بیان سیره اجتماعی حضرت زهرا(س) در قالب ادبیات/ باید بیش از پیش از قالب رمان بهره گرفت
گروه استانها- بیان سیره اجتماعی حضرت زهرا(س) در قالب ادبیات و داستان از آن دست اقداماتی است که میتواند اثرگذاری بالایی داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، مسلم ناصری، نویسنده کودک و نوجوان که سال 1351 در کاشمر به دنیا آمد و در سال 1368 راهی قم شد. دروس حوزه را تا مقطع خارج فقه و اصول ادامه داد و در کنار آن در دانشگاه باقرالعلوم تاریخ خواند و مدرک کارشناسی ارشد را در رشتهی تاریخ اسلام از دانشگاه شهید بهشتی گرفت.
از آن جایی که علاقه وافری به ادبیات داشت، از سال 1372 فعالانه وارد حیطه داستاننویسی شد. «غنچههای پاییزی» اولین داستان مذهبی او است که در کنگره شعر و قصه طلاب برگزیده شد. تاکنون 50 عنوان کتاب در موضوعات مختلف از وی به چاپ رسیده است.
«آخرین بازمانده»، «غنچههای پاییزی»، «سردار تنها»، «بم تا بم»، «مجموعه چهارده معصوم(ع)»، «مسافر غریب»، «روباه زرنگ (7 جلد)»، «فرشتههای زمینی»، «سورنا و جلیقه آتش»، «قصههای شیرین از زندگی معصومین(ع)»، «خواب زورکی: مجموعه داستان طنز برای نوجوانان»، «جوانترین ستاره: مجموعه دوازده قصه از زندگی امام محمد بن علی جواد الائمه(ع)» برخی از آثار مهم اوست که در جشنواره ها و محافل مختلف ادبی از جمله جشنواره دوسالانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، بیست سال داستان عاشورایی، کتاب فصل جمهوری اسلامی، کتاب سال حوزه علمیه قم، کتاب سال قرآنی و ... برگزیده و مورد تقدیر قرار گرفته اند.
کتاب «پیراهن دوستی» یکی دیگر از آثار این نویسنده است که به زندگی حضرت فاطمه زهرا(س) میپردازد. این اثر، توسط انتشارات «به نشر» در دو نوبت به زیور چاپ آراسته و منتشر شده است.
این اثر جلد سوم از مجموعه کتابهای 14 جلدی «داستانهای ائمه معصومین (ع)» است که تاکنون 5 جلد از آن با عنوانهای«رازهای زیر تاک»، «روز تلخ و شب شیرین»، «پیراهن دوستی»، «نکند فرشته بودند» و «گل سرخ آزادی» منتشر شده است.
کتاب «پیراهن دوستی» برگرفته از 8 داستان از زندگی حضرت زهرا(س) برای نوجوانان و جوانان است که سال گذشته در همایش کتاب سال 98 حوزه در جمع آثار برتر قرار گرفت. به بهانه فرارسیدن سالروز شهادت دخت گرامی نبی مکرم اسلام، حضرت فاطمه(س) به روایت 75 روز، با این نویسنده همراه شدیم. وی در این گفت وگو به ضرورت خلق آثار ادبی دینی اشاره و از لزوم نگارش داستانهای دینی برای نوجوانان سخن گفت.
داستانهایی حقیقی از زندگی بانوی بزرگ اسلام
ناصری با اشاره به اینکه کتاب «پیراهن دوستی» به بیان جنبههای عملی از زندگی حضرت زهرا(س) میپردازد، گفت: «در این اثر سعی شده بعد عملی، اخلاقی، رفتار و گفتار حضرت زهرا(س)از جمله بخشش، دلسوزی، مدارا کردن ایشان با مردم، رابطه دوستی با پدر، کمک به دیگران، ارتباط حضرت زهرا(س) با اطرافیان و همسایه ها و شرکت در مسائل اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته گیرد».
حضرت زهرا(س)، دختر رسول بزرگوار اسلام(ص) که هر چه کتاب در وصف ایشان نوشته شود، بازهم شاید نتوان به بیان بزرگی های این بانو پرداخت، بانویی که نسبت به مسائل اجتماعی و سیاسی جامعه اسلامی بیتفاوت نبود و همواره جبهه حق را یاری میکرد. آن چیزی که در کتاب های دینی ما در خصوص زندگانی حضرت زهرا(س) کمتر بیان شده، بیان جنبههای اجتماعی زندگی حضرت زهرا(س) است.
این نویسنده در این زمینه میگوید:« در کتاب «پیراهن دوستی»، بخشی از شخصیت حضرت زهرا(س) که در جامعه ما کمتر به آن توجه شده، در قالب داستان برای نوجوانان بیان میشود. اینکه حضرت زهرا(س) در کنار ایفای نقش مادری و همسری در امور اجتماعی نیز شرکت داشته؛ پس از رحلت پیامبر(ص)، حضرت فاطمه(س) همراه زنان بنیهاشم در مسجد النبی و در جمع مسلمانان حاضر، ضمن خطبهای که پشت پرده خواند، از بدعتها، ستمها، حقکشیها و فراموش کردن وصیت رسول خدا(ص) و جان گرفتن دوباره سنتهای جاهلی انتقاد کرد.
