مصاحبه|ابوالفتح: اتفاقات کنگره به قدرت نرم آمریکا ضربه می‌زند/ آشوب واشنگتن یک‌شبه رخ نداد

مصاحبه|ابوالفتح: اتفاقات کنگره به قدرت نرم آمریکا ضربه می‌زند/ آشوب واشنگتن یک‌شبه رخ نداد

یک کارشناس مسایل آمریکا معتقد است، اتفاق شش ژانویه در کنگره آمریکا پایان یا ایستگاه‌های پایانی مسیری است که از دهه‌ها قبل شروع شده است و لزوماً ربطی به دونالد ترامپ ندارد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، حمله معترضان به کنگره آمریکا با واکنش‌هایی گسترده در داخل و خارج از این کشور مواجه شد؛ درباره پیامدها و دلایل این اتفاق با امیر علی ابوالفتح گفت‌وگو کردیم.

وی با اشاره به اینکه این اتفاق در تاریخ آمریکا خواهد ماند خاطرنشان کرد که این مسئله ریشه تاریخی دارد که از چندین دهه قبل شروع شده است. این کارشناس مسایل بین‌الملل معتقد است جامعه سیاسی آمریکا تساهل و تسامح خود را از دست داده است و جناح‌های سیاسی به‌دنبال حذف یکدیگر هستند. ابوالفتح همچنین احتمال محاکمه و یا استیضاح ترامپ را در زمان حاضر بعید می‌داند اما معتقد است پس از پایان دوره ریاست جمهوری او را با اتهامات مختلف محاکمه خواهند کرد تا درس عبرتی برای دیگران باشد.

در ادامه متن کامل این گفت‌وگو آمده است:

تسنیم: همان‌طور که شاهد بودید روز گذشته کنگره توسط طرفداران ترامپ اشغال شد و یک روز تاریخی در سیاست آمریکا رقم خورد، این اتفاق را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

تمام کسانی که در آمریکا و همین‌طور رهبران سایر کشورها و حتی بین نزدیک‌ترین متحدان سیاسی آقای ترامپ در حزب جمهوری‌خواه و کنگره آمریکا اظهار نظر کردند این اقدام را حمله به دموکراسی خواندند که توسط گروهی اوباش، تروریست، خرابکار صورت گرفته است و هرکدام با ادبیات خاصی این قضیه را مورد نقد قرار داده ابراز تأسف کردند و گفتند روز غمگینی برای دموکراسی آمریکا بود. این یک واقعیت است که این اتفاق در کنگره ایالات متحده افتاده که سمبل و خانه ملت آمریکاست. قانون اساسی نقش بسیار بزرگی برای قوه قانونگذاری در نظر گرفته است که مورد تعرض قرار گرفته است و آن هم نه توسط دشمن خارجی بلکه با تحریک و تشویق رئیس جمهور آمریکا، در واقع ماجرایی که ترامپ شروع کرده بود عاقبت آن می‌توانست این اتفاق باشد.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

بنابراین این چیزی است که در تاریخ آمریکا باقی خواهد ماند؛ این‌که چگونه نهادهای دموکراتیک و انتخابات آمریکا مورد تعرض قرار گرفت که یکی از پایه‌های دموکراسی نوی آمریکاست اما این اتفاق شاید فرصتی باشد که این‌طور بگویم، حمله به دموکراسی یک‌شبه رخ نداده است بلکه اتفاق شش ژانویه پایان یا ایستگاه‌های پایانی یک مسیری است که از دهه‌ها قبل شروع شده است و لزوماً ربطی به دونالد ترامپ ندارد و اتفاقی که در داخل آمریکا رخ داده است به‌خصوص از اواخر دهه 1970 به‌تدریج ذره و ذره روی همدیگر قرار گرفته و باعث شده است این اتفاق رخ دهد.

جامعه آمریکایی به‌لحاظ سیاسی آن تساهل و تسامحی را که پیش از این داشت از دست داده است. جریان‌های سیاسی که تا چند دهه پیش بر سر یک سری برنامه‌ها با هم اختلاف داشتند و رقابت می‌کردند اما الآن به‌سمت حذف یکدیگر حرکت می‌کنند؛ هم محافظه‌کاران در تلاش هستند تا آنجایی که در توانشان هست لیبرال‌ها را از صحنه سیاست با انواع و اقسام اتهامات خارج کنند و هم لیبرال‌ها این‌گونه عمل می‌کنند.

هر کدام از طرفین تصور می‌کنند اگر شکست بخورند دین و دنیایشان، دموکراسی و محبوبیت آمریکایی را از دست می‌دهند بنابراین تا آخرین نفس به‌قول آقای ترامپ می‌خواهند ایستادگی کنند و بجنگند. این شرایط متصلّب سیاسی با این کینه و نفرتی که در جامعه سیاسی آمریکا به‌وجود آمده است می‌تواند بزرگترین ضربه به دموکراسی آمریکایی باشد.

در آینده به‌نظر می‌رسد اگر اصلاحاتی صورت نگیرد شرایط از این وخیم‌تر خواهد شد و حملات به نهادهای دموکراسی در آمریکا بیش از پیش شدت خواهد گرفت.

تسنیم: بحث محاکمه و استیضاح ترامپ در بعضی محافل آمریکایی شنیده می‌شود، به‌نظرتان آیا این مسئله امکان‌پذیر است و چگونه پیش خواهد رفت؟

تصور نمی‌کنم تا زمانی که آقای ترامپ رئیس جمهور است این اتفاق بیفتد چون 12 روز دیگر دوره ریاست‌جمهوری وی تمام می‌شود بنابراین هر کاری بخواهند بکنند در این 12 روز نمی‌تواند به سرانجام برسد چرا که یک‌سری تشریفات دادرسی و قانونی دارد که زمان می‌برد.

حتی توسل به متمم 25 قانون اساسی هم دردی را دوا نمی‌کند یعنی جمع شوند تا طی سه یا چهار روز مشورت کنند؛ بر اساس قانون اساسی باید نامه نوشته شود؛ سه روز بگذرد و اگر رئیس جمهور نقض کرد دوباره نامه بزنند، تمامی اینها اگر بخواهد طی بشود به 20 ژانویه می‌رسیم.

بنابرین الآن خیلی دور از انتظار است که این خواسته عملی شود البته این مطالبه در کنگره آمریکا وجود دارد اما به‌لحاظ زمانی خیلی فرصتی باقی نمانده است از این جهت به‌نظر می‌رسد دونالد ترامپ در یک شبه‌حبس خانگی یا ایزوله شدن قرار بگیرد،  همان‌طور که می‌بینیم شبکه‌های اجتماعی امکان دسترسی به ترامپ را نمی‌دهند، خیلی از دستوراتش مورد تبعیت قرار نمی‌گیرد، کارهای روزمره توسط مایک پنس انجام می‌شود اما وقتی دوره ترامپ تمام و به یک شهروند عادی تبدیل شد در آن صورت به‌نظر می‌رسد با انبوهی از اتهامات که از اقدام علیه امنیت ملی و تلاش برای آشوب شروع می‌شود تا اتهاماتی مانند فساد مالی و پولشویی و اخلاقی یا همان چیزهایی که پیش از ریاست‌جمهوری‌اش در مظان اتهام قرار داشت، مواجه شود، در واقع ترامپ چنان کاری کرده است که به‌نظر نمی‌رسد که از مدارای دشمنانش بتواند برخودار شود و احتمالاً به‌گونه‌ای با او رفتار می‌کنند که به‌اصطلاح آینه عبرتی برای دیگران باشد.

آمریکایی‌ها همواره نظام سیاسی خود را الگویی برای دیگران معرفی می‌کردند و خیلی‌ از کشورها را تحت فشار می‌گذارند تا از نظام سیاسی آنها الگوبرداری کنند، با اتفاقاتی که در کنگره رخ داد این ادعای آمریکایی‌ تا چه‌حدی اعتبار خود را از دست می‌دهد؟

این اتفاق ضربه بسیار بسیار سنگینی زده است به‌خصوص مقابل دیدگان جهانیان، حالا اگر این اتفاقات سه یا چهار دهه قبل رخ می‌داد رسانه‌های جریان‌ اصلی می‌توانستند کانالیزه کنند و اطلاعات کنترل‌شده در اختیار مردم جهان قرار می‌گرفت و از جزئیات خبردار نمی‌شدند اما این اتفاق مقابل دوربین‌های زنده در سرتاسر جهان دیده شد که چه فضاحت سیاسی در آمریکا رخ داد، البته آمریکایی‌ها تلاش می‌کنند آن را بازسازی کنند و متحدین آمریکا مثل رئیس جمهور فرانسه، نخست وزیر انگلیس، آلمانی‌ها و اسرائیلی‌ها در این چند ساعت به‌گونه‌ای حرف زده‌اند که این مشکل ربطی به ساختار سیاسی آمریکا ندارد و دموکراسی آمریکا قوی است و این یک طوفانی بود که آمد و رد شد اما این مسئله در آینده به قدرت نرم آمریکا ضربه می‌زند، دیگر آمریکایی‌ها به آن اندازه نمی‌توانند خود را الگو معرفی کنند و دیگران را تحت فشار قرار دهند و درباره دموکراسی، انتخابات و برگزاری تجمعات بدون خشونت دیگران را بازخواست کنند، به‌محض اینکه آمریکایی‌ها بخواهند انتقادی در مورد یک اتفاق در یک کشور رقیب و دشمن انجام بدهند بلافاصله این فیلم‌ها و اسناد و مدارک رو می‌شود و پاسخ داده می‌شود که ایالات متحده دیگر آن قاضی و الگو برای دموکراسی نیست و اگر کسی هم بخواهد تبعیت کند یا الگوبرداری کند شاید از کشورهای دیگر که موفق‌تر هستند بخواهند الگوبرداری کنند نه از ایالات متحده آمریکا که روز به روز با مشکلات عمیق‌تر روند دموکراتیک مواجه می‌شود. تمام قدرت آمریکا در موشک‌ها و دلارش نیست؛ اتفاقی که دیروز افتاد ضربه سنگینی به آنها می‌زند و در این‌که در آینده بتوانند ترمیم کنند تردید جدی وجود دارد.

انتهای پیام/+
واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon