تروریستی خواندن انصارالله؛ بی‌تأثیر بر مقاومت یمن، پردردسر برای آمریکا

تروریستی خواندن انصارالله؛ بی‌تأثیر بر مقاومت یمن، پردردسر برای آمریکا

دولت ترامپ در واپسین روزهای باقی‌مانده از عمر خود درحالی تصمیم به قرار دادن جنبش انصارالله در لیست سازمان‌های تروریستی گرفته که این اقدام تاثیری بر استراتژی یمنی‌ها در ادامه مقاومت نخواهد داشت.

‎به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، درج نام جنبش «انصارالله» یمن در لیست سازمان‌های تروریستی توسط ایالات متحده از چند ماه گذشته بنا بر اهداف خاص دولت «دونالد ترامپ» در این کشور مطرح بوده است. اخیرا «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه دولت ترامپ اعلام کرد که وزارتخانه متبوعش این تصمیم را به کنگره اطلاع خواهد داد.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در صفحه اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

این درحالی است که اختلافات زیادی در کنگره برای این اقدام آمریکا وجود دارد و حتی بسیاری از اندیشکده‌های این کشور پیشتر نسبت به آن هشدار داده بودند. در همین زمینه «گریگوری جانسون»، عضو غیرمقیم مرکز سیاست خاورمیانه اندیشکده آمریکایی بروکینگز، در مقاله‌ای با اشاره به سیاست‌های دولت ترامپ درباره یمن و جنبش انصارالله و کمیته‌های مردمی این کشور اعلام کرد، ترامپ در روزهای آخر کارش به نظر می‌رسد که تصمیم دارد خطای غیرضروری دیگری در قبال یمن انجام داده و حوثی‌های (انصارالله و کمیته‌های مردمی) یمن که گروه شبه نظامی مردمی و محلی در یمن هستند و بخش‌های شمالی این کشور را در دست دارند، در زمره سازمان‌های تروریستی قرار دهد و این امر یک اقدام اشتباه خواهد بود.

وی گفت: تروریستی خواندن حوثی‌ها برای غیرنظامیان یمن، گفت‌وگوهای صلح و در نهایت برای امنیت ملی آمریکا بد تمام خواهد شد. این اقدام همچنین دست جو بایدن را پیش از این که سوگند ریاست جمهوری یاد کند را می‌بندد هر چند محدود کردن بایدن خود یک نکته‌ای است که مقامات ترامپ تمایل به آن دارند.

اما در این بین سوالاتی در خصوص اهداف واشنگتن از این اقدام و اینکه چرا ایالات متحده در این بازه زمانی و درحالی که دولت ترامپ با بحران بزرگی که رئیس جمهور شکست خورده آمریکا در کشور خودش به وجود آورده چند روز بیشتر مهمان کاخ سفید نیست این تصمیم را گرفته، مطرح می‌شود.

دشمنی ریشه‌دار آمریکا با محور مقاومت

در وهله اول روشن است که انصارالله یمن به عنوان یکی از اعضای محور مقاومت منطقه مانند سایر جنبش‌ها همچون حزب‌الله از دشمنان اصلی آمریکا و پروژه‌های آن در خاورمیانه به شمار می‌رود و این رویکرد آمریکایی‌ها نسبت به آن، موضوع تعجب‌برانگیز و جدیدی نیست.

اما اینکه در این مرحله واشنگتن این تصمیم را گرفته می‌تواند چند علت داشته باشد:

-چالش‌آفرینی برای بایدن: فارغ از اینکه چه دولتی در آمریکا روی کار باشد، بحران‌آفرینی و ایجاد وضعیت جنگی در منطقه خارمیانه روش معمول آمریکایی‌هاست؛ چرا که به اعتقاد آنها وضعیت آشوب در خاورمیانه می‌تواند محورهای قدرت مخالف ایالات متحده را در این منطقه دچار فرسایش کرده و راه را برای اجرای پروژه‌های آمریکایی-صهیونیستی هموار کند. در حال حاضر نیز اصلی‌ترین بحران کل خاورمیانه به ویژه منطقه عربی به جنگ یمن برمی‌گردد. تروریستی اعلام کردن انصارالله از جانب آمریکا موجب می‌شود تا راه هرگونه مذاکره سیاسی برای پایان دادن به این بحران بسته شود.