خطبه فدکیه حضرت زهرا(س) و حضور شبانه حضرت زهرای مرضیه (س) بعد از فوت پیامبر(س) به همراه حضرت علی(ع) در خانه اصحاب، انصار و مهاجرین و بیان واقعه غدیر در اجتماعات مختلف از حاکمیت حضرت علی (ع)، نشانه تعهد اجتماعی بانوی بزرگ اسلام و حضور در صحنه دفاع از بنیانهای دینی و مبارزه با بدعتها و غفلتهاست».
بنا به گفته نویسنده کتاب «پیراهن دوستی»، یکی دیگر از نکات بارز زندگی حضرت زهرا(س)، مودت و احترام ایشان به پدر بود.حضرت فاطمه(س) همیشه در کنار پدر بود. ایشان در جنگ احد و خندق در کنار پیامبر اکرم(ص) به مجروحان رسیدگی میکرد و برای آنان غذا میآورد.
یکی از درسهای بزرگی که از زندگی حضرت زهرا(س) میتوان گرفت؛ بخشش و کرامت این بانوی بزرگ است. وقتی زنی فقیر در خانه حضرت زهرا(س) می آید و از ایشان خواهش میکند، تا لباس کهنه به او بدهند که بپوشد، حضرت زهرا(س)، پیراهن عروسی خودشان را به او هدیه میدهد. در قالب این داستان، حضرت به همه می آموزد که راه سعادت این است؛ آنچه را که دوست داریم، در راه خدا، بخشش کنیم».
شایسته ترین الگو تربیتی برای نوجوانان
نویسنده برگزیده کتاب سال رضوی، با بیان اینکه حضرت زهرا(س)، بهترین نمونه و شایسته ترین الگو تربیتی برای نوجوانان است، ادامه می دهد: «اگر جنبه های زندگی حضرت زهرا(س) با جستجو در منابع تاریخی معتبر، به زبان امروزی برای نوجوان پیاده شود، قطعا برای نسل امروز ما می تواند، راه گشا باشد. حضرت فاطمه زهرا(ع) یک الگوی دینی و مذهبی است.ایشان گرچه عمر کوتاهی داشتند، اما در نوع ارتباط با پدر، همسر و تربیت فرزندان می توانند برای همگان الگو باشند. نوجوانان و جوانان جامعه ما که در حال حاضر، گرفتار فضای مجازی شده اند با مطالعه دقیق در ابعاد حضرت زهرا(س) می توانند، مسیر درست زندگی را بیابند».
«پیراهن دوستی»، «گردههای طلایی نان»، «اشکی بر زخمی»، «یادگاری»، «باران مروارید»، «گردنبند»، «خالی، اما پر از آفتاب» و «اذان ناتمام» عنوان هشت قصه کتاب «پیراهن دوستی» هستند که براساس منابع تاریخی معتبر همچون چون «فاطمه من المهد الای اللحد»،«بحارالانوار»، «تاریخ یعقوبی»، «الطبقات الکبری»، «مغازی»و ... نوشته شده اند.
کتابهای «عروس مهربان»و «یک سبد نور» از دیگر کتابهایی است که ناصری در زمینه زندگانی حضرت زهرا(س) نوشته است. «کتاب «عروس مهربان» شرحی از حیات طیبه امابیها، حضرت زهرا مرضیه(س) است که در قالب داستان برای کودکان نوشته شده؛ «مادربابا» یکی از این داستانها است که بیان نگرانیهای یک دختر برای پدرش در آن شرایط سخت جاهلیت اشاره دارد.
کتاب «یک سبد نور» با نثری ساده و روان و با بهره گیری از منابعی معتبر به روایت 12 قصه آموزنده و تاثیرگذار از زندگی حضرت زهرا (س) می پردازد، داستانهایی حقیقی که گوشه ای از کرامات، اخلاق و منش این بانوی بزرگوار را نمایان می سازد.
این نویسنده که برخی از آثارش از جمله مجموعههای «روباه زرنگ»، «قصههای شیرین از زندگی معصومین (ع)» و «هشت قصه (داستان هایی برگرفته از زندگی معصومین (ع)» توسط به نشر (انتشارات آستان قدس رضوی) به چاپ رسیده است، به نشر را ناشری برگزیده مذهبی عنوان می کند و می گوید: «به نشر، طی سال های اخیر با تغییر رویکرد و چاپ کتاب های دینی، مذهبی و انقلاب اسلامی، سعی کرده به عنوان ناشری مذهبی شناخته شود. بسیاری از کتابهای این انتشارات در محافل مختلف برگزیده شدهاند که این نشان از موفقیت به نشر در چاپ کتاب است. امیدوارم در سالهای آینده بیش از پیش شاهد رشد و پیشرفت این انتشارات باشیم».
انتهای پیام/282/ش