مصاحبه|کارشناس مسائل آمریکا: ترامپ می‌رود اما چالش‌های جامعه سیاسی آمریکا باقی می‌ماند

مصاحبه|کارشناس مسائل آمریکا: ترامپ می‌رود اما چالش‌های جامعه سیاسی آمریکا باقی می‌ماند

یک کارشناس مسایل آمریکا با اشاره به اینکه وقایع روز چهارشنبه در کنگره آمریکا در تاریخ این کشور بی سابقه بود، تاکید کردند این مسئله شدیدا به وجهه آمریکا در جهان ضربه زد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، حضور خشونت آمیز معترضانی که به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اعتراض داشتند در کنگره این کشور سوال‌‌های زیادی را درباره نظام سیاسی آمریکا و اعتبار این کشور به عنوان مدعی دفاع از دموکراسی وارد کرده است.

درباره دلایل و عواقب این رویداد با حسین هوشمند، تحلیلگر مسایل آمریکا گفت‌وگو کردیم.  وی با اشاره به بی سابقه بودن وقایع کنگره آمریکا، تاکید کرد که این مسئله وجهه آمریکا را که ادعا دارد مهد دموکراسی  است در جهان خدشه‌دار کرد.

این کارشناس آمریکا همچنین معتقد است که پایان یافتن دوره ریاست جمهوری ترامپ، نارضایتی و مخالفت‌ها بخش‌های از جامعه از بین نخواهد رفت به چالش بزرگی برای جامعه سیاسی آمریکا باقی خواهد ماند. هوشمند همچنین خاطر نشان کرد با اقدامات ترامپ، وجهه و آینده حزب جمهوریخواه به شدت آسیب دیده و این حزب به دو قمست تقسیم شده است. در ادامه متن کامل این گفت‌وگو آمده است:

تسنیم: روز چهارشنبه گذشته شاهد بودیم که معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به کنگره این کشور هجوم بردند که با بازتاب‌ها و حاشیه‌های زیادی همراه بود. شما این تحولات را چگونه ارزیابی می کنید؟

اتفاقی که در کنگره افتاد یک اتفاق بی سابقه بود. در تاریخ آمریکا سابقه نداشت که به این صورت به کنگره حمله شود در حدی که سناتورها و نماینده‌ها مجبور شوند در پنگاه مخفی شوند و مهمتر اینکه هیچ وقت رئیس جمهور آمریکا چنین اقدامی انجام نداده بود که رسانه‌ها و دموکرات‌ها به نوعی تفسیر به کودتا می کنند. رئیس جمهور آمریکا اگر در انتخابات شکست می‌خورد حتی اگر انتقاد و اعتراضی داشت بالاخره به نتیجه تکمین و آن را قبول می‌کرد. اما این بار آقای ترامپ برخلاف بقیه روسای جمهوری آمریکا نه تنها نتایج را قبول نداشت بلکه به اقدام عملی برای لغو نتایج دست زد و به نوعی به دنبال شبه کودتا بود تا نتایج الکترال کالج به صورت رسمی در کنگره تایید نشود. خوب این اقدام بی سابقه بود و واقعا وجهه آمریکا را که ادعا دارد مهد دموکراسی  است در جهان خدشه‌دار کرد.

تسنیم: آیا اتفاقی که در کنگره اتفاق بود یک رویداد لحظه‌ای بود که تمام شد و یا نه ریشه‌های عمیقی دارد که نشان از یک بحران پایدار در جامعه سیاسی آمریکا دارد؟

نه این یک اتفاق لحظه‌ای نبود بلکه اقدامی بود که سال‌ها زمینه‌اش آماده شده بود. اگر به چهار سال قبل برگردیم باید گفت پیروزی آقای ترامپ در انتخابات 2016 به خاطر سوار شدن بر موج نارضایتی‌های بود که قسمت‌های از جامعه آمریکا از شرایط موجود داشتند، به طور مثال کارگران معادن زغال سنگ یا کشاورزهای آمریکایی و طبقه ضعیف جامعه فریب شعارهای آقای ترامپ را خوردند. آقای ترامپ مدعی این بود که می‌خواهد با فقر مبارزه کند؛ می خواهد وضع کارگران آمریکایی بهتر شود؛ می خواهد جلوی قدرت نوظهور اقتصاد چینی را بگیرد اما حالا مشخص شده که در این چهار سال بیشترین کمک را به ثروتمندان مشابه خود کرد و نگرانی و دغدغه قشر ضعیف جامعه را نداشت و به کارگران پشت کرد و آقای بایدن هم به همین دلیل توانست رای اکثریت کارگران را جذب کند.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در صفحه اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

حالا با تحریک آقای ترامپ آن قسمت از طرفداران افراطی همانطور که از عکس‌ها وتصاویر می توانیم ببینم سفید پوست و نژاد پرست هستند فعال شده‌اند. اینها حالا ناراضی هستند، یعنی با پایان یافتن دوره ریاست جمهوری ترامپ قطعا این مخالفت‌ها از بین نمی رود و همچنان ادامه خواهد داشت. در واقع این بخشی از جامعه آمریکایی همچنان منتقد و مخالف عملکرد اقای بایدن خواهند بود. در واقع یکی از چالش‌های پیش روی آینده آمریکا این قشر هستند که کلا نظام سیاسی را قبول ندارند و باید تصمیم سخت بگیرند که چطوری با این قشر مقابله کنند و انتقادات آنها را به اصطلاح رفع کنند چرا که می تواند برای آینده جامعه سیاسی آمریکا خطرناک باشند.

تسنیم: آمریکایی‌ها همواره مدعی دموکراسی هستند و اگر این اتفاق در کشور دیگری رخ می‌داد مقامات آمریکایی بلافاصله واکنش نشان می دادند، حالا با اتفاقی که در کنگره افتاد تا چه حدی به این ادعا و  اعتبار دموکراسی آمریکا ضربه می زند؟

قطعا تاثیرپذیر خواهد بود.  وجهه آمریکا در این چهار سال ریاست جمهوری آقای ترامپ به شدت مخدوش شد و حتی مقامات اروپا به صورت مستقیم و غیرمستقیم انتقاد کرده بودند. دولت بایدن هم اگر بخواهد قمستی از سیاست های ترامپ را ملغی کند و تغییر سیاست درباره مسایل جهانی بدهد این مسئله را باید در اولویت آنها باشد که وجهه آمریکا را درست کنند البته کار سختی است و به این صورت نیست که اگر دولت بایدن اراده کند وجهه آسیب دیده آمریکا را ترمیم کند، بلافاصله این اتفاق بیافتد.  

حتی ما شاهد هستیم که در یکی از کشورهای آفریقایی در صحفه سوم روزنامه که دیروز چاپ شده بود به صورت مفصل به وقایع کنگره پرداخته و وضعیت آمریکا را با کشور خود مقایسه کرده بود.  ببیند کار به کجا کشیده که در یک کشور آفریقایی که گفته می شود از لحاظ دموکراسی در وضعیت پایین تری دارد از وضعیت دموکراسی آمریکا انتقاد می کنند. این برای آمریکایی ها خیلی بد و قطعا وجهه آنها آسیب دیده است.

تسنیم: وضعیت حزب جمهوریخواه چگونه پیش خواهد رفت همانطور که می دانید لیندسی گراهام در سال 2016 طی توییتی نوشت «اگر ما ترامپ را نامزد کنیم، نابود خواهیم شد و لیاقتش را خواهیم داشت.» آیا می توان گفت پیش بینی این سناتور جمهوریخواه درست بوده است؟

بلی آقای گراهام قبل از تایید نامزد نهایی حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری 2016 توییت کرد اگر ترامپ نامزد شود ما نابود خواهیم شد و حزب جمهوریخواه مستحق آن خواهد بود. ولی شاهد بودید که همین آقای گراهام در طول چهار سال گذشته همراهی بسیاری زیادی با آقای ترامپ داشتند حتی بارها با ایشون به گلف بازی رفته و یک رفاقت صمیمی با ترامپ داشت اما وقتی وقایع روز چهارشنبه کنگره رخ داد شاهد بودیم که سخنرانی احساسی کردند و گفتند دیگر بس است و ما نباید دیگر از ترامپ حمایت کنیم و ترامپ از همه خط قرمزها رد شده است. شاهد بودیم که دیروز در فرودگاه هوادارن آقای ترامپ به چه صورت به او اعتراض می کردند و نشان می دهد که آنها یادشان رفته که در طول چهار سال گذشته چطور سناتور گراهام از ترامپ حمایت می کرد.

این نکته خیلی مهم است یعنی پیش بینی سناتور گراهام دقیقا به وقوع پیوست و الان وجهه حزب جمهوریخواه به شدت آسیب دیده و وضعیت مناسبی ندارد. الان حزب دو قسمت شده قمست اصلی حزب امثال سناتور مک کانل رهبر جمهوریخواهان سنا از همان روز اول پس از انتخابات با این ادعای ترامپ که تقلب شده مخالفت کرد و به آقای بایدن تبریک گفت و در مقابل جناح ترامپ را می بینیم که از این به بعد به دنبال نقش آفرینی بیشتری در حزب جمهوریخواه هستند. قبل از اتفاق روز چهارشنبه در کنگره ما شاهد بودیم که پسر آقای ترامپ در صحبت های که داشتند جمهوریخواهان را تهدید کرد و گفت اگر آرای الکترال کالج را زیر سوال نبرید دو سال دیگر در انتخابات مقدماتی من همه شما را شکست می‌دهم و ما اقدامی خواهیم کرد که شما شکست بخورید البته یک نوع تهدیدی بود که خیلی هم نمی تواند عملی شود. بعد از اتفاقاتی که روز چهارشنبه افتاد ما شاهد بودیم که سناتور تد کروز و سناتور جاش هاولی که سردمدار زیر سوال بردن کالج الکترال در کنگره بودند از اتفاقات روز چهارشنبه تبری جستند و این حمله را محکوم کردند. حتی شاهد هستیم که قرارداد سناتور هاولی برای انتشار کتابش با انتشارات سایمون شوستر از طرف این انتشارات فسخ شد و حتی چندین نفر از سناتورهای دموکرات هم خواستار استعفای سناتور کروز و هاولی شدند.نکته جالب این که سناتور کروز و هاولی هر دوتاشان جز گزینه‌های آینده برای انتخابات ریاست جمهوی در 2024 هستند و حالا شاید آینده سیاسی خودشان را با این مسئله به خطر انداختند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان