نگاهی به مستند‌های جشنواره عمار|زمین‌فروشی یا ترویج پدیده سرایدار شدن؟!

نگاهی به مستند‌های جشنواره عمار|زمین‌فروشی یا ترویج پدیده سرایدار شدن؟!

مستند «مهاجران» نگاه انتقادی به پدیده فروش زمین در شمال کشور به غیربومیان دارد، پدیده‌ای که معلوم نیست چه نتایج هولناکی به‌همراه دارد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مستند «مهاجران» به‌کارگردانی سهیلا محمدپور  مطالبه­‌گری و تلاش جوانی روستایی را به‌تصویر می­‌کشد که به‌دنبال بازنمایی واقعیت تلخ اجتماعی فروش زمین­‌های زراعی به خوش­‌نشینان شهری و تغییر کاربری زمین‌های روستایی در استان گیلان است. این ویلاسازی‌ها، مردم بومی منطقه را با بی­‌عدالتی در خرید و فروش زمین­‌های­شان و تولید پدیده سرایدار شدن مواجه ساخته است.

از سویی از میان رفتن بافت سنتی، تغییر هویت و فرهنگ، تداخل فرهنگی، دست‌فروشی زنان و مردان روستایی، کمبود منابع و انرژی، قطعی برق و کم‌­آبی که با افزایش دوبرابری جمعیت در مناسبت­‌های خاص در استان­‌های شمالی به‌علت نبود زیرساخت­‌های توسعه روستایی ایجاد می­‌شود، تصاحب منابع و اراضی طبیعی با هدف ترویج گردشگری سوداگران، حاشیه­‌نشینی کشاورزان با فروش زمین­‌هایشان، ورود اتومبیل‌ها به حریم جاده‌ای که محل تردد دام و طیور است و تصادفات ناشی از آن، مواردی است که به مشکلات روستاییان دامن می‌­زند.

مستند مهاجران نگاه انتقادی به پدیده فروش زمین در شمال کشور به غیربومیان دارد. مستند به‌آرامی روند رو به رشد همراه با فراز و فرودهای مطالبه­‌گری جوانی را نشان می‌­دهد که در صدد است علاوه بر اقناع چهره به چهره هم­‌محلی­‌های خود، با نهاد حاکمیت نیز تعامل کند و به مطالبه­‌گری خود که در نگاهش مطالبه­‌گری نسل آینده است، جامه عمل بپوشاند، با وجود این، مستند­ساز به‌اقتضای ساختار رئالیستیک مستند در جریان بازنمایی واقعیت ما را با مسائل، مشکلات و جریاناتی مواجه می­‌کند که فراتر از مسئله اجتماعی است و نمی‌تواند به علل ساختاری مشکلاتی که پیش‌ِروی روستاییان و کشاورزان قرار گرفته است پاسخ دهد و همچنان تا پایان مستند این امر لاینحل می‌­ماند.

«مهاجران» قبل از آن‌که درباره پدیده زمین‌فروشی باشد، درباره مقوله مطالبه‌­گری و مسئولیت اجتماعی و درک آن توسط کاراکتری تحت عنوان آقای بهاری است که در ساحت مستند در تلاش است با رویکردی آگاهانه، هم‌محلی‌­های خود را از آسیب و تبعات فروش زمین به غیربومیان آگاه سازد.

نگاه و برخورد قیم‌مآبانه کاراکتر مستند سبب شده است که مطالبه‌­گری او مورد توجه هم‌محلی­‌هایش قرار نگیرد و پارادایمی که جوان فعال روستایی به مطالبه‌­گری نگاه می­‌کند، واقعیتی به‌وجود آمده است که در شرایط اجتماعی موجود مردم باید مطالبه‌­گر حقوق­شان باشند اما به‌علت مشکلات اقتصادی و معیشتی، این رویه به بی‌­تفاوتی اجتماعی منجر شده که روند مطالبه‌گری وی را نیز با رکود همراه ساخته است.

مستند به روح و ساحت جامعه اشاره دارد و روایتی را می­‌سازد که به‌خوبی روایت مطالبه­‌گری پیگیرانه را با وجود به بن­‌بست رسیدن­‌های مکرر بازنمایی می­‌کند، با این حال می‌توان تا حدودی روند کسالت‌بار تلاش و تکاپوی جوان روستایی را در سکانس­‌های مختلف مستند مشاهده کرد.

اشاره به آسیب‌­زایی طرح هادی برای استان­‌های شمالی کشور در گفتگو با معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان گیلان، لایه عریان‌­تر واقع‌­گرایانه‌­ای را مورد تمحض قرار می‌­دهد که نقیصه ساحتی قانونی را به‌دنبال دارد. طرح هادی، بافتموجود روستا را به‌دقت زیر ذره‌بین می‌برد و اصلاح و ساماندهی آن را در دستور کار قرار می‌دهد. به‌روایتعرف، درطرح هادی، اراضی کشاورزی جایگاهی ندارند، انگار اطراف روستا را خط‌کشی کرده‌اند تا مرز و حدودش را برجسته کنند و با صدای بلند به همه اعلام کنند که؛ این قسمت، مختصزمین‌های مسکونی و تجاری است و بعد از این مرز می‌توانید به کشاورزی و زراعت مبادرت ورزید.

در بعض از سکانس­‌های مستند، جوان روستایی که درمانده و خسته از ناملایمات مطالبه‌­گری مردمی و حاکمیتی است، ترانه­ میرزا کوچک‌خان را که ترانه‌­ای ملهم از فولکلور مردم گیلان در مایه دشتی است، زیر لب زمزمه می‌­کند، شعری بومی که اگر در مفاهیم آن دقیق شویم، عمق درد ناشی از رنج میرزا را می‌توان مستفاد کرد، این شعر از یک سو تنهایی میرزا را نشان می‌دهد و از سویی دیگر حاکی از انتظار مردم گیلان است که به‌نظر می­‌رسد جوان روستایی با زمزمه این شعر، تنهایی خود را در آماج مطالبه­‌گری‌­اش با انتظار نسل آینده عجین می‌­کند و مرهمی بر آلام خود می‌­گذارد.

شاید در نگاه اول، ابتدا و پایان مستند که با عدم فائق آمدن مطالبه­‌گری اجتماعی جوان روستایی همراه است و هیچ نتیجه‌ای از آن گرفته نمی‌شود، بی‌حاصل به‌نظر برسد، نمی‌دانیم که این تلاش­‌های مستمر به کجا ختم می‌شود و فروش زمین­‌های کشاورزی و تغییر کاربری آنها چه سرنوشتی دارد، این امر کوتاهی در پرداختن به مقوله زمین‌فروشی نیست، بلکه بیان مسئله­‌مندی موضوع و آگاه‌سازی مخاطبینی است که دستمایه پیگیری و مطالبه­‌گری فعال اجتماعی را بازنمایی می­‌کند که در بسیاری از موارد با بخت و اقبالی عمومی نیز روبه‌رو نمی‌شود.

نویسنده: پروانه بیاتی

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
triboon
گوشتیران