از سوی دیگر «جو بایدن» رئیس جمهور منتخب آمریکا بارها اعلام کرده بود سیاست واشنگتن در قبال ریاض را مورد بازنگری قرار خواهد داد و جنگ یمن از جمله مواردی است که پرونده آن باید بسته شود. بنابراین ترامپ تلاش می‌کند از ورود موفقیت‌آمیز بایدن به موضوع یمن و حل بحران آن از راه سیاسی جلوگیری کند.

-تحت فشار قراردادن دولت نجات ملی یمن: از سوی دیگر نیروهای انصارالله به دنبال تغییر معادله‌های درگیری در این جنگ و آزادسازی بخش قابل توجهی از مناطق اشغال شده توسط ائتلاف متجاوز عربستان، ارکان دولت نجات ملی یمن را منسجم کرده و دولت صنعا جایگاه بین‌المللی خود را حفظ کرده است. همچنین علاوه بر مردم عادی و نظامیان وابسته به دولت نجات ملی یمن، گروه‌های مختلفی از نیروهای وابسته به «عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهور فراری یمن (تحت حمایت عربستان) به فواصل زمانی کوتاه از صفوف دشمن خارج شده و به نیروهای صنعا می‌پیوندند.

در این شرایط آمریکایی‌ها تلاش دارند با تروریستی اعلام کردن انصارالله، راه ارتباط صنعا با سازمان‌های بین‌المللی و دریافت کمک‌های بشردوستانه برای مناطق تحت کنترل دولت نجات ملی یمن را ببندند و به این ترتیب حامیان دولت صنعا ضد آن تحریک شده و این دولت تجزیه شود.

-عادی‌سازی روابط عربستان با رژیم صهیونیستی: چندی پیش وب سایت «ذا هیل» مقاله‌ای از «دیوید هاردن» مدیر سابق دفتر «آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا» درباره تصمیم آمریکا برای تروریستی خواندن انصارالله و ارتباط این اقدام با عادی‌سازی روابط میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی منتشر کرد. در مقاله این وب سایت که نزدیک به کنگره ایالات متحده است آمده، هدیه ای که دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور کنونی آمریکا در روزهای پایانی حضورش در کاخ سفید به سعودی‌ها خواهد داد احتمال قرار دادن جنبش انصارالله یمن در لیست سازمان‌های تروریستی است که امکان هرگونه حمایت از این جنبش را پس از قرار گرفتن در این لیست منع می‌کند. دولت ترامپ قصد دارد در صورت انجام توافق عادی‌سازی میان عربستان سعودی و رژیم اشغالگر صهیونیستی، انصارالله یمن را در لیست گروه‌های تروریستی قرار دهد.

آیا اقدام آمریکا ضد انصارالله به نفع سعودی‌هاست؟

در این میان شاید برخی معتقد باشند، دولت ترامپ برای جلب رضایت و خوش‌آمد سعودی‌ها دست به چنین اقدامی زده، همانطور که وزارت خارجه عربستان بلافاصله پس از اعلام تصمیم آمریکا برای قراردادن انصارالله در لیست سازمان‌های تروریستی، از این تصمیم استقبال و ادعا کرد که این اقدام تأثیر بسزایی در متوقف شدن تجهیز صنعاء به موشک‌ها و پهپادها و سلاح‌های پیشرفته خواهد شد.

اما واقعیت آن است که آمریکا که تصمیم گیرنده اصلی در جنگ یمن بوده و ریاض را به سمت باتلاق این جنگ سوق داد، حتی منافع عربستان را نیز مد نظر قرار نمی‌دهد؛ چرا که به گفته کارشناسان اولین بازنده بحران یمن سعودی‌ها هستند. ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان از 6 سال گذشته از هیچ جنایتی علیه یمنی‌ها دریغ نکرده و قطعا مرم یمن به اندازه سعودی‌ها نگران تحمل خسارت‌های بیشتر نیستند؛ اما ادامه این جنگ علاوه بر هدر رفتن مبالغ هنگفت برای تسلیحات نظامی که تاکنون نیز آسیب زیادی به اقتصاد عربستان وارد کرده، این کشور را در وضعیت تنش‌های مرزی و ناامنی داخلی نگه می‌دارد؛ همانطور که تاسیسات حیاتی عربستان تا این لحظه نیز از حملات موشکی و پهپادی انصارالله در امان نبوده است.

چالش‌های دولت بایدن در بحران یمن

پیش از این در ژوئن 2019 سنای آمریکا با تصویب سه قطعنامه به ممانعت از فروش تسلیحات به عربستان رأی داد، اما ترامپ آن را وتو کرد. اکنون نیز نمی‌توان گفت که اولویت دولت بایدن به ویژه با توجه به مشکلات داخلی آمریکا و چالش‌هایی که این کشور در قبال چین و روسیه دارد، پرونده‌های خاورمیانه و بحران یمن باشد؛ اما دورنمای جنگ یمن برای آمریکایی‌ها کنترل این بحران است.

طبق سیاستی که دونالد ترامپ در واپسین روزهای باقی‌مانده دوره خود در آمریکا پیش گرفته، مشکل‌تراشی برای دولت دموکرات‌ها ضمن اولویت‌های وی محسوب می‌شود؛ به گونه‌ای که بایدن قادر به حل هیچ یک از پرونده‌های خارجی آمریکا همچون توافق هسته‌ای با ایران و چالش‌های ایالات متحده با چین و روسیه که طرف اصلی به بن‌بست کشاندن این پرونده‌ها ترامپ بوده، نباشد.

در این میان برخی تحلیلگران معتقدند که تحرکات اخیر ترامپ در زمینه سیاست خارجی به ویژه پرونده‌های خاورمیانه، از رقابت‌های داخلی آمریکا ناشی می‌شود. در هر صورت قطعا مسیر بایدن برای تعامل با این پرونده‌ها-آنگونه که پیش از این برنامه ریزی کرده بود، نخواهد بود و دولت دموکرات آمریکا برای پیاده‌سازی استراتژی خود در منطقه درگیر چالش‌های متعددی می‌شود و همین موضوع چشم‌انداز برنامه‌های آینده جو بایدن در امور خاورمیانه را مبهم می‌کند.

تروریستی خواندن انصارالله تاثیری بر روند پیشرفت نیروهای صنعا ندارد

آنگونه که منابع آمریکایی اعلام کرده‌اند، مکانیزم و سازوکاری برای قرار دادن جنبش انصارالله یمن در لیست تروریسم از جانب واشنگتن طراحی نشده است. از سوی دیگر یمن از 6 سال گذشته تاکنون در یک محاصره همه جانبه ائتلاف عربستان تحت نظارت مستقیم ایالات متحده قرار داشته و «عبدالحکیم الخیوانی» رئیس سازمان امنیت دولت نجات ملی، «مطلق عامر المرانی» نایب رئیس دفتر امنیت دولت نجات ملی و «عبدالقادر الشامی» از اعضای جنبش انصارالله یمن از جمله مقامات یمنی هستند که وزارت خزانه داری آمریکا پیش‌تر آنها را تحریم کرده است.

علاوه بر آن اغلب جریان‌هایی که واقعا از انصارالله و مردم مناطق تحت کنترل دولت صنعا حمایت می‌کنند، از حامیان این جنبش هستند و خود این جریان‌ها در لیست تحریم‌های آمریکا قرار دارند. بنابراین تروریستی خواندن انصارالله از جانب واشنگتن بیشتر از اینکه بعد عملی داشته باشد دارای جنبه تبلیغاتی است.

با این تفاسیر می‌توان گفت که اقدام اخیر آمریکا علیه صنعا تاثیری در روند عملی انصارالله ندارد؛ چرا که یمنی‌ها به ویژه از دوسال گذشته با خودکفایی در زمینه ساخت سلاح‌های پیشرفته نظامی و در صدر آنها توسعه موشکی موفق شدند قدرت بازدارندگی خود در برابر دشمن را به اثبات برسانند و در مرحله کنونی نیروهای صنعا قادر هستند هر نقطه از عمق عربستان سعودی را هدف بگیرند.

قدرت بازدارندگی ارتش یمن به جایی رسیده که چالش‌های پدافند هوایی و موشکی عربستان را برجسته می‌کند. موشک‌های بالستیک تنها بخشی از توامندی‌های ارتش یمن است. موشک‌های کروز و هواپیما‌های بدون سرنشین با حملات پیچیده‌ای خاک عربستان را هدف قرار می‌دهند.

از سال 2015 تاکنون یگان‌های مردمی و ارتش یمن، موفق شده‌اند تا صد‌ها موشک بالستیک، کروز و پهپاد را به سمت مواضع نیرو‌های ائتلاف متجاوز و خاک عربستان شلیک کنند، که در برخی از موارد موشک‌ها حتی تا ریاض پایتخت عربستان هم رسیده است.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران