کنکور منطقی نیست/ عدم قبولی در رشتههای پزشکی و داروسازی "نسل افسرده" ایجاد میکند
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: روش کنکور منطقی نیست و روش پذیرش رشتههای پزشکی باید متنوع باشد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، جلسه 142 ستاد نقشه جامع علمی کشور به ریاست دکتر سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد.
دکتر سعیدرضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به دستور این جلسه که به بررسی سیاست پیشنهادی «درصدی از کل پذیرش رشتههای پزشکی با اولویت دانشگاههای بزرگ کشور از رشتههای مقطع کارشناسی وارد دکتری حرفهای شوند» اختصاص داشت، گفت: 15 جلسه کمیسیون علم و آموزش دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به بررسی سیاستهای پیشنهادی برای ساماندهی نظام سنجش و پذیرش اختصاص داشته است لذا کار کارشناسی و مطالعات پیشینی خوبی در این مورد انجام شده، همچنین به صورت جلسات گذشته شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز رجوع شده است.
وی افزود: با این حال برای ارائه سیاستهای پیشنهادی ساماندهی نظام سنجش و پذیرش به گزارش توجیهی و ارائه گزارش فرآیندی نیاز است و همچنین نظام سنجش و پذیرش کشورهای دنیا باید بررسی دقیقتری شود و شرایط کشور نیز برای تصمیمگیری نهایی در این مورد در نظر گرفته شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: سه روش سنجش و پذیرش برای پذیرش رشتههای پزشکی در دنیا وجود دارد که شامل پذیرش دکتری حرفهای پیوسته بدون لیسانس، پذیرش دکتری حرفهای پیوسته با لیسانس و پذیرش دکتری حرفهای غیرپیوسته است، یعنی در این روش متقاضی بعد از لیسانس برای پزشکی پذیرش میشود.
پذیرش رشتههای پزشکی باید متنوع باشد
رئیس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور تصریح کرد: ما نیز برای پذیرش دکتری رشتههای پزشکی، میتوانیم تنوع بخشی در روش داشته باشیم.
وی تأکید کرد: روش فعلی سنجش و پذیرش (کنکور) در کشور روش منطقی نیست و با تقاضای زیادی که برای رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی وجود دارد، عدم قبولی در این رشتهها منجر به ایجاد نسل افسرده و شکستخورده در کشور شده است.
ادغام دانشگاههای علوم پزشکی و سایر علوم
عاملی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ستاد نقشه جامع علمی کشور باید به صورت جدی موضوع ادغام دانشگاههای علوم پزشکی و دانشگاههای سایر علوم را پیگیری کند چراکه جداسازی این دانشگاهها از یکدیگر موجب عدم استفاده بهینه از ظرفیتهای رشتهای و عدم برخورداری از حوزههای بین رشتهای و ضعیف شدن توان دانشگاهی در سطح جهانی میشود.
رئیس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور خاطرنشان کرد: جدا کردن رشتههای پزشکی از سایر رشتهها، در چند کشور بیشتر وجود ندارد که کشورهای قوی به لحاظ علمی نیستند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه جداسازی دانشگاههای علوم پزشکی و سایر علوم منجر به کمرنگ شدن ارتباط و گره خوردن رشتهها با یکدیگر شده است، اظهار داشت: همچنین جداسازی دانشگاههای علوم پزشکی و سایر علوم بر افت رتبهبندی جهانی دانشگاههای کشور تأثیرگذار بوده است.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، بعد از بحث و بررسی اعضاء پیرامون دستور اول جلسه، سیاست پیشنهادی مبنی بر اینکه «درصدی از کل پذیرش رشتههای پزشکی با اولویت دانشگاههای برتر از مقطع کارشناسی وارد رشتههای پزشکی شوند» با موافقت اعضا تصویب شد.
انتقاد از رأی دیوان عدالت اداری
به گزارش تسنیم، دکتر منصور کبگانیان دبیر ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در پیش از دستور این جلسه، ضمن انتقاد از رأی جدید دیوان عدالت اداری مبنی بر حذف شرط چاپ مقاله برای دفاع از رساله دکتری، اظهار داشت: به گفته دیوان عدالت اداری "ماده 19 آییننامه آموزشی دوره دکتری تخصصی دانشجویان مصوب 1394 مغایر با اصول انعطاف، پویایی رقابت و نوآوری علمی میباشد"، که ما با این رأی مخالف هستیم چرا که این مصوبه دیوان عدالت اداری از مصادیق ورود به محتوای علمی است و در تضاد با مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
وی با تأکید بر اینکه مراجع قضائی صرفاً میتوانند در تغییر شکلی برخی آیین نامهها ورود کنند، تصریح کرد: ضرورت دارد قوه قضائیه، شورای عالی انقلاب فرهنگی و ستاد نقشه جامع علمی کشور این موضوع را پیگیری کند.
دکتر علی اکبر حقدوست معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به جلسه اخیر وزارت بهداشت با دیوان عدالت اداری پیرامون رأیهای دیوان عدالت اداری در مباحث علمی و تخصصی، اظهار داشت: در این جلسه، دیوان عدالت اداری بر عدم ورود این دیوان در مباحث محتوایی و همچنین رعایت مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید کرد.
وی ادامه داد: همچنین در این جلسه تأکید شد که دیوان عدالت اداری بر رسیدگی شکلی به آئین نامهها تأکید دارد و در مباحث محتوایی ورود نخواهد داشت.
حقدوست با تأکید بر اینکه برخی از آرای دیوان عدالت اداری آسیب به دانشگاه و علم وارد میکند، افزود: مقرر شده است طی جلسه دیگری با دیوان عدالت اداری مواردی که این دیوان ورود محتوایی به مصوبات و آئیننامههای علمی و دانشگاهی را داشته بررسی شود.
در ادامه دکتر محمدرضا مخبر دزفولی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در مورد بررسی لایحه بودجه آموزش عالی، تحقیقات و فناوری سال 1400 کل کشور، گفت: در این گزارش اعلام شده است که سهم اعتبارات پژوهش و فناوری از تولید ناخالص داخلی در لایحه بودجه سال 1400 حدود 0.32 درصد است.
وی خاطرنشان کرد: این میزان از سهم پژوهش و فناوری از تولید ناخالص داخلی با اهداف سیاستهای کلی علم و فناوری و نقشه جامع علمی کشور درخصوص افزایش سهم تحقیق و توسعه از تولید ناخالص داخلی فاصله زیادی دارد.
رشد 10 پلهای ایران در افزایش کیفی مقالات
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید کرد: ستاد نقشه جامع علمی کشور این موضوع را پیگیری و رسیدگی کند.
در ادامه جلسه گزارش اخبار علم و فناوری توسط دکتر حسن قدسی پور معاون نظارت و ارزیابی ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شد و آخرین آمار تولیدات علم و فناوری جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی قرار گرفت.
وی ادامه داد: بر اساس گزارش پایگاه استنادی اسکوپوس، کشورمان رشد 10 پلهای در افزایش کیفی مقالات به دست آورده است که این ارتقا نشان میدهد گزارش استنفورد خلاف واقعیت است.
دکتر قدسی پور با اشاره به شاخص استناد نرمال شده، اظهار داشت: متوسط جهانی شاخص استناد نرمال شده عدد یک است که خوشبختانه شاخص استناد نرمال شده کشورمان در سال 2020 ، بالاتر از متوسط جهانی و عدد 1.25 است.
معاون نظارت و ارزیابی ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: جایگاه ایران در شاخص استناد نرمال شده در میان 25 کشور برتر دنیا، رتبه 13 است و کشورهایی مانند اسپانیا، چین، ترکیه، روسیه، کره جنوبی بعد از کشورمان قرار دارند و کشور سوئیس رتبه اول را در این شاخص دارد.
وی در ادامه با اشاره به گزارش شبکه اسکای نیوز عربی، اظهار داشت: کاوشگر امل (امید) از مرکز فضایی تانیگاشیما واقع در جنوب کشور ژاپن به فضا پرتاب شده است.
دکتر قدسی پور خاطرنشان کرد: کاوشگر امل (امید) توسط مرکز فضایی محمد بن راشد در امارات و با همکاری دانشگاه «کلرادو بولدر»، دانشگاه «ایالتی آریزونا» و دانشگاه «کالیفرنیا برکلی» ساخته شده و نخستین مأموریت علمی میان سیارهای است که توسط یک کشور اسلامی عرب انجام میشود.
معاون نظارت و ارزیابی ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: کاوشگر امید به 6 کاوشگر دیگر آمریکا، اروپا، هند و چین که در حال حاضر از مدار زمین به بررسی کره مریخ مشغول هستند، ملحق شده است.
انتهای پیام/