«هفشجان» پایتخت صنعت جوش کشور/ شهر صنعتگران چهارمحال و بختیاری به نماد جهش تولید تبدیل شد
گروه استانها - جوانان چهارمحال و بختیاری تولید و اشتغال را سرلوحه خود قرار داده و میتوان گفت در صنعت و کارآفرینی دستی بر آتش دارند، در این میان جوانان هفشجانی نیز با نوآوری خود صنعت جوش را رونق دوباره بخشیدند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، تولید، صنعت، اشتغال، نیروی انسانی، صادرات و بازاریابی از حلقههای مهم زنجیره توسعه پایدار هستند و تولیدکنندگان و آموزشدهندگان پیشقراولان این زنجیره محسوب میشوند اما در بسیاری از مناطق تولید و اشتغال در بخشهای مختلف بهواسطه عوض شدن شیوه زندگی و تغییر نیازهای مردم همچنین تغییرات تکنولوژیکی و تحصیلکردگی افراد تقریبا بهدست فراموشی سپرده شده است. دشواری شرایط نیز مزید بر علت شده تا شغلهای پدرانمان دیگر جایگاهی در زندگی کنونی نداشته باشند.
اما در همین شرایط افرادی با قدرت خلاقه خود، گرد و غبار شغلهای سنتی را تکانده و آنها را به نوآوری آراسته و حتی توانستهاند با کاربردی کردن محصولات صنعتی شغلهای گذشتگان عرصههای ملی را درنوردیده و پا به عرصه جهانی بگذارند.
لازمه نوآوری و آغاز دوباره آموزش و ایجاد امکان آزمون و خطا است که ارزشی چند برابر اشتغال دارد و بهنوعی زیرساخت تولید و اشتغال بهشمار میرود و برای پایداری شغل باید آموزش در رأس امور باشد.
در گذشته با توجه به حرفههای مختلفی که در هر خانواده و شهر و دیاری رواج داشته آموزش نسل اندر نسل به جوانان انتقال مییافته اما با تغییر سبک زندگی این روش رفتهرفته کمرنگ شد و آموزش از طریق آموزشگاهها و مراکز تخصصی صورت میگیرد.
اکنون که ضرورت و اهمیت تولید داخلی و جهش تولید بیش از هر زمان بر همگان آشکار شده، بسیاری از آموزشها با رویکرد خوداتکایی و تکیه بر توان داخلی انجام میشود و قابلیتهای بیشماری چه از نظر نیروی انسانی و چه از لحاظ منابع و امکانات نمایان شده که تلاشهایی هم برای استفاده بهینه از آنها میشود.
چهارمحال و بختیاری نیز از این امکانات و سرمایههای خدادادی بیبهره نیست و جوانان شهرها و روستاهای آن تولید و اشتغال را سرلوحه خود قرار داده و میتوان گفت در صنعت و کارآفرینی دستی بر آتش دارند.
شهر هفشجان از توابع شهرستان شهرکرد که از دیرزمان با صنعت جوش عجین بوده الان هم در این رشته گوی سبقت را از سایر مناطق ربوده و جوانانش صنعت جوش را تا سرحد امکان توسعه دادهاند تا جایی که این شهر تبدیل به قطب جوش و "پایتخت صنعت جوش کشور" شده است.
هَفشِجان یکی از شهرهای باستانی ایران واقع در بخش مرکزی شهرستان شهرکرد، در 15 کیلومتری جنوب غربی شهرکرد و در دامنهٔ رشته کوه جهانبین قرار دارد. این شهر جمعیتی بیش از 21 هزار نفر را دارا است و پیشینه این شهر به دوره نوسنگی میرسد. هفشجان تا پایان عصر صفویه حائز مرکزیت تمام در منطقه چهارمحالِ اصفهان بوده است و در ابتدای دوره قاجاریه نیز این موقعیت را حفظ نمودهاست.
امروزه بالای 70 درصد از مردان شهر هفشجان به شغل جوشکاری مشغول هستند و آوازه تبحر جوشکاری مردم شهر هفشجان به گونهای است که بیشترین و دقیقترین جوشکاریهای پروژههای مهم کشور در زمینههای مختلف به آنها سپرده میشود و شهر هفشجان را به "شهر صنعتگران" مشهور کرده است.
بهمنظور آشنایی با این شاخه صنعتی با رئیس مرکز جوش هفشجان گفتوگو کردیم.محمد بنیطالبی با بیان اینکه متولد سال 1359 و دارای مدرک کارشناس ارشد عمران هستم، اظهار داشت: مرکز آموزش فنی و حرفهای هفشجان سال 86 افتتاح شد و در رشتههای جوشکاری، کشاورزی، صنایع دستی و... آموزش در آن ارائه میشد.
وی افزود: این مرکز در بهمنماه سال 97 با حدود 9 میلیارد ریال بهعنوان مرکز تخصصی جوش استان تجهیز شد، در حال حاضر این مرکز دارای چهار کارگاه جوش با دو مربی رسمی در گرایشهای مختلف مرتبط با جوش است که در شاخههایی از قبیل جوشکاری قوس الکتریکی، جوشکاری محافظ آرگون، جوشکاری گاز محافظ co2، جوشکاری زیرپودری و گرایشهای مرتبط با بازرسی جوش از قبیل بازرسی چشمی(vt) بازرسی جوش با ذرات مغناطیسی(mt)بازرسی جوش با مایع نافذ(pt) و بازرسی جوش به روش الکتراسونیک(ut) آموزش میدهند.
رئیس مرکز آموزش فنی و حرفهای تخصصی جوش هفشجان بیان داشت: در این مرکز از ظرفیت استادکاران، افراد تحصیلکرده در این رشته و اعضای انجمن علوم تکنولوژی هفشجان و انجمن جوش استان نیز استفاده میشود و با همکاری مسئولین زمینههای احداث کارگاه جوش زیر آب در مرکز فراهم شده است، استخر آب در مرکز احداث شد که این استخر هماکنون ناتمام است و نیاز به اعتبار جهت تکمیل دارد.
بنیطالبی عنوان داشت: در آبانماه سال 98 مسابقات آزاد جوش کشور در مرکز هفشجان برگزار شد که در مراسم افتتاحیه آن معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان فنی و حرفهای کشور حضور داشتند که با توجه به پتانسیل شهر هفشجان و مرکز جوش این شهر مقرر شد هر سال مسابقات ملی مهارت رشته جوشکاری در این مرکز برگزار شود، امسال به دلیل شیوع کرونا مسابقات برگزار نشد و تا تیرماه سال آینده به تعویق افتاد.
وی تصریح کرد: اعتبارات تخصیص داده شده برای تجهیز کارگاههای مرکز تخصصی جوش هفشجان از محل اعتبارات سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور تامین میشود که در احداث استخر جوش زیر آب از اعتبارات تملک داراییهای استان استفاده شده است.
رئیس مرکز آموزش فنی و حرفهای تخصصی جوش هفشجان با اشاره به اینکه هشت نفر در مرکز هفشجان مشغول به کار هستند، خاطرنشان کرد: جهت تکمیل کارگاه جوش زیر آب تقریبا 8 میلیارد ریال و برای تجهیز آن 20 میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است.
وی با اشاره به اینکه صادرات قطعات، مخازن و سازههای ساخته شده از مرکز تخصصی جوش هفشجان انجام میشود، اضافه کرد: صنعت جوش یک صنعت استراتژیک است و این رشته در استان جای کار بسیار زیادی دارد، آموزش جوش زیر آب، متقاضیان بسیاری دارد چراکه رشته جوش زیر آب جزو پردرآمدترین حرفهها در جهان است و متقاضیان با فراگیری آن میتوانند هم در داخل و هم در سطح بینالمللی کار کنند.
انتهای پیام/7540/ ت