تلفیق دلار ۱۷۵۰۰تومانی را پس گرفت؟

تلفیق دلار 17500 تومانی را پس گرفت؟

همزمان با افزایش انتقادات به مصوبه کمیسیون تلفیق مبنی بر افزایش نرخ تسعیر به ۱۷۵۰۰ تومان اظهاراتی ازسوی برخی اعضای این کمیسیون مطرح می‌شود که بیانگر احتمال تجدید نظر روی این نرخ است! برخی البته گفته‌اند که اصلاً نرخ ۱۷۵۰۰تومان مصوب این کمیسیون نیست.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم،‌ "افزایش نرخ تسعیر ارز به 17500 تومان" مصوبه جنجالی است که طبق اعلام اعضای کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در جلسه عصر شنبه 13 دی ماه به‌تصویب این کمیسیون رسیده است.

در صورت تثبیت و تصویب نهایی نرخ محاسباتی دلار 17500تومانی (در مجلس و شورای نگهبان) عملاً شاهد افزایش 300درصدی نرخ ارز دولتی که هم‌اکنون 4200 تومان است، خواهیم بود و نرخ ارز محاسباتی 11500تومانی که دولت پیشنهاد کرده بود، با رشد 52درصدی مواجه می‌شود.

 

این مصوبه با واکنش‌های متعددی همراه شده است تا جایی که کارشناسان هشدار داده‌اند که بعد از تصویب افزایش نرخ تسعیر ارز به 17500 تومان باید منتظر انفجار قیمتی و تورم افسارگسیخته در سال 1400 باشیم.

کارشناسان اقتصادی و منتقدان مصوبه تلفیق همگی به افزایش شدید پایه پولی در صورت تصویب و اجرای افزایش نرخ تسعیر ارز در سال 1400 اشاره دارند و می‌گویند: نباید به‌یک‌باره جهش چندصددرصدی در نرخ ارز پایه داشته باشیم چراکه این اقدام مجوزی برای افزایش قیمت‌ها در سایر بازارهاست ضمن اینکه بانک مرکزی نمی‌تواند در سال آینده با این نرخ نیاز ارزی دولت را تأمین کند و قطعاً مجبور به چاپ پول خواهد شد که نتیجه‌ای جز افزایش تورم و پایه پولی نخواهد داشت.

 

عبدالناصر همتی رئیس‌کل بانک مرکزی در همین ارتباط به خبرنگار تسنیم گفت: تعیین نرخ 17500 تومان به‌ازای هر دلار و رسمیت دادن به این نرخ تسعیر ارز در بودجه را با توجه به توفیقات اخیر در صدور نفت و فرآورده‌های نفتی و خنثی کردن تحریم‌های جاری از یک طرف و نیز روند تحولات و احتمال کاهش تحریم‌ها در سال آتی از طرف دیگر، به‌صلاح اقتصاد کشور نمی‌دانم.

رئیس‌کل بانک مرکزی به افزایش پایه پولی در صورت تصویب نرخ تسعیر 17500تومانی اشاره و تأکید کرده است که نکته‌ای که باید توجه شود موضوع تأثیر آن بر رشد پایه پولی است، ممکن است در ظاهر این اقدام با کم کردن از میزان صادرات نفت موجب تراز دخل‌وخرج بودجه بشود ولی براساس تجربه کشور و رابطه مالی دولت و بانک مرکزی، تأثیر آن در نقدینگی را نمی‌توان نادیده گرفت.

همزمان با افزایش نقدها به مصوبه ارزی کمیسیون تلفیق برخی از نمایندگان این کمیسیون اعلام کرده‌اند که اساساً نرخی در این کمیسیون برای تسعیر ارز در نظر گرفته نشده است و برخی دیگر هم مخالفان ارز 17500تومانی را به‌عنوان مدافعان و ذی‌نفعان ارز 4200تومانی نام برده‌اند درحالی که اساساً مخالفت با ارز 17500تومانی به‌معنای دفاع از ادامه پرداخت ارز 4200تومانی نیست و نکته مهم دقیقاً اینجاست که نباید یک‌باره ارز 4200تومانی را حذف کرد بدون آنکه برنامه مشخصی برای کالاهای ضروری‌ای داشت که پیش از این از ارز 4200تومانی ارتزاق می‌کردند.

 

احمد امیرآبادی فراهانی عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1400 شاید جزء نخستین اعضای این کمیسیون بود که خبر ارز 17500تومانی را رسماً‌ اعلام کرد و به خانه ملت گفت: طبق تصمیم کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1400 ارز در سال آینده تک‌نرخی می‌شود بر اساس مصوبه (شنبه 13 دی ماه) این کمیسیون نرخ ارز در بودجه سال آینده که در زمان حاضر براساس سامانه نیما حدود 26 هزار تومان است به 17 هزار و پانصد هزار تومان کاهش می‌یابد.

بعد از او، رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه 1400 مصوبات این کمیسیون برای نرخ تسعیر ارز را اعلام و تشریح کرد: دولت 4 نرخ ارز را در لایحه پیش‌بینی کرده است؛ 1ـ ارز 4200تومانی 2ـ ارز 11هزار و 500 تومانی، 3ـ ارز 17 و 500 تومانی و 4ـ ارز حدود 25هزارتومانی، همچنین در تبصره 1 و 4 دولت حکمی را نوشته است که براساس آن از مجلس اجازه بگیرد آنچه درباره نرخ ارز مدنظر دارد در سامانه مبادلات الکترونیکی ـ که 25 الی 26 هزار تومان است ـ بفروشد، بنابراین باید توجه شود مجلس، نرخی را برای ارز مصوب نکرده است بلکه فقط از پیشنهادات دولت استفاده کرد، درواقع مجلس تنها کاری که انجام داد این است که دست عده‌ای را از ارز رانتی 4200تومانی و مابقی ارزها ـ یی که تفاوت قیمتی با بازار داشت ـ کوتاه کرد بنابراین مردم مطمئن باشند این مابه‌التفاوت را در حوزه‌های معیشت و سلامت هزینه خواهیم کرد و ما هیچ نرخ ارزی را اضافه نکردیم.

وی با اشاره به اینکه مجلس ارز را فعلاً تک‌نرخی محاسبه کرده است، البته مجلس نرخ مصوب نکرده است بلکه براساس محاسبات  لایحه بودجه ـ که نرخ  ارز را 17 و 500 خود دولت پیشنهاد داده است ـ در نظر گرفتیم که تفاوت 17 و 500 با نرخ ETS (درگاه اینترنتی معاملات ارزی) بیش از 7 هزار و 500 تومان است که این فقط به دست عده‌ای خاص می‌رسد لذا کمیسیون تلفیق ارز رانتی و عملکرد ناشفاف مدیران در حوزه ارزی را شفاف کرد.

در حالی که نرخ ارز 17500تومانی رسماً از سوی سخنگوی کمیسیون تلفیق به‌عنوان مصوبات ارزی این کمیسیون در رسانه‌های رسمی اعلام شده است اما واکنش رئیس این کمیسیون به افزایش انتقادات به مصوبه ارزی تلفیق نیز قابل تأمل است.

الیاس نادران رئیس کمیسیون تلفیق بودجه 1400 در گفت‌وگو با برخی رسانه‌ها اعلام کرده که این کمیسیون نرخ ارزی را مصوب نکرده است آنچه آقای همتی رئیس‌کل محترم بانک مرکزی گفتند صحت ندارد و کمیسیون تلفیق صرفاً به‌دنبال تصویب بودجه شفاف و ضد فساد و رانت است.

وی با تأکید براینکه قیمت ارز روی هیچ کاغذی تعیین نمی‌شود نه در مجلس و نه در دولت، اضافه کرد: کمیسیون تلفیق بودجه 1400 هیچ  نرخ ارزی را مصوب نکرده است و صرفاً حجم فروش و ارزش کل میزان فروش را برآورد کرده است.

نادران  اعلام کرده است: هر میزانی که دولت تا پایان بررسی بودجه در کمیسیون تلفیق و مجلس بتواند نرخ ارز را پایین بیاورد ما قیمتی پایین‌تر از آن را ملاک محاسبه بودجه قرار خواهیم داد.

بنابراین و با توجه به اظهارات اخیر رئیس کمیسیون تلفیق، احتمال تغییر و کاهش نرخ تسعیر ارز وجود دارد اما به‌شرط اینکه بانک مرکزی بتواند در طول مدت بررسی بودجه در مجلس، نرخ ارز را در بازار کاهش دهد که این موضوع البته خود با اما و اگرهای فراوانی روبه‌روست.

ولی عقب‌نشینی نسبی اعضای تلفیق از نرخ 17500تومانی آن هم درحالی که این نرخ بارها از سوی سخنگوی این کمیسیون و سایر اعضا اعلام شده بود،‌ می‌تواند این امیدواری را تقویت کند که احتمال تجدید نظر کمیسیون تلفیق در نرخ تسعیر ارز وجود دارد.

نباید این نکته را فراموش کرد که حذف یک‌باره ارز 4200تومانی می‌تواند آثاری به‌مراتب مخرب‌تر از خلق یک‌شبه آن داشته باشد بنابراین ضروری است مجلس مقدمات حذف تدریجی ارز دولتی را فراهم کند ضمن آنکه برنامه مشخصی نیز برای تأمین ارز کالاهای اساسی داشته باشد تا فشار افزایش قیمت‌ها بیش از این بر مردم وارد نشود.

اساساً مهمترین محور نقدهای کارشناسان به مصوبه ارزی کمیسیون تلفیق هم همین نکته بوده است که اگر مجلس با هدف تک‌نرخی کردن ارز، ارز 4200تومانی را حذف و ارز 17500تومانی را جایگزین آن کرده است، چه برنامه‌ای برای جلوگیری از انفجار قیمتی در بازار کالاهای اساسی و ارز دارد؟ تلفیق براساس کدام مصوبه می‌خواهد مانع از فشار قیمتی در سال 1400 شود؟ آیا سیاست مشخصی برای تأمین ارز نهاده‌های دامی و... دارد؟ آیا ارز تک‌نرخی فقط بناست روی کاغذ باشد؟ چطور بناست جلوی جهش قیمت ارز در بازار آزاد گرفته شود؟ به‌هرحال با تعیین دلار 17500تومانی، کف جدیدی برای نرخ ارز خلق شده است و نمی‌توان از افزایش مجدد قیمت ارز در بازار چشم‌پوشی کرد.

نکته مهم دیگر اینکه چرا مجلس به‌منظور تک‌نرخی کردن ارز با رقمی پایین‌تر از 25هزار تومان، روی ارز 17500تومانی حساب باز کرد و نرخ 11500تومانی را که پیشنهاد رسمی دولت بود و در قیاس با دلار 17500تومانی برای مردم بهتر بود تصویب نکرد؟

 

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon