنگی در ایران و در نتیجه ناپدید کردن نظام جمهوری اسلامی بود؛ نظامی که به گفته سردار سلیمانی حرم است. شهید سلیمانی در وصیتنامه خود آورده است: «امروز قرارگاه حسین بن علی، ایران است. بدانید جمهوری اسلامی حرم است و این حرم اگر ماند، دیگر حرمها میمانند. اگر دشمن، این حرم را از بین برد، حرمی باقی نمیماند، نه حرم ابراهیمی و نه حرم محمّدی (ص).»
سردار سلیمانی پس از حوادث دی ماه سال 96 سخنانی با همین مضمون بیان کرده بود. او گفته بود: «این حوادث کوچکی که اخیرا در ایران اتفاق افتاد برای شما ملت ناچیز بود، اما ملتهای مقاومت را در منطقه نگران کرده بود و از ما سوال میکردند، چون آنها به ایران امید دارند، ایران در جانهای مردم منطقه جا گرفته است، شما دیدید یک سازمان کوچکی که نترسیدن را از ملت ایران یاد گرفت، بهنام حزبالله چه سیلی به رژیم صهیونیستی زد و او را سرجای خود نشاند.»
ایشان دو سه روز پس از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در سال 88 در نامه مفصلی خطاب به خانوادههای شهدا و رزمندگان دوران دفاع مقدس عنوان کرده بود: «همسنگران گرانقدرم، امروز دشمن درصدد است این پیروزی شگفتآور را مصادره کند و با سو استفاده از احساسات پاک شما موجی ایجاد کند تا این پیروزی عظیم را در ذائقه مردم عزیز ما تلخ نماید... هماکنون ما خندههای زهرآگین و فتنهآمیز موذیانه دشمنان را میبینیم. یقیناً هر پیرو امام و ولایت باید بداند هرگونه تضعیف این نظام، به هر شکلی حرام است تا چه برسد به گناهی عظیمتر و آن به آتش کشیدن اموال و اماکن آن و رو در رو قراردادن براداران و خواهران دینی که میبایست در یک جبهه بجنگند.»
** خسارتهای فتنه به فرهنگ و هویت ایرانی
فتنه سال 88 و اتفاقاتی که در آن سال روی داد با هدف براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران بود، اما هزینههای آن تنها معطوف به نظام نبود، بلکه خسارتهایی نیز متوجه کلیت ایران فارغ از حاکمیت هر نوع نظام سیاسی کرد. در واقع هزینههای تحمیلی فتنه 88، تنها سیاسی نبود، بلکه اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی نیز بود.
فتنه سال 88 خسارات اقتصادی و حیثیتی زیادی برای مردم ایران چه در داخل و چه در سطح بینالملل به همراه داشت؛ فتنهای که اگر رخ نمیداد، به دلیل مشارکت بیسابقه مردم در انتخابات آن سال، قدرت بیرونی مردم ایران بیشتر میشد.
مهمترین پیامد فتنه 88 ایجاد شکاف و دودستگی در بین مردم ایران بود. مردم ایران که در تاریخ به مردمی متحد و همبسته مشهور هستند، در فتنه 88 به عنوان مردمی غیرمتحد و دودسته معرفی شدند.
مطرح شدن ادعای تقلب از سوی میرحسین موسوی و مهدی کروبی در اذهان عمومی تشویش به وجود آورد و همین تشویش موجب شد، بسیاری از کسانی که به موسوی رای داده بودند، به گمان خود برای گرفتن حق رای به خیابانها بریزند و حوادث بعد از آن به وجود آید. در نتیجه پیروزی مشارکت 85 درصدی شکسته و شکافی در همبستگی مردم به وجود آمد.
فتنه 88 علاوه بر این به برخی دیگر از شاخصههای هویت فرهنگ ایرانی نیز لطمه وارد کرد. حرمتشکنی در عاشورای 88، اتفاقی بود که در تاریخ مذهب تشیع که فرهنگ ایرانی با آن گره خورده است، سراغ نداریم. روزهخواری در ماه رمضان، پاره کردن عکس امام خمینی (ره) و... نیز که همگی هتک حرمت ارزشهای دینی و ملی کشورمان بود، مصادیقی از تضعیف فرهنگ ایرانی هستند؛ فرهنگی که توجه ویژهای به حفظ احترام ارزشها دارد.
به هر حال رفتارهایی که از آشوبگران تحت عنوان مردم ایران در رسانههای جهان به نمایش گذاشته شد، سنخیتی با ایرانی که کشوری قدرتمند و جهانی است و همواره در خاورمیانه تاثیرگذار و نقشآفرین بوده، نداشت. از نگاه مورخان و فرهنگپژوهان ایران ادبیات و تاریخ کهن و ریشهداری دارد که بخشهایی از خاکهای بسیاری از کشورهای امروزی جزو خاک و سرزمین ایران بوده است.
اما مهمترین خسارتی که از فتنه به مردم ایران رسید، اقتصادی بود که به دفعات نیز درباره آن سخن گفته شده است. بخش کوچک و خرد این خسارت، ضرباتی است که به اموال عمومی وارد شد، اما بخش بزرگ این خسارت بیثباتی بود که در بازار داخلی به وجود آمد و سرمایههای سرمایهگذاران خارجی را به خطر انداخت. فتنه موجب ایجاد اختلال در تعاملات اقتصادی با دیگر کشورها شد. و از همه مهمتر اینکه عامل تشدید تحریمهای دشمن علیه نظام شد. غرب و آمریکا به بهانه فتنه 88 و برای حمایت از فتنهگران، تحریمهای گستردهای علیه ایران وضع کردند.
به اعتقاد برخی از اقتصاددانان اگر فتنه 88 و حوادثی که در سال 88 رخ داد، روی نمیداد هم اکنون وضعیت اقتصادی مردم، فعالان اقتصادی و کشور خیلی بهتر از امروز بود. آنان معتقدند که کاهش روند سرمایهگذاری خارجی و ضربهزدن به امنیت اقتصادی یکی از آسیبهای جدی فتنه 88 به اقتصاد کشور بود. رکود تورمی حاکم بر اقتصاد در سالهای پس از فتنه 88 و رشد منفی اقتصاد ایران در سالهای 90 تا 92 نیز از پیامدهای منفی اقتصادی فتنه 88 بود.
شواهد آماری نشان میدهد که ایران در سال 88 در آستانه یک خیز اقتصادی قرار گرفته بود و از نگاه دشمنان این موضوع بسیار خطرناک بود. به همین دلیل به وجود آوردن فتنه 88 بهانه خوبی برای متوقف ساختن این روند حرکتی بود. از این رو فتنه 88 را بهانه قرار دادند و تحریمها را شدت بخشیدند.
اوباما که در ابتدای دوره ریاستجمهوری خود ابراز تمایل به دوستی با ایران کرده بود، در مارس 2009 با تمدید شرایط اضطراری و خطر ایران، تحریمهای آمریکا علیه کشورمان را که به موجب قانون «اعمال قدرت اقتصادی در شرایط اضطراری بینالمللی» عمل میکرد، به مدت یک سال دیگر تمدید کرد. در سال 2010 نیز قانون جامع تحریمها، مسئولیتپذیری و محرومیت ایران در کنگره آمریکا تصویب و به اجرا گذاشته شد که شامل تحریم انرژی، بانکی و فروش بنزین به ایران بود.
یکی دیگر از پیامدهای فتنه همراهی برخی کشورهای اروپایی با آمریکا بود. اروپاییها با نادیده گرفتن شورای امنیت و تصمیمات آن، به سوی تحریمهای فراقطعنامهای ناشی از تصمیمات شورای امنیت روی آوردند که مجموعهای از تحریم اقلام نظامی، صادراتی و وارداتی، سرمایهگذاری، مسافرت، حمل و نقل، همکاریهای فنی و... را شامل میشود.
در نتیجه یکی از دلایل وضعیت کنونی کشور را باید فتنه 88 دانست. آسیبهای اجتماعی نیز که در پی این وضعیت معیشتی و اقتصادی به وجود آمده و چهره مردم ایران و فرهنگ ایرانی را در جهان مخدوش کرده است، باید نتیجه آن فتنه دانست.
فتنه 88 همچنین موجب فعال شدن گروههای تروریستی در داخل کشور و در جداره مرزی نیز شد. به گونهای که ترور دانشمندان هستهای را باید ناشی از فعالسازی گروههای ترور در جریان فتنه سال 88 دانست. ضمن اینکه گروهی که دستانشان به خون چند هزار نفر از مردم ایران آلوده است و رهبران آن به جلادهای قرن معروف هستند، دوباره فعال شدند و تیمهای ترور به راه انداختند.
فتنه سال 88 البته میتوانست بیش از اینها به کشور ایران خسارت وارد کند، اما با حضور مردم و شکلگیری راهپیماییهای مردمی در روز 9 دی در تمامی شهرها، این مسیر متوقف شد و میتوان گفت 9 دی اجماع ملی برای حفظ تمامیت ایران بود.
انتهای پیام/